LM: Juventus - Barcelona - Strona 12

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Re: LM: Juventus - Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 05 cze 2015, 12:46

FRYDERYK SZOPEN pisze:A po co wogole komentujesz takie posty?
miałem ochotę to skomentowałem.

JUVE nie będzie zakładał plastra na Messim. To jest prosta taktyka. Włoskie ekipy grając przeciwko Barcelonie zwykle nie starały się w ten sposób blokować Messiego. W tym Milan Allegeriego. Kluczem faktycznie jest zatrzymanie Messiego, ale by to zrobić trzeba przycisnąć gdzie indziej. Trzeba w możliwie największym stopniu odciąć go od piłek. Czyli dokręcać śrubę w środku pola. Tevez i Morata pewnie będą naciskać na Busquatsa, a cofnięty Vidal będzie wspólnie z Marchisio lub Pogbą (w zależności, którą stroną będzie szedł atak) naciskał na Rakiticia lub Iniestę.

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 05 cze 2015, 12:47

Iniesta będzie grał normalnie jutro.

Awatar użytkownika
FRYDERYK SZOPEN
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 117

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FRYDERYK SZOPEN » 05 cze 2015, 12:48

ozob pisze:Czyli udalo sie polowicznie :wink:
ustalmy fakty: na CN Mou nigdy nie gral plasterm na Messim. Jedyne dwa mecze to Bernabeu. A jutro mecz nie odbedzie sie na stadionie w Turynie. Jest zdecydowana roznica miedzy gra u siebie a gra na neutralnym boisku. Allegri w Milanie nie gral plastrem na Messim to nie sadze aby poswiecil jednego pilkarza jutro na plastra.W finale LM! W Milanie mogl jakiegos przecietniaka poswiecic a i tak sie na to nie decydowal. Zabrac z gry Vidala czy Marcisio aby biegal za Messim ktory w kazdej chwili moze go kiwnac? Pomysl szalony.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2464

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 05 cze 2015, 13:35

ozob pisze:Jak dobrze pamietam to Pepe za Mou mial takie zadanie i go wyłączył z gry.
Tylko że wtedy piłkarze Barcy zrobili to co umieją najlepiej i Alves wyrzucił Pepe z gry.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 05 cze 2015, 13:42

Sedziowania to sie akurat boje zdecydowanie bardziej niz Barcy :?

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 05 cze 2015, 13:52

ozob pisze:Sedziowania to sie akurat boje zdecydowanie bardziej niz Barcy :?
No, to zależy jak się mecz ułoży, jak po ich myśli to będzie ok ale jeśliby Juve strzeliło pierwsze to festiwal nurków, i okrążania sędziego pewny jak w banku

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 989
Kibicuję: Edukacjii Clonera

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 05 cze 2015, 14:11

FRYDERYK SZOPEN pisze:
ozob pisze:Czyli udalo sie polowicznie :wink:
ustalmy fakty: na CN Mou nigdy nie gral plasterm na Messim. Jedyne dwa mecze to Bernabeu. A jutro mecz nie odbedzie sie na stadionie w Turynie. Jest zdecydowana roznica miedzy gra u siebie a gra na neutralnym boisku. Allegri w Milanie nie gral plastrem na Messim to nie sadze aby poswiecil jednego pilkarza jutro na plastra.W finale LM! W Milanie mogl jakiegos przecietniaka poswiecic a i tak sie na to nie decydowal. Zabrac z gry Vidala czy Marcisio aby biegal za Messim ktory w kazdej chwili moze go kiwnac? Pomysl szalony.
Ciężko się nie zgodzić, zresztą zawodnicy o ogromnym potencjale w naszej pomocy i każdego szkoda poświęcić na plaster. A każdy wie, że tak na prawdę nie plaster, a odcinanie od podań jest ważniejsze. Ofc, to nie takie proste, bo Leo sam kreuje, ale no właśnie... wtedy trzeba się skupić na odcięciu piłek do pozostałej dwójki. Granie plastrem to problem, ponieważ tracimy jednego zawodnika, a i tak problem nie pozostaje rozwiązany. Plaster to można sobie dać na Pirlo, którego szybkość przemieszczania jest o wiele mniejsza niż Messiego. W mediach mówi się o jednym, o czym ja już mówiłem wcześniej, pomoc zdecyduje, a że Juventus ma dobrych pomocników to oni muszą brać na siebie ciężar, jak nie wezmą, wpierdol murowany. Bronić się nie ma sensu, pressing pomocy, wybieganie, to trzeba obejrzeć.

Obrazek

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 05 cze 2015, 14:46

Fajne zestawienie woski!

Ja równiez sie zgadzam, ze z tym plastrem na Messiego to pomysl szalony. Uwazam nawet, ze jest on bardziej szalony niz w ciagu ostatnich lat a to poniewaz:
1. Messi w formie z plastrem sobie da rade a jesli bedzie go pilnowal zawodnik od niego wolniejszy czy twardo grajacy to szansa, ze bedzie musial opuscic boisko przed koncem meczu bedzie ogromna.
2. Plaster na Messiego nie rozwiazuje problemu Neymara i Suareza, ktorzy wtedy beda mieli wiecej miejsca.
3. Messi gra na wielu pozycjach - od lewego skrzydla, przez srodek ataku do srodka pomocy. Na kazdej z tych pozycji jest niezwykle niebezpieczy wiec przyklejenie mu jednego plastra bedzie sie wiazalo z wylaczeniem tego zawodnika z gry. Gdyby to byl Vidal to bylaby to dla Juve ogromna strata.

Co do presji na pomocy - tez mam wrazenie, ze to bedzie kluczowe, chociaz prawde mowiac jak prubuje sobie wyobrazic jak ten mecz bedzie przebiegal to nie potrafie. Pewne jest, ze Juve musi grac cofnieta pomoca bo zaden ze srodkowych obroncow nie jest szybszy od Neymara czy Suareza w Barzagli to chyba nawet nie zdarzylby sie zebrac.
Skoro obrona bedzie cofnieta to pomoc tez bedzie musiala grac w znacznej mierze na wlasnej polowie, zeby nie robic tam pasow startowych. No a skoro pomoc bedzie grac cofnieta to za pressing na naszych pomocnikach beda odpowiadac Vidal, Tevez i Morata. Teraz zastanawia mnie czy Pirlo bedzie w stanie ich jutro uruchamiac dluga pilka za linie naszej obrony.
Jesli mysle o zagrozeniach ze strony Juve to wyobrazam sobie wlasnie glownie dluga pilke z pomocy za linie naszej obrony.
Gdyby to sie okazalo prawda to kluczowe bylyby dlugie pilki i dochodzenie do niech a takze umiejetne utrzymanie sie przy pilce przez linie pomocy. Bo nie zapominajmy, ze Barcelona tez gra pressingiem od ataku i robi to bardzo skutecznie.

Dodam jeszcze slowko o wieku. Z jednej strony owszem, jesli chodzi o wiek Juve ma przewage, ale juz gdy rozpatrujemy doswiadczenie w LM to Barcelona znacznie wyprzedza Stara Dame. Z zawodnikow w polu w Juve tylko Pirlo i Evra (dodac nalezy Buffona jesli nie mowimy tylko o zawodnikach z pola) moga sie rownac doswiadczeniem na tym poziomie z Messim, Iniesta, Alvesem, Pique, Busquetsem, Mascherano czy Xavim.

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 05 cze 2015, 14:57

Emerald pisze:Barzagli to chyba nawet nie zdarzylby sie zebrac
Nie widziałeś Andrei jak biegnie? Żałuj, umie zapieprzać, zdarzało mu się nawet przez całe boisko przebiegnąć i asystę mieć przy bramce. Nie jest to demon prędkości, ale nie róbcie z niego kloca. Umówmy się, Grorgio to kloc, jak się obróci to ma szybkie susy, ale zaś Andrea bardziej ogarnia grę w miejscu (i obracanie się), wygląda jak słoń w balerinach. Przyśpieszyć potrafi (no nie tak jak Neymar czy Messi...). Czy to wystarczy na atak Barcy, wątpię, ale włoska szkoła mówi. Lepiej mądrze stać niż głupio biegać, więc ustawianie Andrea ma w genach :). Też mi ciężko wyobrazić sobie to spotkanie...
Emerald pisze: Dodam jeszcze slowko o wieku. Z jednej strony owszem, jesli chodzi o wiek Juve ma przewage, ale juz gdy rozpatrujemy doswiadczenie w LM to Barcelona znacznie wyprzedza Stara Dame. Z zawodnikow w polu w Juve tylko Pirlo i Evra (dodac nalezy Buffona jesli nie mowimy tylko o zawodnikach z pola) moga sie rownac doswiadczeniem na tym poziomie z Messim, Iniesta, Alvesem, Pique, Busquetsem, Mascherano czy Xavim.
Międzynarodowe mają podobne, bo kariera Włochów i Hiszpanów w ostatnich latach mocno się ściera, w sumie obie drużyny mają podobne wyjazdy, bo np. obie reprezentowały Europe na Pucharze Konfederacji. Co do piłki klubowej, za przepaść winna jest niestety afera.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 05 cze 2015, 15:04

wloski pisze:Nie widziałeś Andrei jak biegnie? Żałuj, umie zapieprzać, zdarzało mu się nawet przez całe boisko przebiegnąć i asystę mieć przy bramce. Nie jest to demon prędkości, ale nie róbcie z niego kloca. Umówmy się, Grorgio to kloc, jak się obróci to ma szybkie susy, ale zaś Andrea bardziej ogarnia grę w miejscu (i obracanie się), wygląda jak słoń w balerinach. Przyśpieszyć potrafi (no nie tak jak Neymar czy Messi...). Czy to wystarczy na atak Barcy, wątpię, ale włoska szkoła mówi. Lepiej mądrze stać niż głupio biegać, więc ustawianie Andrea ma w genach . Też mi ciężko wyobrazić sobie to spotkanie...
Widzialem Andree jak biegnie :) Co prawda nie w tym roku, ale widzialem. I nie chodzi mi o robienie z niego kloca, tylko o ocenienie sytuacji, bo pisze o jego ewentualnych wyscigach z Messim, Neymarem i Suarezem. KAzdy wie, ze Barza sie swietnie ustawia i jest bardzo dobrym obronca. Ale wlasnie biorac to pod uwage zakladam, ze bedziecie grali cofnieta obrona. Zeby wykorzystac ustawianie sie Barzagliego i zminimalizowac ryzyko ucieczek i poscigow.
wloski pisze:Międzynarodowe mają podobne, bo kariera Włochów i Hiszpanów w ostatnich latach mocno się ściera, w sumie obie drużyny mają podobne wyjazdy, bo np. obie reprezentowały Europe na Pucharze Konfederacji. Co do piłki klubowej, za przepaść winna jest niestety afera.
Mam na mysli klubowe i konkretnie z LM (pominalem Rakitica, ktory w finale LE tez gral :)
I oczywiscie nie oceniam skad to wynika i co oznacza, stwierdzam tylko fakt. Chodzi mi tez o to, ze ciezko do tego meczu podchodzic na zasadzie wiek=doswiadczenie :)

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 05 cze 2015, 19:48

Ciekawe statystyki. Duzo na korzysc Juve. 8)

Awatar użytkownika
fan_R10
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 34

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fan_R10 » 05 cze 2015, 20:23

(L)oczkerson pisze:Widzę, że masz tendencję do przesady. Grają na takim poziomie pół roku, a ty już robisz z nich najlepszy atak w historii piłki. Trochę pokory
Przecież napisałem "prawdopodobnie najlepszy"

Ale chętnie poznam lepszy napad który kiedyś grał.

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 05 cze 2015, 20:24

Przecież to jest cwaniactwo-buractwo. To, że to najlepszy atak jaki widzimy nie oznacza, że spotkanie jest już dawno wygrane.
Sopralluogo Olympiastadion carichi come non mai!!! #UCLFinal #JuveBarca #RoadToBerlin
De Ceglie na Twitterze. Zawodnik który wygrał więcej Scudetto niż Totti. x) LEGENDA.

Awatar użytkownika
fan_R10
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 34

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fan_R10 » 05 cze 2015, 20:30

wloski pisze:Przecież to jest cwaniactwo-buractwo. To, że to najlepszy atak jaki widzimy nie oznacza, że spotkanie jest już dawno wygrane.

.
ku.rwa pewnie że nie. Jako fan Barcy nie mogę sobie poszaleć chociaż w myślach i przenieść tego na łamy tego foruma? Bo zaraz cię od buraków wyzwą...ja je.bie widze sytuacja napięta jak baranie jaja :rotfl:

ale po prostu jestem mega spokojny o pewne zwycięstwo, jak kilka lat temu gdy Barca wszystkich równo mieliła...i nie było przypadków że komuś "wyszedł" mecz...

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 05 cze 2015, 20:39

fan_R10 pisze:
wloski pisze:Przecież to jest cwaniactwo-buractwo. To, że to najlepszy atak jaki widzimy nie oznacza, że spotkanie jest już dawno wygrane.

.
ku.rwa pewnie że nie. Jako fan Barcy nie mogę sobie poszaleć chociaż w myślach i przenieść tego na łamy tego foruma? Bo zaraz cię od buraków wyzwą...ja je.bie widze sytuacja napięta jak baranie jaja :rotfl:

ale po prostu jestem mega spokojny o pewne zwycięstwo, jak kilka lat temu gdy Barca wszystkich równo mieliła...i nie było przypadków że komuś "wyszedł" mecz...
baranie jaja to twoje posty :D Typowe dla fanów Barcy. Uważać się najlepszym bo drużyna dobrze gra :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”