El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF - Strona 137

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Jakim wynikiem zakończą się najbliższe Gran Derby?

Zwycięstwem Barcelony
65
49%
Remisem
19
14%
Zwycięstwem Realu
48
36%
Douglas
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Re: Gran Derby // FC Barcelona - Real Madrid CF

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Douglas » 27 kwie 2011, 16:11

0-0 uznam za niezły rezultat, bramkowy remis też w sumie nie będzie zły. Doprawdy fatalnie będzie, jak przegramy (w jakimkolwiek stosunku), bo potem na Camp Nou gonić wynik z nie-ryzykującą Barceloną? Swoją drogą mówi się, że zdecydowanie lepiej grać pierwszy mecz na wyjeździe, ale bardzo cieszę się, że Real gra pierwszy mecz u siebie. Bo gdyby grali na Camp Nou i przegrali, co przecież prawdopodobne, to gonienie wyniku z defensywną taktyką, wprawdzie u siebie, ale jednak byłoby ciężkie do zrealizowania.

Skoro w ostatnim meczu przez jakieś 80 minut udało się zneutralizować Xavi-Iniesta-Messi to teraz w przeciągu 90 jeżeli Real zagra na swoim poziomie to powinno się udać zneutralizować Messiego i Xaviego. Też irytuje mnie to czekanie :)

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 27 kwie 2011, 17:17

Zgadzam sie z Morrow. Dzisiaj Real musi wygrac, dodalbym od siebie wiecej niz jedna bramka, ewentualnie 1-0 to takie minimum jakie da im nadzieje w rewanzu. Dlatego oczekuje, ze dzisiejszy mecz bedzie najbardziej ofensywnym spotkaniem z tej calej serii, z wieksza liczba bramek niz jedna. Bo w gruncie rzeczy to dzisiaj zadecyduja sie losy awansu. Jezeli Mou wywalczy te dwie bramki przewagi to nawet z Iniesta w skladzie na rewanz Barcelona strat nie odrobi. Z kolei kazdy remis, minimalna wygrana Realu pokroju 2-1 to dla mnie oznacza awans Barcelony.
Real neutralizowal sile ataku Barcelony, ale na wlasnym stadionie czy tez neutralnym w pucharze, na CN bedzie ciezej delikatnie mowiac :), tylko naiwniak moze liczyc, ze Real bedzie w stanie tam nadrobic straty jezeli takowe poniesie w pierwszym spotkaniu.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 27 kwie 2011, 18:00

Douglas pisze:0-0 uznam za niezły rezultat, bramkowy remis też w sumie nie będzie zły.
Real jeśli chce awansować powinien dzisiejszy mecz wygrać, choćby jedną bramką. Nie wiem co was skłania do tego żeby pisać, że 0:0 to będzie dla nich dobry wynik. Skoro dzisiaj nie będą potrafili pokonać osłabionej Barcy u siebie to co będzie przemawiało za tym żeby wygrali albo bramkowo zremisowali na CN gdzie Barcelona poza tym, że wzmocniona to jeszcze jest piekielnie mocna? Tak jak pisze maciek, losy dwumeczu w dużej mierze mogą rozstrzygnąć się dzisiaj. Każdy remis jak dla mnie, czy bramkowy czy nie będzie porażką Mourinho. Przy 0:0 Real będzie musiał poszukać bramki na CN bo granie przez 90, ewentualnie 120 minut na dogrywkę i karne w katalońskim kotle gdzie temperatura będzie się podnosiła z każdą minutą to zbyt duże ryzyko. To nie będzie mecz na Mestalla albo SB. Portugalczyk jest mistrzem neutralizacji, dziś ma szansę zrobić przewagę, która pozwoli za tydzień skupić się właśnie nie na polowaniu na bramki a na neutralizacji ekipy Pepa, dokładnie to co udało mu się zrobić w zeszłym sezonie z Interem. Tyle, że samą neutralizacją tego półfinału nie wygra. Jeśli Real będzie potrzebował bramki na CN żeby przejść dalej (a tak będzie przy 0:0) to szanse na awans jak dla mnie będzie miał nikłe.

Dzisiaj Barcelona jest ranna. Osłabiona kontuzjami, Pedro i Villa bez błysku, w dodatku w podświadomości musi siedzieć ten przegrany puchar. Dzisiaj to dla odmiany Barca się bardziej obawia Realu. Lepszej okazji żeby rozbić Barcelonę Królewscy mogą nie mieć. Nie wierzę, że Mourinho wyjdzie ofensywnie, to 0:5 musi go nadal boleć i siedzieć w głowie, ewentualnie może zmodyfikować taktykę w trakcie gry ale zdziwię się jeśli Real będzie próbował grać od początku co innego niż w 2 ostatnich meczach.

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 27 kwie 2011, 18:46

Niektórzy chyba zapominają, że nie tylko Barcelona, ale Real również jest bardzo osłabiony w tym meczu. Na środku obrony nie zagra żaden z dwójki obrońców którzy grali tam praktycznie przez cały sezon (Pepe i Carvalho) a w pomocy jeden z kluczowych zawodników zwycięskiego spotkania na Mestalla - Sami Khedira. Sami wraz z Pepe i Alonso wykonali niesamowitą pracę w finale Copa del Rey i będzie go bardzo ciężko zastąpić. Tak że wbrew obiegowej opinii Real też ma swoje problemy.

Iniesta jak dla mnie w obu poprzednich spotkaniach grał bardzo słabo i jego brak nie będzie jakimś niesamowitym osłabieniem. No i wraca ponoć Puyol...

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 27 kwie 2011, 18:49

Tu się zgadzam. O ile liczę, że Khedirę zastąpi Lass bo jego się spodziewam tak brak Carvalho może być bardzo odczuwalny.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2433
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 27 kwie 2011, 18:57

Bramkowy remis to wynik nie do zaakceptowania dla Realu. 0:0 natomiast choć oczywiście nie najlepsze dawałoby jeszcze pewne możliwości - Barcelona musiałaby u siebie wygrać, a ewentualny gol Realu na CN dawałby bardzo dużo. Wydaje mi się, że Morrow nie do końca zrozumiałeś to zdanie:
Jeśli mam zakładać, że na CN można tylko przegrać, to po co to w ogóle oglądać?
bo wcześniej napisałeś właśnie tak, choć nie wprost, jakby tam się nie dało ugrać żadnego przyzwoitego wyniku.

Ja nie uważam, że przy 0:0 nie byłoby już szans i tyle, aczkolwiek oczywiście zwycięstwo Realu byłoby dziś optymalnym wynikiem.

Zawodnicy kalkulować nie będą. Mam nadzieję, że wyjdą na pełnej kurwie i wyciągną maksimum, jakie są w stanie wyciągnąć. Od sędziego też będzie dużo zależało, ale Starka jakoś bardzo dobrze nie znam, więc nie wiem jak będzie sędziował poza rozsiewanymi przez prasę obawami co do jego sympatii. Byle Lass, Pepe czy któryś z obrońców nie złapali kartki zbyt szybko, bo zacznie się uważanie na każdy kontakt, a to nie byłoby dobre. Lista potencjalnie zagrożonych absencją w rewanżu też jest dość długa.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 27 kwie 2011, 19:10

RealFan pisze: bo wcześniej napisałeś właśnie tak, choć nie wprost, jakby tam się nie dało ugrać żadnego przyzwoitego wyniku.
Zależy co rozumiemy przez przyzwoity wynik. Ciężko mi sobie obecnie wyobrazić Real wygrywający z Barceloną na CN, zwłaszcza jeśli nie uda im się to na własnym stadionie. Oczywiście remis jest w zasięgu Realu ale przy 0:0 dziś narzucanie sobie konieczności strzelenia bramki na CN moim zdaniem jest średnią perspektywą dla Realu, który w meczach z Barcą ostatnio czuje się lepiej w destrukcji niż z przodu.

Absolutnie nie odbieram szans Realowi na awans nawet przy wyniku 2:2 ale jeśli dzisiaj tego nie wygrają mocnym faworytem do finału będzie dla mnie Barcelona. Poza tym spodziewam się, że na rewanż wypadnie wam Pepe bo jakoś nie mogę go sobie dzisiaj wyobrazić bez kartki a w obliczu kontuzji Khediry postawiłoby to was przed meczem na CN w naprawdę bardzo ciężkiej sytuacji jeśli chodzi o środek pola.

Co do wyniku, szans przy różnych scenariuszach, itp. to oczywiście to tylko teoretyczne rozważania i będzie tak jak piszesz, piłkarze obu drużyn wyjdą na pełnej i ugrają taki wynik na jaki pozwolą okoliczności, rywal i sędzia.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 27 kwie 2011, 19:44

Są składy, planowo:

Real:

Iker - Arbeloa, Ramos, Albiol, Marcelo - Pepe, Lass, Xabi - Di Maria, Ozil, Ronaldo

Barcelona:

Valdes - Alves, Pique, Mascherano, Puyol - Busquets, Keita, Xavi - Messi, Pedro, Villa

/edit

Ławka Barcelony jaj dziś nie urywa: Pinto, Jeffren, Milito, Fontas, Afellay, Sergi Roberto, Thiago

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2330
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 27 kwie 2011, 19:51

Wielka szkoda, ze Thiago nie gra, bo mysle, ze poradzilby sobie a my bysmy mogli zobaczyc ten mlody talent na najwiekszej scenie pilkarskiej.

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 27 kwie 2011, 19:55

Też żałuję, że nie gra, bo skoro zgasiliśmy Iniestę i Xaviego w finale to z takim żółtodziobem było by przyjemnie :twisted:

HALA MADRID!! \o/

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 27 kwie 2011, 20:00

Też żałuję, że nie gra, bo skoro zgasiliśmy Iniestę i Xaviego w finale to z takim żółtodziobem było by przyjemnie :twisted:

HALA MADRID!! \o/
Postawili dwa razy autobus i już tacy mocni...

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8730
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 kwie 2011, 20:04

gilardino11 pisze:Postawili dwa razy autobus i już tacy mocni...
Autobus rozsądniejszy od gry Federer-Djoković na własnej połowie.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2275
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 27 kwie 2011, 20:12

cloner pisze:Autobus rozsądniejszy
Pod jakim względem, bo dwa razy udało się zremisować ?

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2458

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 27 kwie 2011, 20:12

EnJoy's pisze:
cloner pisze:Autobus rozsądniejszy
Pod jakim względem, bo dwa razy udało się zremisować ?
Raz remis raz wygrana na Mestalla.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2330
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 27 kwie 2011, 20:13

Wygrana na Mestalla w dogrywce... jest roznica.
Teraz Barca gra już nie tylko o finał dla siebie ale dla całego futbolu, by dwie drewniane drużyny w nim nie zagrały. Bo nie wiem czy taki finał w ogóle będę oglądał.
Znalazlem na forum fcbarca.com :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”