Copa Sudamericana

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Copa Sudamericana

Post autor: Cement » 31 lip 2013, 23:13

Do boju przystępują 32 zespoły, w przeciwieństwie do Copa Libertadores od samego początku mamy system pucharowy i drabinkę. Zobaczymy kilka zespołów które grały w tegorocznym Copa Libertadores, min. Deportivo Lara, The Strongest La Paz (tradycyjnie moi południowoamerykańscy pupile) i Cerro Porteno.

1/16 finału, pierwszy mecz
Sport Huancayo - Emelec 1:3 (Farfan 47' - Gimenez 60' Bolanos 61' Caicedo 84')
W pierwszym kwadransie inicjatywę mieli gospodarze, ale atakowali bardzo wolno i czytelnie, bez większego pomysłu na przełamanie obrony Ekwadorczyków. Później do głosu doszedł Emelec, wyprowadzając szereg szybkich i groźnych kontrataków bazujących na szybkości Meny i Valencii. Niestety, gorzej było ze skutecznością, Bolanos zmarnował rzut karny (swoją droga, niesłusznie podyktowany) trafiając w słupek, a w idealnej sytuacji spudłował Valencia. Na początku 2. połowy gospodarze wyszli na prowadzenie, choć w mojej opinii zdobywca gola Rafael Farfan był na spalonym. Na tym nie koniec kontrowersji, bo wyrównujący gol Gimeneza był również dość wątpliwy (nie jestem przekonany, czy piłka po odbiciu się od poprzeczki przekroczyła linię bramkową), a już minutę później goście zadali kolejny cios po świetnej kontrze i wykończeniu Bolanosa. Od tego momentu piłkarze z Huancayo ponownie przejęli inicjatywę i dążyli do wyrównania, ale w końcówce nadziali się na kontrę - wprowadzony na boisko w 2. połowie Mondaini (swoją drogą, jego nieobecność na boisku od pierwszej minuty nieco mnie zaskoczyła, to jeden z lepszych graczy Emelecu) idealnie podał do Caicedo. Zasłużona wygrana gości i dwumecz praktycznie rozstrzygnięty po pierwszym starciu.

Inne wyniki:
Nacional Asuncion - The Strongest 0:0
Inti Gas - Atletico Nacional 0:1 (niestety, goście już bez Mosquery który odszedł do Deportivo Cali)
Liga de Loja - Deportivo Lara 2:0 (Alex Aguinaga, ponad 100-krotny reprezentant Ekwadoru, triumfuje tym razem jako trener)
Itagui - Juan Aurich 3:0 (szkoda, wolałem zobaczyć w kolejnej rundzie El Ciclon del Norte)

Zapraszam do oglądania meczów i komentowania :)
Ostatnio zmieniony 23 lip 2016, 14:46 przez Cement, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”