Re: Lech Poznań (zbiorczy)

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Re: Lech Poznań (zbiorczy)

Post autor: arek_ahig » 21 cze 2011, 18:59

petrdcm pisze:
arek_ahig pisze:Nie bede dalej dyskutowal, bo widze ze nie ma to najmniejszego sensu, bo nie masz wiedzy jak funkcjonuja spolki akcyjne. Zajrzyj do Kodeksu Spólek Handlowych, to moze wreszcie dotrze do Ciebie, ze w mysl prawa nie byla to zadna fuzja. :wink:

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0000941037
Ja polecam zrozumienie następujących zasad:
Drugi sposób to zawiązanie nowej spółki, na którą przechodzi majątek wszystkich łączących się spółek, za udziały lub akcje nowej spółki (fuzja).
Połączenie spółek przez przejęcie powoduje, że spółka przejmowana traci swój byt prawny i zostaje bez postępowania likwidacyjnego wykreślona z rejestru przedsiębiorców, a jej działalność jest kontynuowana przez spółkę przejmującą.
W przypadku fuzji dochodzi do utraty osobowości prawnej wszystkich łączących się spółek, które bez postępowania likwidacyjnego zostają wykreślone z rejestru przedsiębiorców. Powstaje nowa spółka, która zostanie wpisana do rejestru.
PODSTAWA PRAWNA

* art. 491 - 527 ustawy z 15 września 2000 r. - Kodeks spółek handlowych (Dz.U. nr 94, poz. 1037 ze zm.)
* art. 12 ust. 1, art. 18, 101 ustawy z 15 grudnia 2000 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (j.t. Dz.U z 2003 r. nr 85, poz. 1652 ze zm.)
:wink:
Petr raz kolejny kompromitacja. :mrgreen:
Raz ze piszesz o sytuacji, ktora nie miala miejsca w przypadku WKP Lech Poznan SSA i Amica Sport SSA. Zadne udzialu i akcje nie zostaly przekazane WKP Lech Poznan.

Jeszcze wieksza bzdura jest druga czesc.
W przypadku fuzji dochodzi do utraty osobowości prawnej wszystkich łączących się spółek, które bez postępowania likwidacyjnego zostają wykreślone z rejestru przedsiębiorców. Powstaje nowa spółka, która zostanie wpisana do rejestru.
Nie wiem czy to tylko chwilowa niedyspozycja :mrgreen: czy moze umknely Ci wczesniejsze posty, ale nie powstala zadna nowa spolka. Amica Sport SSA zachowala swoja osobowosc prawna, zmienila po prostu w 2006 roku nazwe na KKS Lech Poznan. Numer w KRSie zostal ten sam. Ergo nie ma mowy o zadnej fuzji, czemu sam przed chwila mimowolnie dowiodles. Zaden nowy twor nie powstal i nie zostal wpisany do KSRu :lol:

Caly czas Ty i kilku kibicow z Poznania piszecie o fuzji/polaczeniu, co nie jest prawda.
Bardzo mi przykro ale to ja mam racje, nie wy. Zadna fuzja nie miala tutaj miejsca. :mrgreen:

Wróć do „Polska”