Liga szkocka i reprezentacja Szkocji (zbiorczy) - Strona 5

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Re: liga szkocka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 31 paź 2010, 1:47

Można się przyczepić do prostego jak konstrukcja cepa systemu gry większości szkockich drużyn. Nigdy nie lubiłem piłki nożnej zorientowanej niemal wyłącznie na siłę fizyczną i "kto kogo szybciej zabiega". Na pewno wybiorę się na mecz Rangersów jak już zawitam do Glasgow. Mam jednak nadzieję że pieniądze wydane na bilet nie okażą się wyrzucone w błoto i wyjdę z Ibrox z czymś więcej niż odciskami na tyłku :P Wczoraj popisu nie dali, a ponoć mieli być na fali po wyjazdowym triumfie nad Celtikiem :roll:

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 31 paź 2010, 2:09

Mam jednak nadzieję że pieniądze wydane na bilet nie okażą się wyrzucone w błoto i wyjdę z Ibrox z czymś więcej niż odciskami na tyłku Wczoraj popisu nie dali, a ponoć mieli być na fali po wyjazdowym triumfie nad Celtikiem
Jezeli nastwisz sie na gre kombinacyjna,kiwki i taktyczny geniusz to raczej srogo sie zawiedziesz :wink: Osobiscie jestem fanem zawiklan taktycznych rodem z boisk Serie A oraz fantazji hiszpanskich crackow z PD,ale czasami lubie sie od tego oderwac ogladajac walczacych o gorne pilki rzeznikow z SPL :)

Z Inverness to byl zapewne wypadek przy pracy. Bede madrzejszy po obejrzeniu jakiegos dluzszego skrotu.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 31 paź 2010, 2:16

Dr.Football1 pisze:Jezeli nastwisz sie na gre kombinacyjna,kiwki i taktyczny geniusz to raczej srogo sie zawiedziesz
Aż tak to nie :P Mimo wszystko chciałbym raz na jakiś czas zobaczyć oskrzydlającą akcję, która nie zakończy się świńskim truchtem do linii końcowej i wrzutką w pole karne :roll:

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 31 paź 2010, 8:59

Zerkałem na szkocką ligę, kiedy była w Polsacie Sport (na złość Dr.Football1 powiem, że byłem za Celtami), ale rzeczywiście większość spotkań polegała na tym jak wysoko wygrają kluby z Glasgow. Nie wspominając już o tym, że ostatni raz ktoś spoza Old Firm zdobył mistrzostwo w 85 roku. Czyli kluby z Glasgow dłużej są niepokonane niż ja żyję. Przez 111 sezonów tylko 17 razy nie wygrała drużyna z Glasgow.

Awatar użytkownika
VADER
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: VADER » 29 lis 2010, 11:32

W Szkocji od pewnego czasu sporo można dobrego przeczytać odnośnie Davida Weira. O owym piłkarzu mógłbym napisać wielką rozprawkę, ale nie bardzo mam na to czas. W każdym razie ostatnio sporo można było o tym piłkarzu napisać miłych słów nie tylko w szkockiej prasie. Ten facet jest jak wino - im starszy tym lepszy. To prawdziwy SZKOT wojownik, walczak, nieustępliwy gnojek (jak sam o sobie mówi) dla którego nie ma straconych piłek. Jako fan Gers i ekipy Szkocji wiem czego się po nim spodziewać. Jest nieoceniony dla klubu i kadry. Do tego jajcarz w szatni, ale też potrafi jak trzeba zrugać kolegów i to ostro kiedy coś nie gra w zespole...ma też poważanie nawet wśród katolickiej części Glasgow. To że potrafi wyczyniać w obronie cuda to już u niego norma. Takich piłkarzy jak On obecnie niema już zbyt dużo na świecie. David Weir należy na murawie do graczy starej daty pokroju Gascoigne'a, Irwina, Waddle'a czy też Roya Keane'a. Dzisiejszy piłkarz to głównie wyglancowany i wypacykowany goguś który liczy kasiorkę i pokazuje się na bankietach zajadając się krewetkami niż gra w piłkę. Weir taki nie jest. To domator - kiedy wychodzi z szatni w domu zakłada kapcie i z rodziną spędza czas. To nie jest typ skandalisty i piwo-żłopa jak mówi mój szef który ceni właśnie takich graczy jak Weir. Ja jestem wielkim fanem tego piłkarza i to od lat kiedy jeszcze był graczem Evertonu. Z tego co czytałem na forum to sami kibice Evertonu z rozrzewnieniem wspominają czasy jego gry w ich barwach.

P.s - ZAPRASZAM SERDECZNIE NA MOJEGO BLOGA :jupi: :jupi: :jupi: :jupi:

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 06 lut 2011, 13:23

ależ bramka Jamiego Nessa w derbach Szkocji. Sir Alex go obserwuje? Jeśli tak to na pewno jest zadowolony, bo Ness cytując klasyka "ukurwił jak dziki szajbus"

Sport-House
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sport-House » 25 mar 2011, 11:46

W Szkocji bez wątpienia dominuje Celtic i Rangers-obydwu drużyn bardzo nie lubię,przypominają takich farmerów bez techniki,bazują tylko na sile fizycznej. Mimo wszystko ciesze się że Rangersi odpadli z LE.

Liso
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Liso » 15 maja 2011, 20:50

janop pisze:Rangers mistrzem dzięki świetnej postawie trójkąta Naismith, Jelavic i Lafferty w końcówce sezonu. To jest zdecydowanie dobry weekend :)
Sic! To źle! bardzo źle - miało się skończyć jak parę sezonów wcześniej - ostatni mecz Rangers przegrywają, Celtic wygrywa i mamy mistrzostwo!! Tak miało być :P

Szkoda Celticu ale patrząc na cały sezon - grai niebotyczną padakę. Nic im nie wychodziło - z winy trenera, transferów i niskiego poziomu. Jestem trochę tym faktem załamany, ale wiem, że w następnym sezonie będzie lepiej. Lennon powinien być co najwyższej asystentem a nie trenerem. Mam nadzieje, że ktoś na jego miejsce przyjdzie i będzie znacznie lepiej.

Co do zawodników - nie wypowiem się - szkoda słów :) o SPL też dużo mówić nie można - znowu dwie ekipy walczą, reszta tylko udaje. To nic dobrego nie daje...a szkoda.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 05 sie 2011, 16:33

Może ktoś przybliżyć i ocenić transfery Rangers i Celticu z tego okienka?

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 05 sie 2011, 17:08

Cieszy mnie transfer Goiana - to bardzo solidny obronca,swietnie gra glowa,jest bardzo grozny przy stalych fragmentach. Troche sie dziwie dlaczego Palermo pozbylo sie tak dobrego zmiennika.

janop - jestes kibicem Rangersow ? Jezeli tak to pjona :beer: C'mon the Gers ! :wink:

Smarki Smark
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Smarki Smark » 25 sie 2011, 22:55

Dziś Szkocki futbol przeżywa to co my dwa lata temu wystarczy zobaczyć na ich forum http://www.pieandbovril.com/forum/index ... in-europe/
Myślę że jak dobrze pójdzie to już w przyszłym sezonie wyprzedzimy ich w rankingu UEFA.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 25 sie 2011, 23:46

Tu nie ma o czym mówić:
http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uef ... k2013.html

Szkoci są 8 miejsc za nami z najmarniej 5 punktami straty. A to duuużo.

Nie wiem co jest grane, ale Rangersi i Celtic wyglądają na słabszych od Legii i Lecha.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 26 sie 2011, 13:35

Przepraszam, ale uważasz, że 3.600 punktu to "ok"? Polska liga ugrała 4.5, przy porównaniu do 3 najlepszych które ugrały ok. 18 wygląda to gorzej niż mizernie. Co więcej, już dołowało Szkotom, bo byli 21. ligą w Europie między Chorwacją i Czechami.

Nie wiem, ale miałem wrażenie, że tam chodzą jednak większe pieniądze niż w Polsce, Belgii, Cyprze, czy nawet Grecji.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 26 sie 2011, 14:31

Ok. Celtic zawodzi od dłuższego czasu, tylko The Gers bronią honoru Szkotów w Europie, choćby finałem PUEFA. Ale to też wygląda coraz marniej niestety. Tyle tytułów na koncie, status drużyny z największą liczbą mistrzostw na świecie i nikt nie chce w nich zainwestować... Ech...

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 26 sie 2011, 15:42

Strajki w tych krajach to akurat zła wiadomość dla Rangerów.

W Hiszpanii dąży to do tego, żeby gorsze kluby w końcu miały większy kawałek tortu z praw TV, za które Barca i Real ściągają po ok. 140mln, podczas gdy takie Getafe tylko 6 mln. A mowa tu o Getafe, które w omawianym okresie było na 6. miejscu w lidze.
http://www.eurosport.pl/pilka-nozna/la- ... tory.shtml

Kiedy to się zrówna, po prostu zacznie być zauważalna przepaść między Anglią i Hiszpanią, bo w Anglii wszyscy razem zgarniają ok. 1100 mln euro, a w Hiszpanii ok. 600 mln.

Co do samych Rangers, myślę, że to złe dobrego początki. Coś jak z Evertonem. W zeszłym sezonie przecież też nie zapowiadało się na majstra, a Celtic jednak oglądał plecy The Gers :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”