Już zaczynali ludzie gdybać, jacyś nadgorliwi, że pewnie PGE zakręciło kurek z pieniędzmi, że już nie będzie wielkich transferów w Bełchatowie. Miła niespodzianka, bo osobiście myślałem, że jeśli przyjdzie do JW to pójdzie za włoskim szkoleniowcem. Chyba zdecydowało, poza pensją oczywiście, to co napisałeś - nić wielkiego nie ugrał nigdy. W naszym potentacie ma na to szansę. Skra miniony sezon miała bardzo dobry, trochę szczęścia brakowało w decydujących o awansie piłkach w Kazaniu. Wzmocnienie pierwszej 6 najpewniej, myślę że to dobra droga. Śmieszy mnie powszechna nienawiść do Skry jaka niemal wszędzie się szerzy. Mam wrażenie, że kibicie innych drużyn nie potrafią na spokojnie ocenić działań Bełchatowa. Oczywiście kabaret z Kubańczykami był, Serbski przyjmujący w zamian Murillo też mocno kontrastuje, ale to nadal jest w moim przekonaniu najsilniejszy polski zespół. Zgranie, sprawdzone schematy, stabilizacja to w tym sporcie duża przewaga. Cele Bełchatowa nietrudne do przewidzenia, finał LM, dominacja w kraju. Jak dla mnie kluczowe będzie czy Winiarski bez gry w reprezentacji, wróci do pełnej sprawności, czy odpoczynek pozwoli mu grać tak jak kiedyś potrafił. Jeśli tak to para Kurek z Winiarskim jest najlepsza w lidze. Skoro można zdobyć ME parą Kurek / Ruciak to można być spokojnym o Bełchatów. Jakiegoś regresu nie będzie, bo nie ma do tego podstaw. Antigii pewnie w jakimś momencie zabraknie, ale nie jest powiedziane że taki brak nie będzie bodźcem do rozwoju.
Sporo (w stosunku do poprzednich lat) graczy z Włoch w tym sezonie ściągnęły polskie kluby. Cieszy, że to nie są gracze na emeryturze, tylko nadal liczący się zawodnicy, niektórzy dopiero chcą coś więcej znaczyć w siatkówce. Dobry kierunek. Żeby PlusLiga poszła do przodu, trzeba dwóch typów transferów - aktualnych gwiazd (liga grecka, niemiecka, francuska, hiszpańska) oraz zawodników przyszłościowych, transferów ryzykownych. Jako taką ryzykowną, ale potencjalnie bardzo zyskowną inwestycję postrzegam transfer Serba do Bełchatowa.
Jarosz do Włoch, już pewne. Bardzo mnie to cieszy. Niech uczy się od najlepszych. Miniony sezon słaby, nie na miarę oczekiwań. Zabrakło pewności w kluczowych momentach, nie miał tego co powinien mieć atakujący kandydata na mistrza. Ma szansę na pierwszą 6 we Włoszech?
Jak oceniasz, wyjściowa 6 Resovii to będzie obok naszego Białorusina będzie Amerykanin czy Czarnogórzec?
Ponoć Samica już coś tam podpisał z KK, może być ciekawie.