Gry planszowe i karciane

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Re: Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 25 gru 2014, 0:03

Świetny temat, z chęcią będę go śledził bo od dłuższego czasu chodzi mi kupienie dobrej gry planszowej, a praktycznie się na tym nie znam. Z Sesto planowaliśmy swego czasu coś zakupić żeby wieczory przy browarku były ciekawsze. Sam posiadam tylko Monopoly :)

Swego czasu brałem udział w wieczorach gier planszowych (tylko dwóch) i była tam gra gdzie pływało się łódką na której były pionki i po drodze można było wysadzać pionki w różnych "portach" i zdobywać punkty. Świetna gra, bardzo miło ją wspominam, ale za cholerę nie pamiętam tytułu

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 25 gru 2014, 0:08

Mam! Ta gra nazywa się Manila i polega na przemycaniu towarów ;) naprawdę świetna, daje wiele satysfakcji i można grać spokojnie parami

http://planszowki.polter.pl/Manila-c14224

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 25 gru 2014, 1:17

Ja za to dziś otrzymałem papierową wersję Wiedźmin - Gra Przygodowa. Grałem w wersję elektroniczną i bawiłem się nieźle, ale wiadomo, że odbiór w papierze powinien wydać się jeszcze lepszy. Jak potestuję z rodziną czy znajomymi przez kilka następnych dni to może napiszę coś więcej. Na ten moment mogę powiedzieć, że wygląda bardzo fajnie.

Obrazek

Mąż mojej kuzynki natomiast otrzymał grę Kolejka, znaną też czasem jako Pan tu nie stał (o ile dobrze pamiętam). Grałem w to już parę razy i bawiłem się całkiem dobrze, ale zwykle były to partie na 2 osoby i po paru rundach robiło się nużąco. Pewnie jutro/pojutrze popróbujemy w większym gronie i może wtedy dopiszę coś więcej. Ale gra jest ciekawa, bo fajnie przedstawia problemy ludzi za PRL, czyli tytułowe kolejki, przepychanki, towary z pod lady etc.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 25 gru 2014, 1:33

Ja sobie sprawiłem Wiedźmina kilka dni temu, ale dopiero dzisiaj została przetestowana. No i muszę przyznać, że dla ekipy nieplanszówkowej rozpoczęcie gry wiązało się z prawie dwugodzinnym wertowaniem zasad...
Jak już się udało przez to przebrnąć to pierwsza - około trzygodzinna rozgrywka w gronie trzyosobowym była świetna.
Gra ładnie wykonana i dobrze przemyślana (patrząc na autora nie ma się co dziwić). Generalnie bardzo duży plus...
No i klimat Wiedźmina zachiwany. Do tego stopnia, że Jaskier cały zas się pakował w problemy a Geralt likwidował potwory przed którymi bard uciekał:)

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 25 gru 2014, 15:20

Świetny temat. Mój kolega jest zapalonym graczem w planszówki i mnie trochę wciągnął. Parę tytułów ode mnie.

Cytadela: Rozbudowujesz swoje miasto poprzez dokupowanie karcianych dzielnicy. Używasz do tego specjalnych postaci: Król, Kupiec, Złodziej, Zabójca itd

Bang - w grze biorą udział Szeryf, Zastępca/y, Renegat i Bandyci. Szeryf robi wszystko, by przeżyć (tylko jego postać jest znana innym osobom), zastępcy chronią szeryfa, bandyci chcą zabić szeryfa a renegat dąży do tego, by zostać ostatni na placu boju :) w grze chodzi o lawirowanie i perswazję pozostałych graczy co do swojej postaci i umiejętne wykorzystywanie swoich kart

no i oczywiście Gra o tron - myślę, że każdy miłośnik planszówek zna tę pozycję. Minimum 3 godziny z życia wyjęte :)

Neuroshima i Stronghold czy wspominana Manila też spoko.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 12 lut 2015, 23:04

Fajny temat! Czemu go nie rozkręcacie? :D
janop pisze:Wsiąść do Pociągu: Europa

Prosty i bardzo przejrzysty system. Szybko można "załapać" instrukcję/wprowadzić nową osobę do gry. Celem jest tworzenie tras kolejowych (Magnum ;) ) i zbieranie punktów. W każdej kolejce można zrobić jedną z czterech akcji co sprawia, że szczególnie przy grze w większej grupie jest naprawdę sporo możliwości i zabawa się nie nudzi. Oceniam na 7/10
Ja mam wersję z USA i podoba mi się bardziej niż europejska. Rzeczywiście nie da się nią znudzić - dwie takie same partie się nie zdarzają, zawsze jest ciekawie i emocjonująco. Jak na razie jest to mój planszówkowy hit.

Z innych gier i rozrywek, które mnie zajmują mogłabym wymienić szachy, warcaby, kości i kanastę. W planach mam naukę gry w tysiąca, bo mam wrażenie, że jestem jedyną jednostką, która w toto grać nie potrafi.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 13 lut 2015, 3:59

Eurobusiness. Na tym się wychowałem. Kto miał Wiedeń i Neapol, wygrywał.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 73

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 13 lut 2015, 10:06

Kolejkę mam i uwielbiam!
Polecam też bardzo mocno "Sabotażystę", gra karciano-planszowa o krasnoludach budujących tunele do złota i sabotażystach, którzy po kryjomu im to utrudniają ;) Mega zabawa dla od 4 do 10 osób :)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 lut 2015, 10:17

Cytadela: Rozbudowujesz swoje miasto poprzez dokupowanie karcianych dzielnicy. Używasz do tego specjalnych postaci: Król, Kupiec, Złodziej, Zabójca itd
Grałem raz, chyba w lipcu/sierpniu gdy byłem w Szczyrku na parę dni, dosiadła się do nas jakaś parka wieczorem (w pensjonacie) i spytała czy nie chcemy spróbować czegoś nowego, wyciągnęli taką grę, raz zagralismy w otwarte karty, coby się wszystkiego nauczyć, a druga partyjkę już normalnie. Całkiem niezła zabawa :beer:

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 73

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 13 lut 2015, 11:13

A graliście w potwory w Tokio? Z kumplami pół nocy przesiedzieliśmy w pubie, w którym mają ze 100 różnych gier planszowych naparzając w to :D

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 13 lut 2015, 13:32

Battle Star Galactica jeśli ktoś nie grał serdecznie polecam , najlepiej kręci się na 6 osób. Gra kooperacyjna z motywem zdrajcy

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 13 lut 2015, 14:55

Nikt jeszcze nie wspomniał o klasyku ->

Obrazek

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 01 mar 2015, 21:35

BarcaQzYN pisze:A graliście w potwory w Tokio? Z kumplami pół nocy przesiedzieliśmy w pubie, w którym mają ze 100 różnych gier planszowych naparzając w to :D
Ostatnio czytałam sporo na jej temat i czekam, aż do mnie dotrze :D
Skusiłam się też na 'Metropolię' - mniej emocjonująca, ale za to wygląda na ciekawą.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 18 mar 2015, 12:31

BarcaQzYN pisze:A graliście w potwory w Tokio? Z kumplami pół nocy przesiedzieliśmy w pubie, w którym mają ze 100 różnych gier planszowych naparzając w to :D
Słuchaj no... Taka kwestia: jedna osoba jest w Tokio, druga losuje cios, więc - jak mówi regulamin - musi wejść do Tokio, ale ta osoba, która już tam jest, 'może, ale nie musi' z tego Tokio wyjść. Więc jak? Po prostu ten ktoś, kto jest w Tokio ulokowany podejmuje decyzję czy ta druga osoba ma zająć jej miejsce?

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 06 wrz 2015, 15:01

janop pisze:Ja ostatnio zakupiłem siódmy już dodatek do "Carcassonne", które jest jedną z moich ulubionych gier.
Gram w to od tego roku.Oprócz gry podstawowej zaopatrzyłem się w dwa dodatki:"Karczmy i katedry" oraz "Kupcy i budowniczowie".Jakoś inne dodatki mnie nie zachęcają do wydania kasy na nie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”