Re: Siatkówka

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Re: Siatkówka

Post autor: Babel » 16 maja 2011, 19:39

Na pewno Kedzierzyn z tym atakujacym z miejsca dokonał skoku jakosciowego. Choc Rouzier to nie jest typ takiego bombardiera jak Grozer, ale nie sadze by sobie nie poradzil w Polsce. To jednak duza klasa sportowa. Rzekomo Idi odchodzi, a w KK mysla o Samice, co biorac pod uwage kolezenstwo Samika z Guma jest dosc realne. Dodac zdrowego Świdra i szybko klaruje sie fajna ekipa, mocniejsza niz w ubieglym roku w mojej opinii, ale wszystko poza Rouzierem to spekulacje.

Szczerze, po zapowiedzialch KP ze brakowalo i 24 h by dopiac transfer Murilo (co wydaje sie dosc nieprawdopodobne) i Kubańczykach szykowalem sie na jakas bombe, to transfer Cupkovicia brzmi jak kiepski zart. Nie chce mi sie wierzyc, ze to człowiek na przyjecie. Skra potrzebuje kogos kto bedzie mogl odciazyc Kurka w przyjeciu czy Winiarskiego w ataku - czyli taka mlodsza wersje Antigi, ewentualnie kogos kto ewentualne slabsze przyjecie nadrobi kilkoma akcjami, charyzma czyli tzw. gwiazde. Cupkovic wydaje sie gorsza wersja Kurka. Ma parametry atakujacego, wiec moze zmiennik Wlazłego? Nie odmawiam chlopakowi szans, byc moze Skra go obserwowala długo i widza w nim cos wiecej i to oni po sezonie beda sie smiali? Na pewno podjeli ryzyko i chyba zmusila ich do tego sytuacja, ze coraz wiecej konkurentow w wielkimi pieniedzmi (Turcja, Brazylia) i czasem trzeba wykreowac gwiazde. Ja osobiscie sondowalbym sprowadzenie Matthew Andersona z Valentii, ale moze Serb to jest to. No jeszcze zobaczymy co Skra wymysli, oni zazwyczaj zawsze dzialali wg jakiegos planu np. wykupienie wartosciowych Polakow.

Z podobnego załozenia odnosnie kreowania gwiazd wyszla Resovia. Bojic to dosc anonimowa postac, ale w ubieglym seoznie byl MVP sezonu zasadniczego w Grecji, wiec ma papiery na gre. Achrema tez sciagali po udanych sezonach w Iraklisie (Siltale tez z Grecji, sam bylem oredownikiem tego transferu, nie wiem co sie z nim stalo) i tez do czasu F4 w Pradze byl anonimowy dla wielu kibicow. Ciekawe tylko czy to oznacza, ze Achrem ma byc teraz tym bardziej uniwersalnym przyjmujacym czy Resovia jeszcze kogos sprowadzi? Nowakowski i Tichacek to dosc spodziewane ruchy. W Rzeszowie najwiekszy znak zapytania przy Kowalu. Zobaczymy jak sie dogaada z gwiazdami pokroju Grozera, Achrema czy Tichacka.

Olsztyn dziala dos szybko i konkretnie, zreszta podobnie jak w ubieglym roku i o malo nie skonczylo sie to wpadka - uratowal ich tylko ten dziwny system. Wydaje sie, ze jednak Totolo to trener z jajami i jest gwarantem ze sytuacja z ubieglego roku sie nie powtorzy. Yudin to jednak gosc który sezon temu byl najlepszym atakujacym ligi, Hernan to reprezentant Hiszpanii, powrot Grzyba (nawet przy jego mizerii obecnejm wydaje sie wartosciwoym graczem) tez wydaje sie dosc realny, wtedy maja jeszcze miejsce dla klasowego przyjmujacego i zespol bedzie mocny na papierze. Jeszcze duzo mowi sie w kontekscie wzmocnien Jastrzebia. Bernardi zazyczyl sobie 3 polskich graczy na poziomie kadry (wiadomo chodzi o Bartmana, Kubiaka), a skoro parafowali umowe to pewnie Grodecki sie na to zgodzil. Obcokrajowcow sonduja Brazyli, miedzy innymi rozgrywajacego Rodriguinho. Divis odszedl, Yudn odszedl, Hardy tez, w razie porozumienia z Brazylijczykiem odejdzie Łomacz. Co tu duzo kryc - rewolucja po katastrofie roku ubieglego.

Inne kluby na razie cisza. Czestochowa 5 sezon szuka sponsorów (ze oni jeszcze nie pogonia tego Pakosza :D ), Bydgoszcz musi pogonic Sieńko, bo znow dziala po omacku, choc moze te info o Makowskim to plotki i mnie pozytywnie zaskoczy. Warszawa uzalezniona jest od tego jak sie potocza rozmowy z Kubiakiem i Bartmanem. Trefl ma ponoc wysoki budzet i zobaczymy co wymysla. Jakby Rinieri jeszcze grala w Atomie moze udalo by sie wzorem Maculewicz i De La Fuente sciagnac jej meza, Angela Dennisa. Licze, ze nie powiela bledow sprzed dwoch sezonow. Fart dopiero walczy o lige. Coz, dopiero poczatek. Takie mam pierwsze refleksje.

Wróć do „Inne sporty”