Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 29

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Re: Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 27 paź 2015, 18:33

Carbon, naprawdę. Wystarczy śledzić nawet pobieżnie to co dzieje się w polityce przez te wszystkie lata. Sami w PSL się przyznają, że zatrudniają swoich. Czemu PSL z każdym pójdzie do łóżka? (czytaj: wejdzie w koalicję - nie ważne, czy z lewej, czy z prawej strony). Przecież nie po to, by jabłuszka ładnie w kraju rosły, tylko zeby ludzi upychać w spółkach skarbu państwa. Od lat na nich żerują i najzwyczajniej w świecie cieszę się, że to się kończy. PiS już ich nie potrzebuje, więc koniec eldorado.
Jak tak bardzo chcesz konkretnych przykładów, wpisz sobie w googlu PSL i nepotyzm i oddaj się lekturze.
jeden z pierwszych wyników i od razu jaki ładny materiał.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 27 paź 2015, 19:16

Słyszeliście o przełomie w matematyce? Nazywa się toto twierdzenie Zandberga:

7,55+3,62=0 :pijemy:

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1530
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 27 paź 2015, 19:29

MazurXIII pisze:Słyszeliście o przełomie w matematyce? Nazywa się toto twierdzenie Zandberga:

7,55+3,62=0 :pijemy:
Ale też niestety 37,4 mln zł :suicide:

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 27 paź 2015, 20:38

O co chodzi? Nie śledziłem dziś wiadomości.

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 102

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 27 paź 2015, 20:41

Podobno PiS chce wcielić abonament w TV w rachunek za prąd. NIby ma byc o polowe nizsze ale KUfa jak nie ogladam wogole TV. Masz Kamil rozwiazanie wolnosciowe...

idz pan w Pisdu

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 27 paź 2015, 20:57

? A co w tym złego jeśli zlikwidują reklamy w TVP i wreszcie będzie misyjna (w miejsce Rolnik szuka żony następcą Kwanta, Sondy czy Laboratorium...tiaaa)? Teoretycznie każdy z nas płaci abonament za posiadanie radia czy tv,nie? A PiS go obniża o 50%...dobra, wiem jak jest ;) Z abonamentem w rachunkach za prąd przy jednoczesnym obniżeniu VAT na 22% + 500 zł na dziecko i tak wyjdę na plus. Mocno.

A tak na poważnie - średnio mi się podoba zaglądanie od razu do mojej kieszeni, niech się wezmą najpierw za banki, sklepy wielkopowierzchniowe a później robią rewolucję w ściągalności abonamentu. Jednocześnie rozumiem, że stan finansów państwa jest w opłakanym stanie.

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 27 paź 2015, 21:04

To w tym złego ze powinno to być opcjonalne. Skonczmy wreszcie z marnowaniem pieniedzy ludzi na cos czego widac nie potrzebują. TV odchodzi do lamusa i jest na zakręcie. Dosc zerowania na Polakach aby wataha czy to Pisu czy Po miała gdzie poobszadzac swoich partyjniaczkow.

Mazur jeszcze bedziesz klął na te rozwiazania odnosnie sklepow wielkopowierzchniowych i bankow. przeciez te instytucje automatycznie obciaza dodatkowymi kosztami klientow. Jak piekarz dostaje wyzszy podatek to zeby mu sie biznes spinal jest wyzsza cena buleczki, prawda.

Powinno to byc z gola odwrotnie, czyli obnizanie ryzykownosci prowadzenia biznesu dla malych przedsiebiorcow. Zajecie się zniesieniem barrier biurokratycznych i po prostu obnizenie POLSKIM podmiotom podatkow do minimum tak aby mogly one skutecznie funkcjonowac i byc konkurencyjne. Wtedy ludzie z czystej sympatii pojda do Halinki niz do Auchana.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2015, 21:09 przez myhalek_acm, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
FRYDERYK SZOPEN
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 117

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FRYDERYK SZOPEN » 27 paź 2015, 21:06

brak reklam w TVP? jakos tego nie widze.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 27 paź 2015, 21:16

myhalek_acm pisze:Mazur jeszcze bedziesz klął na te rozwiazania odnosnie sklepow wielkopowierzchniowych i bankow. przeciez te instytucje automatycznie obciaza dodatkowymi kosztami klientow. Jak piekarz dostaje wyzszy podatek to zeby mu sie biznes spinal jest wyzsza cena buleczki, prawda.
+1

Poza tym Gliński dziś zbagatelizował te dwie kwestie, bo w końcu przyznał ile na tym maksymalnie można ugrać: 2 mld na bankach i 4 mld na h-marketach (o więcej niż bańkę się nie pomyliłem, ale nie chce mi się tego szukać teraz - wiem że w którymś radio dziś lub wczoraj).

A o tym że nie ma być reklam nie słyszałem (nie mówię, że oni tego nie mówią, tylko że ja nie słyszałem), czyli chodzi o finansowanie pomysłów.

Swoją drogą z 500 zł na dziecko już się wycofują, bo teraz ma być na drugie i wyżej i nie dla każdego :wink:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2430
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 27 paź 2015, 21:19

Ja bardzo mocno trzymam kciuki za to, że PiS swoich obietnic nie zrealizuje, więc niech się wycofują. Ich obietnice w większości są niepoważne.

Dlatego żałuję, że Korwin nie wszedł do sejmu. PiS nie miałby samodzielnej większości i musiałby utworzyć koalicję z Korwinem a ten trochę hamowałby ich socjalistyczne zapędy.

Boromir - Niestety nie jestem ekspertem od tej technologii. Czytałem nie raz nie dwa, że takie technologie istnieją i są stosowane na świecie, choć nie zagłębiałem się w ten temat szczególnie mocno. Dlatego napisałem, że jest to coś, do czego powinniśmy dążyć a nie coś, co powinniśmy zacząć robić jutro. Oczywiście trzeba bronić swoich interesów i mam nadzieję, że nowe władze będą to robić, ale trzeba też iść do przodu i wdrażać pewne innowacje a nie wykorzystywać archaiczne metody. Tym bardziej, że węgiel nie należy nie tylko do najczystszych, ale też do najbardziej kalorycznych i wydajnych źródeł energii. Poza tym wydobycie ropy na świecie ma mieć według prognoz wyraźną tendencję malejącą, a już się ustabilizowała na mniej więcej stałym poziomie, więc alternatywa stanie się niezbędna prędzej lub później.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2015, 21:35 przez Kluchman, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 27 paź 2015, 21:26

Ministrem gospodarki zostanie Paweł Szałamacha - były ekspert Centrum im. Adama Smitha oraz działacz UPR-u, liberał gospodarczy. To tyle jeśli chodzi o gadki na temat socjalistycznego PiS, czy nawet komunistycznego jak twierdzi Korwin.

Na plus likwidacja gimnazjów. Wreszcie ten kretyński pomysł wyląduje tam gdzie jego miejsce, na śmietniku historii.
MazurXIII pisze:A tak na poważnie - średnio mi się podoba zaglądanie od razu do mojej kieszeni, niech się wezmą najpierw za banki, sklepy wielkopowierzchniowe a później robią rewolucję w ściągalności abonamentu. Jednocześnie rozumiem, że stan finansów państwa jest w opłakanym stanie
myhalek_acm pisze:To w tym złego ze powinno to być opcjonalne. Skonczmy wreszcie z marnowaniem pieniedzy ludzi na cos czego widac nie potrzebują. TV odchodzi do lamusa i jest na zakręcie.
Zgadzam się.

Też mi się ten pomysł nie podoba. Fakt, że to PO wprowadziła opłatę audiowizualną (choć w swojej byle jakości, nie potrafili egzekwować prawa przez siebie stanowionego) i teraz PiS zmniejsza ją o połowę. Jednak wolą bym tu jakieś inne rozwiązanie. Choć może dostaniemy wreszcie ciekawą i wolną od badziewia TV, na w miarę wysokim poziomie jak BBC w Anglii.
myhalek_acm pisze:Mazur jeszcze bedziesz klął na te rozwiazania odnosnie sklepow wielkopowierzchniowych i bankow. przeciez te instytucje automatycznie obciaza dodatkowymi kosztami klientow
W jaki sposób. Proszę o analizy rzetelne, naukowe (teoretyczny) i przykłady z praktyki. Np. z Norwegii :)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2015, 21:27 przez franz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 27 paź 2015, 21:27

Banki i supermarkety w Polsce generują niebotyczne zyski, które są wyprowadzane za granicę - nieopodatkowane - pod postacią opłat licencyjnych za nazwę etc. Dowalić podatek obrotowy jak najszybciej. Na Węgrzech zadziałało, jakoś ceny tam nie wzrosły. Przerzucą opłaty na klientów? W momencie, kiedy mamy ceny usług bankowych jedne z najwyższych w Europie? Wy tak na poważnie? To samo z supermarketami - nagle wszyscy podniosą ceny? Wiecie co to zmowa cenowa i jakie państwo ma narzędzia by z tym walczyć? Poczytajcie sobie - między wierszami - ile taka Biedronka ma zysku rocznie w PL. I się zastanówcie z jakiej racji mały/średni polski przedsiębiorca ma płacić relatywnie WIĘKSZE podatki niż portugalski. To się nazywa Panowie neokolonializm i czas wreszcie z tym skończyć.

zxcvbnm
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: zxcvbnm » 27 paź 2015, 21:27

czarny samael pisze:Swoją drogą z 500 zł na dziecko już się wycofują, bo teraz ma być na drugie i wyżej i nie dla każdego
Nawet Wielowieyska słyszała, że na drugie i więcej, no ale czs nie słyszał. Raz tam chyba podczas debaty jedynie Szydło nie doprecyzowała.
myhalek_acm pisze:Mazur jeszcze bedziesz klął na te rozwiazania odnosnie sklepow wielkopowierzchniowych i bankow. przeciez te instytucje automatycznie obciaza dodatkowymi kosztami klientow. Jak piekarz dostaje wyzszy podatek to zeby mu sie biznes spinal jest wyzsza cena buleczki, prawda.
Czyli jak naszym podatki podnoszą, to jakoś ich nie boli że to każdy odczuje, ale jak zagranicy, to już lament że wszyscy będziemy płacić drożej? Będzie szansa dla sklepików osiedlowych, a Ci więksi, albo dostosują się, i zmniejszą ilość gotówki transferowanej do spółek - matek, albo zwiną interes.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 27 paź 2015, 21:29

MazurXIII pisze:Na Węgrzech zadziałało, jakoś ceny tam nie wzrosły
Dokładnie. W tym sektorze panuje za duża konkurencja, żeby mogli sobie pozwolić na podniesienie cen.

Ogólnie Mazur 100 % poparcia w tek kwestii.

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 27 paź 2015, 21:33

pozniej z publicznych pieniedzy takie PERFORMENSY.

http://www.cda.pl/video/91764c5

Przecież mowię żeby naszym przedewszystkim obniżać ! Ogolnie nasz biznes jest gnębiony dlatego ze te korporacje mogą sobie na niskie podatki zaagwarantowac. A taki maly jest gnebiony. jak podwyzszym duzym to maly i tak bedzie dalej gnebiony. gdzie sens gdzie logika

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”