PSG (Paris Saint-Germain) (zbiorczy) - Strona 10

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Paris Saint Germain (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 31 maja 2017, 23:34

Mnie się zawsze wydawało, że Cholo gra klasyczne 4-4-2 z dwójką Griezmann, Torres/Gameiro z przodu.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2464

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 01 cze 2017, 7:46

Delpiero14 pisze: Mnie się zawsze wydawało, że Cholo gra klasyczne 4-4-2 z dwójką Griezmann, Torres/Gameiro z przodu.
tak gra ale czy czarnemu nie chodziło o granie dwoma 9-tkami w ataku;) Jak teraz w PSG bedzie 2 snajperów Cavani i Obamajang.
Pamietam jak w Juve za dobrych czasów były dwie wieże Amauri-Iaquinta :D

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 01 cze 2017, 10:08

W sumie to chodziło :-P
A raczej, brałem to jako jedną z opcji.

Dzięki.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

PSG (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 30 lip 2017, 13:15

mete pisze: Oglądnąłem sobie PSG-Monaco. W sumie może nie pisze tego na bazie tego meczu, ale mnie naszła taka refleksja. PSG wydało sporo kasy by zbudować drużynę na miarę zwycięstwa w LM. I tak sobie myślę - jedynym graczem w tej chwili w kadrze PSG, który miałby choćby lekką szansę bycia wzmocnieniem pierwszej jedenastki Realu czy Bayernu (imho kadrowo dwóch najsilniejszych ekip w Europie) jest Verratti (co ciekawe kupiony za grosze z Serie B) choć trzeba przyznać, że Real i Bayern mają odpowiednio Thiago i Modricia. Reszta graczy PSG raczej nie ma startu no chyba, że jeszcze Dani Alves. Nie wiem czy Neymar na tyle odmieni tą ekipę by ich zbliżyć do czołówki.

Przenoszę, żeby tchnąć trochę życia do tego smutnego tematu. Niedługo może się tu dziać ;)

To prawda o czym piszesz ale warto też wziąć pod uwagę oczywistość, że jakość całego zespołu to nie jest tylko suma tego co prezentują poszczególne jednostki a proces budowy takiej topowej drużyny jest cholernie skomplikowany. Kiedy już wspominamy takie Real, Bayern czy Barcelonę to popatrzmy np. na takiego Carvalaja. Gość był uznawany za talent, pokazał się z dobrej strony w Bundeslidze ale to Real sprawił, że wskoczył na kolejny level i jest aktualnie postrzegany za najlepszego albo jednego z najlepszych RB na świecie. Czy gdyby zamiast Realu trafił do PSG pisalibyśmy o nim tak samo? IMO nie. To samo z takim Boatengiem. Podobnie było swego czasu z Pedro w Barcelonie, gość niby w cieniu ale, jakby nie patrzeć, jeden z kluczowych elementów ofensywy Barcelony przy jej wielkich sukcesach. Poszedł do Anglii gdzie gra czasem lepiej a czasem gorzej i jest tylko jednym z wielu i notowania jego osoby poszły mocno w dół. Wielkie kluby i wielkie sukcesy zmieniają też postrzeganie samych graczy w nich grających.

W PSG jest sporo potencjału. Verratti, Matuidi, Rabiot czy nawet Motta i Krycha to bardzo mocny środek pola, Marquinhos, Thiago Silva, Dani Alves, Cavani, Di Maria czy Draxler to też goście z mocnymi albo bardzo mocnymi papierami. Problemem jest IMO mentalność w tej ekipie. Dwumecz z Barceloną to kompletnie obnażył moim zdaniem. W pierwszym spotkaniu, niezależnie od formy Barcy, Paryżanie pokazali, że są zdolni być konsekwentni i doskonale realizować założenia trenera. To był występ klasowej drużyny, która mogła sprawić problemy każdemu z czołówki europejskiej. Rewanż pokazał, że ta konsekwencja to jednak tylko jeden ze zrywów i PSG da się łatwo ugryźć, bo oni sami jeszcze nie są przekonani co do swojej klasy. Niezależnie od postawy Barcy i sędziego, występ na CN nie przystoi ekipie aspirującej do wygrywania LM. To samo było zresztą w lidze gdzie Jardim bardzo szybko zbudował ekipę zdolną nie tylko zdetronizować PSG we Francji a i zrobić wynik w LM przez tyle lat nieosiągalny dla Paryżan.

Czy przyjście Neymara nagle pozwoli wskoczyć nawet nie na jeden a dwa stopnie wyżej. Na pewno dodałby zespołowi pewności siebie i ekipa zyskałaby na boisku lidera jakim nie jest i nie będzie Cavani. Nie wiem jednak czy to by wystarczyło. IMO brakuje w Paryżu mentalności mistrzów, nie wiem też czy Emery, który potrafi robić fajne rzeczy, jest wystarczająco dobrym trenerem aby stworzyć piłkarskiego giganta. Mam też dziwne wrażenie, że w tej ekipie jest nieco za dużo latynosów-najemników, bez mentalności mistrzów i którzy nie do końca utożsamiają się z samym klubem. Brak tu IMO trochę duszy i ludzi zdolnych pociągnąć towarzystwo za sobą do sukcesów. To na pewno wygodne miejsce do grania w piłkę, gwarant LM co sezon, wysoka pensja i spore aspiracje ale lata mijają a PSG poza tym, że jest w stanie sprowadzać coraz lepszych graczy za bardzo w europejskiej hierarchii się nie przesunęło.

Transfer Neymara to może choć nie musi być kamień milowy dla tego klubu. Brazylijczyk to czołowy piłkarz i gość zdolny do zabrania monopolu na ZP Messiemu i CR7. Pytanie czy akurat Paryż i całe otoczenie klubu tego klubu są odpowiednie zarówno sportowo a przede wszystkim mentalnie do sprostania jego oczekiwaniom.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 741

PSG (Paris Saint-Germain) (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 31 lip 2017, 20:57

Ja oczywiście zdaje sobie sprawę, że kluczem jest drużyna, ale jakoś nie widzę tego, aby w PSG powstała ekipa, która będzie umierać za te barwy. Owszem może to wyglądać inaczej, ale dla mnie oni prędko nie dobiją do tego absolutnego topu.

Chodziło mi jednak o to, że mimo tak olbrzymich wydatków na klub, takiej kasy wpompowanej w niego trudno piać zachwytem nad kadrą PSG (oczywiście porównując ją do wspomnianych wcześniej Bayernu czy Realu) i wskazywać go jako głównego kandydata do zwycięstwa w LM.

Mimo tego, że światem rządzą pieniądze, tym piłkarskim też to można bez żadnych wątpliwości powiedzieć, że wielu piłkarzy idzie do takich klubów jak Real, Bayern, Barcelona, czy będące ostatnio w mniejszym lub większym kryzysie Milanie lub United realizować swoje marzenia i są gotowi umierać za te barwy. IMHO do PSG ciągnie w tej chwili jedno, ale na taki status jak mają podane przeze mnie kluby trzeba pracować latami.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 31 lip 2017, 22:30

co do kadry PSG, to ja jednak bym nie przesadzał, Thiago Silva, Cavani, Verratti i Neymar graliby w wyjściowym składzie (sportowo, bo Benz) w Realu, a przecież Marquinhos, Daniel Alves, Di Maria, to też znakomici zawodnicy. ja bym raczej postawił przeciwną tezę - że relatywnie szybko PSG udało się zbudować naprawdę potężny zespół, zwłaszcza jak na warunki mało zachęcającej do przyjścia ligi, skoro Verratti i Neymar (chyba traktujemy go jako pewnik) to pewnie obok Pogby dwa najbardziej pożądane nazwiska spośród zawodników z lat 90-tych.

a prędzej czy później przełoży się to na wielkie sukcesy. nie jestem ani fanem budowania w ten sposób drużyn, ani konkretnych zawodników grających w Paryżu, ani samego PSG - ale zdecydowanie bardziej wróżyłbym im drogę drugiej Chelsea, czyli klubu ze ścisłego topu też w Europie, niż City, które nieudolną polityką transferową faktycznie nie potrafiło zrobić kroku do przodu.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 31 lip 2017, 22:45

Nasuwa się pytanie jak Emery to wszystko poukłada bo mając taką ekipę nie trzeba za dużo myśleć. Zeszły sezon pokazał, że nie wszystko może pójść po myśli

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 03 sie 2017, 22:35

trzeba jakąś zrzutę zrobić i na forum kupić paru fanów PSG

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8412

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 03 sie 2017, 22:38

Całkiem głośny transfer.

Ass Kicker
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 81

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ass Kicker » 03 sie 2017, 22:39

fieldy pisze: trzeba jakąś zrzutę zrobić i na forum kupić paru fanów PSG
Daję 2,22 PLN! 8)

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 03 sie 2017, 22:41

fieldy pisze:trzeba jakąś zrzutę zrobić i na forum kupić paru fanów PSG
To jestem pierwszy, bo ja wielki fan talentu Neymara, przyszłego zdobywcy Złotej Piłki.

Awatar użytkownika
EndriuK
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: EndriuK » 03 sie 2017, 23:07

Wychodzi na to, ze Messi czy Ronaldo jakby chcieli to też by grali w PSG. Skoro znalazła się kasa na Neymara to i na nich tez. Ciekawe czy to koniec spektakularnych transferów w Paryżu, na to okienko może i tak, ale w następnych... znów rusza po kogoś?

Ass Kicker
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 81

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ass Kicker » 03 sie 2017, 23:10

Szejker ma takie siano, że jest w stanie kupić każdego, oczywiście o ile dany piłkarz będzie chciał przejść.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 03 sie 2017, 23:56

trochę beka z tego FFP (no, dobra, nie troche, ale mocno), bo o ile w Anglii kasa z tv jest tak gigantyczna, ze mogą sobie pozwolić na duże wydatki, tak PSG po prostu obeszło przepis i ma to w dupie :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”