No dobra, ale wtedy w pomocy będą:Z wypowiedzi Gallianiego jasno wynika, że jeden transfer, ale znając Łysego stawiam, że kupimy środkowego pomocnika i ofensywnego pomocnika. Wydaje mi się, że będzie to Asamoah + ktoś z "większym" nazwiskiem.
Ambrosini, van Bommel, Gattuso, Strasser, Merkel, Emanuelson, Seedorf, Boateng i Flamini, na pozycję ofensywnego pomocnika jeszcze ten ktoś nowy i Robinho dodatkowo. 11 zawodników na 4 pozycje, co wymaga odchudzenia kadry.
Gdyby nie przedłużenia kontraktów, to spodziewałbym się paru odejść i nowych zakupów, bo to lato to jest idealny moment na przebudowę pomocy, skoro za rok będzie rewolucja na innych pozycjach. A tak?
Dwóch nowych powoduje tłok w pomocy, czego tak łatwo się oddaniem Strassera i Merkela nie zniweluje, bo i tak wtedy ktoś wielki będzie musiał grzać trybuny.
Oddanie Flaminiego to głupota, bo facet zaczął coś grać, jest dość młody, a w sytuacji wiekowej reszty graczy Francuza trzeba zatrzymać choćby z braku laku.
W tej sytuacji nie zdziwi mnie oddanie Gattuso do Rosji. Ambrosini i van Bommel zgodnie z zapowiedziami Gallianiego zamieniający się pozycją defensywnego pomocnika, Boateng, Asamoah, Emanuelson, Flamini czy nawet Seedorf na dwie pozostałe pozycje.
Wykonanie dwóch dodatkowych ruchów (+ Mexes i Taiwo) tego lata to głupota, bo są pieniądze na zbudowanie zaplecza, jak to się zrobiło w zeszłym mercato - sprowadziliśmy masę piłkarzy rezerwowych, dzięki którym mogliśmy wygrać ligę.
Ciekawi mnie jeszcze przyszłość Emanuelsona, gdzie go widzi Allegri.
Nie zdziwię się, jeśli ze względu na finansowe fair play odejdą obaj, choć ja bym Flaminiego zostawił, nawet przedłużył z nim kontrakt - tylko ze względu na to, że jego odejście tworzy kolejną lukę do załatania.Dodać trzeba, że Gattuso na poważnie się zastanawia nad propozycją z Rosji a nie wiadomo co z Flaminim - za rok kończy się mu kontrakt, zarabia dużo a oczekiwań chyba nie spełnił.
BTW - Flamini i Gattuso są w tej chwili najlepiej zarabiającymi pomocnikami w Milanie. Seedorf plasuje się jakieś 2 melony za nimi...
Ciekaw jestem, jak Allegri rozegra kwestię opaski kapitańskiej. Wydaje mi się, że Ambrosini przegrał rywalizację sportową z van Bommelem, czyli osoba drugiego kapitana będzie niezwykle istotna. Tyle że w takim ustawieniu najmocniejszym:
Abbiati - Abate, Nesta, Silva, Taiwo - van Bommel - Ktoś nowy (Asamoah?), Boateng - Ktoś nowy/Robinho - Pato, Ibrahimović
Nie widzę specjalnych kandydatów. Abbiati lub Nesta? Gattuso niby jest wciąż vice, ale przecież on wcale nie musi grać w pierwszym składzie.
Szkoda, że rezygnujemy z dotychczasowego systemu, a takie miałem nadzieje na transfer Poliego po degradacji Sampdorii.
Mam nadzieję, że kilka ruchów Galliani wykona - sprzedaż co najmniej jednego z naszych pomocników, a w zamian za niego głęboki rezerwowy, o ile Strasser odejdzie na wypożyczenie.