Liverpool (zbiorczy) - Strona 378

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Re: Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 05 sty 2012, 13:26

Właśnie miałem napisać, że słowo "nigger" z ust Suareza jednak nie padło, co Barrett wyraźnie pisze w swoim artykule. Jakie to ma znaczenie? Odpowiedź jest prosta. Użycie słowa "negro" można podciągnąć pod różnice kulturowe, o czym już wcześniej pisałem, a czego FA prawdopodobnie nie wzięło pod uwagę w postępowaniu.

Artykuł Tony'ego Barretta: http://lfc.pl/44312/bledne-procedury-celem-ataku-lfc

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2458

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 05 sty 2012, 13:28

Negro czy nigger, jakie to ma znaczenie...
Takie, że powiedział po prostu prowokacyjnie a Evra jaki oburzony jakby ktoś mu coś wielkiego zrobił, nagle wielkie halo o jedno słowo sie zrobiło. I tu wyjeżdzacie z brakiem szacunku do klubu bo ktoś powiedział negro do piłkarza. Moralnie o wiele gorsze jest chodzenie na dziwki gdy ma się żone i dwójkę dzieci

już rzygać się chce tą sprawą zamiast rozmawiać o futbolu cały czas Suarez to Suarez tamto

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 05 sty 2012, 13:42

Jeszcze jedno w sprawie Suareza. Artykuł napisany przez profesora języka hiszpańskiego, Aldo Mazzucchelliego. Widać w nim, jak bardzo istotną sprawą są tutaj różnice kulturowe, niuanse językowe i błędne tłumaczenia czy zeznania. Nawet Comolli przez błędne cytowanie Suareza narobił mu pod górkę. Evra podobnie. Podejście FA do całej sprawy pozostawia troszkę do życzenia.

http://lfc.pl/Artykuly/1046

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 05 sty 2012, 13:58

:lol:

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 05 sty 2012, 14:07

Tzn. co masz do zarzucenia Fa? Bo jedynie co można im zarzucić to to, że nie zareagowali na haniebne oświadczenia Liverpoolu sugerujące jakieś teorie spiskowe. Powołali ekspertów językowych, którzy zgodnie orzekli, że w tym kontekście użycie tego słowa miało taki, a nie inny wydźwięk. Zresztą jak kilka tygodni temu o tym wspominałem, że chyba tylko naiwne jedynostki łudzą się, że Suarez użył w kłótni tego sformułowania w przyjacielskim charakterze.
“170. The word “negro” can have pejorative connotations, as it may be associated with low class status, ugliness, vulgar behaviour, noisiness, violence, dishonesty, sexual promiscuity etc. 171. The word can be employed with the intent to offend and to offend in racial terms. 172. The word “negro” is by no means, however, always used offensively. The term can also be used as a friendly form of address to someone. 175. In all cases, however, when the word is used in this way [without offence] it implies a sense of rapport or the attempt to create such rapport; naturally, if the term were used with a sneer, then it might carry some of the negative connotations referred to above. 200. There are some black people in Uruguay and other areas of Latin America who object to the use of the word “negro” as a term of address, as they say it highlights skin colour when this should be irrelevant. This is the use of the word “negro” (ie as a term of address) which Suarez contended before us is acceptable, yet his view appears to be contentious with some in Uruguay and Latin America.”
Wszystko jest w raporcie, który został sporządzony na podstawie wielu materiałów. Liverpool się nie odwołał, więc przyjął je do wiadomości. A co więcej :
“215. It was accepted by both Mr Greaney and Mr McCormick in closing submissions that this is not simply a case of one person’s word against another.”
(mowa o reprezentantach obydwu stron). A artykule przytoczonym przez Damiana gośc pisze :
1) FA jest bardziej skłonna uwierzyć Evrze niż Suarezowi (co jest czysto subiektywne)
Co jak widać jest absolutną bzdurą. Chyba, że uznamy, że obrońca opłacany przez Liverpool to kretyn.
Takie, że powiedział po prostu prowokacyjnie a Evra jaki oburzony jakby ktoś mu coś wielkiego zrobił, nagle wielkie halo o jedno słowo sie zrobiło. I tu wyjeżdzacie z brakiem szacunku do klubu bo ktoś powiedział negro do piłkarza.
Zdaje się, że albo nie czytasz uważnie, albo jesteś oderwany od rzeczywistości. To, że ktoś powiedział "negro" ma tutaj drugorzędne znaczenie. Wszystko rozbiega się o to jak sam Suarez oraz Liverpool zachowali się po całym zajściu. Żenujące, kompromitujące oświadczenia, podważanie wiarygodności Evry, żenujące koszulki. Brytyjscy dziennikarze nie mają wątpliwości, że to pasmo porażek Liverpoolu.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 05 sty 2012, 14:26

Porażka to mocne słowo, ale to były zdecydowanie nieprzemyślane i błędne ruchy. Tony Evans również krytykuje Liverpool za rozegranie całej sprawy.

W artykule Aldo Mazzucchelliego proponuję zwrócić uwagę na niuanse językowe i kwestię błędnych tłumaczeń, a nie jego osobiste przemyślenia na temat działań FA.
red85 pisze:Chyba, że uznamy, że obrońca opłacany przez Liverpool to kretyn.
Na pewno nie kretyn, ale bodajże któryś z redaktorów The Times pisał o tym, że Liverpool popełnił błąd oddelegowując do całej sprawy właśnie McCormicka.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 05 sty 2012, 17:06

Ja naprawde nie wiem czy niektorzy nie rozumieją małej prostek kwesti.To co np w Polsce jest dozwolone w innym kraju może byc karane, jesli w Czechach kupie trawke i sobie zapale co jest legalne a przejde sie na granice do Polski i tam mnie skasuja to prawnik mnie nie obroni jak mu zaczne mowic że 100 metrow dalej mozna było a tutaj nie. Dalej nie rozumiem tego profesora ktory chyba nie chce tego zrozumieć. Jak jakis polak kiedys w Prem powie ,,spier... bambo,, to co? Bralczyk i Miodek powiedzą że to slodkie określnie czarnoskórego z ksiązek dziecięcych ? Jeżeli w Angli to slowo jest rasistowskie to nie ma tłumaczenia o kręgach kulturowych.

Smiesznie to wszystko .

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 05 sty 2012, 17:59

Ale ja nie mówię, że to ma być argument mający oczyścić Suareza z zarzutów. Już kilka razy pisałem, że kara jest słuszna, ale jej wymiar mógłby być mniejszy właśnie przez tą okoliczność łagodzącą, jaką są niuanse językowe i różnice kulturowe.

Jeszcze raz powtórzę, jakby ktoś nie zrozumiał - Suarezowi należała się kara za, bądź co bądź, rasistowskie odzywki do Evry i nie mam co do tego wątpliwości.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 06 sty 2012, 0:59

Kojarzycie Nathana Redmonda?

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 06 sty 2012, 1:19

Złote dziecko Birmingham. Tamtejsi kibcie twierdzą, że to jeden z największych talentów na Wyspach. Widziałem go jednak w akcji tylko na YT.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 06 sty 2012, 1:23

Nie no, tyle to i ja wiem. Liczyłem na coś więcej. :wink:

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 06 sty 2012, 16:45

Dla rozładowania atmosfery :wink:

Obrazek

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 83

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 06 sty 2012, 17:03

Może głową uderzył przy lądowaniu :lol:

Awatar użytkownika
Kamil_77
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 9

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil_77 » 06 sty 2012, 17:04

MGiggs pisze:Dla rozładowania atmosfery :wink:

Obrazek
:lol:

Wiatr za mocno wiał widocznie i Suareza głowa zabolała :wink:

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 06 sty 2012, 17:17

MGiggs, nie rozumiem co ten gif ma pokazać. Wytłumaczysz?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”