O futbolu na luzie... - Strona 6939

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Czy podoba Ci się zniesienie zasady o golu na wyjeździe?

Tak
27
68%
Nie
6
15%
Nie wiem
3
8%
To zależy, czy mój klub na niej skorzystał/skorzysta
4
10%
Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3924

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 21 gru 2025, 22:03

@Chlopaczek, najlepsze jak podczas powtórki niezawodny Tomasz Lach powiedział coś w stylu "a bo to przewrotka była, myślałem że główka" :D

No jak na Afrykę mecz średni, myślę że więcej kolorytu nadadzą spotkania typu Mali - Zambia, Tanzania - Uganda, Benin - Botswana.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2341

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 21 gru 2025, 22:09

Chlopaczek pisze:
21 gru 2025, 21:46
Wow ten drugi gol dla Maroko. Piekna przewrotka. Troche ten mecz przynudzal ale te afrykanskie starcia to juz dawno nie jest radosna waka waka jednak ta bramka wynagrodzila.
zacheciles do sprawdzenia, no niczego sobie brameczka

a propos marokanskich pilkarzy, bo rzadko jest okazja, ten azzedine ounahi w srodku pola moze byc kozaczek, jedno z najwiejszych odkryc w la lidze w tym sezonie, a on z tego co pamietam juz na poprzednim mundialu sie wyroznial

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2461
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 21 gru 2025, 22:14

Ilka pisze:
20 gru 2025, 0:06
Obrazek

Messi, Lato 😏
Messi i Suarez, mam słabość do Gryzonia, wybitny piłkarz.
Ale brak Benzemy na tej grafice to skandal.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6534

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 21 gru 2025, 22:57

W meczu Betisu sędziowska komedia, najpierw sprawdzanie karnego potem rzut rożny potem znowu sprawdzanie karnego, wszystko to trwa pół godziny, w końcu jest ten karny, fatalnie przestrzelony, gramy dalej, potem po powtórce widać że karny powinien zostać powtórzony bo bramkarz wyszedł z metr przed linie ale tego sędzia już nie sprawdzał :rotfl4:

Do kibiców La Liga: Wy tak żyjecie?

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2461
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 21 gru 2025, 23:06

Boromir pisze:
21 gru 2025, 22:57
Do kibiców La Liga: Wy tak żyjecie?
No, tak mniej więcej osiem razy na kolejkę. Z samych meczów Realu szłoby stworzyć solidny dokument o pomyłkach i dziwnych decyzjach sędziowskich.
Czasami mam wrażenie, że arbitrzy sami nie wiedzą co się wokół nich dzieje i jest tyle samo zamieszania co przed erą VARu xD

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1845

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 22 gru 2025, 19:41

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 22 gru 2025, 20:10

Myślałem żeby przed Świętami machnąć podsumowanie lig, które grają systemem wiosna-jesień i zakończyły już rozgrywki.

Norwegia
Bodo/Glimit nie do końca udało się pogodzić europejski marsz z krajowym graniem. O 1 punkt więcej zdobył Viking FK i to oni zostali mistrzami kraju. To ich pierwszy tytuł od 34 lat. W rozgrywkach kontynentalnych najwięcej ugrali 20 lat tym, gdy wystąpili w fazie grupowej Pucharu UEFA 2005/2006. W tym sezonie w II rundzie LK pokonali słoweński Koper aż 12:3 w dwumeczu, później musieli natomiast uznać wyższość Istanbulu Basaksehir (2:4). Walczące jeszcze w fazie ligowej LE Brann oraz czekające na swój moment Tromso również powalczy o punkty do rankingu + zostaje jeszcze puchar kraju (finał 9 maja).

Warto dodać, że Norwegia tak jak my załatwiła sobie 2 miejsca w LM i Bodo też wystąpi w jej eliminacjach jako wicemistrz :)

Szwecja
Ten przypadek był już omawiany zarówno na forum jak i w Internecie. Mjällby AIF zdobyło pierwszy tytuł w historii 86-letniej historii klubu. Zestaw pucharowiczów uzupełnia Hammarby i GAIS, co na pewno nie napawa optymizmem przed europejską kampanią i walka w Pucharze Szwecji (28 maja) zapowiada się ciekawie.

Irlandia
Shamrock Rovers było w fazie ligowej o 2 punkty lepsze niż Shelbourne i na krajowym podwórku to również oni zostali najlepsi. Na podium między nich wcisnęło się Derry City, zespół który z pucharów odpadał kolejno z 4. drużyną Łotwy, 3. Kazachstanu oraz 3. Gibraltaru. Jeszcze jest Bohemian FC. Grali w fazie pucharowej Pucharu Intertoto 1995 a tak to bryndza. W odróżnieniu od wcześniej omawianych krajów, Puchar Irlandii też jest grany system system wiosna-jesień. Zdobyło go Shamrock, więc to Derry zagra w LE.

Islandia
Po rocznej nieobecności, Vikingur wrócił na islandzki tron 8) Ligowe podium uzupełnił Valur oraz Stjarnan, więc za dużo tych punktów w przyszłym sezonie nie zdobędą. Zwłaszcza że tak godnie reprezentujący ich Breidablik został z niczym a Puchar Islandii zdobył nowicjusz, debiutujące w Europie Vestri (w lidze zajęli przedostatnie miejsce w grupie spadkowej, więc spadli :P).

Łotwa
Po 5 latach tytuł odzyskała Riga FC. Latem byli blisko awansu do fazy ligowej LK, przegrali 1:2 ze Spartą Praga w IV rundzie kwalifikacyjnej. Ciężej o optymizm w przypadku RFS-u, który jako mistrz Łotwy rozegrał w pucharach 8 meczów i tylko 2 wygrał, Hamrun Spartans okazali się minimalnie lepsi. FK Lipawa to natomiast klasyczny przykład łotewskiej bidy. Auda w zeszłym sezonie w eliminacjach LK 6 meczów i 5 zwycięstw, niestety to kosowska Drita była lepsza po dogrywce.

Finlandia
Podobnie jak w Irlandii, tu też mistrzem została drużyna łącząca ligę z pucharami. Całkiem zresztą zręcznie, bo Kuopion Palloseura (lub też po prostu KuPS) i zdobył tytuł i zakwalifikował się do 1/16 finału LK. Dalej Inter Turku (wracają do pucharów po kilku latach przerw), Ilves (ostatnio 0:6 z Szachtarem Donieck oraz 4:8 z AZ) i HJK Helsinki, do tej pory najlepszy fiński klub w Europie (w 23/24 2 punkty w fazie grupowej LK, w 24/25 4 w fazie ligowej).

Kazachstan
Mistrzostwo obronił Kajrat, ciekawe czy obronią też awans do fazy ligowej LM :) Dalej lekko biedująca niestety Astana (ostatnio 0:5 z Lausanne-Sport), jeszcze Toboł oraz Elimaj. Ten czwarty zespół ostatnio reprezentował Kazachstan gdy należeli jeszcze do AFC.

Wyspy Owcze
Klaksvikar wraca na swoje miejsce 8) Trochę zabrakło im teraz szczęścia w pucharach, oby los oddał. Wicemistrzem zostało Havnar Bóltfelag (HB), które po 6:0 z Buducnostią w 2021 załamali się i od tamtej pory przegrali 5 dwumeczów z rzętu. NSI Runavik i farerski Vikingur tym bardziej nie ugrają pewnie zbyt wielu punków.

Litwa
Mistrzem Żalgiris Kowno, wicemistrzem Hegelmann, 3. Żalgiris Wlno. Jeszcze puchar kraju zdobył 6. FK Poniewież. Ciężko tu napisać coś więcej, bo Litwa to w tej chwili jedna z gorszych lig w Europie w ogóle, w tym sezonie mniejszy współczynnik od nich osiągnął jedynie Luksemburg, Czarnogóra, Gruzja, Walia, San Marino, więc elitarne grono.

Estonia
Flora Tallinn po roku przerwy wraca do LM, ale to chyba średnio dobra wiadomość dla Estonii :P Tak samo Levadia to tylko Levadia, Nomme Kalju też.

Gruzja
Ani Dinamo Tblisi, ani Torpedo Kutaisi, ani nawet Dila Gori. Wszystkie te zespoły zostały pogodzone przez Iberię 1999. Ogólnie zestaw standardowy, problem w tym że gruzińskie drużyny są po prostu słabe i wygrywanie dwumeczu w pucharach to spore wyzwanie.

Białoruś
Jeden Witebsk miał odjęte punkty za kupowanie meczów, drugi czyli Maxline Witebsk został mistrzem Białorusi. Rok temu awansowali z 2. miejsca w I lidze (mają taki same nazewnictwo jak my), teraz wygrali rozgrywki. Myślę, że dopiero za rok albo 2 dowiemy, czy ten tytuł był czysty :) 2. miejsce zajęło Dynamo Mińsk, które ubiegłego lata na 4 mecze w pucharach przegrało 3, 1 zremisowali po dogrywce. Białoruś ma tylko 2 miejsca w pucharach, co stanowi tutaj idealną puentę.

Małe podsumowanie:
1. Spośród tych krajów, Norwegia jest najwyżej w rankingu UEFA i pewnie się utrzyma, bo Bodo robi swoje.
2. Szwecja może zaliczyć równie rozczarowujący sezon co w 2023-24, słaby im się wylosował zestaw pucharowiczów.
3. Irlandia oraz Islandia radzą sobie z rolą europejskich średniaków/lig rozwijających się.
4. Łotwa, Finlandia, Litwa, Estonia, Gruzja muszą liczyć na dobre losowania i trochę szczęścia żeby coś tam ruszyło. Kazachstan jest w odrobinę lepszej sytuacji, zwłaszcza że pieniądze jeszcze są.
5. Białorusi pomogłaby w tej chwili tylko zmiana strefy albo wykluczenie z pucharów i gra z kilkoma podobnymi krajami. Na oczyszczenie i poprawienie ich piłki raczej się niestety nie zanosi.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6534

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 gru 2025, 22:05

To ja jeszcze dorzucę że mistrzem jesieni na Ukranie został LNZ Czerkasy. Klub zawodowy od 2021 roku, piąty rok istnienia, trzeci w najwyższej lidze. Klub należy do LNZ Group, oczywiście potężnej oligarchii z branży rolniczej.

W pierwszej lidze natomiast z bilansem meczów 15-3-0 liderem jest Bukowina Czerniowce. To już starszy klub, z lokalnymi tradycjami. Tu znowu właścicielem są bracia Dubińscy, oligarchowie z grupy Promotej i właściciele żeńskich i męskich mistrzów Ukrainy w siatkówce i koszykówce. Chłop otwarcie mówi że za pięć lat chce grać w europejskich pucharach. Jest jeden problem: są ścigani przez SBU za defraudacje publicznych pieniędzy i jakieś powiązania z kacapami.

Standardowo jak to w lidze gdzie kluby są zabawkami oligarchów, jedne upadają gdy właściciel biednieje, inne powstają gdy właściciel się bogaci.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 939

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 28 gru 2025, 15:42

Czy boxing day w Anglii wyglądał w tym roku inaczej niż zazwyczaj? Nastawiałem się na piłkarski drugi dzień świąt a tam tylko jeden mecz. Wczoraj było lepiej, miałem w planach o 13 odpalić mecz i angielską cały dzień miała lecieć. Oczywiście plany planami a jak na spokojnie w końcu usiadłem to zostało mi tylko dziadostwo zwane liga włoska więc już wolałem siedzieć przy wyłączonym tv albo 1000 raz odpalić The Office. W każdym razie to już taka zmiana na stałe, ktoś coś ?

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1395
Kibicuję: od czasu do czasu

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 28 gru 2025, 15:56

Na stałe nie, w przyszłym roku ma to wrócić do normy. Argumentacja była chyba taka, że bodajże 33 kolejki muszą odbyć się w weekend i logistycznie trzeba to było pogodzić z terminami europejskich pucharów, transmisjami i tak dalej. Boxing Day wypadł w piątek, a trzeba było jakąś kolejkę wrzucić na weekend i tak było najsensowniej. Tak w skrócie.

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 120
Kibicuję: Liverpool Lech Poznań

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 28 gru 2025, 15:58

Przema pisze:
28 gru 2025, 15:42
Oczywiście plany planami a jak na spokojnie w końcu usiadłem to zostało mi tylko dziadostwo zwane liga włoska więc już wolałem siedzieć przy wyłączonym tv albo 1000 raz
No ja mam tak samo jak oglądam seria a kompletnie nie moge się przekonać do tej ligi więc jak mam wybór między włoską czy niemiecką to wybieram Bundeslige.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 939

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 28 gru 2025, 16:02

Kuba199292 pisze:
28 gru 2025, 15:58
Przema pisze:
28 gru 2025, 15:42
Oczywiście plany planami a jak na spokojnie w końcu usiadłem to zostało mi tylko dziadostwo zwane liga włoska więc już wolałem siedzieć przy wyłączonym tv albo 1000 raz
No ja mam tak samo jak oglądam seria a kompletnie nie moge się przekonać do tej ligi więc jak mam wybór między włoską czy niemiecką to wybieram Bundeslige.
Włoska odpalę z braku laku, ale tylko jeśli gra Parma (sentyment) albo Napoli (to akurat sympatia do miasta i atmosfery na stadionie), choc i tak w obu przypadkach oczy bolą jak się ogląda niezależnie od przeciwnika.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 28 gru 2025, 16:18

Swoją drogą, w 2027 PNA ma znowu odbyć się latem. Ciekawe jak szybko wrócą do terminu zimowego.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2341

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 29 gru 2025, 21:47

Chlopaczek pisze:
21 gru 2025, 21:46
Wow ten drugi gol dla Maroko. Piekna przewrotka. Troche ten mecz przynudzal ale te afrykanskie starcia to juz dawno nie jest radosna waka waka jednak ta bramka wynagrodzila.
el kaabi z drugim golem z przewrorki na turnieju

tak w ogole to zrobilem maly risercz i wyglada na to ze mamy do czynienia z przewrotkowym goatem. gosc juz pare lat temu mial trzyminutowa kompilacje bramek strzelonych w ten sposob

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 358

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 30 gru 2025, 18:55

Liczbę bramek to chyba do jakichś historycznych poziomów by to podniosło, aż ciężko uwierzyć by mieli wprowadzić taką rewolucyjną zmianę, bo zawsze traktowałem to jak folklor.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”