Siatkówka - Strona 191

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Re: Siatkówka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 17 wrz 2014, 23:20

bartbuks pisze:PPV jest powszechnym systemem, który wykorzystywany jest na całym świecie. Tak odbywają się największe gale bokserskie, tak sprzedawane są turnieje sztuk walki. Norma.
Bartku podstawowa sprawa. Reprezentacja Polski to nie jest Barcelona, Legia czy Manchester City ani gala bokserska a mam wrażenie, że tak właśnie ją traktujesz i stąd rozbieżności w poglądach. Nie byłoby takiego płaczu gdyby zakodowali Legię w LM czy inny prywatny folwark ale tu jest mowa o reprezentacji kraju podcczas imprezy mistrzowskiej w naszym kraju i stąd cała dyskusja. Nie porównujmy mistrzostw świata w Polsce i meczów naszej repry z galami bokserskimi czy walką Pudziana podczas KSW bo to dwa różne światy. Porównaj to lepiej do zakodowania Anglikom finału Mundialu na Wembley z udziałem Anglii.
Jeśli dla Ciebie mecze Polaków podczas MŚ w Polsce to jest to samo co walka Szpilka - jakiś Amerykanin (nawet o mistrzowski pas) i rządzi się tymi samymi prawami to raczej się nie dogadamy.

bartbuks pisze:
Morrow pisze:Tyle, że jeśli taki proceder nie zostanie ukrócony zaraz będziemy mieli Euro za 1000zł albo 100 zł za mecz Polaków na Polsacie, IO za 2000 zł na Nsporcie i konkurs skoków za 50zł na TVN Turbo
Sądzę, że wszedłeś na etap dramaturgii. PPV to jest dość normalne działanie prywatnych telewizji na zachodzie i za oceanem. Zapewne błędem Polsatu był popłoch i źle rozwiązany sposób sprzedaży. Można było zrobić pakiety internetowe, czyli udostępnić mecze w necie, gdzie każdy mógłby sobie kupić pojedynczy mecz. Ten co go interesuje. Albo sprzedawać pakiet tylko z meczami naszej kadry.

Także pisanie, że to zaraz będzie standard - troszkę zalatuje mi tutaj przerażeniem. Z cenami przesadzasz, zawsze będą osiągalne dla klienta. Mundial za 1k zł? Sorry, ale to marketingowy strzał w stopę. To tak jak próba sprzedania malucha za 50k.

Kolejna rzecz - ludzie są w stanie wysłać smsa za 8zł, aby obejrzeć kradziony stream z meczem, a płaczą, że 103 mecze można kupić za 80zł. To takie troszkę typowo polskie - duża część naszego społeczeństwa ma przeświadczenie, że coś im należy się za darmo.
Oczywiście, że ceny wymyśliłem z kosmosu i celowo przejaskrawiłem. Tyle, że w sumie jak się tak zastanowisz to gdzie jest granica? Nie ma póki to się będzie kalkulować właścicielowi praw. Wolisz sprzedać 100 dostępów za 50zł czy 20 za 500zł? Jeśli z Euro, MŚ w piłce czy IO zrobisz prywatny biznes i ustalisz pułap cenowy tak, że skusisz potencjalnie mniejszą ilość widzów ale za więcej kasy a i tak wyjdziesz na "+" to czemu ktoś miałby mieć opory? Kwestia analiz rynku i tego co takiemu przykładowemu Solorzowi się bardziej opłaci bo przecież o to tu chodzi. Następnym razem dojdzie do wniosku, że mógł krzyknąć 300 zł bo ta grupa, która kupiła dostęp i tak by za niego zapłaciła. A jak mu się to opłaci to czemu miałby nie iść on albo ktoś inny dalej i zabrać się za inne dyscypliny (IO, ME, itp_ skoro prawo zezwala a pieniądz się zgadza? Tylko czy to jest właściwy kierunek...

Oczywiście, że ceny zawsze będą dostępne dla klienta, pytanie dla którego. Podejrzewam, że w wielu domach już teraz te 80-100zł to jednak dużo i od razu było na wyjściu odrzucone ale nie o cenach toczy się przecież dyskusja bo nieważne czy za te MŚ byłoby 40 zł czy 150 zł tylko sam precedens, który może się utrwalić przy takim podejściu jak Twoje, że za kadrę i mistrzostwa w Polsce można/trzeba płacić.

bartbuks pisze:
Morrow pisze:Kolejny raz podkreślam, że nie wiem kto zawinił ale to, że taki turniej, którym mogła żyć cała Polska a żyje tylko jej garstka jest porażką wszystkich, może poza Solorzem, który i tak wyjdzie na swoje.
Ostro odleciałeś Morrow.

Nikt nikomu nie przeszkadza żyć tym turniejem. Jest miliard możliwości obejrzenia meczu i gwarantuję Ci, że jak ktoś chce, to go obejrzy.

Żeby żyć turniejem trzeba mieć do niego dostęp. Dostęp został ograniczony więc ograniczone też jest zainteresowanie. Pewnie, że nikt nie przeszkadza ale znacząco utrudnia bo żeby śledzić choćby mecze Polaków trzeba zapłacić. Pomijam już fakt, że np. mój dziadek żyjący na wsi, który nie posiada kablówki ani umowy z żadnym operatorem, możliwości obejrzenia MŚ nie ma. Chyba, że ma sobie kupić komputer, założyć Internet i wykupić dostęp na Ipli, której instalacja i obsługa pewnie by go przerosła. A zapewniam Cię, że chętnie turniej by obejrzał.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2014, 23:27 przez Morrow, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Guardiola
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Guardiola » 17 wrz 2014, 23:22

Widzę, ze kolega cloner całkowicie w innym świecie. Tu nie chodzi o to, że są w Polsce, tylko że gra Polska, twój kraj, twoi reprezentanci, tak? Czy może ty niemiec jakiś? Żart :D No i nikt z fanów Solorza nadal nie odpowiedział jak uruchomić te kanały na zwykłej siatkówce, mając nawet te 81 zł w kieszeni?

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 17 wrz 2014, 23:26

Ja nie jestem fanem Solorza i nigdy nie byłem, ale podałem wcześniej jak oglądać mecze reprezentacji i to w HD

Awatar użytkownika
Guardiola
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Guardiola » 17 wrz 2014, 23:29

Tomusmc pisze:Wycofał się Orlen, który miał wyłożyć 15mln jeśli się nie mylę, ale się wycofał i Polsat powiedział (w sensie Solorz) że nie będzie dopłacał do interesu kiedy sam wyłożył niemałe pieniądze. Państwo nie pomogło więc jest jak jest. Polsat wpompował w siatkówkę spore pieniądze i chce je po części odzyskać. Polsat jest stacją prywatną więc to Ty nie rozumiesz
Te brakujące 15 mln miało iść bezpośrednio na konto Solorza.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 17 wrz 2014, 23:31

To miało pozwolić na otwarte mistrzostwa, jakby Solorz je dostał to dlaczego miałby mieć coś przeciwko? Nie dostał, sam dopłacił więc się nie dziw. Nie tankuj na Orlenie i będzie git

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 17 wrz 2014, 23:31

Guardiola pisze:Te brakujące 15 mln miało iść bezpośrednio na konto Solorza.
Poproszę dowody.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 17 wrz 2014, 23:32

Podejrzewam, że kolega jeszcze nie dorósł do tankowania.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8687
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 17 wrz 2014, 23:32

Guardiola pisze:Widzę, ze kolega cloner całkowicie w innym świecie. Tu nie chodzi o to, że są w Polsce, tylko że gra Polska, twój kraj, twoi reprezentanci, tak? Czy może ty niemiec jakiś? Żart No i nikt z fanów Solorza nadal nie odpowiedział jak uruchomić te kanały na zwykłej siatkówce, mając nawet te 81 zł w kieszeni?
Moi rodzice płacą abonament 59zł miesięcznie i oglądają mecze MŚ na Polsacie Cyfrowym.

A pisałem o Hiszpanii, bo to w Hiszpanii były rozgrywane MŚ w koszykówce, nawet chyba gospodarze wygrali ten turniej, a MŚ były pokazywane chyba w kanale "laSexta", jak sama nazwa wskazuje - daleko temu kanałowi do najważniejszych otwartych kanałów :wink:

Ode mnie tyle, nie interesuje się siatkówką w ogóle, nie znam żadnych zawodników, ale mnie jeśli coś interesuje to robię wszystko, żeby dane zawody obejrzeć.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 17 wrz 2014, 23:34

cloner pisze:Ode mnie tyle, nie interesuje się siatkówką w ogóle, nie znam żadnych zawodników, ale mnie jeśli coś interesuje to robię wszystko, żeby dane zawody obejrzeć.
No i to są słowa, które powinny dotrzeć do ogółu. Dobranoc

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 17 wrz 2014, 23:37

cloner pisze:A pisałem o Hiszpanii, bo to w Hiszpanii były rozgrywane MŚ w koszykówce, nawet chyba gospodarze wygrali ten turniej, a MŚ były pokazywane chyba w kanale "laSexta", jak sama nazwa wskazuje - daleko temu kanałowi do najważniejszych otwartych kanałów
No nie do końca. Hiszpanie mocno interesowali się tym turniejem. Ich rodacy mieli powalczyć o triumf, bo mają teraz złote pokolenie. Skończyło się kompromitacją w ćwierćfinale i porażką z Francją. Ten mecz był jakoś tydzień temu. Po tej porażce na bank Hiszpanie olali resztę turnieju.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 17 wrz 2014, 23:47

Wracając jeszcze do "życia" turniejem. W tej chwili mamy w Polsce sytuację, że turniej i atmosfera kręci się w miejscach gdzie są grane mecze, innymi słowy ludzie bezpośrednio "zaangażowani" w mecze żyją mistrzostwami. Oni, kibice którzy maja cyfrowy Polsat jak moi rodzice + ludzie, którzy kupili dostęp. No i zapaleńcy, którzy oglądają to przez net. A teraz weźmy pod uwagę ilu niedzielnych kibiców obejrzałoby jutrzejszy mecz o wszystko gdyby był ogólnodostępny. To widać w rozmowach w pracy, kto w ogóle ma pojęcie o tym co się dzieje. Porównajcie sobie to do tego co działo się np. podczas mistrzostw szczypiornistów, których oglądali ludzie, którzy kompletnie nie interesowali się szczypiorniakiem ale pod wpływem sukcesów łapali bakcyla. Czuło się, że ludzie tym żyją i oglądają. Sukces rodzi zainteresowanie.

Teraz porównajmy to do wczorajszego meczu z Brazylią. Pewnie, kto chciał ten obejrzał ale ilu więcej by obejrzało gdyby miało taką (niezobowiązującą=czyt. darmową w otwartym paśmie) możliwość. Stąd piszę, że potencjał imprezy nie jest wykorzystany. Polacy dowiadują się, że ich repra pobiła po wielkim meczu mistrzów świata z relacji tekstowych i nagłówków gazet. Przeciętny Polak wracając do domu po 18 po ciężkim dniu pewnie łapiąc mecz na Polsacie by go obejrzał a razem z nim cała rodzina. Ten sam przeciętny Polak nie będzie na tyle zdeterminowany żeby załatwiać sobie płatny dostęp. Taki mamy klimat. Może przeszkadzać, że to zrodzi zainteresowanie i hype niedzielnych kibiców a nie prawdziwych pasjonatów ale tak właśnie w Polsce to działa, że mamy mnóstwo kibiców sukcesu. Teraz sukces jest a może być jeszcze większy ale ludziom maksymalnie utrudniono połknięcie bakcyla stąd moje twierdzenie, że taka forma mistrzostw jest mimo dobrej organizacji i gry Polaków jednak dla zwykłego Kowalskiego porażką bo go ten turniej nie dotyczy o ile nie jest naprawdę zdeterminowany żeby go śledzić.

Co do PPV to spróbujcie Amerykanom zakodować SuperBowl i zobaczymy jak przyjmą to ze zrozumieniem. W końcu tak przyzwyczajeni do PPV.

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 18 wrz 2014, 7:59

david jones w swojej ksiazce pisal, ze czas social media powinien zmienic stosunek firm i korporacji skoncentrowanych na zysk, tak aby rownie waznym czynnikiem byla odpowiedzialnosc spoleczna. i pod tym wzgledem moim zdaniem polsat stracil, stad chociazby proby skoncentrowania winy za zakodowane mistrzostwa na rzadzie, nie wnikam w to czy sluszne. moim zdaniem byly rozwiazania - zreszta juz tutaj podane - ktore wyszlyby lepiej zarowno polsatowi jak i ogolowi kibicow. stacja solorza poszla po najmniejszej linii oporu i slusznie jest za to na nia nagonka.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 18 wrz 2014, 10:17

Polsat odebral polskiemu spoleczenstwu mozliwosc niezakluconego przezywania siatkarskiego mundialu.

Nie kupuje tych tlumaczen, ze "to wina Tuska", wina TVP czy [ch**] wie kogo tam jeszcze. Wydaje mnie sie, ze ktos tam w Polsacie nie do konca ogranal potencjal marketingowy imprezy. Przypuszczam, ze gdyby mecze puszczali w kanale otwartym to wplywy z reklam bylyby duzo wyzsze niz to co Polsat zarobil na wykupie mozliwosci ogladniecia siatkarskich mistrzostw.

Siatkowka w Polsce to bardzo popularny sport i dodatkowo odnoszacy sukcesy czy to za sparawa klubow czy reprezentacji, a przed telewizorami czy na halach zawsze jest sporo kibicow, nawet tych niedzielnych. W glowie mi sie nie miesci, ze Polsat nie potrafil tego wykorzystac a zamiast tego, jak pisaliscie wyzej, poszedl po najnizszej linii oporu czyli latwizne.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 18 wrz 2014, 10:48

ozob pisze:Polsat odebral polskiemu spoleczenstwu mozliwosc niezakluconego przezywania siatkarskiego mundialu.

Nie kupuje tych tlumaczen, ze "to wina Tuska", wina TVP czy [ch**] wie kogo tam jeszcze. Wydaje mnie sie, ze ktos tam w Polsacie nie do konca ogranal potencjal marketingowy imprezy. Przypuszczam, ze gdyby mecze puszczali w kanale otwartym to wplywy z reklam bylyby duzo wyzsze niz to co Polsat zarobil na wykupie mozliwosci ogladniecia siatkarskich mistrzostw.

Siatkowka w Polsce to bardzo popularny sport i dodatkowo odnoszacy sukcesy czy to za sparawa klubow czy reprezentacji, a przed telewizorami czy na halach zawsze jest sporo kibicow, nawet tych niedzielnych. W glowie mi sie nie miesci, ze Polsat nie potrafil tego wykorzystac a zamiast tego, jak pisaliscie wyzej, poszedl po najnizszej linii oporu czyli latwizne.
Polsat nikomu nic nie odebrał. Każdy mógł sobie kupić. Ot, taka różnica. Cieszę się, że z tym wyliczeniem z reklam to tylko przypuszczasz.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 18 wrz 2014, 10:55

Jak kupic? Impreza o takiej randze i to w naszym kraju powinna byc transmitowana w otwartym kanale, dla wszystkich. To niej jest niszowy sport Polsce jak boks czy MMA zeby za to placic po ti aby stacje mogly na takim procederze zarabiac. Polsat mogl zarobic na siatkarskim mundialu wielkie pieniadze i to bez kodowania sygnalu.

Ciekawe czy tak samo gadalbys gdyby podobna sytuacja zdarzyla sie podczas EURO 2012.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”