EURO 2012: GRUPA A - Czechy, Grecja, Polska, Rosja - Strona 10

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
rzeznik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Re: EURO 2012: GRUPA A - Czechy, Grecja, Polska, Rosja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rzeznik » 12 cze 2012, 23:42

Swoją drogą ciekawe czy trener Czechów będzie się upierał przy Barosu. Dzisiaj znów Baros tragiczny, mógłby sobie zresztą podać rękę z Samarasem. Dobry występ Jiracka, fajny też był ten murzyn szarpiący na prawej - Gebre Selassie. W ogóle ten bramkarz, co zszedł z kontuzją to był ten sam co w Apoelu bronił?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 12 cze 2012, 23:59

Dobry wynik, kapitale zawody Perquisa, piękny gol Kuby, fatalny arbiter, który nie zauważył całej masy fauli w jedną i drugą stronę. Piszczek :bicz: tragicznie zgubił krycie przy bramce, mało to gdyby Dzagojew minął piłkę to za jego plecami stał kolejny Rusek który uciekł Boenischowi. Całkiem nieźle defensywni pomocnicy, boczni obrońcy i środkowi też - zauważcie że Tytoń właściwie tylko raz czy dwa był zmuszony bronić strzał, poza tym wyłapywał tylko dośrodkowania. Lewandowski, Obraniak i Kuba bezbarwni, jednak nie można wiele oczekiwać gdy atakuje się trójką zawodników. Kuba obronił się bramką, Lewy niemiłosiernie obijany.
Uważam że byliśmy lepsi. Rzadziej mieliśmy piłkę, ale stworzyliśmy znacznie więcej groźnych sytuacji. Widać było zresztą że kulało rozegranie piłki w głębi pola. Nie rozumiem co Smuda ma z tymi zmianami, zachowuje się jakby miał jakąś blokadę psychiczną. No ale może to jest trener którego 'sposób' leży w przygotowaniu zespołu, a nie w zachowaniu w trakcie meczu. Mam nadzieję że przeciwko Czechom zagramy z 2 defensywnymi pomocnikami, co może być niestety wymuszone kontuzją Polanskiego - kolano to nie przelewki a wyraźnie w nie się uderzył. Do tego chciałbym wreszcie zobaczyć na boisku Grosickiego, który na EURO nie zagrał jeszcze ani minuty. Zagrał za to Matuszczyk :rotfl:

Gmoch w studiu jakoś godzinę po meczu stwierdził że w pierwszej kolejce Rosja ograła Czechosłowację.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 13 cze 2012, 0:01

Ja ciekawy jestem kiedy do ku*** nędzy zagra Grosicki co ma za sobą bardzo dobry sezon w Turcji i przy jego szybkości wkręcałby Rusków pod koniec meczu bez większych problemów, bo goście już "oddychali rękawami". Co się musi stać aby idiota Smuda go wstawił? Ręce mi opadają na naszego fatalnego trenera... I nie obchodzi mnie jak daleko na Euro zajdziemy, mam nadzieję, że po Euro Smuda poleci, bo już nie mam do niego siły, wstawia Brożka co rok w piłkę nie grał w momencie gdy mamy ostatnią minutę meczu i wolny co Obraniak miał wrzucać, no ręce ku*** opadają :suicide: Szkoda mi Grosickiego, że musi się meczyć z Francem.
Zamiast niego rzucić się kasą jak Ruski i brać porządnego zagranicznego trenera np. jakiegoś uznanego Holendra, Niemca (choć tutaj mogłoby być dyskusje), Hiszpana albo Portugalczyka, żałować nie będziemy kiedy przyjdą sukcesy, bo to wielka duma dla Polaków jakbyśmy jeździli czołowe ekipy, a moim zdaniem potencjał na to mamy tylko trzeba wszystko poskładać do kupy, zgrać i mieć fachowca na ławce.
A co do meczu. Słabo statystycznie dzisiaj Boenisch i Lewy.

Boenisch:
Podania długie – 9, 4 celne.
Podania średnie – 32, 18 celnych.
Podania krótkie – 10, 5 celnych.

Lewy:
Podania długie – 3, 0 celnych.
Podania średnie – 28, 11 celnych.
Podania krótkie – 5, 3 celne.

Ładnie za to Dudka:
Podania długie – 6, 5 celnych.
Podania średnie – 30, 25 celnych.
Podania krótkie – 8, 6 celnych.

którego Smuda oczywiście zdjął, a potem bezsensu w ostatniej minucie Obraniaka, kiedy ten miał właśnie bić rzut wolny :lol:

Mi się dzisiaj w sumie dzisiaj wszyscy podobali, na minus aby Murawski (kompletnie niewidoczny, Dudka miał chociaż dobre staty, a Polanski dzisiaj znowu ładnie odbierał piłki), na minus Obraniak (choc jego bronią trochę te nieźle bite wolne) i ktoś choć nie wiem jeszcze kto, kto nie dokrył Dzagojewa. Imponował mi dzisiaj Perquis, Polanski no i oczywiście Kuba. Piszcie co chcecie, ale prawda jest taka, że Polanski jest w czubie na Euro jeśli chodzi o ilość odbiorów na mecz. Lewy dziś słabo, ale tłumaczyć to można tym, że kryją go dobrze obrońcy. Sytuacja jest taka, że każdy jeszcze może awansować, choć w awans Greków ciężko wierzyć, aby awansowali to musza pokonać Rusków (arcyciężkie w ich przypadku) i liczyć, że Polska zremisuje z Czechami. Czesi aby mieć awans mogą sobie nawet pozwolić na remis, więc są w lepszej sytuacji, no a my musimy wygrac, Rosjanom wystarczy remis z Grekami, ale wtedy mogą stracić 1 miejsce, więc bd walczyć o zwycięstwo. Kończąc już moje wywody uważam, że Czesi są jak najbardziej do pokonania, Cech pod formą zdecydowanie, cała defensywa prezentuje się bardzo słabo, napad (Baros) słabiutko i aby pomoc z Rosickim, Pilarem i Jirackiem prezentuje się nieźle, ale dzisiaj Polacy pokazali, że są wstanie zneutralizować znacznie lepszych zawodników. Mam nadzieję, że Polanski się wykuruje bo on jest w naszym zespole kluczowy jeśli chodzi o wyłączanie środkowych pomocników. A jak nie zagra to najwyżej z tyłu Dudka a przed nim Murawski i gra na dwóch DM-ów. Jestem dobrej myśli i nie mogę doczekać się już soboty 8)
Ostatnio zmieniony 13 cze 2012, 0:09 przez Aker, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 107

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 13 cze 2012, 0:07

Aker pisze:Ja ciekawy jestem kiedy do ku*** nędzy zagra Grosicki co ma za sobą bardzo dobry sezon w Turcji i przy jego szybkości wkręcałby Rusków pod koniec meczu bez większych problemów, bo goście już "oddychali rękawami". Co się musi stać aby idiota Smuda go wstawił? Ręce mi opadają na naszego fatalnego trenera... I nie obchodzi mnie jak daleko na Euro zajdziemy, mam nadzieję, że po Euro Smuda poleci, bo już nie mam do niego siły, wstawia Brożka co rok w piłkę nie grał w momencie gdy mamy ostatnią minutę meczu i wolny co Obraniak miał wrzucać, no ręce ku*** opadają Szkoda mi Grosickiego, że musi się meczyć z Francem.
A co jeśli Grosik zagra w meczu z Czechami i zagra [ch**]? Wszyscy chcą Grosickiego jakby był zbawieniem dla tej kadry, a może się okazać, że po prostu inni są jednak w lepszej formie i dlatego nie gra.

A zmiana Obraniaka była przygotowana już nieco wcześniej i fakt, że był wolny nie oznaczał, że zmianę można odroczyć. Gdyby był aut to też by do niej doszło. Smuda nie wróżka, akurat tego przewidzieć nie mógł. Inna sprawa, że Mierzejewski wrzucił bardzo dobrze więc narzekanie jest tutaj bez sensu.
Aker pisze:Zamiast niego rzucić się kasą jak Ruski i brać porządnego zagranicznego trenera np. jakiegoś uznanego Holendra, Niemca (choć tutaj mogłoby być dyskusje), Hiszpana albo Portugalczyka, żałować nie będziemy kiedy przyjdą sukcesy, bo to wielka duma dla Polaków jakbyśmy jeździli czołowe ekipy, a moim zdaniem potencjał na to mamy tylko trzeba wszystko poskładać do kupy, zgrać i mieć fachowca na ławce.
Z super zajebistym trenerem równie dobrze moglibyśmy grać zajebiście/słabo i mieć 6 punktów jak i grać zajebiście/słabo i mieć 0 punktów. Gdybać to sobie można. Bez względu na drużyny w grupie to dojście do ćwierćfinału będzie sukcesem naszej piłki. Nasza reprezentacja to typowy europejski średniak, a niektórzy mają wymagania jakbyśmy byli co najmniej Portugalią.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2012, 0:10 przez Sammyy, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
rzeznik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rzeznik » 13 cze 2012, 0:08

Aker pisze:Zamiast niego rzucić się kasą jak Ruski i brać porządnego zagranicznego trenera np. jakiegoś uznanego Holendra
:P
sickstick pisze:Zagrał za to Matuszczyk :rotfl:
No zagrał, ale to była wymuszona zmiana.

Brożek dziwna zmiana, w sensie dziwne, że akurat zszedł Obraniak. No ale w sumie zagrożenie pod bramką z tego wolnego było. Tak czy inaczej zachowanie Ludo burackie, jakakolwiek decyzja Smudy by nie była.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 13 cze 2012, 0:18

Sammyy pisze:A co jeśli Grosik zagra w meczu z Czechami i zagra [ch**]? Wszyscy chcą Grosickiego jakby był zbawieniem dla tej kadry, a może się okazać, że po prostu inni są jednak w lepszej formie i dlatego nie gra.

A zmiana Obraniaka była przygotowana już nieco wcześniej i fakt, że był wolny nie oznaczał, że zmianę można odroczyć. Gdyby był auto to też by do niej doszło. Smuda nie wróżka, akurat tego przewidzieć nie mógł. Inna sprawa, że Mierzejewski wrzucił bardzo dobrze więc narzekanie jest tutaj bez sensu.
No wiadomo lepiej go nie wpuścić na Euro nawet na minutę bo "może zagrać [ch**]" :lol: Ja bym go puścił od 1 minuty na Czechó i jak będzie grał słabo to z ławki by mógł zawsze wejść Obraniak, który podrażniony usadzeniem na ławkę dałby z siebie wszystko i może by grał lepiej bo póki co słabiutko z nim (pomijam bicie wolnych). Ale może i być tak, że zagra super (mam nadzieję) i zamknie usta krytykom.

Z super zajebistym trenerem równie dobrze moglibyśmy grać zajebiście/słabo i mieć 6 punktów jak i grać zajebiście/słabo i mieć 0 punktów. Gdybać to sobie można. Bez względu na drużyny w grupie to dojście do ćwierćfinału będzie sukcesem naszej piłki. Nasza reprezentacja to typowy europejski średniak, a niektórzy mają wymagania jakbyśmy byli co najmniej Portugalią.
Znowu się powtórzę, rozumiem, że lepiej nie zatrudniać lepszego trenera (od Smudy każdy jest lepszy), bo "i tak może być zajebiście słabo"? :lol: Nie mieliśmy jeszcze w swojej historii uznanego trenera z zagranicy, od razu mówię, że Leo to stary dziadek typu Gmoch, a nie o takiego trenera mi chodzi. Moim zdaniem mamy potencjał aby walczy jak równy z równym z takimi Rosjanami, Niemcami, Włochami i bić się o półfinał Euro. Dobrze radzimy sobie w grze na kontry i możemy zaskoczyć nie jedną mocniejszą reprezentację, ale żeby były jakieś efekty to potrzeba trenera, a nie Smudę, który aby utrudnia, a i sądzę, że w szatni nie ma posłuchu, bo jest zwyczajnie chłoptysiem po zawódowce (nie chce tutaj urażać nikogo, bo mi bardziej chodzi, że Smuda ma IQ po prostu niskie, nawet sam kiedyś stwierdził, że woli chodzić w dresie niż w eleganckich ciuchach na ławce, bo mu w takich nieswojo :lol:), któremu nawet trudno zdania po polsku logicznie składać. Potrzeba dobrego trenera z charyzmą i jajami.
weszlo pisze:Jak z takim gadać? Pytamy Smudy na konferencji prasowej: - Czy dziwi się pan, że Obraniak był tak wściekły po zdjęciu go z boiska?
- Proszę się jego zapytać.
- Ale czy pan się dziwi?
- Proszę jego zapytać.

Mamy zapytać Obraniaka, czy Smuda się dziwi? Halo, tu baza. Jest tam kto?
PS coś mi się wydaje, że Smuda się pseudo pogodzi z Obraniakiem i nie będzie miał żadnych konsekwencji za swoje zachowanie, a kto wie moze go nawet Franz przeprosi :lol:

Aha i jeszcze jedno. Piszesz ze wyjscie z grupy bedzie sukcesem. Że co? Ja się z tym nie zgadzam. Moim zdaniem to nasz obowiązek wyjść z takiej grupy. Rosjanie są mocniejsi ok, ale Czesi i Grecy? Oni nie są od nas lepsi, a dodając fakt, że gramy u siebie to mamy obowiązek takie drużyny przeskakiwać. Nie róbmy z naszej kadry nieudaczników. W ćwierćfinale możemy już odpaść, ale wyjść z takiej grupy to powtarzam obowiązek, tak samo jak obowiązkiem jest teraz pogonić beznadziejnych Czechów i wygrać wreszcie jakiś mecz na tym Euro.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2012, 0:26 przez Aker, łącznie zmieniany 2 razy.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 13 cze 2012, 0:20

rzeznik pisze:Dzisiaj znów Baros tragiczny, mógłby sobie zresztą podać rękę z Samarasem.
Dokładnie. Nie wiem jakim cudem oni grają w tych kadrach. Oni są BEZNADZIEJNI. Ten Samaras to niezły kalecznik.

O meczu. Zdziwiła mnie 2 połowa. Atakowaliśmy, atakowaliśmy a Rosja prawie nic :shock: Akcje po której stracili gola to masakra. Jak Oni mogli rozegrać tak piłkę w ataku. Mięli tyle opcji, a Boenisch przerwał. Co do akcji na gola. Co zrobiło tych 3 graczy co zaczęli sobie gadać podczas kontry :?: :?: :!: :!: Nie kminie tego. Stali i gadali.

Lewandowski zagrał...no trudno powiedzieć. Ja więcej od niego wymagam, a to że nie będzie grał tak jak w BVB było pewne przed turniejem. Inni partnerzy, inna częstotliwość akcji ofensywnych. Dobrze zagrał Perquis z Wasylem. Zostawił bym Tytonia na bramce, lecz to wydaje się być marzeniem ściętej głowy. Z Czechami muszą wygrać.

Doczekamy się Grosickiego :?: Wątpię.

Zachowanie Obraniaka przemilczę.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 13 cze 2012, 0:32

Porownywanie Samarasa i Barosa jest troche krzywdzace dla Greka moim zdaniem. Zawodnik Celticu przynajmniej walczy o gorne pilki,zastawia sie,probuje dryblowac,a Milan jest kompletnie bezproduktywny.

Bilek w meczu z nami powinien postawic na mlodego Pekharta,ktory ma za soba swietny sezon w Norymberdze.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 107

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 13 cze 2012, 0:33

Aker pisze:No wiadomo lepiej go nie wpuścić na Euro nawet na minutę bo "może zagrać [ch**]" Ja bym go puścił od 1 minuty na Czechó i jak będzie grał słabo to z ławki by mógł zawsze wejść Obraniak, który podrażniony usadzeniem na ławkę dałby z siebie wszystko i może by grał lepiej bo póki co słabiutko z nim (pomijam bicie wolnych). Ale może i być tak, że zagra super (mam nadzieję) i zamknie usta krytykom.
Tyle, że ludzie wymagają wpuszczenia Grosika nie wiedząc w jakiej jest formie na treningach czy nawet kondycji psychicznej. Tutaj decydują trenerzy, psychologowie. Smuda nie wpuści go jeśli nie jest pewny jego dyspozycji. Oczywiście, że może się mylić i Grosik nie gra z niewiadomego powodu, ale pisanie że powinien grać i już jest trochę dziwne jak dla mnie. Wpuścić Grosika i jeśli będzie grał słabo to zmienić - sorry, ale to głupota. Albo jest się pewnym, ze zagra dobrze albo się go nie wpuszcza i gra pewniakami, którzy może zajebiście nie są, ale robią to czego wymaga od nich trener.

Jeszcze niedawno podobna sytuacja była z Wichniarkiem czy Jeleniem. Opinia publiczna chciała, a gdy dostawali szanse to grali słabo dlatego ja jestem powściągliwy jeśli chodzi o nazwiska.
Aker pisze:Znowu się powtórzę, rozumiem, że lepiej nie zatrudniać lepszego trenera (od Smudy każdy jest lepszy), bo "i tak może być zajebiście słabo"?
Nie, chodzi mi o pewne proporcje. Pisanie, że z innym trenerem byłyby na pewno 4 punkty jest po prostu głupie. Lepszy trener wcale nie oznacza, że wyniki byłyby lepsze czy, że kadra grałaby lepiej. To nie jest takie proste jak niektórzy myślą.
Aker pisze:Moim zdaniem mamy potencjał aby walczy jak równy z równym z takimi Rosjanami, Niemcami, Włochami i bić się o półfinał Euro.
Mocne słowa z którymi kompletnie się nie zgadzam. Stąd zapewne inaczej podchodzimy do pewnych spraw. Dla mnie sukcesem będzie wyjście z grupy.
Aker pisze:Dobrze radzimy sobie w grze na kontry i możemy zaskoczyć nie jedną mocniejszą reprezentację, ale żeby były jakieś efekty to potrzeba trenera, a nie Smudę, który aby utrudnia, a i sądzę, że w szatni nie ma posłuchu, bo jest zwyczajnie chłoptysiem po zawódowce (nie chce tutaj urażać nikogo, bo mi bardziej chodzi, że Smuda ma IQ na bank niskie), któremu nawet trudno zdania po polsku logicznie składać. Potrzeba dobrego trenera z charyzmą i jajami.
Pewnie, że z lepszym trenerem moglibyśmy osiągać lepsze wyniki, ale to dalej jest tylko gdybanie. Jednak gdyby na ławce był Mourinho, a gra wyglądała niewiele lepiej to nagle by się mogło okazać, że to nie jest wina trenera, a mamy po prostu średnich zawodników wbrew temu co niektórzy twierdzą.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 13 cze 2012, 0:46

Ja oglądałem kilka meczów Grosika w Turcji i grał przynajmniej dobrze, nie schodził poniżej pewnego poziomu. Widziałem go w meczu przed Euro (albo Andorą albo Słowacją nie pamiętam już) i mi się podobał, imponował szybkością i dryblingiem, brakowało jedynie zrozumienia z resztą zespołu, no ale ciężko oceniać go jakoś szczegółowo jak go Smuda puścił na jakieś ostatnie 10 min meczu. Ja nie rozumiem dlaczego Smuda w ogóle nie daje mu szansy, nawet żeby sprawdzić jak zawodnik się prezentuje w meczu, bo dobre granie na treningu, a dobre granie w meczu też często nie idzie w parze, no ale kurde chłopakowi nalezy się szansa, należy mu się chociaż te ostatnie 20 min, chociażby po to aby ocenić czy było warto mu dać szansę czy nie... Piszesz, że przesadzam w ocenie naszych Orłów. Popatrz z Ruskami graliśmy jak równy z równym, choć moim zdaniem byliśmy lepsi, gol Polanskiego ze spalonego czy kapitalna interwencja rosyjskiego bramkarza z początku meczu to sytuacje, których Rosjanie nie mieli. Z Niemcami ostatnio mieliśmy 2:2 po golu dla Niemców w ostatniej minucie, a wczesniej na Euro przegralismy aby 0:1. Gdyby nie było Smudy, kto wie może byśmy z nimi wygrali. Włosi... Przegrywają przed Euro z USA 0:1 i dostają 0:3 od Rusków, z którymi my remisujemy choc bylismy lepsi. Ostatnie 4 mecze z Włochami? Proszę bardzo 2x 0:0 raz 3:1 do przodu i raz 0:2 także źle nie jest, przy lepszym trenerze może być aby lepiej. Holandia ostatnio przegrywa 0:1 z Danią od której gorsi nie jesteśmy, przy efektywnej grze defensywnej też moglibyśmy się pokusić o niespodziankę. Moim zdaniem aby Francja i Hiszpania są po za zasięgiem, choć ostatnie 2 mecze z Francuzami to 0:1 i 0:0. Dodam jeszcze, że w tym roku zagraliśmy już 6 meczów i żadnym nie ponieśliśmy porażki. Moim zdaniem w naszej reprze jest moc i aby potrzeba człowieka co tę moc wydobędzie.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 13 cze 2012, 7:44

Aker pisze:Holandia ostatnio przegrywa 0:1 z Danią od której gorsi nie jesteśmy
Akurat od Danii to dostajemy regularne lanie.

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 13 cze 2012, 9:34

Nie wiem czy to my zagraliśmy dobrze, czy Rosjanie słabo. Mecz nie porwał. Kontry. Phi. W pewnym momencie trzech naszych stało obok siebie i pogaduchy sobie urządziło bo nie wiem co oni tam niby robili.
Taktyka jak zawsze. Czyli jak się uda to ok. Lewandowski strasznie kryty a Ci na pałę do niego ciągle :lol: Błaszczykowski dupy na tym turnieju nie urywa, ale wiadomo, strzelił, więc wszystko OK. Przypomnijmy sobie zatem jego strzał z ~20m w arbitra liniowego.
Teraz znowu pompujemy balonik jacy to oni nie silni bo z Rosją nie przegrali, a Czesi aż 4-1. To co, my pepiczków nie zlejemy?! IMO popuszczą w gacie pod presją wielkiej szansy wyjścia z grupy i to Czesi awansują. Jesteśmy w tej złej sytuacji, że musimy wygrać. Remis nam nic nie daje. I tu się zgodzę ze Strejlauem, że każda minuta oddala nas od ćwierćfinału i będą pod coraz większą presją.

Szkoda mi Greków. Rżną ich ładnie na tym turnieju sędziowie.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 13 cze 2012, 9:35

Odnośnie wczorajszych meczów...

Mecz Czechy - Grecja - szczerze, po 8 min poczułem bardziej dobitnie, jak sfrajerzyliśmy mecz z Grekami... Czesi gładko wyszli na prowadzenie a potem kontrolowali grę, Cech jednak wymusił koncentracje na swoich zawodnikach bo po jego błędzie nie mogli czuć się pewnie. Grecy to farciarze, bo tylko w ich meczach do tej pory bramkarze odwalali taką manianę... Gdyby sam zespół Hellasów dołożył do tego solidną grę, to w tym momencie dzięki losowi byli by jedną nogą w ćwierćfinale - Tak, to praktycznie już szans nie mają.

Polska - Rosja - Przewidywałem, że ten mecz możemy nawet wygrać, nie zaślepiło mnie pierwsze spotkanie Rusków z Czechami i nie taki diabeł straszny, nie zagraliśmy idealnego meczu, brakowało nam ofensywy - sam Lewandowski nic nie zrobi, to nie Messi jaki by przedryblował 5 i strzelił gola, Lewy to przykład typowego odgrywającego, także dobrze wykańcza akcje, ale nie jest to zawodnik jaki sam ogarnie cały atak...
Nasi jednak bardzo solidnie w obronie przerywali akcje Rosjan, sami groźnie kontratakowali, ale właśnie brakowało tego zdecydowania, aby pójść za akcją, spróbować coś groźnego wykreować - był moment w meczu, gdzie Błaszczykowski wychodził z kontrą a 3 zawodników Polski stało i nie wiedzieli kto ma z nim pójść za akcją, w końcu skończyło się na tym, że Błaszczykowski zwolnił akcje czekając na partnerów - nie powinno być takich sytuacji. Za bardzo cofnięci środkowi pomocnicy - W sumie nie wiele mam do nich zastrzeżeń, bo dobrze zagrał Polanski, świetnie Dudka, nie co gorzej Murawski - Ale każdy z nich spełniał swoją rolę w destrukcji, nie wiele dając w ataku... To martwi... Zwłaszcza, że mecz z Rosja tak naprawdę trzeba było wygrać, remis nic nam nie daje w kontekście konfrontacji z Czechami, poza tym, że może gdzieś tam mentalnie podwyższy nasze morale - Ale trzeba było zaryzykować, zagrać ofensywniej, postarać się wygrać a nie bronić remisowego wyniku.
Sama gra kadry mi się ogólnie podobała, widać było zaangażowanie, solidną defensywną grę nie licząc błędu krycia przy bramce Dzagojewa, dobrą myśl aby atakować z kontrataku - ale kurczę, zabrakło tam wsparcia.

Z Czechami trzeba zagrać w ofensywie jak w pierwszej połowie z Grecją ale skuteczniej, natomiast równie solidnie w defensywie jak w meczu z Rosją - Pepików musimy ograć... U mnie jest trochę niedosyt, bo Rosjanie byli do pokonania - teraz już stoimy pod ścianą, zremisujemy - to koniec turnieju, przegramy, to koniec turnieju - Trzeba wygrać z Czechami - ale podkreślmy, przeciętnymi Czechami ! - ten zespół jest do ogrania i nie ma wyjścia, trzeba ten mecz zagrać, jak by to był finał, rozrywać sobie mięśnie z wysiłku, ale aby osiągnąć cel.

Remis z Rosją o tyle dobry, że teraz muszą właściwie chociaż zremisować z Grecją, bo bramkami mają taką przewagę, że nikt ich nie wyprzedzi i zajmą 1 miejsce w grupie ale jednocześnie w przypadku porażki czy remisu, Grecy pakują manatki i jadą do domu. Ich właściwie już skreślam, drugi mecz to loteria i oby się udało.

Ludzie spekulują, kto ma zagrać przeciwko Czechom, Szczęsny czy Tytoń ? - Dla mnie sprawa jest jasna, że Szczęsny. Tytoń w ostatnim czasie grywał głównie na treningach a nie w oficjalnych meczach, główną jego zasługą jest obroniony karny, dalej nie specjalnie miał okazje się wykazać, wczoraj Rosjanie też go nie nadwyrężali, może ma lepszy kontakt z defensywą niż Szczęsny, ale nie da się ukryć, że zawodnik Arsenalu jest znacznie lepszym zawodnikiem, od dawna szykowanym na pierwszego bramkarza na tym turnieju i Tytoń zrobił swoje, ale miejsce pierwszego bramkarza należy do Szczęsnego.

Wczoraj Smuda w końcu zrobił zmiany, ale poza Mierzejewskim, to reszty nie chce mi się komentować ...

Niestety, jeśli chodzi o moje przeczucie meczu Polski z Czechami, to śmierdzi mi remisem a jak wiemy, remis gówno nam daje ....

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 13 cze 2012, 10:05

jeszcze jedną kwestię chcialbym poruszyć. Piszecie że Piszczek słabo zagrał. On krył Arszawina który jak wiadomo nie cofa się aby z przodu stoi, także Piszczek nie mógł się rozpędzać do przodu za mocno bo w razie straty Arszawin miałby wolne pole, także ciągle koło niego musiał się kręcić i to tłumaczy dlaczego nie był zbytnio widoczny z przodu. Po za tym czy Arszawin coś grał? Nic nie grał, nie przypominam sobie by stworzył jakiekolwiek zagrożenie także brawa dla Łukasza, że go ładnie wyłączył z gry.

Co do meczu z Czechami to bardzo obawiam się o naszą lewą stronę, tam będzie biegał bardzo dobry Jiracek wspierany przez Selassie (został wybrany najlepszym piłkarzem meczu z Grekami wg whoscored.com), który na ten moment jest piłkarzem który najbardziej mnie zaskakuje na mistrzostwach. Gra w jakimś tam klubiku w Czechach a prezentuje bardzo wysoki poziom i stylem gry przypomina naszego Piszczka. Świetnie grał zarówno z Rosją jak i teraz z Grecją. Także jak obaj ruszą do przodu to Boenisch może mieć problemy. Ja bym rozegrał to tak jak robi Klopp w BVB, wstawia defensywnie usposobionego lewego pomocnika, który wspomaga lewego obrońce, także dobrze by było żeby grał ktoś kto pomoże Boenischowi bo sam z nimi sobie rady nie da.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2012, 10:13 przez Aker, łącznie zmieniany 1 raz.

pilkarz123
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pilkarz123 » 13 cze 2012, 10:12

Masz rację, Arszawin był tylko widoczny na początku - potem, jak Łukasz go przypilnował to nie istniał.

Opcja z "cofniętym skrzydłowym" raczej nie wchodzi w grę, bo takiego skrzydłowego po prostu nie mamy. Moim zdaniem jeden defensywny pomocnik musi wspierać Boenischa. Najlepiej żeby był to Dudka, który ma chyba największe walory defensywne i wczoraj zagrał dobrze.

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”