FMy - Strona 542

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 83

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 28 cze 2011, 12:08

Tak się zastanawiam, co ciekawego jest prowadzeniu dobrego klubu ? Ja dotychczas najlepszym klubem jakim grałem więcej niż sezon było Napoli, które aż tak dobre nie jest.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 28 cze 2011, 12:30

Nie wiem...może związek emocjonalny :lol:

Co do małych klubów - znudziło mi się - zrobienie z Motoru Lublin potęgi na miarę Barcy jest może i fajne (w FM 10 zajęło mi to 7 sezonów),ale w pewnym momencie zatęskniłem za możliwością ściągnięcia jakiegokolwiek zawodnika do klubu (ot Messi na wolnym transferze do Milanu).To gwarantuje tylko potentat z silnej ligi.Abstrahując od tego,że w słabszym klubie od czasu do czasu prezes lubi sprzedać czołowa gwiazdę za bezcen całkowicie rozwalając latami budowany skład...
Poza tym mocny klub nie oznacza od razu fury kasy na transfery,a cierpliwość prezesów w takim Realu czy Brazylii jest na prawdę niska - czasami jedna (!!!) porażka (typu...5-0 z Barcą) i wylatujesz...

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 28 cze 2011, 12:31

Ja też bardzo rzadko gram topowymi klubami, preferuje średniaki z potencjałem
Od wielkich klubów odrzuca mnie... zbyt wielki budżet transferowy.
Ostatnio po 3 sezonach w Villarealu pracę zaproponowali mi United. Padłem na twarz jak zobaczyłem budżet płacowy(chyba 3 bańki) i transferowy - 150 mln. Odechciało mi się grać :roll:
Ale to chyba też się wiąże oprócz jakiegoś "wspomagania" dla AI z regularną gra klubu w LM. W Villareal to przeciwiczyłem, gdy pod dojściu do 1/4 LM moje finanse się poprawiły bardzo znacząco i prezes przed następnym sezonem był bardzo hojny :)

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 28 cze 2011, 12:55

grzegorzfcb pisze:Ja też bardzo rzadko gram topowymi klubami, preferuje średniaki z potencjałem
Od wielkich klubów odrzuca mnie... zbyt wielki budżet transferowy.
:?: :?: :?:
No i?Od 3-4 sezonów mam do dyspozycji circa 200 mln € na transfery i budżet płacowy na poziomie 2,5 mln € (a City ma...4,5...).Mimo to każde okienko kończę na plusie,a ze statystyk kariery wynika,ze przez 6 sezonów zarobiłem na transferach w Milanie ponad 120 mln €...Na pensję wydaję 1,6 mln € rocznie - jeśli ktoś żąda powyżej 150k.tydz idzie na listę transferową (wyjątek Messi - 180,ale on przyszedł za darmo i w glorii najlepszego piłkarza świata).Wysoki budżet transferowy i płacowy nie oznacza z miejsca,że trzeba go wykorzystywać w 100%!Ba,wskazana jest oszczędność (zarząd jest zadowolony z kontroli wydatków,a konto w banku rośnie i rośnie...)!

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 93

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 28 cze 2011, 15:48

Ja w CM'ach i starych FM'ach grywałem takimi drużynami jak BVB, Benfica, Villareal, a pierwszym jakim w ogóle grałem była Sampdoria. W 09 i 10 zaczynałem grę drużyną MK DONS. W 09 to była czwarta klasa rozgrywkowa w Anglii, w "dziesiątce" zaczynałem już od League 1. W obu przypadkach pracę w tym klubie kończyłem po jakiś 15 latach, kiedy był to już najlepszy klub świata. W 09 miałem w składzie na koniec np Aguero, nawet Messi chciał przyjść, ale szkoda mi było 100 mln. W FM 10 gdzieś w 2020 roku objąłem reprezentację Polski i chciałem zrobić z niej potęgę :D . W 2028 zdobyłem ME i może grałbym dalej ale zainstalowałem FM 11. Producenci gry nawkręcali mi, że będzie to wersja w której da radę zdecydowanie podnieść poziom krajowej ligi. Tak więc chciałem za pomocą sukcesów Lecha Poznań zrobić z Ekstraklasy potęgę. Pograłem chyba z 8 sezonów, wygrałem Ligę Europy a rok później Ligę Mistrzów. W następnym sezonie Legia (która w lidze była wiecznie druga) awansowała do LM i nawet wyszła z grupy. W składzie miała już paru w miarę ciekawych zawodników, ale i tak jechałem ją drużyną U22 po 5-0. Poziom ligi trochę się podniósł, ale i tak moje gwiazdy bez problemu zgodziłyby się przejść do jakiegoś Valenciennes czy innego Newcastle. A czasami aż kusiło bo za niektóre moje gwiazdy oferowano już i po 30 mln Euro. Poziom ligi podniósłby się zdecydowanie i do światowej czołówki Ekstraklasę doprowadziłbym pewnie po jakiś 40-50 sezonach, więc odpuściłem sobie.

Zacząłem Barceloną, bo czytałem gdzieś na forum FM-Base, że ludzie próbują odwzorować taktykę Guardioli w FMie. Na wersji od producenta już prawie mi się to udało, Xavi odnotował kilka razy ponad 100 podań, wszystko wyglądało bardzo podobnie jak w telewizji, ale wtedy zainstalowałem łatkę 11.3 i na tej samej taktyce drużyna grała zupełnie inaczej:D Xavi w ogóle prawie nie brał udziału w grze i zaliczał sobie po 30-40 podań na mecz, a najwięcej podań zdarzyło się ze dwa razy nabić Valdesowi. Podobno na tej łatce się odwzorować tej taktyki nie da, ale na razie zamierzam popróbować.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 28 cze 2011, 16:13

Ja właśnie się zastanawiam teraz kim grać. Zacząłem Lechem ale nudno, grałem AFC Wimbledon, dotarłem do Coca Cola League, czyli drugiej ligi angielskiej gdzie moi zawodnicy w ogóle nie ogarniali. Przed meczem mieli kondycję na poziomie 50%, w czasie meczu miałem wiadomo - pełno kontuzji. Dawałem grać jakimś juniorom ale co chwile była ta sama sytuacja. Myślałem, że to może przez zbyt ciężki trening, zmieniłem ale i tak nic nie dało. Może miałem jakiegoś buga w grze?

Chyba zacznę sobie grę jakimś Lazio. Może proponujecie jakiś inny zespół? Średniej klasy ;)

kyloloko
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kyloloko » 28 cze 2011, 16:52

Jest może jakieś uaktualnienie składów na ten rok do FM 2007 ?

Awatar użytkownika
Minor
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Minor » 28 cze 2011, 17:17

Ja Malagę proponuję, mają bodaj dobrych graczy na typowe 4-2-3-1, ale polecam przemianowanie ich na 4-3-3, będąc jeszcze początkującym graczem miałem utrzymać drużynę przed spadkiem, ale po sprzedaniu tych droższych graczy, którzy pewnie byliby świetni pod pierwszą wspomnianą taktykę zarobiłem co nieco i sprowadzeniu sobie Lukaku zająłem bodaj 5 miejsce w lidze. W ataku grali właśnie jakiś w miarę doświadczony kadrowy snajper + Lukaku + Juanmi, o którego co prawda pytały się co jakiś czas jakieś większe kluby, ale ja w nim potencjału niemal żadnego nie widziałem, myliłem się.
Co prawda w drugim roku zająłem dziewiąte miejsce (w sumie wina transferów, zaklepałem sobie newgena, który mógłby się wspaniale się rozwinąć, ale okazało się, że przyjdzie do mnie dopiero po osiągnięciu 18 lat, drugi napastnik, też Brazylijczyk, ze świetnymi statami, którego wyciągnąłem dosyć tanio nie mógł grać, bo rozegrał mecz przed ściągnięciem go co dyskwalifikowało go na cały sezon i to we wszystkich rozgrywkach, dodać do tego można jeszcze Brazylijczyka koło 30, który przed ściągnięciem wydawał się mega koksem, ogólnie mało kosztował i kibice byli podnieceni, że go ściągnąłem okazał się totalnym niewypałem i nie dość, że pobiera najwyższą pensję w drużynie to w sytuacjach 1 na 1 strzela prosto w bramkarza... prosiłem go by oddawał strzały w narożnik, ale się tego nie nauczył), ale Juanmi rozwinął mi się niesamowicie, strzelił coś koło 20 bramek (Lukaku strzelił troszkę więcej) i ogólnie jak wszystko dobrze pójdzie to będę miał świetnego lisa pola karnego na lata.
Ogólnie to drugi sezon to była jakaś parodia, dwóch moich jedynych obrońców wypadło z powodu kontuzji, miałem 4 napastników, a grałem 4-3-3, a zmiana systemu na jakiś inny poza 3 obrońcami, 2 dp, 3 pomocnikami i 2 napastnikami nie za bardzo mi się uśmiechała, bo kadrę to ja miałem nastawioną właśnie na 4-3-3, a zdarzało się, że gotowy do gry był 1 napastnik. Polecam, prezes też raczej spokojny, bo mimo zajęcia 9 miejsca, kiedy miałem się dostać do pucharów przez ligę w prasie nie było wspomnienia o moim wylocie.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 28 cze 2011, 17:52

drugi napastnik, też Brazylijczyk, ze świetnymi statami, którego wyciągnąłem dosyć tanio nie mógł grać, bo rozegrał mecz przed ściągnięciem go co dyskwalifikowało go na cały sezon i to we wszystkich rozgrywkach
Nie ma (chyba) czegoś takiego, co dyskwalifikowałoby zawodnika ze wszystkich rozgrywek. Być może ściągnąłeś go w ostatnich chwilach okienka transferowego i było już za późno aby zgłosić go do La Liga, czy rozgrywek Europejskich.
Chyba że brałeś go z ligi hiszpańskiej, i już ze swoim zespołem w lidze zagrał i w Europie...

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 28 cze 2011, 18:04

BarcaQzYN pisze:
drugi napastnik, też Brazylijczyk, ze świetnymi statami, którego wyciągnąłem dosyć tanio nie mógł grać, bo rozegrał mecz przed ściągnięciem go co dyskwalifikowało go na cały sezon i to we wszystkich rozgrywkach
Nie ma (chyba) czegoś takiego, co dyskwalifikowałoby zawodnika ze wszystkich rozgrywek. Być może ściągnąłeś go w ostatnich chwilach okienka transferowego i było już za późno aby zgłosić go do La Liga, czy rozgrywek Europejskich.
Chyba że brałeś go z ligi hiszpańskiej, i już ze swoim zespołem w lidze zagrał i w Europie...
nie, jak zawodnik grał w ciągu roku w dwóch klubach to nie może zagrać w trzecim. Mam nawet takiego zawodnika teraz i muszę czekać pół roku aż będzie mógł grać.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 28 cze 2011, 18:20

No jak w dwóch grał, to co innego:)

Awatar użytkownika
Sinik1988
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 99

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sinik1988 » 28 cze 2011, 19:13

Panowie jak nauczyć zawodnika gry na nowej pozycji poradzcie bo szukam i niemoge nigdzie znaleść :x

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 28 cze 2011, 19:14

Sinik1988 pisze:Panowie jak nauczyć zawodnika gry na nowej pozycji poradzcie bo szukam i niemoge nigdzie znaleść :x
Gdzieś tam gdzie ustalasz treningi, gdzieś tam jest opcja wyboru nowej pozycji.

Awatar użytkownika
toporow
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: toporow » 28 cze 2011, 19:15

wejdź w zawodnika ->trening -> zmiana pozycji - piszę z pamięci, ale coś takiego powinno być

Awatar użytkownika
Sinik1988
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 99

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sinik1988 » 28 cze 2011, 21:03

toporow chyba niema tak jak mówisz albo niemoge znaleść :|

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”