Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 914

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Re: Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 01 wrz 2013, 17:21

A moim zdaniem akurat pokazał jaja, bo David pokazał, że umie przycisnąć piłkarzy w przerwie.
Brakowało dziś Rafaela... :(

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 677
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 01 wrz 2013, 19:25

Przypomnę tylko, że zaczyna się przerwa związana z meczami reprezentacji. Jeśli wypadną nam kolejni zawodnicy to będzie krucho. Liczę, że jutro zostanie dopięty transfer Fellainiego. Szczególnie patrząc na to jak dzisiaj momentami słabiutki był w środku Clev.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 01 wrz 2013, 19:46

Przegrywamy z Liverpoolem, przegrana z tą drużyną zawsze boli niezależnie od okoliczności. Trzeba oddać Rodgersowi, że widać progres w tym zespole i zapewne jeszcze sporo krwi napsują czołówce, zobaczymy jak długo wytrzymają z taką formą. Nie są jeszcze równi przez 90 minut ale dzisiaj w defensywie praktycznie bezbłędni, mają na Anfield nowego Torresa. W Chelsea powinni sobie pluć w brodę bo było wiadomo, że Daniel odpali, wystarczyło odpowiednio nim pokierować i dać czas, w tej chwili chłopak jest jedną z jaśniejszych postaci całej ligi w tych pierwszych kolejkach. I jak widać można dobrze grać i wygrywać bez Suareza. Tak czy siak gratulacje dla zwycięzców.

Za to Moyesa nie ma za bardzo za co chwalić dzisiaj wręcz przeciwnie. Przegrane się zdarzają a rywal był wymagający ale dzisiaj kilka decyzji Szkota wydało się chybionych. Trochę gramy to czego się obawiałem po jego przyjściu, dobrze jest na tyłach ale z przodu brakuje błysku. Słuszna jednak jest uwaga MGiggsa, akurat na Anfield zawsze gra nam się bardzo ciężko i te mecze rządzą się swoimi prawami. Mimo wszystko karny kutas dla Szkota za właśnie taki dobór wykonawców. Sytuacja z Kagawą robi się niepokojąca, wydaliśmy sporo kasy na gracza, który może dać ten błysk z przodu, puścić prostopadłą piłkę albo błysnąć jakimś nieszablonowym zagraniem a Moyes go jak do tej pory ignoruje i wręcz całkowicie odstawia od składu. Widziałem tłumaczenia, że Shinji później dołączył do składu i jeszcze dostanie szansę ale jego dzisiejszy brak w meczowej kadrze mnie zdziwił. Zupełnie nie wiem czym jest podyktowane to pomijanie Samuraja, wobec kontuzji Rooneya aż prosiło się dzisiaj postawić na Japończyka za Van Persim bo ewidentnie brakowało właśnie kogoś z zestawu Rooney/Kagawa za plecami Holendra żeby pomóc mu w otworzeniu drogi do bramki. Brakowało ostatniego podania a przecież trudno oczekiwać takiego ze środka od Welbecka czy Hernandeza.

Zupełnie bezsensowny był dobór skrzydłowych, naprawdę nie widzę żadnej logiki przy niemal pełnej kadrze w zestawieniu na obu skrzydłach dwóch lewoskrzydłowych, z których Giggs powinien coraz częściej skupiać się na drugim członie posady grający trener a Young także powinien być powoli wprowadzany do składu. Wiem, że dla Moyesa wsparcie Giggsa jest nieocenione ale nie podoba mi się to forowanie Walijczyka w składzie, powinien być opcją, jeśli złapałby formę może i wychodzić w pierwszym składzie ale póki co to bardziej wygląda jakby Moyes chciał się za to wsparcie Walijczykowi odwdzięczyć bo Giggsy ani nie jest w wielkiej formie ani nie wydaje się młodszy. Dałoby się zaakceptować takie zestawienie skrzydeł gdybyśmy mieli szpital i nie byłoby kim grać na tych skrzydłach ale Valencia zagrał przecież bardzo porządny mecz z Chelsea i to on powinien od pierwszych minut obsadzić prawą stronę. Naprawdę dziwne, bardzo dziwne posunięcia Moyesa i o nie mam do niego żal.

To dopiero początek przygody Moyesa więc należy dać mu czas ale na ten moment mam trochę wrażenie, że nasz nowy trener o ile ładnie ogarnia defensywę tak nie do końca potrafi wykorzystać potencjału naszej ofensywy, której gra jakby zubożała jeśli chodzi o różnorodność wariantów rozegrania akcji w porównaniu do ubiegłego sezonu. Może to tylko moje mylne skojarzenie ale takie właśnie po tych 3 meczach ligowych i jednym pucharowym odnoszę wrażenie.

Wypowiedzi po meczu też średnio mi się podobały. Przegrywamy z drużyną, z którą MU przegrywać nigdy nie ma powinno a Szkot jest zadowolony z gry choć nic ciekawego nie pokazaliśmy, zwłaszcza w ofensywie. Oczekuję więcej w takim meczu i to z pewnością nie był występ, po którym Moyes mógłby być zadowolony. Nie w Manchesterze United. Poza tym średnio mnie przekonuje tłumaczenie, że Kagawa nie zmieścił się na ławce bo Moyes musiał wybierać między Nanim a Japończykiem. Naprawdę przy częstotliwości urazów Evry Buttner nie był niezbędny na ławce. Na finał okienka poczekajmy do jutra choć wypowiedzi Moyesa na temat kadry nie napawają optymizmem. Teraz jednak dwa tygodnie przerwy, dobry czas żeby uporządkować pewne sprawy i mecz z Crystal Palace na OT, który będzie dobrą okazją do odkucia się. A później żarty i okres ochronny się kończą bo zaczynamy przygodę z LM meczem z Leverkusen i jedziemy na Etihad na derby z City.

BaSSu jedno pytanie mam do Ciebie. Bez spiny. Napisz proszę jak powinno wyglądać to okienko w naszym wykonaniu Twoim zdaniem, chodzi mi konkretnie o nazwiska, kogo MU powinno sprzedać a kogo kupić. Nie musisz tłumaczyć jak nie chcesz, chodzi mi o samych graczy i pozycje. Pytanie jest bez spiny, po prostu chcę poznać Twoją wizję tego jak powinno to wyglądać. Z góry dzięki za odpowiedź. :beer:

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 01 wrz 2013, 20:42

Morrow pisze:BaSSu jedno pytanie mam do Ciebie. Bez spiny. Napisz proszę jak powinno wyglądać to okienko w naszym wykonaniu Twoim zdaniem, chodzi mi konkretnie o nazwiska, kogo MU powinno sprzedać a kogo kupić. Nie musisz tłumaczyć jak nie chcesz, chodzi mi o samych graczy i pozycje. Pytanie jest bez spiny, po prostu chcę poznać Twoją wizję tego jak powinno to wyglądać. Z góry dzięki za odpowiedź.

Moyes po przyjściu na Old Trafford miał sparingi (tournee) na których miał sobie posprawdzać piłkarzy, prawda? A co za tym idzie, w moim rozumowaniu dawać szansę każdemu (bo niby czemu ma się do kogoś uprzedzać, to logiczne) i w ten sposób dążyć do wyklarowania sobie jakiegoś zdania na temat siły tej ekipy, możliwości rotowania składem (gra na kilku frontach). No i chyba tak też się działo, z tego co widzieliśmy. Całkowicie pomijam sytuację w Rooneyem. Dogadali się, jest git. Można mieć wątpliwości ile jest wart piłkarz, który oficjalnie domagał się transferu, jak odbiera to każdy kibic, ale wiadomo- trzeba stonować- zobaczyć co pogra jak mu się głowa zagoi. Natomiast wszyscy dookoła zachwycali się, albo mówili o wielkich atutach jakie prezentowali Zaha i Januzaj. Trzeba przyznać rację, w sparingach całkiem nieźle sobie radzili. Młoda mieszkanka plus doświadczony, zgrany skład- tak mniej więcej wynikało z wypowiedzi Moyesa- miał zacząć walkę w PL. Rotacja jednak była? Była. Sprawdzano zawodników sprawdzano. Poza tymi, którzy mieli kontuzje (Nani, Valencia) grali wszyscy. I tutaj stawiam pierwsze pytanie po 3 meczach, które wymaga odpowiedzi : po co Moyesowi skądinąd znakomity zawodnik jakim jest Kagawa (odsyłam do meczów tamtego sezonu+BVB) skoro jak to wszyscy ujmują 'nie widzi go w swoich planach'. I po trzech meczach można powiedzieć więcej- woli grać 40 letnim (!) Giggsem, któremu naliczyłem JEDNO celne podanie w dzisiejszym meczu. Co kogo obchodzi jak nasza żywa legenda wpływa na zawodników- to nie czarodziej, nie będzie zapier*lał po boisku jak głupi, bo nie ma siły i tyle. Nie jego wina. Już się nabiegał. Niech dogrywa końcówki, ale niech nie decyduje o jakości/świeżości tej drużyny. A skoro jest wspomniany przeze mnie Januzaj i Zaha, to czemu oni nie dostaną szansy, jeśli 'Kagawa nie jest w jego planach'. Jeżeli jakiś zawodnik nie jest w klubie potrzebny, to się go sprzedaje i kupuje innego. W kwestii przygotowania zespołu do sezonu, moim zdaniem Szkot nie odrobił zadania domowego

O środku pola temat jest wyczerpany, wiadomo że transfer jest tu potrzebny i czekamy na niego jak na zbawienie. Najpierw historia z Fabregasem, która powoduje odruch wymiotny, jak przypomni się medialne spekulacje i napinke naszego trenejro że zrobimy wszystko. Może i zrobili, ale efektu nie ma. Każdy widział tam problem, a jednak- 1.09 (chwała Bohaterom!) w kalendarzu a my środku mamy Carricka i Cleva/Anderson. Czy poważny trener klubu myślącego o sukcesach krajowych międzynarodowych, może dopuścić się takiego obrotu sprawy, że mając gotówkę w portfelu i ludzi od załatwiania transferów, nie umie nikogo kupić dużo wcześniej? Tym samym , jedynym graczem którego może jeszcze jakoś wyrwiemy będzie Fellaini. Nie mówię o rzucaniu milionami na prawo i na lewo, powtórzę to jak mantrę : ten klub nigdy nie będzie miał polityki transferowej jak City i za to go szanuje. Ale czy nie można było bardziej przetrzepać rynku transferowego? Nazwiska? Eriksen, Koke czy np. Draxler to mogły być celne strzały. Ale Moyes uparł się na Fellainiego i Bainesa. Sentyment?

Ta drużyna w ofensywie jest bardzo niepoukładana. Valencia jest pod formą, Nani ledwo wrócił ale ostatnio ciągle się łamie, Young to nie piłkarz na miarę robienia jakości w takim klubie jak Manchester o czym dzisiaj mieliśmy okazję się przekonać. Jedynie Robin i Welbs nadają jakieś pozytywne wibracje+ solidna obrona. Nie ma błysku, klasowych zagrań i czegoś co decyduje o przewadze nad takimi drużynami jak Liverpool chociażby. Oczywiście na top 5 to może wystarczyć, ale do wygrania pucharów trzeba czegoś więcej.

Naturalnie, że nie trzeba nikogo kupować. Ale w takim razie skoro w gazie nie są wspomniani przeze mnie zawodnicy, a Moyes jest pewny dyspozycyjności poszczególnych zawodników i głębi zespołu, to dlaczego nie ryzykuje i nie szachuje Januzajem czy Zahą tylko asekuruje się Giggsem do cholery?! Sezon jest bardzo długi i wyczerpujący, a mamy w kadrze kilku zawodników których kontuzje nie omijają.

Ebi napisał w innym wątku, że z tej drużyny powietrze schodzi od dwóch lat. Teraz widać jakim geniuszem był sir Alex Ferguson, umiejętnie sklejając braki i tworząc jakość. On mógł jeszcze eksploatować Giggsa, czy Rudzielca. Moyes nie ma już takiego atutu. Wszyscy sobie tłumaczyli przez dwa lata, że przecież wygrywamy majstra, mamy RVP i jest ok. Ale nikt nie widział, że wiele meczów wygrywaliśmy fartem.

Oczywiście, że nie obchodzi mnie jakie są w tej chwili wyniki, ale po kilku spotkaniach widać jasno, że na tle innych zespołów takich jak City czy Chelsea, wypadamy słabo pod względem kadrowym i jakościowym. I nie mówcie, że ostatni mecz z The Blues (0:0) daje nadzieje. Jest na prawdę źle. Nawet jak się popatrzy pod katem LM widać, że w tym sezonie będzie krucho. Bo inni się wzmocnili, będą rotować, a my nawet nie wiemy jak taki Januzaj czy Zaha spisują się na tle silniejszego rywala.

Jasne, że ten sezon będzie trudny. Jak można od nowego trenera, przejmującego schedę po tak wielkiej postaci jak SAF, oczekiwać że od razu wejdzie w jego rolę? Można natomiast wymagać, że pokaże jasną drogę którą chce ten zespół prowadzić. Do tego ważny jest sens podejmowania decyzji i odpowiedzialności za to, co mówi się mediom. Zamiast tego usłyszeliśmy dzisiaj, że było dużo pozytywów w grze, mimo przegranej. To jest charakter trenera, który ma prowadzić klub do sukcesów?

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 804

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 01 wrz 2013, 21:49

Taka mała uwaga,niekoniecznie mile widziana.

Odnoszę wrażene,że niektórzy myśleli iż po zastąpieniu Fergusona przez Moyesa wszystko będzie jak dawniej.Panowie dajcie chłopu czas,gość ma swoją wizję i chce stwrzyć 'swoje United'.On nie będzie drugim Fergusonem,zmiana trenera po tak długim okresie nie mogła obejść się bez żadnych konsekwencji.Proponuję ten sezon potraktować z dystansem,na moje jak patrzę na grę MU to i tak jest lepiej niż wydawało się,że będzie.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 01 wrz 2013, 22:08

ryba oczywiście pełna zgoda z tym co napisałeś. Moyes się porwał na robotę gdzie zawsze będzie porównywany z gościem, który jest niedościgniony, którego wpływ na ten klub i jego kształt jest nie do ocenienia. Ferguson wiedział w pewnym sensie jakie piekło zgotował następcy dlatego prosił o wsparcie dla niego i Moyes takowe otrzyma. Nikt zresztą nie zapomina jak zaczynał na OT sam Ferguson a jego następca bierze klub, który skończył sezon z mistrzostwem Anglii i pełną gablotą pucharów będących dziełem wybitnego poprzednika. Moyesa nawet po słabszym sezonie nikt nie zwolni chyba, że sam zrezygnuje, na odpowiedź na pytanie o to czy jest właściwym następcą jeszcze sporo poczekamy.

BaSSu wszystko fajnie, napisałeś bardzo długiego posta o mocno krytycznym charakterze ale ja dalej nie poznałem odpowiedzi na moje pytanie i nie wiem czego oczekiwałeś po tym oknie w sensie nazwisk. To nie jest zarzut tylko pytanie o to jakie okienko w naszym wykonaniu by Cię usatysfakcjonowało. Jeden Eriksen by wystarczył czy masz na myśli, że powinniśmy kupić całą trójkę, którą wymieniłeś? Możesz to wypunktować to będzie mi łatwiej zrozumieć, np. na zasadzie uważam, że MU powinno kupić na lewą obronę/środek pomocy/środek ataku <tu nazwisko> i <tu nazwisko> albo <tu nazwisko>.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 01 wrz 2013, 22:18

Morrow, ależ bardzo proszę.
MU powinno kupić na środek pomocy Eriksena i Fellainiego/sprzedać Andersona. Myślę, że to by było dobre rozwiązanie. Natomiast na sprzedaż : Anderson i Kagawa (jeśli nadal ma siedzieć na ławce/trybunach).
Draxler to obiecujący zawodnik. Podobało mi się jak grał w Schalke i wydaje mi się, że warto by było go sprawdzić w naszej kadrze bo brakuje nam tego typu zawodników.
Morrow pisze:Moyes się porwał na robotę gdzie zawsze będzie porównywany z gościem, który jest niedościgniony, którego wpływ na ten klub i jego kształt jest nie do ocenienia. Ferguson wiedział w pewnym sensie jakie piekło zgotował następcy dlatego prosił o wsparcie dla niego i Moyes takowe otrzyma. Nikt zresztą nie zapomina jak zaczynał na OT sam Ferguson a jego następca bierze klub, który skończył sezon z mistrzostwem Anglii i pełną gablotą pucharów będących dziełem wybitnego poprzednika. Moyesa nawet po słabszym sezonie nikt nie zwolni chyba, że sam zrezygnuje, na odpowiedź na pytanie o to czy jest właściwym następcą jeszcze sporo poczekamy.
O tym także napisałem, w swoim 'długim' poście, a więc albo ryba go nie czytał, albo chciał też się wypowiedzieć na ten temat.

Morrow, zapewniam Cię że nie w głowie mi 'wielkie nazwiska' w klubie i zmiana całego składu. Wydaje mi się, że mamy kim grać, ale nie mamy jeszcze na tą grę pomysłu i tej wisienki na torcie w postaci dobrze grających zmienników.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 01 wrz 2013, 22:43

BaSSu pisze:O tym także napisałem, w swoim 'długim' poście, a więc albo ryba go nie czytał, albo chciał też się wypowiedzieć na ten temat.
Czytałem.
Moyes zagrał dopiero trzy mecze o punkty,a Ty masz już mu sporo do zarzucenia.Może i powinien co innego powiedzieć po dzisiejszym meczu,a i Ferguson pewnie powiedziałby co innego,może i Eriksen powinien przywdziewać już koszulkę United,ale czy Wy macie 'problem' w środku pola od dzisiaj?Mieliście go już rok temu gdy trenerem był Fergie.A Moyes to nie Ferguson.
Kadra,którą macie potrafiła wygrać ligę w poprzednim sezonie a czytając temat United odnoszę wrażenie,że skład jest na miarę Sunderlandu,z całym szacunkiem oczywiście.Proponuję trochę zmienić podejście,bo po zmianie coacha po ćwierć wieku rządów Fergusona to i z Messim,Pele i Maradoną w składzie nie będzie fajerwerków.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 01 wrz 2013, 22:57

tyle w temacie :D

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 02 wrz 2013, 12:21

Obrazek

:lol:

Awatar użytkownika
SobolPL
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 4

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SobolPL » 02 wrz 2013, 15:16

Dobrze poinformowany Balague twierdzi, że Herrera przejdzie testy medyczne. Kwota transferu to 36 baniek. Swoją drogą ładnie Bilbao by wyszło rok temu Martinez 40 teraz znów prawie tyle samo.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2089

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 02 wrz 2013, 15:57

Nie tylko BaSSu jest niezadowolony z okienka :lol:

http://www.101greatgoals.com/blog/usain ... idfielder/

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda