Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

justin81
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0
Kontakt:

Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Post autor: justin81 » 30 lis 2011, 20:41

Widze, że tutaj raczej podglądacie takie masówki, ala hollywood gdzie wszyscy na końcu żyli długo i szczęśliwie.., ale jak ktoś szuka czegoś bardziej wymagającego bez happy ending to polecam kino hiszpańskie a szczególnie:
"Cela 211" moja ocena 9/10 w sumie to 10/10 wszystkim 4 filmom bo są mega, ale wychodze z przekonania, że zawsze można zrobić coś lepiej
"Sekret jej oczu" a po ang. "The secret of their eyes" 9/10,
"Nine queens" 9/10
"Intact" 9/10

A pozatym to nie nowe, ale warte obejrzenia:
"Blood diamonds" 8/10- jakoś nie ciągneło mnie jego oglądnięcia ze względu na DiCaprio, ale zagrał role życia jak dla mnie
"City of god" 8/10- brazylijska rzeczywistość
"Black book" 8/10 - jak łatwo ludzie przypisują komuś łatke bohatera albo zdrajcy. Właśnie jestem ciekaw kim jest Kręcina odwołany dzisiaj ze stanowiska.
"The Lives of Others" tytuł po niemiecku "Das Leben der Anderen"
no i oczywiście
"The shawshank redemption" -"Andy Dufresne - who crawled through a river of shit and came out clean on the other side"- za ten sam cytat ten film jest wart każdej nagrody.

A dalej to:
"Ojciec chrzestny"-wszystkie 3 części, klasyka amerykańskiej mafii
"The usual suspects"
"Scarface"
"Reservoir dogs"
"Good will hunting"
"Enemy at the gates"
"The bank job"
"Carlito's way"
"The guardian"
"Catch me if you can"
"Law abiding citizen" - dobry motyw na początku, końcówka lipna, bo oczywiście amerykański system sądowy i prokuratura jest nieomylna i zawsze chronią obywatelów.
"The next three days"
"Hotel Rwanda"
"Austin Powers" wszystkie 3 części -moje kino, mój humor - chociaż w tłumaczeniu polskim brzmi to niezbyt śmiesznie, jednak w orginalnej wersji językowej kawał dobrej roboty.

o takich filmach jak:
"Seven" , "Fargo" , "Memento" czy "Requiem for a dream" nie wspominam bo nawet taki laik jak ja wie,że są to ABC kina ostatnich 15 lat.

Najlepiej jak ogląda się filmy w orginalnej wersji językowej, bo nasi dużo razy tłumaczą niektóre sceny zbyt dosłownie gubiąc sens wypowiedzi, albo zbyt ogólnie lub wprost pomijając niektóre dialogii. A przez to poprostu film dużo traci...

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”