Wybory 2010 - Strona 10

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Swój głos oddam na

Bronisław Komorowski
25
36%
Jarosław Kaczyński
30
43%
Nie oddam głosu
14
20%
Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Re: Wybory 2010

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 10 cze 2010, 23:27

Wilmore, według mnie Twoje usilne wpychanie PiS-u do wora pt"fanklub Radia Maryja" jest błędne. Nie wiem czy to wpływ wypowiedzi Tuska, ktory chyba jako jeden z pierwszych podzielił Polaków na mohery i tych młodych wykształconych z dużych miast. W każdym razie nawet na tym forum, którego użytkownicy nie są przecież zgredami poparcie dla Kaczyńskiego w sondzie jest całkiem niezłe. Zmiana Kaczyńskiego nie jest hipokryzją, tylko próbą nowego spojrzenia na polityke. Pamiętam taki wpis fieldy'ego po jednym z wpisow Kamila ktorego sens streścić mozna w słowach "i za to wlasnie was nie popieram, za ten wasz język" Kaczyński swą zmianą(z pewnością istnieje tez jego zmiana wewnętrzna-zginęło mu pol rodziny) chce wyłączyć sie z dyskursu polegającego na ciągłej pyskówce i odkleić łatke pt"ten, który DZIELI" Juz pomijam ze dzielenie jest niezbędne w polityce(nie ma uniwersalnych wizji, a sami ludzie są przecież różni) to jak już wspomniałem Tusk swymi wypowiedziami na taką łatke zasłużył tak samo jak JK, ktory przynajmniej za słowa o ZOMO przeprosił. Wracając jednak do tej pyskówki to chciałem zwrocic uwage, że dzięki tej zmianie języka Kaczyński juz zyskuje i okazuje sie, że to nie PiS jest tym strasznym stworem, ktory mowi tylko o wojnie(taka retoryka owszem była, ale w kampanii z 2005r.), ale że takie reakcje przez ostatnie 2 lata napędzała PO dla ktorej straszenie PiS-em jest jedyną możliwością wygrania kolejnych wyborów(bo chyba juz nikt nie łudzi sie, że ta ferajna przez te 1.5 roku coś zdziała). Przykładem powyższego niech będą występy wrzeszczących staruszków w Łazienkach, porownywanie żałoby PiS-u do praktyk Mao Tse Tunga przez Kutza, czy wczorajsze popisy Palikota, który pod pozorem agitacji prorodzinnej wynajął firme i zagłuszał dużo liczniejszy tłum zgromadzony na wiecu Kaczyńskiego. Na szczęście wyborcy olali go ciepłym moczem bo ten gośc jedynie na to zasługuje. I tak właśnie trzeba, olewać PO bo bez "strasznego" PiS-u sami sie wykończą

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2323
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 10 cze 2010, 23:30

A ja tylko to wrzuce.

:lol:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 11 cze 2010, 10:45

Wilmore, według mnie Twoje usilne wpychanie PiS-u do wora pt"fanklub Radia Maryja" jest błędne.
To nie ja PiS tam wpycham. PiS sam się tam wepchnął - przejdź się po ulicach i porozmawiaj z ludźmi o różnym wieku z czym im się kojarzy PiS - nadal pamiętane im jest rozpoczęcie agresywnego dyskursu w polityce, warcholstwo i właśnie ultrakonserwatywne podejście do wielu spraw, co jest efektem poparcia aktywnego Radia Maryja.
Nie chodzi mi o to, co partia faktycznie sobą reprezentuje, tylko o to, w jaki sposób jest postrzegana. A PiS zrobił wiele, żeby być postrzegane jako partia ojca Rydzyka.
Przykładem powyższego niech będą występy wrzeszczących staruszków w Łazienkach, porownywanie żałoby PiS-u do praktyk Mao Tse Tunga przez Kutza, czy wczorajsze popisy Palikota, który pod pozorem agitacji prorodzinnej wynajął firme i zagłuszał dużo liczniejszy tłum zgromadzony na wiecu Kaczyńskiego.
Solidarni 2010, agitacja TVP, wrzeszczące staruszki bluzgające na PO i TVN, to nie jest tak, że agresja jest tylko ze strony PO w tej kampanii, choć trzeba przyznać, że znów PiS dzięki pracy spin doctorów wszystkich zostawił w cuglach - niektóry zaczęli naprawdę wierzyć w przemianę Kaczyńskiego i zdolność PiS do dyskursu. Już to pokazuje, jak fantastyczną robotę wykonali, Kaczyńskiemu i spółce udaje się wmówić, że czarne jest białe, i to w doskonałym momencie, kiedy porażka w wyborach mogłaby pogrążyć i tak skompromitowane PiS.

Co do dyskursu - jest dyskursu polityczny w stylu Tuska, Kwaśniewskiego, Buzka, a jest warcholstwo w stylu Cymańskiego, Kurskiego, Jarosława Kaczyńskiego. Zrównanie jakiejkolwiek partii czy człowieka w Polsce do poziomu PiS pod względem natężenia jadu i ładunku nienawiści to potworne nadużycie, więc nie wciskaj ludziom kitu, że dzielenie jest niezbędne w polityce, bo gromadka z PiS posunęła się w dzieleniu bardzo daleko. :wink:
Ostatnio zmieniony 11 cze 2010, 11:23 przez Wilmore, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 11 cze 2010, 11:22

Wilmore pisze:wrzeszczące staruszki bluzgające na PO i TVP
Chyba o TVN Ci chodziło, tak? Też nie lubię TVN-u i chyba trudno nie zauważyć, że promują PO na wszelkie możliwe sposoby. Robi to ze mnie wyborcę PiS-u?

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 11 cze 2010, 11:25

Chyba o TVN Ci chodziło, tak? Też nie lubię TVN-u i chyba trudno nie zauważyć, że promują PO na wszelkie możliwe sposoby. Robi to ze mnie wyborcę PiS-u?
Nie, tak samo jak słuchanie Radia Maryja nie robi z nikogo z automatu wyborcy PiS. Tu chodzi o przejęcie dialogu rodem z Rydzyka, który dokonał rzeczy prawdziwie katolickiej - zaszczepił w ludziach niebywałą nienawiść i posłał ich w świat, by ją szerzyli. W ten sposób przed mikrofonami TVN starsi, sędziwi ludzie wylewają żółć, podczas gdy przed mikrofonami TVP zwolennicy PO są w stanie udzielić rozsądnej wypowiedzi.

Awatar użytkownika
Mateuszek.
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mateuszek. » 11 cze 2010, 11:47

Wilmore pisze:
Wilmore, według mnie Twoje usilne wpychanie PiS-u do wora pt"fanklub Radia Maryja" jest błędne.
To nie ja PiS tam wpycham. PiS sam się tam wepchnął - przejdź się po ulicach i porozmawiaj z ludźmi o różnym wieku z czym im się kojarzy PiS - nadal pamiętane im jest rozpoczęcie agresywnego dyskursu w polityce, warcholstwo i właśnie ultrakonserwatywne podejście do wielu spraw, co jest efektem poparcia aktywnego Radia Maryja.
Nie chodzi mi o to, co partia faktycznie sobą reprezentuje, tylko o to, w jaki sposób jest postrzegana. A PiS zrobił wiele, żeby być postrzegane jako partia ojca Rydzyka.
Przykładem powyższego niech będą występy wrzeszczących staruszków w Łazienkach, porownywanie żałoby PiS-u do praktyk Mao Tse Tunga przez Kutza, czy wczorajsze popisy Palikota, który pod pozorem agitacji prorodzinnej wynajął firme i zagłuszał dużo liczniejszy tłum zgromadzony na wiecu Kaczyńskiego.
Solidarni 2010, agitacja TVP, wrzeszczące staruszki bluzgające na PO i TVN, to nie jest tak, że agresja jest tylko ze strony PO w tej kampanii, choć trzeba przyznać, że znów PiS dzięki pracy spin doctorów wszystkich zostawił w cuglach - niektóry zaczęli naprawdę wierzyć w przemianę Kaczyńskiego i zdolność PiS do dyskursu. Już to pokazuje, jak fantastyczną robotę wykonali, Kaczyńskiemu i spółce udaje się wmówić, że czarne jest białe, i to w doskonałym momencie, kiedy porażka w wyborach mogłaby pogrążyć i tak skompromitowane PiS.

Co do dyskursu - jest dyskursu polityczny w stylu Tuska, Kwaśniewskiego, Buzka, a jest warcholstwo w stylu Cymańskiego, Kurskiego, Jarosława Kaczyńskiego. Zrównanie jakiejkolwiek partii czy człowieka w Polsce do poziomu PiS pod względem natężenia jadu i ładunku nienawiści to potworne nadużycie, więc nie wciskaj ludziom kitu, że dzielenie jest niezbędne w polityce, bo gromadka z PiS posunęła się w dzieleniu bardzo daleko. :wink:
Widzę wyborca PO pełną gębą. Jeżeli PiS jest partią Rydzyka, to PO jest ugrupowaniem ITI i Soloża-Żaka. Pierwsi chwalą Donka i spółke, drudzy ganią PiS. Co do warcholstwa to przytoczę tylko pierwsze z brzegu:

- dorżniemy watahy
- bydło
-nekrofilia.

A na deser największy pieniacz, przy którym Kurskie, Cymańskie czy Kalisze odpadają w przedbiegach:

Ostatnio zmieniony 11 cze 2010, 11:59 przez Mateuszek., łącznie zmieniany 1 raz.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 11 cze 2010, 11:51

Kalisz to akurat bardzo dobry polityk i stawianie go w szeregu z Cymańskim, Kurskim, czy Niesiołowskim to świadectwo nieznajomości tych osób. ;)

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 11 cze 2010, 11:54

Niezależny klip wyborczy

Awatar użytkownika
Mateuszek.
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mateuszek. » 11 cze 2010, 11:58

Wilmore pisze:Kalisz to akurat bardzo dobry polityk i stawianie go w szeregu z Cymańskim, Kurskim, czy Niesiołowskim to świadectwo nieznajomości tych osób. ;)
Może nie tyle "dobry polityk" co opasły. Ale żarty na bok, Kalisz to Czerwony odpowiednik Kurskiego czy Niesiołowskiego. "Ma krew Blidy na rękach", to ten sam chwyt co "dziadek z Wermahtu", i "POdłości" Niesioła. Pitbull SLD, nic więcej.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 11 cze 2010, 13:55

A nie mówiłem. Wrzeszczące staruszki, rzekoma agitacja dziennikarzy to jest kampania PiSu. To jest agresja PiSu. Chociaż PiS nie ma na to żadnego wpływu i nic nie może z tym zrobić. Ale już agresywne wypowiedzi członków komitetu honorowego kandydata, agresywne wypowiedzi posłów partii to nic przecież zdrożnego, bo to nie oni decydują o obliczu partii.
Zrównanie jakiejkolwiek partii czy człowieka w Polsce do poziomu PiS pod względem natężenia jadu i ładunku nienawiści to potworne nadużycie, więc nie wciskaj ludziom kitu, że dzielenie jest niezbędne w polityce, bo gromadka z PiS posunęła się w dzieleniu bardzo daleko. :wink:
:rotfl:
Każdy polityk dzieli. Jak Polski Zapatero :lol: mówi, że jest za formalizacją związków homosiów to dzieli, bo ja jestem przeciwko temu, a chłopaczek jest za. Czyli nas podzielił.
I Piotr dobrze napisał wszyscy wypominają Kaczyńskiemu Zomo itd. ale rzecz jasna Tuskowej "Moherowej koalicji" się nie wypomina. Zmiany PO również, tego ze zyskała ogromną popularności na aferze Rywina, tego, że ramię w ramię miała budować z PIsem IV RP, była za lustracją, za rozwiązaniem WSI, za powołaniem CBA, a teraz stała się partią obrońców kapusiów, obrońców biedactw z WSI, obrońcą III RP, obsada ważne stanowiska postukomunistami, do których była w opozycji z którymi walczyła i miała rozliczyć. Ale nie taka zmiana jest ok to nie znaczy, że oszukali wyborców... :lol:

W ten sposób przed mikrofonami TVN starsi, sędziwi ludzie wylewają żółć, podczas gdy przed mikrofonami TVP zwolennicy PO są w stanie udzielić rozsądnej wypowiedzi.
:lol: Mówisz o tej pani poniżej? :haha:

tak tak Wilmorze, wrzeszczące staruszki tylko za PiSem. Wylewające żółć tylko z PiSem. Wyborcy PO potrafią jedynie kulturalnie przypierdolić :lol:

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 11 cze 2010, 14:57

A nie mówiłem. Wrzeszczące staruszki, rzekoma agitacja dziennikarzy to jest kampania PiSu. To jest agresja PiSu. Chociaż PiS nie ma na to żadnego wpływu i nic nie może z tym zrobić. Ale już agresywne wypowiedzi członków komitetu honorowego kandydata, agresywne wypowiedzi posłów partii to nic przecież zdrożnego, bo to nie oni decydują o obliczu partii.
Jakkolwiek by na to nie patrzeć, to nie stanowimy z Wilmorem jedności. Jedno ja mówiłem, drugie on.
Każdy polityk dzieli. Jak Polski Zapatero :lol: mówi, że jest za formalizacją związków homosiów to dzieli, bo ja jestem przeciwko temu, a chłopaczek jest za. Czyli nas podzielił.
Podzieliłby gdyby powiedział, że ci co z nami są ok, a ci co przeciwko to banda ch**a.

PS dobrze, że PiS nie obsadzało ważnych stanowisk czerwonymi :boruta:

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 11 cze 2010, 15:06

Podzieliłby gdyby powiedział, że ci co z nami są ok, a ci co przeciwko to banda ch**a.
Mówisz o PO i np. dzisiejszych słowach Nowaka o jasnej stronie mocy? Czyli jak nie jestem po ich stronie to jestem po złej stronie mocy? :lol: To normalne, że się takich zwrotów używa, tylko jeśli je używa Kaczyński to dzieli Polaków :lol:
PS dobrze, że PiS nie obsadzało ważnych stanowisk czerwonymi :boruta:
Mianowicie, kogo to Pis obsadził na stanowisku, będą w opozycji do tego kogoś i zdobywając popularność poprzez aferalność i kompromitacje danej formacji :lol: To tak jakby za kilka lat jakby Pis przejęło włądzę, nagle szefem NBP zrobili Donalda Tuska :haha:

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 11 cze 2010, 15:11

Mówisz o PO i np. dzisiejszych słowach Nowaka o jasnej stronie mocy? Czyli jak nie jestem po ich stronie to jestem po złej stronie mocy? :lol: To normalne, że się takich zwrotów używa, tylko jeśli je używa Kaczyński to dzieli Polaków :lol:
Tak, mówię dokładnie o tym. To jest retoryka z której znany jest PiS i PO niepotrzebne zaczyna grać w te gierki. Nowak to jednak niezbyt rozgarnięty facet i naprawde nie rozumiem jak nadal ten człowiek może mieć tyle do powiedzenia w tej partii.
Mianowicie?
Proszę Cię. A Lepper? A Wasserman? A Kalata? A Karski? A Kryże ?

Awatar użytkownika
gangsteroflove
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gangsteroflove » 14 cze 2010, 8:23

I jak wrażenia po debacie,o ile ktoś generalnie ją oglądał???(obejrzałem powtórkę,ale całości)

Pan marszałek początek miał niezły,końcówkę straszną-odpowiadał na argumenty p.Napieralskiego dotyczące wycofania wojsk z Afganistanu "rekordem świata sprzed 9 lat",zarzucał subiektywizm TVP,sympatyzowanie z SLD i PiSem. Oczywiście miał rację,ale równie prawdziwe jest stwierdzenie,że TVN popiera PO. Na początku byłem nawet zwolennikiem PO(kilka miesięcy temu),ale teraz nie rozumiem ludzi,którzy chcą,aby dalej rządzili. Panu Napieralskiemu nie powierzyłbym stanowiska prezydenta mimo wszystko. Pan Kaczyński pozwolił sobie na kilka złośliwości pod adresem pana Komorowskiego,ale ogólnie rzecz biorąc jest to człowiek doświadczony,który obok p.Pawlaka wygrał w moim przekonaniu tę debatę jeśli idzie o aspekt merytoryczny.

Także zasadniczo w II turze wiem już,że zagłosuję na p.Kaczyńskiego,bo chyba lepsza IV RP,która de facto jest niczym diabeł nie taki straszny jak go malują niż człowiek,którego największym sukcesem jest piątka dzieci.

Nawiasem mówiąc w jednym z wywiadów zapytana o wykształcenie p.Komorowska,odpowiedziała,że zrobiła profesurę z wychowywania dzieci. :wink: A to,że p.Kaczyński nie ma żony istotnie jest sporym minusem,ale przynajmniej można wierzyć,że będzie miał czas na sprawy państwa.

Szkoda,że w debacie nie uczestniczyli pozostali kandydaci.Chociażby pan Olechowski,który nie byłby chyba gorszym prezydentem od dwójki,która weźmie udział w II turze,ale od większości Polaków dzieli go ok.17 mln złotych.

Kończąc wkurza mnie,że wszyscy mówią,że prezydent ma łączyć a nie dzielić. Widać,że poglądy społeczeństwa są na tyle różnorodne,że każdy z kandydatów będzie tylko i wyłącznie dzielił Polaków na zadowolonych i niezadowolonych. :wink:

Może trochę generalizuję,ale jeśli wygra p.Kaczyński wielu będzie mu zarzucać autorytarne rządy,agresję,zanim zostanie prezydentem nawet,ale jeśli wygra p.Komorowski,to w stanowiącej również jak w przypadku p.Kaczyńskiego większość opozycji utrze się,że pan prezydent Bronisław "Error" Komorowski rzeczywiście jest tylko marionetką w rękach p.Tuska. :wink:

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 14 cze 2010, 11:48

Komorowski według mnie źle zaczął. Ta przemowa o osach, o pisowskiej telewizji...Zupełnie niepotrzebne. Tak samo jak próby ciągłego kąsania przeciwników. Jak wszyscy przynudzali, to mógł się dostosowac do tej konwencji ;)

Wszyscy inni na podobnym poziomie, a najbardziej podobał się chyba Napieralski.

Ja już zadecydowałem, że w pierwszej turze głosuję na JKM, a w drugiej prawdopodobnie na Komorowskiego. A to nie dlatego, że boję się powrotu IV RP i tego typu bzdur. Prezydent i tak ma mało do powiedzenia, ważne tylko żeby dobrze współpracował z rządem. Chciałbym również, aby partia rządząca miała w miarę dobrą sytuację do przeprowadzania reform i tym samym zostanie jej odebrana możliwość tłumaczenie się tym, że im przeszkadzano.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”