Petr raz kolejny kompromitacja.petrdcm pisze:Ja polecam zrozumienie następujących zasad:arek_ahig pisze:Nie bede dalej dyskutowal, bo widze ze nie ma to najmniejszego sensu, bo nie masz wiedzy jak funkcjonuja spolki akcyjne. Zajrzyj do Kodeksu Spólek Handlowych, to moze wreszcie dotrze do Ciebie, ze w mysl prawa nie byla to zadna fuzja.![]()
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0000941037Drugi sposób to zawiązanie nowej spółki, na którą przechodzi majątek wszystkich łączących się spółek, za udziały lub akcje nowej spółki (fuzja).Połączenie spółek przez przejęcie powoduje, że spółka przejmowana traci swój byt prawny i zostaje bez postępowania likwidacyjnego wykreślona z rejestru przedsiębiorców, a jej działalność jest kontynuowana przez spółkę przejmującą.PODSTAWA PRAWNAW przypadku fuzji dochodzi do utraty osobowości prawnej wszystkich łączących się spółek, które bez postępowania likwidacyjnego zostają wykreślone z rejestru przedsiębiorców. Powstaje nowa spółka, która zostanie wpisana do rejestru.
* art. 491 - 527 ustawy z 15 września 2000 r. - Kodeks spółek handlowych (Dz.U. nr 94, poz. 1037 ze zm.)
* art. 12 ust. 1, art. 18, 101 ustawy z 15 grudnia 2000 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (j.t. Dz.U z 2003 r. nr 85, poz. 1652 ze zm.)
Raz ze piszesz o sytuacji, ktora nie miala miejsca w przypadku WKP Lech Poznan SSA i Amica Sport SSA. Zadne udzialu i akcje nie zostaly przekazane WKP Lech Poznan.
Jeszcze wieksza bzdura jest druga czesc.
Nie wiem czy to tylko chwilowa niedyspozycjaW przypadku fuzji dochodzi do utraty osobowości prawnej wszystkich łączących się spółek, które bez postępowania likwidacyjnego zostają wykreślone z rejestru przedsiębiorców. Powstaje nowa spółka, która zostanie wpisana do rejestru.
Caly czas Ty i kilku kibicow z Poznania piszecie o fuzji/polaczeniu, co nie jest prawda.
Bardzo mi przykro ale to ja mam racje, nie wy. Zadna fuzja nie miala tutaj miejsca.