Reprezentacja Polski (zbiorczy) - Strona 416

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

#TeamLewandowski czy #TeamProbierz?

#TeamLewandowski
8
40%
#TeamProbierz
4
20%
Na selekcjonera Tomasz Tułacz, niech grają zawodnicy U-20 i naturalizowani Kongijczycy
8
40%
Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Re: Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 03 gru 2010, 23:36

Michał Globisz został odwołany z funkcji trenera reprezentacji U-19. Powód? Wiek przedemerytalny oraz... niespodziewany awans do drugiej fazy rozgrywek eliminacyjnych do Mistrzostw Europy. Jego następcą został... 55-letni Janusz Białek, stary dobry znajomy Grzegorza Laty.

Jak podaje "Przegląd Sportowy", plan PZPN-u był prosty. Globisz jedzie na turniej eliminacyjny do ME, zespół dostaje lanie a drużynę przejmuje Janusz Białek. Pojawił się jednak problem, ponieważ drużyna Globisza awansowała do kolejnej fazy rozgrywek. Grzegorz Lato i spółka nie mieli jednak najmniejszej ochoty zmieniać chytrego planu.

Jako powód odejścia, Globisz usłyszał że jest nim jego wiek przedemerytalny - 64 lata. Co ciekawe, przejmujący jego obowiązki Białek jest według PZPN ciągle uczący się, 55-letni, Janusz Białek. Decyzję o zwolnieniu Globisza "PS" nazwał "upokorzeniem". Innego zdania są niektórzy działacze PZPN.

- Decyzja o odsunięciu trenera Globisza została podjęta kolegialnie, przecież nie awansował z drużyną do dalszej fazy - mówi wiceprezes związku, Antoni Piechniczek.

- Przecież zespół Globisza awansował!

- Awansował? Na razie drużynę ma prowadzić Białek, zobaczymy co będzie dalej - mówi zupełnie niezorientowany Piechniczek.

Nie jest tajemnicą, że Michał Globisz jest po prostu nie lubiany przez działaczy związku. Powód? Po prostu zasłużony trener nie boi się mówić o stanie polskiej piłki i o problemie szkolenia.

- Nie jestem dziadkiem, czuje się świetnie. Nie czuję się w żaden sposób wypalony - zapiera się Globisz.

- Problemem naszego futbolu nie jest to, że Globisz do kadry bierze Malinowskiego, a nie Kowalskiego. Problemem jest brak piłkarskich podstaw u Malinowskiego i Kowalskiego. Mówię o tym od lat, wszyscy kiwają głowami, a traktują te słowa jakąś dywersją z mojej strony - załamuje ręce najbardziej zasłużony polski trener drużyn młodzieżowych.

Janusz Białek zna się z Grzegorzem Latą prawie 20 lat, ponieważ był kiedyś jego asystentem w Olimpii Poznań. Za największy sukces Białka uznaje się utrzymanie przed spadkiem z ligi Groclinu Grodzisk Wielkopolski w sezonie 1999/2000. Wtedy jego drużyna odniosła na wiosnę dziewięć zwycięstw z rzędu. Czy były one odniesione w uczciwy sposób, do dziś wiele osób w to wątpi.

Brawo PZPN! :brawo:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 03 gru 2010, 23:56

O tym już słyszałem od paru dni, ale do momentu przeczytania tej wiadomości nie chciało mi się w to wierzyć.
Brak mi słów na ocenę zachowania Laty. Komuś takiemu, jak Globiszowi, prezes powinien stopy lizać, a nie wyrzucać ze stanowiska. Jedna z ostatnich osób w polskim futbolu, która miała jakieś stanowisko, a obok rozeznania w realiach polskiej piłki ma jeszcze kolosalną wiedzę o wykonywanym zawodzie.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 04 gru 2010, 11:50

Kiedys mialem przyjemnosc sluchac tego trenera i wydawalo mi sie, ze facet pomimo wieku bardzo dobrze rozumial mlodych chlopakow. Jest to bardzo doceniany traner w srodowisku pilkarskim ale nie kuwa w pzpn. Mam nadzieje ze media porusza ten temat i zrobi sie goraco.

Awatar użytkownika
Przemo1955
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przemo1955 » 05 gru 2010, 14:11

Ja miałem duże oczekiwania co do Smudy. Teraz widze, że on nic nie zrobi dobrego. Miał grać z klasowymi drużynami, a tutaj 3 skład Bośni i Hercegowiny.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 10 gru 2010, 9:16

Dzisiaj mecz naszej kadry złożonej z piłkarzy ligowych z reprezentacją Bośni i Hercegowiny (także gracze z rodzimej ligi). Zagramy w składzie:
Sandomierski - Wojtkowiak, Jodłowiec, Sadlok, Wołąkiewicz - Mierzejewski, Borysiuk, Plizga, Rybus - Grosicki, Brożek.
Wynika z tego, że Sadlok wreszcie na swojej pozycji, czyli na środku obrony. Osobiście mam nadzieję, że swoją szansę wykorzysta Grosicki, gdyż po prostu lubię tego gracza. Najwięcej jednak oczekuję po Adrianie Mierzejewskim, który ostatnio znajduje się w bardzo dobrej formie. Liczę też na to, że w drugiej połowie pojawi się na boisku Tomasz Kupisz i pokaże próbkę swoich umiejętności. Generalnie jednak mecze takiej kadry "B" są piekielnie nudne i tak pewnie będzie i tym razem. Liczę jednak na to, że ktoś spotkanie dziś obejrzy i napisze nieco o tym jak się spisali nasi ligowcy. Ja chyba jednak wybiorę dziś hokej.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 622
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 10 gru 2010, 12:03

n-ka rozpisuje to inaczej. Wojtkowiak z Jodłowcem w środku, Sadlok na lewej, Wołąkiewicz na prawej. Mierzejewski w środku, Plizga na prawej.

Biszkopt
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Biszkopt » 10 gru 2010, 12:20

Przemo1955 pisze:Ja miałem duże oczekiwania co do Smudy. Teraz widze, że on nic nie zrobi dobrego. Miał grać z klasowymi drużynami, a tutaj 3 skład Bośni i Hercegowiny.
N nie, ja juz Was nie rozumiem. Raz narzkeacie, że Smuda gra z za bardzo dobrymi druzynami, przez co wszystko przegrywa, a teraz, gdy gra z porównywalnym rywalem (biorąc pod uwagę, że w obu ekipach zagrają tylko zawodnicy z rodzimych lig) również jest na niego nagonka. Już zaczynam Was nie rozumieć...

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 10 gru 2010, 14:09

10 - pewnie będzie z Mierzejewskim tak jak piszesz. Plizga nie zagra jednak, zastąpi go w składzie Kikut. Ale jeśli Smuda faktycznie ustawi prawego obrońcę w środku, lewego na prawej, a środkowego na lewej to ja chyba nigdy tego człowieka nie zrozumiem. :lol:

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 10 gru 2010, 15:24

A ja się cieszę na ten mecz. Ze składu to zobaczę Wołąkiewicza którego gry wcześniej nie miałem okazji. Liczę na Mierzejewskiego i Kikuta, jak repra działa na Grosickiego czy dobre zawody rozegra, no i w końcu czy Brożek na tle samych ligowców się jakoś wyróżni.

Awatar użytkownika
Przemo1955
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przemo1955 » 10 gru 2010, 16:26

Na ten mecz chyba nikt oprócz ciebie się nie cieszy. Chore spotkanie poza terminem FIFA. Ale będzie mecz druga Polska z piątą Bosnia.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 10 gru 2010, 16:37

Przemo1955 pisze:Na ten mecz chyba nikt oprócz ciebie się nie cieszy.
Spoko, dla smutasów dadzą powtórkę mody na sukces czy co tam leci, w innym terminie.
Przemo1955 pisze:Chore spotkanie poza terminem FIFA. Ale będzie mecz druga Polska z piątą Bosnia.
Nie widzę nic chorego w takim meczu, do tego z pewnością lepsze to niż uganianie się między pachołkami na treningu.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 10 gru 2010, 16:48

Przemo1955 pisze:Na ten mecz chyba nikt oprócz ciebie się nie cieszy.
Nie przesadzaj. Też bym chętnie obejrzał, gdybyśmy akurat nie grali z Cracovią. Dobrze jest czasem zobaczyć piłkarzy, którzy pukają do bram kadry. Choć nadal twierdzę, że mecz będzie nudny pod względem emocji czysto piłkarskich. Natomiast dla tych, którzy chcą widzieć w akcji wyróżniających się piłkarzy z esktraklasy ten mecz może być interesujący.

Awatar użytkownika
Przemo1955
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przemo1955 » 11 gru 2010, 9:48

No i co? Na tym meczu żadnemu piłkarzowi nie chciało się biegać. Pokopali trochę i do domu. Jeśli na podstawie takich meczów Smuda ma zamiar wybierać skład na euro to powodzenia mu życze. Ma jeszcze przecież 2 lat kilka terminów FIFA w tym czasie ustaliła. Niech zakontraktuje mecz z Anglią, Niemcami, Argentyną. Czegooś można się nauczyć i wyciągnąć wnioski z takich meczów. Myślę, że oni więcej się nauczyli z tego 6-0 z Hiszpanią niż z tego remisu.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 622
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 11 gru 2010, 11:53

Przemo1955 pisze:Myślę, że oni więcej się nauczyli z tego 6-0 z Hiszpanią niż z tego remisu.
Nic się nie nauczyli. Przypomnij sobie jak chaotycznym systemem taktycznym wtedy graliśmy. Chaotycznym i otwartym.

Zresztą - wczorajszy mecz także pokazał, że taktyka jest dla Smudy zupełną abstrakcją. Z przodu jest taki chaos, że podejrzewam, że ci ludzie nie wiedzą, co mają grać. Ale niech się któryś pierwszy odezwie...

On nie nadaje się na selekcjonera.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6641

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 11 gru 2010, 13:09

Co chcieliście wywnioskować z meczu w grudniu, przecież piłkarze już odczuwają trudy sezonu, mają za sobą ciężką rundę. Swoją drogą jaki piłkarski spad zaliczył Misimović, że musi teraz grać w kadrze B z inną kadrą B.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”