Re: Muzyka Filmowa

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Re: Muzyka Filmowa

Post autor: Kesz » 13 cze 2012, 13:53

Na poprzedniej stronie tematu wspomniałem o muzyce do trailerów filmowych czy filmów dokumentalnych czy gier - m.in nawiązując do takich grup jak X-Ray Dog czy E.S Posthumus czy też Audiomachine, Marka Petrie oraz Bergersena... Zapomniałem jednak o jednym z moich ulubionych... Future World Music :

Tutaj kilka ich utworów :

- Ten motyw mi świetnie pasuje do "Mostu Terabithii" - słuchając tego utworu w głowie miałem sceny z tego filmu... Fajne odczucia.

z resztą masa tego, polecam się zapoznać, bo to miód dla uszu.

Kolejne jakie chętnie polecę to oczywiście Immediate Music - też na próbę kilka utworów :

- Nie ukrywam, że jeden z mych ulubionych utworów - budzi do życia.

Warto przy okazji Immediate Music wspomnieć o grupie muzycznej - Globus - Można podziwiać ich współpracę m.in swego czasu dali wspaniały koncert na Wembely - tylko ciary przechodziły...

Tutaj taka próbka kompozycji Immediate Music i klimatyczne Serenata Immortale -

a tutaj Globus - Preliator - na żywo z koncertu na Wembley - - Ile bym dał by tam być... radzę przesłuchać całość, bo wrażenia niesamowite. Taką muzykę powinni Polskim piłkarzom przed meczem puścić a już przed Ruskimi to zdecydowanie wskazane, bo to jak wojna - POLECAM ! - Jak was nie zamuruje z wrażenia, to jesteście głusi :P

No i na koniec jeszcze inna grupa muzyczna - Two Steps from Hell i ich próbka :

-w komentarzach widzę, że owy utwór ma jakieś powiązania z Euro 2012 - ciekawe... dopiero teraz o tym usłyszałem, ale szkoda, że nie słyszę tego utworu na Euro - to był by klimat... łaaaaaa....

Ogólnie grupa specjalizuje się w epickich utworach w pełni tego słowa znaczeniu, jest to jedna z najpopularniejszych grup muzycznych tworząca muzykę do trailerów filmowych, filmów, filmów dokumentalnych czy animacji... Jeśli jej nie znacie, to wstyd ! i natychmiast trzeba się zapoznać !

Ktoś tu wspomniał o Hansie Zimmerze, jak człowiek pomyśli o muzyce filmowej to właśnie on wychodzi na pierwszy plan obok np. Ennio Morricone - przy tym człowieku odrazu wracam pamięcią i odzywa się sentyment do tak wspaniałych utworów jak Chi Mai czy La Califfa

- Uwielbiam słuchać jak mam doła ;p bo to mnie jeszcze bardziej dołuje :wink: ale przywołuje fajne wspomnienia.

No ale myślę, że Ci ludzie i wielu innych zapiszę się na zawsze historii, ale pojawia się coraz więcej kompozytorów którzy naprawdę nakreślają pewną nową epokę...
Ostatnio zmieniony 13 cze 2012, 14:08 przez Kesz, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”