Re: Eliminacje do Euro 2016

blackmore
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 163

Re: Eliminacje do Euro 2016

Post autor: blackmore » 09 wrz 2015, 22:19

Dr.Football1 pisze:Wbrew pozorom pilka nozna nie jest zabawa tylko i wylacznie dla elit, a sportem dla wszystkich i to wlasnie tym tokiem rozumowania poszla UEFA, podejmujac te znakomita decyzje o powiekszeniu liczby ekip na EURO.
Przecież nie piszę, że mają nie uprawiać tego sportu. Tylko to mają być Mistrzostwa Europy. Po to są eliminacje, aby wyłonić ścisły top, który ma zagrać o złoto. Nie zabraniam tego słabszym, ale najpierw muszą awansować. Teraz to uczynią, ale przy pomocy nowych reguł.
Dr.Football1 pisze:Sam pisales, ze Lotwa byla atrakcja.
Tak, bo ten zespół napsuł krwi w grupie Szwedom (w jednym meczów odebrano im nawet gola na 1:0 w końcówce rywalizacji), pokonał nas, czy Węgrów. Nie awansował jednak z pierwszego miejsca, bo ostatecznie okazał się gorszy od Trzech Koron, ale ograł w barażach Turcję. Dzisiaj zamiast baraży miałby od razu pewny awans, a my, pomimo że w tamtych eliminacjach graliśmy dosyć słabo, to zgodnie z zasadami wciąż mielibyśmy szansę wyjazdu do Portugalii. Przecież to zasadnicza różnica i dlatego taka Łotwa jest atrakcją, bo dokonała czegoś, na co niejeden zespół, który zajmie dzisiaj drugie/trzecie miejsce, nie stać było od lat.
Dr.Football1 pisze:Ja wiem, ze dla niektorych tutaj futbol konczy sie i zaczyna na LM i Gran Derbi, ale bez przesady.
Akurat to sobie wypraszam, bo jestem daleki od bravosportowej podjarki, ale ok - pisz, jak uważasz.

Kwestia taka, że podałem przykład Egiptu. Na naszym gruncie jest to samo jest np. z Holandią. Oranje grają totalne dno, ale i tak mają szansę wyjazdu do Francji, bo trzecie miejsce da im baraże. Na poprzednich zasadach ze znacznie większym smutkiem oglądaliby plecy Islandczyków i Czechów. W tym przypadku również nie jestem zadowolony.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”