Juventus cz.2 (zbiorczy) - Strona 591

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Które miejsce zajmie Juventus w lidze?

1
7
35%
2
5
25%
3
1
5%
4
3
15%
Poniżej 4
4
20%
Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 721

Re: Juventus Turyn cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 18 lip 2011, 11:36

Vidal to nie jest defensywny pomocnik. IMHO lepiej by się nadawał do gry 3 w pomocy. Obaj z Pirlo w odbiorze wybitni nie są, ale Chilijczyk jest młody, więc może się jeszcze sporo nauczyć.

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 982
Kibicuję: Edukacjii Clonera

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 18 lip 2011, 11:51

Arturo Vidal jest coraz bliżej Juventusu. Bayer Leverkusen doszedł bowiem do porozumienia z Giuseppe Marottą i jest gotowy do sfinalizowania transakcji. Również sam piłkarz chce przenieść się do Turynu. Brakuje więc już naprawdę niewiele.

To, co nas jeszcze czeka, to ostatnie spotkania Beppe Marotty i Fabio Paraticiego z Fernando Feliceivichem, agentem zawodnika. Poruszaną na nich kwestią będzie z pewnością fakt, iż 30% karty zawodniczej Vidala należy do Colo Colo - klubu, w którym zawodnik dorastał. Jego szefowie chcą rzecz jasna spieniężyć swoją część i to jeszcze jest właśnie do dogadania. Nie wydaje się jednak, by było to zbyt wielkim problemem. Niemiecki Bild już dzisiaj trąbi z pierwszej strony: "Stało się: Vidal przechodzi do Juventusu". Włoskie media również dziś obrały sobie ów temat jako jeden z głównych.

Niemcy są zdecydowani sprzedać Chilijczyka do Juve prawie od zaraz i to z różnych względów. Po pierwsze, kontrakt piłkarza wygasa w przyszłym roku, więc obecne mercato to jedna z ostatnich szans na zarobek. Po drugie, o Vidala pytali włodarze Bayernu Monachium, a Bayer nie chce tam go posyłać. "Vidal na pewno nie przeniesie się do Bawarii, my zaś zajmujemy się dopinaniem bardzo poważnej oferty" - powiedział Wolfgang Holzhauser, dyrektor generalny Bayeru na antenie Radio Leverkusen. Dziennikarze nie mają wątpliwości, że ową "poważną ofertą" jest ta złożona przez Juventus.

www.tuttosport.com
www.tuttojuve.com
www.corrieredellosport.it
www.bild.de

http://www.juvepoland.com/news.php?id=19454

Awatar użytkownika
martinbm
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: martinbm » 18 lip 2011, 12:44

Co do Vidala - to Bayer jest moim ulubionym klubem, więc Vidala znam bardzo dobrze, bo na treningach nawet go obserwowałem, gdyż w Niemczech są one otwarte. Jako chłopak - bardzo pozytywny, na pewno dobry duch drużyny, na treningach dba o atmosferę, w trakcie meczów mobilizuje graczy, utożsamia się z fanami.

Jest jednak innym typem piłkarza niż Pirlo. Zacznijmy od tego, że jest bardzo uniwersalny. Przychodził do Bayeru po udanych MŚ do lat 20 jako ofensywny pomocnik. W kadrze gra często jako lewy obrońca, w Bayerze z powodzeniem radził sobie przez pewien czas jako prawy obrońca. Generalnie jednak jest typowym środkowym pomocnikiem - odpowiedzialnym zarówno za atak, jak i za obronę. Nie ma obaw, że gdy Vidal pobiegnie pod bramkę przeciwnika, że nie zdąży wrócić za kontrą - bo ma świetną kondycję i jest niesamowicie ambitny. Poza tym chłopak ma stalowe nerwy, w zeszłym sezonie wykorzystał wszystkie 6 rzutów karnych.

Jeśli chodzi o odbiór piłki, to już bardzo się poprawił - generalnie kiedyś jego wadą było że regularnie łapał po 10 kartek w sezonie, teraz miał tylko jedną, bo znacznie poprawił odbiór. Co może poprawić - na pewno wykonywanie rzutów wolnych i grę kombinacyjną na jeden kontakt.

Awatar użytkownika
martinbm
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: martinbm » 19 lip 2011, 10:53

Jeszcze w tym tygodniu albo w poniedziałek Vidal ma podpisać kontrakt z Juve do 2015 roku i będzie zarabiał 4mln euro rocznie. Kwota transferu wyniesie około 14mln euro.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 20 lip 2011, 19:22

Ostatnie doniesienia mówią o 12 mln a nawet o 10 z groszami. Poczekamy na oficjalny komunikat (o ile nagle coś komuś nie odwali :) ).

Podoba mi się, że wreszcie ściągamy zawodników mogących grac na wielu pozycjach w zespole - Vidal (sam nie wiem jak wiele sektorów może zapełnic :lol: ), Ziegler (lewa obrona/pomoc), Lichsteiner (prawa obrona/pomoc? ), zakontraktowanie Quagliarelli (cofnięty/wysunięty napastnik) a pozbywamy się ludzi, którzy byli w stanie grac w taktyce na jednej pozycji i to też z przygodami (Amauri, Melo, Tiago, Poulsen). Trochę do tej teorii nie pasuje oddanie Brazzo i w sumie mi go trochę szkoda, bo piłkarsko dla mnie był zarówno lepszy od Motty i Grygery i to jego bym widział jako strażaka na prawą obronę, ale za często łapał kontuzję i pensyjka też niczego sobie.

Ciekawe jak będzie wyglądał środek obrony. Krążą bowiem plotki o wymianie Bonucci - Vargas. Fajnie byłoby sprowadzic jakiegoś ciekawego doświadczonego stopera żeby przy nim Chiellini nabrał spokoju i ten zespół prezentowałby się całkiem nieźle. Priorytet póki co - lewa pomoc.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 21 lip 2011, 13:02

Troszkę mnie na forum nie było, więc muszę troszkę się wygadać.

Transfer Vidala o włos i cholernie mnie to cieszy. Przed sezonem marzyłem o tym by prócz cofniętego rozgrywającego przyszedł też jakiś kreatywny zmiennik. Na kogoś na pozycję Dm'a nawet nie liczyłem, bo nie bardzo wierzyłem by starczyło nam kasy i rozmachu też na wzmocnienie tej pozycji. Ostatecznie Melo grał nieźle i było całe mnóstwo pozycji pilniej wymagających wzmocnień. Teraz się okazuje, że podniesiemy poziom nie tylko na bokach obrony czy lewej pomocy, ale i na defensywnym pomocniku. Ba sprowadzamy gracza, który pod nieobecność Pirlo może pociągnąć rozegranie, wiec i jest ten drugi kreatywny zawodnik na jakiego liczyłem (tyle, że dużo bardziej wszechstronniejszy). Dla mnie układ zajebisty. Skoro przychodzi Vidal to Melo nijak mi nie szkoda. Wcześniej myślałem, że Felipe będzie potrzebny, ale wychodzi na to, że poziom sportowy JUVE idzie bardziej do góry niż się spodziewałem. Po odejściu Davidsa marzyłem by do JUVE kiedyś trafił tak wszechstronny defensywny pomocnik jak Edgar i kto wie czy właśnie kogoś takiego nie sprowadziliśmy. Strasznie jestem ciekaw jak to wypali. Kreator Pirlo i piekielnie wszechstronny Vidal zasuwający od jednego od drugiego pola karnego. Zastanawia mnie tylko jak będzie z asekuracją, bo jednak zawsze musi być prócz dwóch środkowych obrońców ktoś jeszcze kto zostanie i jeśli tu będziemy mieli problem to rywale znów będą mogli nam sprawiać problemy kontrami. Pewnie Conte do tego będzie używał jednego ze Szwajcarów i nie będzie pozwalał obu w jednym momencie iść do przodu.

A i jeszcze jedno. Wlazłem sobie na forum Bayernu żeby poczytać co myślą o Vidalu w JUVE. Okazuje się, że decyzja Arturo była albo irracjonalna (gorszy klub od Leverkusen w gorszej lidze od Bundesligi), albo, że poszedł na kasę (2,5 mln faktycznie fortuna) :lol: .

No, ale pozostaje poczekać na testy medyczne i oficjalne potwierdzenie

Kolejne duże uderzenie czyli Rossi może nastąpić nawet jutro.

No, ale najważniejsze by faktycznie na lewą pomoc wybrany został Vargas.

Wtedy 11 mogła by wyglądać tak:

-----------Rossi------Matri---------
---------------------------------------
-Vargas----Pirlo-----Vidal----Krasic
---------------------------------------
-Ziegler--Chiellini-Bonucci?-Lichtsteiner-
-------------------------------------
------------------Buffon-
Ława: Del Piero, Quagliarella, Pepe, Marchisio, De Ceglie, Silvestre?, Storari.

Prawda, że bardzo ładnie :wink:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 21 lip 2011, 13:08

W ostatnich dwóch sezonach Bayer jako klub był i jest zdecydowanie atrakcyjniejszy sportowo od Juventusu. Rozumiem więc frustrację fanów Bayernu, bo to tak, jakby De Rossi poszedł do HSV.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 21 lip 2011, 13:13

Tyle, że teraz JUVE wzmacnia się nie na żarty i chyba dość łatwo zauważyć, że Arturo wybrał interesujący projekt sportowo, który może przywrócić JUVE dawną klasę. A gra w takim klubie to już zupełnie inna półka niż Aptekarze.

Swoją drogą jak bundesliga chce być silna skoro co chwila odchodzą najzdolniejsi gracze? Dzeko czy Diego przynajmniej odeszli za dużą gotówkę, ale Sahin, Ozil czy Vidal odchodzą za sumy mniejsze niż ich rynkowa wartość.

PS: jeszcze chciałem zauważyć, że Vidal dostał pensję 2,5 mln, a jak Poulsen trafił do JUVE to Secco mu dał 3,3 mln :lol:

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 21 lip 2011, 15:20

A transfer ma wynieśc 10,5 + 1,5 zmiennych. Nieźle, Marotta. Zupełnie nieźle. Jak to się ma przy 12 mln za Martineza? Dalej uważam, że poszedł tu jakiś finansowy wałek, podobnie jak była sytuacja kiedyś, że Milan kupował Kakę a my jakiegoś włoskiego ogóra za kilkanaście milionów.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 21 lip 2011, 15:31

Ten włoski ogór chyba rok później przyszedł, jeśli masz na myśli Brighiego. Bo wcześniej kupowaliście Camoranesiego i Miccoliego albo Legrottaglie z Appiahem. ;)
Tyle było powtarzanych bajeczek na temat wielkości Melo, a tu przychodzi Chilijczyk sprawdzony w Bundeslidze, i to jeszcze wcale nie identyczny charakterystyką, i nagle czytam pochwały o próbach sprzedaży Melo. Ile to było trzeba? Dwóch lat, aż poznano się na jego beztalenciu?
Skoro proces poznawczy trwa tyle czasu, to nie dziwi mnie los Giovinco.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 21 lip 2011, 15:47

Za Vidalem bardzo mocno optował Conte i jest to powiedzmy jego autorski projekt. Melo grał całkiem nieźle w zeszłym sezonie (aczkolwiek 25 mln nigdy nie był wart), ale mam wrażenie, że duży wpływ na to miał Del Neri a z Conte niekoniecznie miałby po drodze.

Ten ogór to Baiocco. Jednak nie kilkanaście milionów a 7,5. Aczkolwiek wykup Zenoniego rok wcześniej za równowartośc 15 mln też daje do myślenia.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 21 lip 2011, 15:50

Ja bym Melo nie sprzedawał. Przydałby się typowy DM, bo można by grać w bardziej defensywnym ustawieniu niż Pirlo-Vidal czyli Vidal-Melo. Pazienzy w pierwszym składzie raczej nie widzę w trudnych meczach gdzie większy potencjał w obronie jest potrzebny, Melo natomiast tak bo czy z Interem, Milanem czy z Romą grał dobre spotkania.
No ale w tym momencie to czy Melo zostanie to sprawa trzeciorzędna. Teraz najważniejsze by do klubu przyszli Rossi i Vargas. Jeśli potrzebna jest kasa ze sprzedaży Melo to nie ma co się zastanawiać co jest dla JUVE lepszą opcją: zachować rezerwowego, czy wzmocnić nieistniejącą lewą pomoc i kupić następce dla Del Piero.

Zresztą jak pisze Maciek Conte chce obok rozgrywającego Box-to-box mid. i dlatego też Conte tyle mówił o Marchisio jako o świetnie pasującym zawodniku do jego taktyki, a teraz przychodzi Vidal. Swoją drogą fantastycznie, że Marotta robi to czego oczekuje trener, a nie wpycha mu na siłę swój pomysł na JUVE.

Awatar użytkownika
Pelart
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart » 21 lip 2011, 16:04

Patrząc na prawdopodobną 11 Juve na przyszły sezon, jest nadzieja,że będzie nieźle, brakuje chyba jedynie kogoś na lewą stronę pomocy. Nie znam zbyt dobrze Serie A i jestem ciekaw kto będzie partnerem Chielliniego w przyszłym sezonie? Macie drugiego, dobrego stopera? No i Pirlo,nie jestem przekonany co do niego,oczywiście klasy nie brakuje ale siły zapewne już ta. Kto ewentualnie mógłby partnerować Chilijczykowi w środku pola?

Tak jak nie lubię włoskiej piłki tak mam nadzieję znów zobaczyć mocne drużyny z tej ligi w LM. nudno bez mocnych Juventusu czy Milanu. Real się odbudował, czas na was.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 21 lip 2011, 16:14

Kto ewentualnie mógłby partnerować Chilijczykowi w środku pola?
Marchisio lub ewentualnie Pazienza. Claudio to dobry bardzo wszechstronny zawodnik, ale ma jedną wadę nie jest liderem rozegrania, więc wtedy Vidal by musiał brać na siebie rozegranie, a Marchisio by zapieprzał od jednego do drugiego pola karnego w czym jest dobry. Pazienza to walczak, ale dość przeciętny, jako szeroka kadra się nadaje dobrze, ale na pierwszy skład nie bardzo (z tego powodu Napoli kupiło w jego miejsce świetnego Inlera)

A partnerem CHielliniego pewnie będzie Bonucci. Młody, całkiem utalentowany, ale pewnym ogniwem jeszcze nie jest, więc sytuacja optymalna nie jest.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”