A tak czytam to w sumie ciekawy weekend - Rooney,Stępiński chcą odejść,celebry Bayernu,MU - porażka City w FA Cup(i zwalony kupon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 12 maja 2013, 23:31
ddemon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 maja 2013, 23:36
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 12 maja 2013, 23:38
Ja oglądałem. Generalnie nudny odcinek. Gościem był Furman, z którego chcieli wyciągnąć jakieś informacje o aferze w Legii, później połączyli się z Kamińskim, powypytywali ich o rywalizacje o mistrzostwo, generalnie nic ciekawego.ddemon pisze:Oglądał ktoś dzisiaj Cafe Futbol? Było coś ciekawego,mógłby ktoś tak strescić co było ? Prawie końcówka niedzieli a ja nawet nie doświadczyłem tego weekendu,non stop w biegu,coś robię(małe przemeblowanie) z tv tylko oglądałem występ Giermaziaka z PSC oraz F1(Grande Alonso) ale to tylko dlatego bo akurat przerwy na posiłki
A tak weekend wycięty z życiorysu dobrze,że jutro zaczynam nocki przynajmniej 1 dzień trochę odpocznę
A tak czytam to w sumie ciekawy weekend - Rooney,Stępiński chcą odejść,celebry Bayernu,MU - porażka City w FA Cup(i zwalony kupon),wtopa Realu i szpaler na VC przypięczętując zwycięstwem i kontuzją Messiego
,zwycięstwo Alonso w F1
Lisek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 13 maja 2013, 0:00
Dr.Football1
Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 13 maja 2013, 0:08
Aha..Daruje sobie ściąganielisek_chz pisze: Ja oglądałem. Generalnie nudny odcinek. Gościem był Furman, z którego chcieli wyciągnąć jakieś informacje o aferze w Legii, później połączyli się z Kamińskim, powypytywali ich o rywalizacje o mistrzostwo, generalnie nic ciekawego.
ddemon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 13 maja 2013, 12:37

sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 13 maja 2013, 12:53
Dr.Football1
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 13 maja 2013, 12:58
dla ciekawskich.Fani sportu oraz dziennikarze wciąż borykają się z problemem odmiany i męczącej pisowni wielu przeróżnych nazwisk piłkarskich. Jeżeli chodzi o nazwisko tego holenderskiego piłkarza, pochodzi ono z XVII wieku. Holender zawdzięcza je przodkom, którzy nie mogli osiągnąć porozumienia w czasie pewnego wesela. Zarówno ród Vennegoorów, jak i Hesselinków miały w tamtym okresie równy status społeczny. Dlatego rodziny zdecydowały, że para wywodząca się z tychże rodów będzie używała dwóch nazwisk tworzących jedno dwuczłonowe („of” oznacza „lub”). Idąc tym tropem, śladem historii nazwiska głównego bohatera niniejszego tekstu, należy uznać, że mamy do czynienia z dwuczłonowym nazwiskiem obcego pochodzenia. Takie nazwiska „zakończone w wymowie lub pisowni na spółgłoskę odmieniają się jak polskie imiona i nazwiska lub rzeczowniki pospolite żywotne zakończone na te spółgłoski” (Jan Grzenia, Słownik nazw własnych, Warszawa 2002: 67). Wobec tego oba człony – Vennegoor i Hesselink – będą się odmieniały (z podobną sytuacją mamy do czynienia np. w nazwisku Mendelssohn-Bartholdy, DB. Mendelssohna-Bartholdy’ego itd.). A co w takim razie z cząstką „of”? „Elementy takie, jak np. francuskie Saint-, de, niemieckie von, holenderskie van, arabskie Ibn, irlandzko-amerykańskie Mac, Mc (pisane z reguły łącznie z nazwiskiem) nie odmieniają się” (ib.: 72). Tak samo dzieje się ze spójnikiem „of”.
Odmiana: M. Jan Vennegoor of Hesselink, D. Jana Vennegoora of Hesselinka, C. Janowi Vennegoorowi of Hesselinkowi, B. Jana Vennegoora of Hesselinka, N. Janem Vennegoorem of Hesselinkiem, Ms. Janie Vennegoorze of Hesselinku.
Diamen23
Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 13 maja 2013, 13:42
emdżej

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 13 maja 2013, 14:09
grzegorzfcb
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 maja 2013, 14:19
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 13 maja 2013, 14:21
Carragheremdżej pisze:Co dalej? Ktoś jeszcze planuje zawiesić buty na kołku?
Daaaamian

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 13 maja 2013, 14:39
Professor Chaos

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 13 maja 2013, 14:42
Duch
Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 13 maja 2013, 15:33
emdżej
Wróć do „Piłka nożna na świecie”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio