FA Cup (Puchar Anglii) - Strona 27

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Kto sięgnie po Puchar ?

Hull
0
Brak głosów
Arsenal
9
32%
Chelsea
9
32%
Manchester
7
25%
Everton
3
11%
Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Re: FA Cup (Puchar Anglii)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 17 maja 2014, 16:34

blackmore pisze: a wygracie w finale z Hull i już jakiś kopniak w kontekście kolejnego sezonu?
Nie chodzi o pokonanie Hull, a o zdobycie trofeum. Jak dla mnie jest to sprawa oczywista. No chyba mi nie powiesz, że wygranie pucharu - szczególnie jeśli nastąpi to po blisko dziewięciu latach - nie będzie żadnym handicapem dla klubu? Taki pierwiastek zwycięstwa jest Arsenalowi potrzebny niczym tlen i nie widzę w tym żadnego hurraoptymizmu czy gloryfikowania pucharu.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 17 maja 2014, 16:36

3 kluby z ligowego top6 musial pokonać Arsenal by dojść do finału, jak dla mnie nie jest to taka wymarzona i latwa droga. Hull z drugiej strony z Premier League mierzył sie tylko z Sunderlandem, reszta ekip z nizszych lig.

nie wydaje mi się by Duch tu odleciał, czy przecenił wartość ewentualnego pucharu. Nie jest tajemnicą, że zdobycie trofeum podnosi morale drużyny. Porażka w finale moze zalamać zawodników, wygrana - podnieść na duchu, zjednoczyć, mogą uwierzyć, ze ich stać na walkę z najlepszymi, etc. W Arsenalu wciąż jest dużo mlodych graczy, ktorzy nigdy nic nie wygrali. Ewentualny puchar może dac kopa na kolejny sezon. Przecież nikt nie pisze, ze jeśli Arsenal wygra FA Cup, to zniszczy za rok rywali i wygra LM w cuglach...

blackmore
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 163

Post Wyświetl pojedynczy post autor: blackmore » 17 maja 2014, 17:01

Duch pisze:Jak dla mnie jest to sprawa oczywista. No chyba mi nie powiesz, że wygranie pucharu - szczególnie jeśli nastąpi to po blisko dziewięciu latach - nie będzie żadnym handicapem dla klubu?
Będzie, ale Arsenal ma aspiracje do mistrzowskiego tytułu (od kilku lat jest kryzys, ale Kanonierzy to wciąż wielki klub), więc moim zdaniem wartościowsza byłaby walka o mistrzostwo i np. drugie miejsce jak taki Liverpool niż zdobycie Pucharu Anglii. Wicelider byłby faktycznie kopniakiem na kolejny sezon.
fieldy pisze:wygrana - podnieść na duchu, zjednoczyć, mogą uwierzyć, ze ich stać na walkę z najlepszymi, etc.
Jest różnica między walką z najlepszymi w lidze oraz Lidze Mistrzów, a w Pucharze Anglii. To właśnie wspomniani The Reds pokazali, że potrafią walczyć z najlepszymi i Rodgers (przynajmniej na ten sezon) przywrócił siłę tej drużynie (choć naturalnie jeszcze wiele do poprawy, przede wszystkim gra defensywna).

Poza tym mam wrażenie, że jak się mówi o tych 9. latach bez trofeum, to i tak myśli się przede wszystkim o mistrzostwie. Liverpool, United, czy City też nie za często sięgają po Puchar Anglii, tylko Chelsea miała w ostatnich latach parcie na to trofeum (choć przyznam szczerze, że i tak czuję głód od tego 2010 r., może ewentualnie zmniejszony dzięki wygranej w LM).

Także to takie 9. lat bez trofeum, ale raczej 10. lat bez mistrzostwa.

No tam, za godzinę meczyk.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6282
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 17 maja 2014, 17:19

Nie wiem co mnie bardziej rozśmieszyło w wypowiedziach blackmore: to, że jego zdaniem zajęcie drugiego miejsca w lidze byłoby dla Arsenalu większą rzeczą niż wygranie FA Cup; to, że w FA Cup 'rywalizuje się głównie ze słabszymi' (rozumiem że gentelman Mourinho specjalnie odpadł z pucharu, chcąc dać szansę słabszym?); czy może to, że w świetle możliwego zdobycia trofeum przez Arsenal zaczął on już nową wyliczankę - lat bez mistrzostwa. Mistrz :lol:

Fabianski, Sagna, Mertesacker, Koscielny, Gibbs, Arteta, Ramsey, Cazorla, Ozil, Podolski, Giroud

Subs: Szczesny, Vermaelen, Monreal, Flamini, Wilshere, Rosicky, Sanogo

blackmore
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 163

Post Wyświetl pojedynczy post autor: blackmore » 17 maja 2014, 17:25

Nic nie rozumiesz....

fieldy napisał, że wygrana w FA Cup pozwoliłaby Arsenalowi sądzić, że są w stanie walczyć z najlepszymi. No to ja odpowiadam, że o walce z najlepszymi świadczy np. drugie miejsce Liverpoolu. Tak, to The Reds toczyli zacięte boje z City i Chelsea, to oni roznieśli United itd. Zaś nie Arsenal, który wygrywał w Pucharze Anglii.
sickstick pisze:czy może to, że w świetle możliwego zdobycia trofeum przez Arsenal zaczął on już nową wyliczankę - lat bez mistrzostwa.
Tak, moim zdaniem głównym celem Arsenalu jest dążenie do mistrzostwa, zaś nie zdobycia byle jakiego trofeum. O latach bez jakiejkolwiek statuetki niech sobie myślą mniejsze kluby. Kanonierzy są zespołem na miarę mistrzostwa, to klub z bogatą tradycją i podejrzewam, że gdybyście nawet rok w rok wygrywali Puchar Anglii, to i tak byłaby lekka posucha, że wciąż wygrywacie to trofeum, podczas gdy Manchestery i Chelsea toczą bój o mistrzostwo.
sickstick pisze:rozumiem że gentelman Mourinho specjalnie odpadł z pucharu, chcąc dać szansę słabszym?
Ja pierdolę, ale dopowiadasz... Puchar Anglii to prestiżowe rozgrywki, ale żaden wyznacznik wobec tego, co się prezentuje w Premiership. Po prostu nie ten poziom, tyle. Mourinho na pewno chciał zdobyć to trofeum, ale gorycz porażki poczuł odpadając z Atletico i przegrywając wyścig po mistrzostwo z City i Liverpoolem. To chyba logiczne. Tak samo po porażce z Sunderlandem w Pucharze Ligi też pewnie było przykro, ale to nie ten poziom, żeby popadać w deprechę, tak samo jak zgarnięcie tego trofeum nie daje tyle radości, co zdobycie mistrza albo sięgnięcie po puchar LM.

Jeśli szukać prognostyk z tego sezonu w kontekście przyszłego, to lepiej się skupić na lidze, zaś nie krajowych pucharach.

Liverpool już dawno odpadł z FA Cup i co, to ma oznaczać, że w przyszłym roku nie będzie się liczył w lidze? Tak samo z Arsenalem. Wygrać wygracie, ale i tak najważniejsza jest postawa z ligi.

Awatar użytkownika
FRYDERYK SZOPEN
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 117

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FRYDERYK SZOPEN » 05 sty 2015, 21:42

Southampton/Ipswich v Crystal Palace
Cambridge Utd v Manchester United
Blackburn Rovers v Swansea City
Chelsea v Millwall/Bradford City
Derby County v Scunthorpe Utd/Chesterfield
Preston NE v Sheffield United
Birmingham City v West Bromwich Albion
Aston Villa v AFC Bournemouth
Cardiff City v Reading
AFC Wimbledon/Liverpool v Bolton Wanderers
Burnley/Tottenham Hotspur v Leicester City
Brighton & Hove Albion v Arsenal
Rochdale v Stoke City
Sunderland v Fulham/Wolves
Doncaster Rovers/Bristol City v Everton/West Ham Utd
Manchester City v Middlesbrough

4 runda Fakapu bez szlagierow, zapowiada sie wiec ze w kolejnych beda mocne pary, bo jest duza szansa ze wszyscy wielcy pojda dalej.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 26 sty 2015, 20:46

Jest i kolejna runda:

Crystal Palace vs Liverpool/Bolton Wanderers
Arsenal vs Middlesbrough
Aston Villa vs Leicester City
West Bromwich Albion vs West Ham
Bradford City vs Sunderland/Fulham
Blackburn Rovers vs Rochdale/Stoke
Derby County vs Reading
Preston/Sheffield United vs Cambridge United/Manchester United

Ekipy z PL znowu się wystrzelają nawzajem. Priorytetem wciąż jest top4 ale miło jakby VG zrobił prezent kibicom bo przynajmniej w teorii pojawiła się realna szansa na wygranie tego pucharu. Biorąc pod uwagę, że ostatni raz sięgnęliśmy po niego w 2004r. miło by było powalczyć o niego w tym roku. City, Chelsea, Święci i Spurs popłynęli więc drastycznie spadła ilość potencjalnych kandydatów do zwycięstwa. Z drugiej strony z sentymentem wspominam czasy kiedy krajowe puchary znaczyły dużo więcej i taki Puchar Zdobywców Pucharów niejednokrotnie był równie atrakcyjny co LM, doszliśmy do etapu, że ekipy bagatelizują krajowy puchar żeby skupiać się na lidze i rzucać wszystkie siły na walkę o 4 miejsce w tabeli.

W ramach ciekawostki warto przypomnieć, że MU zdobywało FA Cup 11 razy a 7 razy grało w finale. Identycznym bilansem może się pochwalić Arsenal. Ciekawie by było zobaczyć obie te ekipy w finale obecnej edycji.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 26 sty 2015, 20:54

FRYDERYK SZOPEN pisze:4 runda Fakapu bez szlagierow, zapowiada sie wiec ze w kolejnych beda mocne pary, bo jest duza szansa ze wszyscy wielcy pojda dalej.
:blow: :D

Liverpool na wyjeździe wiec jest szansa, że z Palace się trochę pomęczą. Już Chamakh i Sanogo się o to postarają :P United niby też wyjazd, ale z Preston (jak przebrną powtórkę :P ) powinni sobie poradzić, nie można w każdej rundzie dawać dupska przeciwko ekipom z niższych lig (Cambridge jest najniżej notowane z całej stawki, a Preston następne w kolejce od dołu..) Ciekawie zapowiada sie pojedynek WBA z WHU. Pierwsi robią poważne postępy w defensywie, a drudzy grają świetny sezon. Ciekawe też, czy Bradford po wyeliminowaniu Chelsea pójdą krok dalej i teraz już u siebie pokonają teoretycznie lepszych od siebie.

THEMANIEK
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 41

Post Wyświetl pojedynczy post autor: THEMANIEK » 26 sty 2015, 21:05

Bojan ale piekny wolej!

Awatar użytkownika
lchi
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 95

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lchi » 26 sty 2015, 21:08

fieldy pisze:Ciekawe też, czy Bradford po wyeliminowaniu Chelsea pójdą krok dalej i teraz już u siebie pokonają teoretycznie lepszych od siebie.
Mnie bardziej zastanawia, czy Boro uskrzydlone zwycięstwem nad Obywatelami pójdzie dalej i wyrzucą ekipę Wengera z FA Cup :D Mam nadzieję, że Karanka wprowadzi swój zespół nie tylko do najwyższej klasy rozgrywkowej w Anglii, ale też zajdzie wysoko w tym prestiżowym pucharze :) No i oczywiście liczę na Patricka Bamforda, który mimo że nie rozgrywa złego sezonu, myślę że nie pokazał jeszcze pełni swoich umiejętności.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 16 lut 2015, 20:44

Bradford vs Reading
Preston/MU vs Arsenal
Aston Villa vs WBA
Liverpool vs Blackburn

Ale fajne losowanie :chill:

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 19 kwie 2015, 18:00

Super się oglądało drugi półfinał PA. To co zrobił z Villans Sherwood to majstersztyk. Villans od początku przeważali, częściej mieli piłkę, świetnie spisywała się ich druga linia. Energetyczny i niezwykle skuteczny w odbiorze Clev, waleczny jak zawsze Delph i młodziutki Grealish (szykuje się świetny grajek), który imponował spokojem. Podopieczni Sherwooda nie załamali się po stracie bramki i dzięki świetnej akcji i wykończeniu niezawodnego ostatnio Benteke, wrócili do gry. W drugiej częściej jak najbardziej zasłużenie strzelili drugą bramkę po akcji Grealisha i Delpha. Lfc próbowali jeszcze się odgryźć, ale na całę szczęście się nie udało :mrgreen:

Super się patrzy na Villans. Waleczni, a mają w przodzie kim ukąsić. Z Agbonlahorem moga być jeszcze lepsi i wcale bym nie powiedział, że Arsenal będzie miał łatwe zadanie.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2015, 18:12 przez red85, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 19 kwie 2015, 18:07

red85 pisze:wcale bym nie powiedział, że Arsenal będzie miał łatwe zadanie.
to jest więcej jak pewne, że łatwo nie będzie. Przed rokiem męczarnie z Wigan w półfinale i wygrana po karnych. Z Hull w finale wiadomo, o krok od 0:3 było po kwadransie. Cudem wrócili. Teraz męczarnie z Reading i znów dogrywka. Arsenal nie lubi chyba w pucharach grać w roli zdecydowanego faworyta (Monaco?) w ostatnim czasie. Finał już po sezonie ligowym, Villa raczej się utrzyma, więc nie będą mieli nic do stracenia, a forma wraca, jeszcze niedawno wszyscy się śmiali, że mają najmniej bramek z wszystkich profesjonalnych drużyn w Anglii, a teraz Benteke znów strzela jak na zawołanie i efekty widzimy - jest finał Pucharu Anglii i Arsenal, który lubi sobie utrudnić życie w meczu ze słabszym rywalem.
W lidze z Villą Arsenal wygrał co prawda 8:0 w tym roku (3:0 i 5:0), ale finał to zupełnie inna bajka i będzie cholernie trudne spotkanie.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2332
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 29 maja 2015, 21:37

Już jutro finał. Jak tam nastroje? Osobiście przyznam szczerze, że oczywiście bardzo się meczu obawiam i się spodziewam, że możemy to przegrać. Mamy wyjątkowy dar do grania tragicznych meczów na Wembley. Póki co udawało się wygrywać, ale walka była zacięta i czasami to rzutem na taśmę (choćby Wigan sprzed roku w karnych czy fart w finale że nie było 0-3 itp). Możę tym razem będzie inaczej? Ostatnie mecze Aston Villi były kiepskie, ale u nas też ostatni miesiąc - z wyjątkiem meczu z WBA - był lekko mówiąc kiepski. Tak więc forma kiepska i nie wiadomo tylko, czy chłopaki po prostu się "oszczędzali" na ten finał czy już są na wakacjach mentalnie?

Jeśłi chodzi o skład to niespodzianek się nie spodziewam i pewnie zagramy tak, jak większość kwietnia-maja. Najbardziej mnie nurtuje obsada bramki. Czy zagra Szczęsny czy Ospina? Niby powinien Wojtek, ale dziwne jest to, że nie zagrał w ostantim meczu ligowym więc nie miał szansy na jakiś mecz kontrolny, a Telegraph coś pierdzieli że niby nie wiadomo, chociaż na to w ogóle nie zwracam uwagi, bo nagłówek tylko sensacyjny dali a w artykule że "nie wiadomo". Tyle, to i ja mogę powiedzieć a dziennikarzem nie jestem. :P

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8405

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 29 maja 2015, 21:42

Może nie związane ściśle z tematem, ale Wojtek odciął się oficjalnie od wypowiedzi ojca i dodał, że nie gadają ze sobą od jakiegoś czasu. Nie wiedziałem, że aż tam nieciekawie między Szczęsnymi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”