Liga belgijska - Strona 2

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Dżokere
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dżokere » 09 sie 2006, 20:10

Z tego co wiem to w lidze Belgijskiej jest tak, że tylko 2 ligi są jako tako zawodowe. Chodzi o to, że ostatnia drużyna z 2 ligi nie spada. A z 3 ligi też nikt nie awansuje, chyba że drużyna spada z 1 lub 2 ligi za długi co w ostatnich czasach dotknęło Lommel,Aalst, Mechelen, Heusden-Zolder, Oostende i Kortrijk. Z 3 ligi awansowała w tym roku drużyna Dender gdyż bankructwo ogłosił zespół Heusden-Zolder (nie zagra nawet w 3 lidze)

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Re: Liga belgijska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 07 wrz 2010, 21:27

Śledzi ktoś Jupiler League ?

Chciał bym jakiś mały raporcik odnośnie Marcina Wasilewskiego. Pod koniec zeszłego sezonu dostał symboliczne minuty, co mogło znaczyć że okres przygotowawczy przepracuje w pełni sił. Ciekawi mnie to czy min. odzyskał miejsce w składzie.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 07 wrz 2010, 22:27

Nie odzyskał, bo z tego co niedawno czytałem, to przeszedł jakąś kolejną operację w międzyczasie. Niedługo wróci do treningów, ale kiedy w lidze wystąpi to zagadka. Oprócz tego kończy mu się kontrakt, ale w Anderlechcie mówią, że jak tylko wróci to podpiszą nowy.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 11 wrz 2010, 1:14

Anderlecht pokonal Sint-Truiden 2:0 dzieki dwom bramkom Romelu Lukaku. Niesamowity jest ten zaledwie 17-letni (!) murzynek... Nie wiem jakiemu szczesliwcowi uda go sie wykupic z RSC,ale wiem,ze to wlasnie jego chcialbym widziec za kilka lat jako nastepce Forlana w Atletico.

Swoja droga ciekawe ile Anderlecht bedzie za niego chcial :think: Mysle,ze rekord transferowy Jupiler League,nalezacy teraz bodajze do Fellainiego,zostanie pobity bezproblemowo.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 11 wrz 2010, 1:36

Marotta podobno jest nim mocno zainteresowany. Sam się właśnie zastanawiałem niedawno, czy nie będzie lepszym nabytkiem od Dżeko. Na pewno tańszy, z paszportem UE. Umiejętności co prawda chyba jednak jeszcze mniejsze, ale łepek ma dopiero 17 lat.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 11 wrz 2010, 2:58

:nein: nie dajcie się nabrać. Niby on ma 17 lat?

Obrazek

Sfałszowali mu metrykę jak nic. :P

A tak poważnie, chłopak niesamowicie rokuje. Stylem gry przypomina mi Drogbę. Mam nadzieję że mu nie odbije na punkcie sławy. Skoro jesteśmy już przy Anderlechcie, na uwagę zasługuje tu jeszcze Marokański skrzydłowy Mbark Boussoufa. Odkąd przyszedł do RSC w 2006 roku, "Fiołki" mają z niego mnóstwo pożytku. Ciągnie grę Anderlechtu w trudnych momentach, odważny, przebojowy. Chętnie zobaczyłbym go w silniejszej lidze. 26 lat więc jak nie teraz to kiedy? Jeśli utrzyma formę i rozegra kolejny świetny sezon, chętnych nie powinno brakować.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 11 wrz 2010, 18:16

Boussoufa juz swoje szanse na pokazanie sie w lepszych ligach mial,ale ani w Ajaxie,ani w Chelsea sobie nie poradzil :wink:

Z tego co mowi w wywiadach,bardzo dobrze czuje sie na Astrid gdzie jest zreszta jednym z ulubiencow fioletowej 'zylety'. Dodatkowym plusem jest takze to,ze Mbark ma pewne miejsce w skladzie dzieki czemu Eric Gerets powoluje go do reprezentacji i stawia w ataku obok Chamakha. Poza tym w Brukseli ma pelno ziomkow z ktorymi czesto przesiaduje w okolicznych arabskich kafejkach popijajac herbatki i inne rozne specyfiki :boruta:

Jezeli odejdzie to max. do jakiegos sredniaka z Serie A lub La Liga.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 16 lis 2010, 20:18

Maly update.

Mistrzem jesieni zostal dosyc niespodziewanie Genk,w ktorego szeregach furore robia dwaj mlodzi napastnicy majacy juz za soba debiut w druzynie 'Czerwonych Diablow' - Jelle Vossen (najlepszy strzelec jak do tej pory - 14 bramek) i Marvin Ogunjimi. Faworyzowane 'Fiolki' z Brukseli zajmuja drugie miejsce,a najwiekszej ich gwiezdzie Romelu Lukaku daleko do formy sprzed roku. Tuz za podium plasuje sie chimeryczny Standard i jezeli 'Les Rouches' chca na powaznie wlaczyc sie do walki o tytul to musza za wszelka cene unikac wpadek jak ta z Eupen (1-3 u siebie!) kilka tygodni temu. Do pozytywnych niespodzianek trzeba na pewno zaliczyc postawy Mechelen oraz Lokeren.

'Czerwona latarnia' jest Charleroi i chyba tak juz pozostanie do konca. Zespol nie dosc,ze slaby kadrowo to jeszcze targany problemami roznorakiej masci,a kloca sie tam juz chyba wszyscy - kibice,pilkarze,prezydent...

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 16 lis 2010, 20:34

Dr.Football1 pisze:Marvin Ogunjimi.
Obrazek

Marvin - Vincent... Vincent - Marvin :haha: Nie mogłem się powstrzymać :lol:

Standard to w tym sezonie czarna lista jeśli chodzi o typowanie :| Anderlecht też jakby nieco poniżej możliwości, a Lukaku coś za często ostatnio przechodzi obok meczów, a jeśli już coś strzeli to z reguły są to dość proste sytuacje bramkowe. W dodatku on wydaje się być co raz większy :o Wydaje mi się że Genk wreszcie spuchnie, nie mają wystarczającej ilości piłkarzy klasy 'S' by wytrzymać to tempo i Anderlecht wreszcie skutecznie ich przeskoczy.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 16 lis 2010, 20:50

Standard to w tym sezonie czarna lista jeśli chodzi o typowanie
Racja,za to Charleroi jeszcze mnie w tym sezonie nie zawiodlo :lol: Polecam :wink:
Anderlecht też jakby nieco poniżej możliwości, a Lukaku coś za często ostatnio przechodzi obok meczów, a jeśli już coś strzeli to z reguły są to dość proste sytuacje bramkowe. W dodatku on wydaje się być co raz większy
Rok temu byl dobrze zbudowanym i silnym 16-letnim mezczyzna :haha: Teraz nabiera coraz wiecej ciala na czym cierpi jego ruchliwosc i tzw. positioning. Strasznie ciekaw jestem jego postury za 3-4 lata :think:
Wydaje mi się że Genk wreszcie spuchnie, nie mają wystarczającej ilości piłkarzy klasy 'S' by wytrzymać to tempo i Anderlecht wreszcie skutecznie ich przeskoczy.
Tez tak mysle. Genk nie dorosl jeszcze do mistrzostwa. Moze powalcza za rok jezeli nie dojdzie do wyprzedazy najlepszych grajkow. Dla mnie faworytem pozostaja 'Fiolki' z Astrid.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 16 lis 2010, 20:59

Moją uwagę w zeszłym sezonie zwrócił pomocnik z Brugge rodem z Maroka, a mianowicie Nabil Dirar. Chłopak ma talent i sądzę że spokojnie mógłby sobie poradzić w lepszej lidze.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 16 lis 2010, 21:12

Moją uwagę w zeszłym sezonie zwrócił pomocnik z Brugge rodem z Maroka, a mianowicie Nabil Dirar. Chłopak ma talent i sądzę że spokojnie mógłby sobie poradzić w lepszej lidze.
Swietny ofensywny pomocnik o charakterystycznej dla graczy z Magrebu technice. Podobno juz zglosily sie po niego Everton i Tottenham. Dosyc czesto pisze sie o nim w tutejszych gazetach,ale bardziej pod katem glupich wybrykow niz osiagniec pilkarskich.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 16 lis 2010, 21:20

Dr.Football1 pisze:Dosyc czesto pisze sie o nim w tutejszych gazetach,ale bardziej pod katem glupich wybrykow niz osiagniec pilkarskich.
To już niemal reguła, że gdy piłkarz z biednego kraju przylatuje do Europy, dostaje intratny kontrakt w liczącym się zespole i jeszcze robi tam furorę, zaczyna mu odbijać. Takie pokolenie, co poradzić? :| Niektórzy przez całe życie nie zarobią tyle, co oni w rok a nie potrafią uszanować profesji, dzięki której są ustawieni i żyją ponad stan. Niezmiernie mnie to irytuje :evil:

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 17 lis 2010, 19:49

Narzekalismy tak na tego Lukaku,a on dzisiaj na przekor naszym slowom wpakowal 2 bramki Rosji dzieki czemu 'Czerwone Diably' dosyc niespodziewanie pokonaly 'Sborna' na jej terenie :wink:

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 01 gru 2010, 19:14

Axel Witsel wyrazil zadowolenie z faktu powrotu na boiska Marcina Wasilewskiego oraz zapowiedzial,ze bylby bardzo szczesliwy mogac sie z Polakiem spotkac w cztery oczy,zeby wyjasnic pewne sprawy... W poniedzialek na lamach prasy Wasyl odpowiedzial,ze na razie nie ma zamiaru ogladac swojego niedawnego oprawcy :lol: Mlody Belg skwitowal to mniej wiecej tak: 'Najlepiej jezeli nie bedziemy juz tej sprawy wygrzebywac i calkowicie o niej zapomnimy. Bylo minelo'.

Reprezentant Belgii Jelle van Damme wraca do Jupiler League po nieudanym pobycie w Wolverhampton. Pol roku temu Wilki zaplacily 2 mln euro za owczesnego pilkarza RSCA,a teraz odsprzedaly go z powrotem do Belgii,a konkretnie Standardu,za 2,5 mln. Swoja droga dopiero dzisiaj dowiedzialem sie,ze Jelle to prywatnie szwagier slynnej tenisistki Kim Clijsters :o

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”