Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post autor: Wilmore » 10 maja 2012, 14:34

Nesta również odchodzi, a więc też zagra z Novarą w pierwszym składzie. Szkoda, bo Milan traci wielką osobowość, a Włochy najlepszego obrońcę świata ostatniej dekady, a nawet dłuższego okresu, szkoda, że gorszy od niego Cannavaro za kilka spotkań turniejowych otrzymał złotą piłkę, która Neście (czy Maldiniemu) w innych okresach się bardziej należała. Sandro zostanie przeze mnie zapamiętany za niesamowity wynik i trzecie miejsce w tym plebiscycie, co dla obrońcy jest czymś niezwykłym, to pokazuje, jakiej klasy był piłkarzem, nie potrzebował do tego międzynarodowych laurów.
To jest jednak bardzo dobry moment na to, by odszedł, bo już nawet w lidze przestawał dawać sobie radę. Odrzucił ofertę rocznego kontraktu i mam nadzieję, że wszyscy pozostali senatorowie z wygasającymi umowami, poza Ambrosinim i może Yepesem, też podejmą takie decyzje - jeśli Galliani popełnił rok temu błąd proponując im umowy, to niech gracze będą mądrzejsi i je odrzucą. Skoro Berlusconiego nie było stać na ewolucję, to trzeba będzie wykonać bolesną rewolucję.
Przy okazji nie będzie jednak tak źle - kadra jest bardzo szeroka, zatrzymując graczy przed 30 (plus Ambrosini) będziemy mieć na dwie defensywne pozycje w pomocy 5 graczy, na pozycję rozgrywającego Emanuelsona z Montolivo (i ewentualnie Boatenga), na ofensywnym pomocniku dojdzie ktoś nowy, a i tak mamy tam Robinho (mam nadzieję, że zostanie kosztem Pato) i Boatenga - nie jest tak źle.
Na kontraktach zaoszczędzimy małą fortunę, 6 z 10 i 10 z 20 najwyższych umów zostanie renegocjowanych lub zakończonych, a odejdą i tak piłkarze, którzy w tym sezonie byli dalecy od decydowania o jakości zespołu. Ciekawe, czy uda się zejść we wrześniu do 120 milionów euro brutto budżetu płacowego.
Jeśli Milan B walczył z sędziami i Juventusem do 37 kolejki, to co będzie w stanie zrobić Milan A wzmocniony jeszcze jakimś prezentem dla Ibry? Jestem dużym optymistą, nawet jeśli nie przyjdą jakieś "cracki" do zespołu - jak życie pokazało na przykładzie Antoniniego i Zambrotty - można zarabiać 3 razy mniej i nie zbliżyć się do jakości senatora, by być od niego znacznie przydatniejszym graczem. Dodajmy, że umowy paru senatorów to koło 8 milionów euro brutto - to koszt niezłego, utalentowanego piłkarza. Tyle kiedyś kosztował Kaka, a mniej Jovetić, Witsel czy Hernanes.

Swoją drogą skład złożony z odchodzących graczy na Novarę może wyglądać tak:
Roma - Abate*, Nesta, Yepes*, Zambrotta - Van Bommel*, Gattuso, Aquilani* - Seedorf - Inzaghi, Robinho*
A i tak nie pożegnałoby się wszystkich, bo nieznany jest los paru innych zawodników.

*Poza Abate ich odejście nie jest przesądzone, ale bardzo prawdopodobne.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2012, 14:40 przez Wilmore, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Włochy”