Juventus cz.2 (zbiorczy) - Strona 675

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Które miejsce zajmie Juventus w lidze?

1
7
35%
2
5
25%
3
1
5%
4
3
15%
Poniżej 4
4
20%
Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Re: Juventus Turyn cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 26 gru 2011, 20:59

Chyba były już w Juve eksperymenty z Giovinco na skrzydle. Seba się tam męczył i w efekcie grał słabo mimo ogromnego potencjału. Ten zawodnik zdecydowanie lepiej czuje się w środku, ale Conte raczej wie co robi. Jeśli widzi go w zespole i da radę tak przekwalifikować Sebastiana, by dał drużynie to co najlepsze, to powodzenia. Sam byłbym niezmiernie ciekaw powrotu "Atomowej Mrówki" na Delle Alpi.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 26 gru 2011, 21:02

Giovinco nigdy nie grał w 4-3-3 w Juventusie. Ewewntualnie 4-2-3-1 w paru spotkaniach za Ciro, który nie miał jednak jaj żeby utrzymać to ustawienie po powrocie Del Piero (a potem wszystko poszło się walić).

Awatar użytkownika
Jelon
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jelon » 26 gru 2011, 21:03

Salas11 pisze:Chyba były już w Juve eksperymenty z Giovinco na skrzydle. Seba się tam męczył i w efekcie grał słabo mimo ogromnego potencjału. Ten zawodnik zdecydowanie lepiej czuje się w środku, ale Conte raczej wie co robi. Jeśli widzi go w zespole i da radę tak przekwalifikować Sebastiana, by dał drużynie to co najlepsze, to powodzenia. Sam byłbym niezmiernie ciekaw powrotu "Atomowej Mrówki" na Delle Alpi.
Wtedy Juve grało formacją 4-4-2 i Ranieri wymagał od niego sporo zaangażowania w defensywie a nie oszukujmy się, mało z niego pożytku w obronie. W 4-3-3, będzie mniej obarczony grą w defensywie, tak jak jest to w Parmie. Ponadto Seba jest już bardzo ograny w Serie A, za Ranieriego miał dopiero epizod w Empoli i nie ma się co dziwić że wtedy nie dał rady - teraz na pewno będzie o wiele lepiej.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 26 gru 2011, 21:12

Seba jak był w JUVE grał jako był ustawiany jako boczny pomocnik w schemacie 4-4-2. W dodatku trenerem był Ranieri, który pewnie już zauważyliście jakiego ma hopla na punkcie obrony. W konsekwencji Gio musiał grać bardzo głęboko i wymagano od niego nieustannego wracania do obrony. Nie było opcji by on się w takich realiach sprawdził.
Teraz by grał na skrzydle ataku, a nie pomocy, czyli zdecydowanie wyżej i tym razem w prawidłowej formacji. W dodatku tak jak pisałem wcześniej Conte raczej gra trójką środkowych napastników niż skrzydłowymi napastnikami. Vucinic czy Pepe schodzą głównie do środka ataku, akcji na flankach nie wykonują prawie wcale. To też jest powód złej gry Krasicia. Serb to gracz tylko i wyłącznie skrzydła, a tak szeroko boczni napastnicy JUVE nie grają
Ewewntualnie 4-2-3-1 w paru spotkaniach za Ciro
W dwóch dokładnie. Z Sampą i Atalantą. W obu były śliczne pogromy i jakieś 9 czy 10 strzelonych bramek, a potem powrót do 4-4-2 i wiadomo jaki efekt.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 26 gru 2011, 21:27

Z Napoli też. W ofensywie było dobrze, ale defensywa (boczni obrońcyy....) źle. I w teorii z Beardaux też graliśmy w tym systemie, ale w praktyce wyglądało to zupełnie inaczej.

Awatar użytkownika
Jelon
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jelon » 27 gru 2011, 1:51

http://www.tuttomercatoweb.com/juventus ... tmw=317708

W ciągu 24h Borriello oraz Amauri zmienią swoje dotychczasowe kluby. Były zawodnik Milanu przejdzie do Juventusu na zasadzie wypożyczenia, którego kwota wynosić będzie 1mln bez konieczności wykupu jego karty zawodniczej w czerwcu, zaś Amauri ma przenieść się do Genui.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6613

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 27 gru 2011, 11:46

Nie bardzo rozumiem sprowadzenie Boriello. Matri, Quagliarella > Boriello. Zrozumiałbym, gdyby przychodził jako straszak. Matri jest dziwnie zakręcony, jak strzela to kilka meczów z rzędu, żeby potem kilka meczów z rzędu zagrać beznadziejnie, Quagliarella dopiero zaczyna swoją odbudowę. Jest DP, który jednak marnuje takie sytuacje, że głowa boli. Rozumiem, że napastnik się przyda, tylko czy kolejny, powiedzmy sobie szczerze, przeciętny zawodnik coś tam da? Niby to tylko wypożyczenie, niby nie musimy go sprowadzać po sezonie, ale jednak dla mnie jest to lekko nielogiczny ruch. Strzeli kilka bramek, to jestem przekonany, ale czy tego nie zrobiłby też Toni? Zwłaszcza, że potem i tak go nie wykupimy.

A co do Giovinco to przed świętami zastanawiałem się, kto mógłby przyjść na bok ataku, bo wyraźnie widać, że bez Vucinicia to jak bez jednej nogi. No i wyszło mi właśnie, że Seba. Koleś by się na tą pozycję idealnie nadawał, kreatywny napadzior, schodzący do środka i szukający strzałów? Wypisz wymaluj Giovinco.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 27 gru 2011, 12:12

Może Borriello jest potrzebny bo Quaglia wejdzie do pierwszego składu na prawym ataku i Conte będzie potrzebował alternatywy dla Matriego, który po kilku świetnych występach teraz miał kilka słabszych. Inaczej ciężko mi wymyślić po co tak naprawdę nam jest Marco. Bo przecież nie jest następcą dla odchodzących Iaquinty i Amauriego, którzy razem zaliczyli zero minut.
A co do Giovinco to przed świętami zastanawiałem się, kto mógłby przyjść na bok ataku, bo wyraźnie widać, że bez Vucinicia to jak bez jednej nogi. No i wyszło mi właśnie, że Seba. Koleś by się na tą pozycję idealnie nadawał, kreatywny napadzior, schodzący do środka i szukający strzałów? Wypisz wymaluj Giovinco.
mam identyczne zdanie w temacie i super by było gdyby Seba wrócił już w styczniu, ale to strasznie ciężkie do zrealizowania.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 700

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 27 gru 2011, 12:23

Tyle tylko, że Conte widzi Fabio jako środkowego napastnika, ani razu chyba nie dał mu zagrać na boku. Nawet z ławki jak wchodził to zawsze za Matriego na środek. Poza tym, Conte woli grac na boku ataku jednym bardziej 'defensywnym' zawodnikiem(Pepe/Estigarribia), nie sadze, zeby grał z przodu trójka Vucinic-Matri-Quagliarella.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 27 gru 2011, 12:35

A ja z innej beczki. Krasic jest na wylocie w zimie? Nie ma się co oszukiwać, w taktyce z 3 graczami z przodu grającymi bliżej środka, preferowanej przez Conte , która dotychczas daje dobre bądź bardzo dobre efekty nie ma dla niego perspektyw bo to piłkarz zwyczajnie do niej niepasujacy. Szkoda Serba bo możliwości ma ale zanosi się, że Conte zostanie na dłużej a to chyba jest nie po drodze z rozwojem kariery Milosa.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 700

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 27 gru 2011, 12:42

Jest. Dzsiaj jego agent to potwierdził. W mediach mówi sie o zainteresowaniu ze strony angielskich klubów, głównie Chelsea,a takze Manchesteru United. Ile w tym prawdy nie mam pojecia, ale myśle, że gdyby Milosa zaprowadzili w Angli na siłownie to mógłby tam troche namieszac(na boiskach oczywisice, bo na siłowni raczej nie). Wachlarz zwodów ma ograniczony do jednego, ale za to jest szybki, potrafi dobrze dośrodkować i znalezc sie czasami w odpowiedni miejscu pod bramka przecwinika. Jesli chodzi o ewentualna cene za Milosa to słyszałem cos o 12 mln euro, ale nie zdziwie się jesli zostanie najpierw wyopzyczony do konca sezonu z opcja wykupu. Polecam.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 12:44 przez Berele Lewartow, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 27 gru 2011, 12:42

Tyle tylko, że Conte widzi Fabio jako środkowego napastnika, ani razu chyba nie dał mu zagrać na boku. Nawet z ławki jak wchodził to zawsze za Matriego na środek.
Wiem, sam już o tym pisałem jakiś czas temu. Po prostu szukam możliwych powodów dla tego transferu.

Druga opcja jaką wymyśliłem to ustawienie 3-5-2. Jeśli Conte by chciał częściej grać w tym ustawieniu to potrzebuje pewniejszego zawodnika na lewej pomocy niż Estigarribia. Dla mnie najlepszym wyborem by był Pepe. A wtedy dodatkowa opcja na środku ataku mogła by być potrzebna bo tam zarówno Esti, Elia jak i Giaccherini o miejsce na środku ataku w tym schemacie nie rywalizują.

No, ale jakoś ciężko mi uwierzyć by JUVE grał na stałe w schemacie 3-5-2.

Krasic jest na wylocie w zimie?
tak. Ponoć jego cena to 12 mln €. Milos do dobry zawodnik, ale za cholerę nie potrafi dostosować się do innej roli niż skrzydłowy kontrujący szybkimi atakami, a to go skreśla. Zresztą on pasuje lepiej do ligi angielskiej niż włoskiej. W Serie A zawodnik, o tak zauważalnych brakach taktycznych nie ma racji bytu (po prostu każdy rywal wie jak go wyeliminować), w Anglii kilku równie mało wszechstronnych skrzydłowych gra i nie ma problemów.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6613

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 27 gru 2011, 12:46

(L)oczkerson pisze:mam identyczne zdanie w temacie i super by było gdyby Seba wrócił już w styczniu, ale to strasznie ciężkie do zrealizowania.
Skoro Parma zainteresowana jest i Mottą i Iaquintą i Tonim i kim tam jeszcze, to taki deal można by przybić. Dla nas idealnie, dla nich chyba też, bo w zamian za zawodnika robiącego im całą grę w tym sezonie dostaną kilku naprawdę fajnych graczy, którzy na poziomie Parmy powinni sobie poradzić. Nie jest to deal w stylu Zidane ---> Buffon i Nedved, ale można im coś takiego wkręcić.
Berele Lewartow pisze:Poza tym, Conte woli grac na boku ataku jednym bardziej 'defensywnym' zawodnikiem(Pepe/Estigarribia), nie sadze, zeby grał z przodu trójka Vucinic-Matri-Quagliarella.
Nie jestem pewien, czy tu chodzi o umiejętności defensywne. Wystawianie Estigarribii bardziej wygląda mi na szukanie kreatywności w ataku. Pepe jest jak na razie, przy wszystkich swoich wadach, nie do ruszenia, a że on sam jakoś demonem podań nie jest, to ciężar gry trzeba przenieść na drugą stronę. Esti przy dobrych wiatrach potrafi zagrać fajną piłkę (np w meczu z Udinese do Marchisio), ale to nie jest to, co pokazywał Vucinić. Ciekaw jestem, jak słaby musi być Elia, skoro nawet nie dostaje szans na grę w końcówkach.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 27 gru 2011, 12:50

MU się interesowało Krasicem zanim trafił do Juve, zresztą śledziłem jego grę jeszcze w CSKA, stąd sympatia i zainteresowanie Serbem z mojej strony. Szanse na transfer do United w tym momencie są zerowe, akurat skrzydła mamy obsadzone bardzo dobrze i nie ma na OT miejsca dla Milosa ale zgadzam się, że zdecydowanie bardziej pasuje do PL niż do Serie A, cena 12 mln wydaje się być niezła. Zobaczymy czy ktoś się skusi :-)

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 27 gru 2011, 13:03

heh chyba nie tylko ja wpadłem na pomysł z 3-5-2 :lol:

http://www.solojuve.pl/komentarze_praso ... eresem.php

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”