Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post autor: Wilmore » 25 maja 2011, 14:05

Z wypowiedzi Gallianiego jasno wynika, że jeden transfer, ale znając Łysego stawiam, że kupimy środkowego pomocnika i ofensywnego pomocnika. Wydaje mi się, że będzie to Asamoah + ktoś z "większym" nazwiskiem.
No dobra, ale wtedy w pomocy będą:
Ambrosini, van Bommel, Gattuso, Strasser, Merkel, Emanuelson, Seedorf, Boateng i Flamini, na pozycję ofensywnego pomocnika jeszcze ten ktoś nowy i Robinho dodatkowo. 11 zawodników na 4 pozycje, co wymaga odchudzenia kadry.
Gdyby nie przedłużenia kontraktów, to spodziewałbym się paru odejść i nowych zakupów, bo to lato to jest idealny moment na przebudowę pomocy, skoro za rok będzie rewolucja na innych pozycjach. A tak?
Dwóch nowych powoduje tłok w pomocy, czego tak łatwo się oddaniem Strassera i Merkela nie zniweluje, bo i tak wtedy ktoś wielki będzie musiał grzać trybuny.
Oddanie Flaminiego to głupota, bo facet zaczął coś grać, jest dość młody, a w sytuacji wiekowej reszty graczy Francuza trzeba zatrzymać choćby z braku laku.
W tej sytuacji nie zdziwi mnie oddanie Gattuso do Rosji. Ambrosini i van Bommel zgodnie z zapowiedziami Gallianiego zamieniający się pozycją defensywnego pomocnika, Boateng, Asamoah, Emanuelson, Flamini czy nawet Seedorf na dwie pozostałe pozycje.

Wykonanie dwóch dodatkowych ruchów (+ Mexes i Taiwo) tego lata to głupota, bo są pieniądze na zbudowanie zaplecza, jak to się zrobiło w zeszłym mercato - sprowadziliśmy masę piłkarzy rezerwowych, dzięki którym mogliśmy wygrać ligę.

Ciekawi mnie jeszcze przyszłość Emanuelsona, gdzie go widzi Allegri.
Dodać trzeba, że Gattuso na poważnie się zastanawia nad propozycją z Rosji a nie wiadomo co z Flaminim - za rok kończy się mu kontrakt, zarabia dużo a oczekiwań chyba nie spełnił.

BTW - Flamini i Gattuso są w tej chwili najlepiej zarabiającymi pomocnikami w Milanie. Seedorf plasuje się jakieś 2 melony za nimi...
Nie zdziwię się, jeśli ze względu na finansowe fair play odejdą obaj, choć ja bym Flaminiego zostawił, nawet przedłużył z nim kontrakt - tylko ze względu na to, że jego odejście tworzy kolejną lukę do załatania.

Ciekaw jestem, jak Allegri rozegra kwestię opaski kapitańskiej. Wydaje mi się, że Ambrosini przegrał rywalizację sportową z van Bommelem, czyli osoba drugiego kapitana będzie niezwykle istotna. Tyle że w takim ustawieniu najmocniejszym:
Abbiati - Abate, Nesta, Silva, Taiwo - van Bommel - Ktoś nowy (Asamoah?), Boateng - Ktoś nowy/Robinho - Pato, Ibrahimović
Nie widzę specjalnych kandydatów. Abbiati lub Nesta? Gattuso niby jest wciąż vice, ale przecież on wcale nie musi grać w pierwszym składzie.
Szkoda, że rezygnujemy z dotychczasowego systemu, a takie miałem nadzieje na transfer Poliego po degradacji Sampdorii. :(
Mam nadzieję, że kilka ruchów Galliani wykona - sprzedaż co najmniej jednego z naszych pomocników, a w zamian za niego głęboki rezerwowy, o ile Strasser odejdzie na wypożyczenie.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2011, 14:16 przez Wilmore, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Włochy”