Przecież wiem, ze liga jest ciekawa...Co to jest zaśmiecanie? Raczej prezentuje wam tutaj fakty o których częśc może nie wiedzieć, a mianowicie polskie akcentyw w Championship.sickstick pisze:Zaśmiecacie temat naprawdę ciekawej ligi.
W klasyfikacji strzelców przewodzi Ricky Lambert (S'ton) z 24 golami, co po 37 kolejkach nie jest wynikiem oszałamiającym. Za jego plecami (15 goli w dół) z ciekawych nazwisk są Chopra (kiedyś Newcastle), Nugent, utalentowany Jay Rodrigueaz oraz... Kevin Phillips! Tego ostatniego chciałbym jeszcze zobaczyć strzelającego bramki w Premiership.
Apropo ciekawych zawodników, to obejrzałem wczoraj mecz Chelsea - Leicester. Bardzo mizerne wrażenie (wł. żadnego wrażenia) zrobił na mnie Kaspar Schmeichel, czyli kolejny z robiących na wyspach bramkarską karierę synuś tatusia. Wydawał się być niepewny i jakiś taki dziurawy. Myślałem że będzie z niego lepszy golkiper, pamiętam jak razem z Joe Hartem walczyli o miejsce w bramce City (chyba jeszcze D James tam był... albo Given) i to młody dun wydawał się być lepszym materiałem na bramkarza.
Poza Madejskim, sam wywołeś temat Shhmeichela-też osoby z polskimi korzeniami -Peter, jego ojciec był urodzony jako obywatel polski Bolesław Schmmaichel, nadano mu potem dunskie obywatelstwo. Władysław-jego ojciec-dziadek Kaspera był Polakiem-ale jakoś nie dopilnował przekazania dalej polskości i Peter ledwo duka po polsku. Ale ponoć Kasper mówi dość dobrze po polsku.
To jest częste zjawisko-wnuki wracają do swoich korzeni i mowy ojców i dziadów. Pozdrawiam.