Polscy kibice - Strona 209

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kibic idealny:

gardło i serce dla klubu
103
61%
klient fetujący w krawacie jest mniej awanturujący się
17
10%
JP, JP na 100%
17
10%
kibice w Polsce będą dopiero jak wyrzuci się kiboli mówiących wyrazy na K, P, J, C, S
23
14%
ogląda mecz tyłem do murawy
10
6%
Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Re: Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 02 maja 2012, 23:15

A ten przebój z Krakowa lubisz?

Edit:
Artysta pociął szaliki w barwach piłkarskich drużyn i na płocie przy stadionie ułożył z nich napis "Praca wre". Chciał w ten sposób zapytać o sens wydatków na Euro 2012. Ale zamiast dyskusji wywołał oburzenie kibiców. - Barwy to rzecz święta - piszą na Facebooku. I odgrażają się: - Za pewne czyny trzeba płacić

Łukasz Trusewicz, absolwent poznańskiego Uniwersytetu Artystycznego, kilka dni temu zabrał swoich widzów w autokarową podróż po mieście. Jednym z przystanków był stadion, wybudowany za ponad 750 mln zł na Euro. Trusewicz pociął nożyczkami trzy klubowe szaliki, a potem na płocie ułożył z nich napis: "Praca wre". - Zbudowaliśmy stadiony, za chwilę Euro, a co potem? Piłka nożna stała się motorem naszej modernizacji. Jadę po Poznaniu i stoję w korkach, bo wszędzie remontują ulice na mistrzostwa. To mnie denerwuje - mówi Trusewicz.

- Mnóstwo pieniędzy inwestujemy w sport, a nie w kulturę - dorzuca Agnieszka Szablikowska, kuratorka projektu. Akcja Trusewicza była wydarzeniem poprzedzającym tegoroczny festiwal teatralny Malta.

Trusewicz pociął niebiesko-biały szalik Lecha, zielony Warty i biało-czerwony reprezentacji Polski. Akcja wywołała oburzenie kibiców "Kolejorza". Stowarzyszenie "Wiara Lecha" zamieściło na Facebooku zdjęcia Trusewicza i jego pracy.

Pod zdjęciami pojawiły się komentarze: "Swoje gacie mógł pociąć, a nie barwy hańbi", "Barwy rzecz święta, niech każdy o tym pamięta!" - piszą kibice. I odgrażają się: "Za cięcie barw frajerze będzie wp..., do zobaczenia na mieście!", "Za pewne czyny się płaci!", "Artysta ściągnął na siebie poważne kłopoty. Kibole są pamiętliwi", "Poznaniak pociął świętość, jaką jest szalik Lecha. I za to trzeba go emocjonalnie wyprostować".

Kibice opublikowali link do profilu Trusewicza na Facebooku oraz jego życiorysu na stronie festiwalu Malta. Podali też numer telefonu artysty. I napisali: "Panie i panowie, już wiecie, kogo szukać", "Chce zobaczyć artyzm? Zobaczy nieład artystyczny na swojej mordzie".

- Nikogo nie chciałem obrazić, nie chodziło o profanację. To był mój komentarz do obecnej rzeczywistości. Ale kibice nie zrozumieli ironii - mówi Trusewicz. A kuratorka projektu dodaje: - Nigdy nie spotkaliśmy się z taką wrogością. Nie wiem, czy kibole tylko tak nadymają się na Facebooku, czy może przejdą do czynów i trzeba się ich obawiać.

Trusewicz nie zamierza informować policji o groźbach, bo liczy na rozsądek kibiców: - Ci, którzy wygrażają, że potną twarz mojej matce, na pewno nie reprezentują wszystkich kibiców. Patrzyłem na ich profile, większość to gówniarze. Mój brat też jest kibicem, siedzi w "kotle", ma wyższe wykształcenie, zna języki. Do mojej pracy podszedł z ironią.

Ale Dominik Antonowicz, socjolog badający zachowania kibiców, uważa, że pocięcie szalika mogło zranić ortodoksyjnych kibiców. W barwach klubowych socjolog dostrzega formę świętości, która przyciąga wyznawców. - Gdy przyjmiemy, że kibicowanie ma quasi-religijny charakter, to także szalik staje się relikwią - mówi. I dodaje, że do uczuć kibiców należy podchodzić z wyczuciem.

Prof. Rafał Drozdowski, poznański socjolog, również mówi o sakralizacji kibicowania. - A tam, gdzie są świętości, pojawia się groźba profanacji - zauważa. Jednak, jak zaznacza, nawet jeśli przyjmujemy, że uczucia kibiców należy szanować, nie może to oznaczać wyjęcia piłki nożnej spod krytyki: - Artysta stawia ważne pytanie o sens wydatków na stadion, z którego korzystają też poznańskie kluby. Takiej dyskusji w mieście brakuje.

Trusewicz nie spodziewał się, że tnąc szalik, może zranić uczucia kibiców. - Można wierzyć w swój klub, ale to powinna być zdrowa wiara - mówi. - Taki szalik można kupić za 30 zł. Nie zdziwię się, jeśli produkują go w Chinach. Nie fetyszyzujmy go.
Przestańcie fetyszyzować szaliki Cracovii.

Awatar użytkownika
lech98
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lech98 » 03 maja 2012, 0:29

czasy, że milicja miała zawsze racje już minęły.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 03 maja 2012, 0:43

Czasy jedzenia rękami też. Teraz mamy sztućce.

Awatar użytkownika
lech98
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lech98 » 04 maja 2012, 1:55

Z tej też jesteś dumny?

Tak, tak, wiem nie jestem z miasta derbowego.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 04 maja 2012, 1:57

I klub z twojego avatara nie istnieje.

Awatar użytkownika
lech98
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lech98 » 04 maja 2012, 2:11

Cóż za sprytna ucieczka od odpowiedzi.

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 04 maja 2012, 2:16

Co by nie pisać to przyspiewka w powyższym filmie przekroczyła wszelkie granice. Ja rozumiem ustawki na określonych zasadach, sekcję gimnastyczne, o tyle jaranie się śmiercią pewnego kolesia jest po prostu chore.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 04 maja 2012, 2:18

Sam sobie odpowiedziałeś, a ja potwierdziłem. Poza tym nie widzę powodu dla którego miałbym się tłumaczyć. Raczej mógłbym spytać, z czego byłem dumny, skoro z z tego też miałbym być.
MENDEZ pisze:jaranie się śmiercią pewnego kolesia jest po prostu chore.
I co teraz? Zrywasz zgodę z Cracovią, która tez uprawia nekrofilię, a właściwie to zapoczątkowała?

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 04 maja 2012, 2:35

Nie ja jestem osoba decyzyjna, lecz wierzę, ze nie wszyscy mają tak popaprane w glowkach. Jesteś mi w stanie napisać czemu on zginął, oprócz tego, że kibicowal Cracovii? Wg mnie sa tam inne mierdzace porachunki o których wiara, która to śpiewała nie miała zielonego pojęcia.
Po drugie nie zasłaniaj się tym, ze oni zaczęli, oni też. Są po prostu pewne granicę i piszę to do obu stron

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 04 maja 2012, 2:48

MENDEZ pisze: Po drugie nie zasłaniaj się tym, ze oni zaczęli, oni też. Są po prostu pewne granicę i piszę to do obu stron
Myślę, że teraz obie strony wezmą sobie to do serca, a ponieważ ty nie wiesz co robił człowiek poza kibicowaniem, to prawdopodobnie nikt nie wie poza nim samym. Możemy się tylko domyślać. Jesteś osobą z zewnątrz i to jest plus, bo możesz obiektywnie ocenić sytuację. Dzięki.

Oprawa Śląska.
Obrazek

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8703
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 maja 2012, 12:25

Oprawa Śląska kozacka, brawo!

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1544
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 04 maja 2012, 12:29

Piękna oprawa :brawo:
Poza tym cieszy piro i świece dymne w Gdańsku i na ŁKSie.
FUCK EURO !
http://tinypic.pl/9t9tuulg3119
Oprawa Lechii

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 04 maja 2012, 12:35

Świetna oprawa Lechii :beer:

A tu z wczorajszego meczu i akcji 'konfetti':

Obrazek

I z meczu z Polonią, największa sektorówka w historii polskiej ekstraklasy:

Obrazek

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 04 maja 2012, 12:39

Jakie wymiary tej sektorówki?

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 04 maja 2012, 13:38

emdżej pisze:Jakie wymiary tej sektorówki?
Mała statystyka:
Oprawa ma 3282m2 powierzchni i została namalowana przy użyciu 15 różnych kolorów.
Na całość zużyliśmy 4482m2 róznych materiałów oraz folii.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”