1100 złmaestro pisze:Mam pytanie do kogoś w temacie naziemnej telewizji cyfrowej. Nie bardzo się na tym znam, a chcę/muszę zmienić telewizję analogową na cyfrową. Zawołałem wczoraj montera i obliczył koszt takiego manewru na 1100zł3dekodery (do 3odbiorników ok 135zl/szt), antena (2szt jedna 50zl, druga 110 + wzmacniacz), maszt (ponad 100zl), jakieś złączki, kabel (ok 40m - 2zł/m) i robocizna (200zł). I teraz pytanie do Was. Dużo to czy mało? Lekko mnie ta kwota zaskoczyła. Może ktoś robił sobie coś takiego? Ile kosztowało? Może ktoś podpowie czy i jak można zrobić to taniej
Czy jeśli sam kupie dekoder i podłączę do niego zwykłą pokojową antenę, będzie działać?
Przyznam że nie jestem jakiś wielkim znawcą bardziej z punktu obserwatora ale aby posiadać TV Cyfrową wystarczy kupić dekoder lub antenę pokoju ale nie taką za 40-50 zł gdzie jak lekko obrócisz w lewo bądź prawo to tracisz sygnał i masz zero programów lub też nie masz jednego z multipleksu(obecnie są 2 przynajmniej w Bytomiu u mojej babci z tąd też mój punkt obserwatora
Moja babka obecnie ma jakąś tanią antenę pokojową i zależy jak obróci to ma 8 kanałów
PULS 2,Polsat,Polsat Sport News,TVN,TVN 7,i cosik jeszcze a jak inaczej się ją ustawi to ma inny multipleks
Radio Eska,POLO,ATM Rozrywka,TVP 1 HD,TVP 2,TVP Katowice i pewnie jeszcze kilka o których zapomniałem łącznie jakoś ma 15-16 kanałów lecz ma w sumie 24 ale pokazuje się że pogram jest niedostępny(pewnie tu zależy właśnie o 3 Multipleksie który ma być nadawany od któregoś tam dnia w przyszłym roku) w każdym razie tam są kanały takie jak Cinemax,Nickeledon,Polsat Sport,Extra SD jak i HD i jeszcze pare innych kanałów
Dobra antena pokojowa do TV wbudowanego z MPEG-4 narazie powinna wystarczyć...Teraz jest wielki szum aby każdy kupował odbiorniki itd bo nic nie będzie mógł widzieć przecież telewizor to okno na świat i wogóle ale jak to wszystko powoli wprowadzą to minie z przynajmniej 1-1,5 rok czasu....
A najlepiej zaopatrzyć się w jakiegoś dostawcę Cyfra+,N-ka bądź Cyfrowy Polsat....
Ostatnio znajomy przy zakupie Cyfrowego Polsatu zapłacił jakieś 50 zł gdzie w umowie ma przez 6 miesięcy za darmo a potem będzie płacił 45 lub 55 zł miesięcznie ale w zależności od pakietu(pakiet sportowy 10 zł bodajże) bo on za sportem nie przepada