Re: Pilka Nozna Kobiet

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Re: Pilka Nozna Kobiet

Post autor: Cement » 07 cze 2015, 8:57

Rozpoczęły się Mistrzostwa Świata kobiet w Kanadzie. Wczoraj po finale LM zasiadłem do oglądania meczu otwarcia, gospodynie zmierzyły się z Chinami. Kanadyjki miały od początku przewagę w posiadaniu piłki i szybko stworzyły sobie pierwszą sytuację - z bliska strzelała Buchanan. ale zarówno strzał, jak i jej dobitkę obroniła chińska bramkarka Wang Fei. Chinki odpowiedziały strzałem Wang Lisi z rzutu wolnego, po którym piłka odbiła się... od obu słupków, po czym wyszła w pole. Kanadyjki miały jeszcze dwie dobre sytuacje w 1. połowie - Belanger trafiła w poprzeczkę, a w kolejnej akcji aż cztery(!) strzały Kanadyjek z pola karnego zostały zablokowane przez ofiarnie interweniujące Chinki. 2. połowa była już mniej ciekawa, choć gospodynie próbowały strzałów z dystansu. Rozstrzygnięcie przyszło dopiero w doliczonym czasie gry, kiedy w dość dyskusyjnej sytuacji rezerwowa Leon upadła w polu karnym, za co podyktowana została jedenastka (może i było tam uderzenie łokciem, ale nie jestem do końca przekonany). Weteranka Christine Sinclair uderzyła przy słupku, choć nieźle broniąca w tym meczu i całkiem ładna Wang Fei była blisko skutecznej interwencji.

W drugim meczu Holandia pokonała Nową Zelandię 1:0. Dziś spotkania grupy B, Norwegia podejmie Tajlandię, a moje faworytki z Wybrzeża Kości Słoniowej (debiutujące na MŚ) stoją przed arcytrudnym zadaniem urwania czegokolwiek Niemkom.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”