Czas na jakies male podsumowanie mercato. Pierwsze co mi sie nasuwa na mysl to, ze wreszcie skonczyl sie ten koszmar.
Na poczatku zapowiadalo sie na dosc przyzwoite, ale bez fajerwekow mercato. Przyszedl Montolivo, Acerbi i Traore ( o nim zaraz). Pierwsze ruchy, ktore mi sie nie spodobaly to oddanie Merkela i podpsianie nowych kontraktow z Flaminim i Muntarim (zwlaszcza po kontuzji). Dalo nam to za duzo graczy o bardzo podobnej charakterystyce (Troare, Muntari, Nocerino, Flamini, Constant) a zaden z nich nie nadaje sie do pierwszego skladu. To juz moglo zwiastowac, ze jakis powaznych wzmocnien w pomocy nie ma sie co spodziewac, bo juz za duzo graczy.
Prawdziwy koszmar zaczal sie wraz z oferta PSG za Silve. Galliani juz byl w Paryzu, Silva odchodzil, ale wielki Berlusconi postanowil go zatrzymac (slawne juz 'Grazie presidente@ na MilanChannel). Podpisanie nowego kontraktu z Brazylijczykiem i fani Milanu sie uspokili. Nie na dlugo, bo chwile pozniej oddajemy do PSG dwie nasze najwieksze gwiazdy, czyli Zlatana i Silve. Dodajac do tego zakonczenie wspolpracy z Bommelem, Nesta a pozniej sprzedanie Cassano to tracimy 5 zawodnikow pierwszego skladu.
Z roznych zrodel dochodzily informacje, ze za pozyskane pieniadze (okolo 70 mln) zostanie odmlodzony sklad i przyjdzie kilku mlodych graczy. Nic bardziej mylnego pozyskalismy Pazziniego w fatalnym dealu dla nas, Nianga, Zapate oraz De Jonga, ktorym Galliani troche odpokutowal.
Moim zdaniem to mercato jest jedno z najgorszych z ostatnich lat. Znaczaco sie oslabilismy w porownaniu do zeszlego sezonu. Z 70 mln zarobionych wydalismy niecale 20 (a wydaje mi sie, ze mniej, bo nie ma dokladnych informacji o kwocie za Acerbiego jak i sposobach platnosci) a Baska musiala interwenjowac, zeby Lysy dostal kase na Holendra.
Na plus to, ze nadal inwestujemy w mlodziez. Kupilismy kilku utalentowych chlopakow z mlodszych rocznik a dzisiaj kolejnych dwoch. Tylko czy kiedykolwiek beda mieli u nas szanse?
Mesbah to bedzie taki nowy Jankulovski, ktory kiedys odmowil Tottenhamowi gdzie byla szansa na pozyskanie Bale...Teraz bedzie zajmowal miejsce w kadrze.
Celem na ten sezon powinno byc wyjscie z grupy w LM oraz walka o 3 miejsce. Na nic wiecej nie licze. Cudow w czerwcu sie nie spodziewalem, bo wyciagnolem wnioski z zeszlego roku, ale takiej kpiny jak odwalil Berlusconi nie bylem w stanie sobie wyobrazic.