FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 928

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 10 lip 2009, 12:26

Pamiętaj Maximus_ o tym jaką postawę wobec Samuela prezentuje od dłuższego czasu Laporta i spółka. Cała ta przykra sprawa nie jest spowodowana tylko i wyłącznie finansowymi zachciankami Kameruńczyka. Zarząd też jest winny i to nie mniej w moim odczuciu. Napiszę o tym szerzej przy innej okazji. Najlepiej po zakończeniu całej sprawy.

Kaski poczytaj temat. Dlaczego mamy dla każdego zainteresowanego powtarzać wszystko od nowa co kilka postów?

Awatar użytkownika
Kaski
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kaski » 10 lip 2009, 12:31

Mentor pisze:Pamiętaj Maximus_ o tym jaką postawę wobec Samuela prezentuje od dłuższego czasu Laporta i spółka. Cała ta przykra sprawa nie jest spowodowana tylko i wyłącznie finansowymi zachciankami Kameruńczyka. Zarząd też jest winny i to nie mniej w moim odczuciu. Napiszę o tym szerzej przy innej okazji. Najlepiej po zakończeniu całej sprawy.

Kaski poczytaj temat. Dlaczego mamy dla każdego zainteresowanego powtarzać wszystko od nowa co kilka postów?
przepraszam już nie będe :cry:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 10 lip 2009, 12:42

Napiszę krótko teraz bo i tak mam chwilę czasu do zagospodarowania.

Klub chciał się pozbyć Samuela już przed rokiem. Sam Guardiola powiedział wtedy, że nie liczy na Ronaldinho. Deco i Eto'o właśnie. Dwóch pierwszych odeszło a Kameruńczyka sprzedać się nie udało. Tu jest pierwszy błąd moim zdaniem. Po tak jednoznacznej deklaracja (nie chcemy Cię tutaj Samu) w całej sprawie Eto'o zaszły już pewne nieodwracalne szkody. Wtedy należało go sprzedać i tyle. Kameruńczyk został i zagrał ogółem bardzo dobry sezon. Został mu rok kontraktu a więc klub miał dwa wyjścia - sprzedać albo przedłużyć umowę. Przedłużenie umowy prawie zawsze wiąże się ze wzrostem zarobków. Zwłaszcza w takiej sytuacji w jakiej znalazł się Samu było to oczywiste. Piłkarz musiał wiedzieć jednoznacznie czy klub zmienił zdanie (jednak pozostajesz kluczowym elementem zespołu) a sygnałem potwierdzającym byłaby propozycja przedłużenia kontraktu na kolejne lata wraz z odpowiednią podwyżką. Oczywiście tutaj sytuacja była delikatna ponieważ drabinka płacowa w klubie ustawiona jest dość konkretnie a więc na dużo większe pieniądze niż dotychczas Kameruńczyk nie mógłby liczyć, ale mimo wszystko należało negocjować. Moim zdaniem klub źle to rozegrał. Wysyłanie propozycji przedłużenia kontraktu na dotychczasowych warunkach poprzez sms-a w ostatniej chwili (kilka godzin przed konferencją agenta) to kpina, żeby nie użyć ostrzejszych słów. Tutaj zarząd zawiódł mnie okrutnie i załapali u mnie minusa. Nie posiadam wiedzy na temat wymagań finansowych Samuela (poza tym, że są one wysokie :P ) więc nie wiem czy było w ogóle o czym gadać, ale tak czy inaczej obie strony są winne całej sytuacji. Można a nawet trzeba było to rozegrać inaczej. Teraz oczywiście jest już za późno i nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem tylko trzeba ratować co się da. Nigdy nie kryłem mojej olbrzymiej sympatii do Kameruńczyka, ale kibicuję Barcelonie a więc dobro klubu jest dla mnie priorytetem. W tej chwili najkorzystniejsze dla klubu jest sprzedanie Samuela w tym okienku i temu rozwiązaniu kibicuję.

Podobno 15 lipca w Paryżu ma się odbyć konferencja prasowa samego zawodnika. Czuję, że będzie gorąco. Nie zdziwię się jeżeli usłyszymy trochę przykrych, cierpkich słów.

Awatar użytkownika
Maximus_
Blaugrana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maximus_ » 10 lip 2009, 12:46

Mentor pisze:Napiszę krótko teraz bo i tak mam chwilę czasu do zagospodarowania.

Klub chciał się pozbyć Samuela już przed rokiem. Sam Guardiola powiedział wtedy, że nie liczy na Ronaldinho. Deco i Eto'o właśnie. Dwóch pierwszych odeszło a Kameruńczyka sprzedać się nie udało. Tu jest pierwszy błąd moim zdaniem. Po tak jednoznacznej deklaracja (nie chcemy Cię tutaj Samu) w całej sprawie Eto'o zaszły już pewne nieodwracalne szkody. Wtedy należało go sprzedać i tyle. Kameruńczyk został i zagrał ogółem bardzo dobry sezon. Został mu rok kontraktu a więc klub miał dwa wyjścia - sprzedać albo przedłużyć umowę. Przedłużenie umowy prawie zawsze wiąże się ze wzrostem zarobków. Zwłaszcza w takiej sytuacji w jakiej znalazł się Samu było to oczywiste. Piłkarz musiał wiedzieć jednoznacznie czy klub zmienił zdanie (jednak pozostajesz kluczowym elementem zespołu) a sygnałem potwierdzającym byłaby propozycja przedłużenia kontraktu na kolejne lata wraz z odpowiednią podwyżką. Oczywiście tutaj sytuacja była delikatna ponieważ drabinka płacowa w klubie ustawiona jest dość konkretnie a więc na dużo większe pieniądze niż dotychczas Kameruńczyk nie mógłby liczyć, ale mimo wszystko należało negocjować. Moim zdaniem klub źle to rozegrał. Wysyłanie propozycji przedłużenia kontraktu na dotychczasowych warunkach poprzez sms-a w ostatniej chwili (kilka godzin przed konferencją agenta) to kpina, żeby nie użyć ostrzejszych słów. Tutaj zarząd zawiódł mnie okrutnie i załapali u mnie minusa. Nie posiadam wiedzy na temat wymagań finansowych Samuela (poza tym, że są one wysokie :P ) więc nie wiem czy było w ogóle o czym gadać, ale tak czy inaczej obie strony są winne całej sytuacji. Można a nawet trzeba było to rozegrać inaczej. Teraz oczywiście jest już za późno i nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem tylko trzeba ratować co się da. Nigdy nie kryłem mojej olbrzymiej sympatii do Kameruńczyka, ale kibicuję Barcelonie a więc dobro klubu jest dla mnie priorytetem. W tej chwili najkorzystniejsze dla klubu jest sprzedanie Samuela w tym okienku i temu rozwiązaniu kibicuję.

Podobno 15 lipca w Paryżu ma się odbyć konferencja prasowa samego zawodnika. Czuję, że będzie gorąco. Nie zdziwię się jeżeli usłyszymy trochę przykrych, cierpkich słów.
Sam bym tego lepiej nie ujął :D
Tak jak napisałeś, błąd został zrobiony już rok temu, Eto'o mógł poczuć się niepotrzebny, ale mimo to dawał z siebie wszystko, pracował dla Pepa, dla Klubu.
Chciałbym zeby został, ale jedyne wyjście wg mnie to transfer, najlepiej do United.

A 25.07 jest kolejna "rocznica" :evil: Bardzo zła :evil: Wiecie jaka ?

Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 10 lip 2009, 13:24

Maximus_ pisze:A 25.07 jest kolejna "rocznica" :evil: Bardzo zła :evil: Wiecie jaka ?
Zdrajca Figo przeniósł sie do Realu .

Awatar użytkownika
liam
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: liam » 10 lip 2009, 13:26

Sprawa Samuela jest dosyć skomplikowana. W tamtym roku Barcelona go nie sprzedała, ponieważ nie mieliście żadnej alternatywy dla Kameruńczyka. Myślę, że odejście z klubu nie jest spowodowane tylko kwestią finansową. Nie wiem jaka jest atmosfera w szatni ale wydaję mi się, że Samuel nie za bardzo już pasuje do Barcelony. Skoro trener jest za jego odejściem to musi to o czymś świadczyć. Poza tym nie słyszałem, żeby jakiś piłkarz stanął w obronie Eto'o (jeżeli się mylę proszę mnie od razu poprawić).

Awatar użytkownika
Maximus_
Blaugrana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maximus_ » 10 lip 2009, 13:36

Killerbean pisze:
Maximus_ pisze:A 25.07 jest kolejna "rocznica" :evil: Bardzo zła :evil: Wiecie jaka ?
Zdrajca Figo przeniósł sie do Realu .

Dokładnie :shock:

Moim zdaniem, sprawa Eto'o to temat rzeka, i jest tyle spekulacji i wersji na ten temat, ze proponuje zakonczyc dyskusję do czasu oficjalnego komunikatu.
Ot tylko moje zdanie :)

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 10 lip 2009, 13:54

28-29 listopad gramy GD na CN:) mam nadzieje ze chlopaki sprawia mi prezent imieninowy:D

Co do Eto to jestem troche rozczarowany. Na jego miesjce mam 2 kandydatow ktorzy pasuja lepiej niz Villa do 9. Torres i Ibra sa warci wydania rekordowej sumy. Chcialbym zeby Barca wydala nawet te 50 baniek na Torresa.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 10 lip 2009, 14:08

liam pisze:Poza tym nie słyszałem, żeby jakiś piłkarz stanął w obronie Eto'o (jeżeli się mylę proszę mnie od razu poprawić).
Rozumiem, że nie czytasz regularnie newsów o Barcelonie bo niby po co miałbyś to robić, ale nie dziw się zatem, że jesteś słaby zorientowany :P W obronie Samuela z tego co pamiętaj stawali Pique, Puyol, Valdes i Xavi aczkolwiek mogłem coś pomylić czy też kogoś pominąć. Pewny na 100% jestem co do Xaviego i Pique. Konkretnych wypowiedzi Ci teraz nie przytoczę bo musiałbym się przekopywać przez mnóstwo newsów. Z reguły nie były to informacje dotyczące samej kwestii Kameruńczyka a jakieś mini-wywiady z piłkarzami przy okazji, których zabierali głos w sprawie Samu więc ciężko to znaleźć tak od ręki. Tak czy inaczej do postawy Kameruńczyka w szatni i stosunku do kolegów z zespołu na pewno nie możemy mieć zastrzeżeń.

Ja też bym wolał Torresa albo Ibrę (Guardiola na pewno również), ale nie wierzę w takie cuda. Jak będzie Villa to będę umiarkowanie zadowolony. Wątpię, aby zagwarantował nam lepsze wyniki niż Samuel, ale też jest znakomitym napastnikiem. Jak już wspominałem wcześniej - narobiliśmy sobie kłopotu i teraz trzeba ratować co się da. Najważniejsze jest to, aby nie zostać bez świetnego napastnika na szpicę.

O terminarzu wypowiem się jak będzie cały. Wkleimy go zresztą jak co roku w odpowiednim temacie o Primera Division.

[EDIT]

Pytałeś liam o jakieś wypowiedzi kolegów odnośnie Eto'o? Mówisz i masz :lol: Jeszcze ciepła:

http://www.fcbarca.com/index2.php?goto=kom&news=27871
Przyszłość Eto'o w Barcelonie jest niepewna. Z czego wynika problem?

Wiemy, że Eto'o jest wielkim zwycięzcą i profesjonalistą. Daje nam wiele na boisku i jest świetną osobą w szatni. To jest problem pomiędzy Samuelem a Txikim, Pepem i prezesem. Mam nadzieję, że wszystko dobrze się skończy.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 10 lip 2009, 14:39

Wszystko ladnie i pieknie, ale odejdzie Eto`o, przyjdzie Villa i dalej mamy problem w ofensywie. Dalej nie ma zmiennika dla Messiego i Henry`ego. Jesli Eto`o odejdzie, to trzeba kupic dwoch zawodnikow z topu.

Awatar użytkownika
Cloud
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cloud » 10 lip 2009, 14:54

mistyk pisze:Wszystko ladnie i pieknie, ale odejdzie Eto`o, przyjdzie Villa i dalej mamy problem w ofensywie. Dalej nie ma zmiennika dla Messiego i Henry`ego. Jesli Eto`o odejdzie, to trzeba kupic dwoch zawodnikow z topu.
Może Pep po prostu wierzy w eksplozje talentu Bojana i być może(jak dojdzie i zostanie) Keirrisona ??

Zresztą według mnie jak dojdzie Villa, to trzeba kupić jeszcze pomocnika, i lewego obrońce, i kadra chyba będzie kompletna. Ewentualnie jeszcze ktoś na lewy atak, i tu bym widział Mate.(Ribery za drogi, i podobno woli Madryt)

Edit: Wydaje mi się, że przejście Villi jest równoznaczne z odejściem Eto'o. Nie widzę ich obu w składzie Barcy na następny sezon.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2009, 14:58 przez Cloud, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 10 lip 2009, 14:56

Cloud pisze:
Zresztą według mnie jak dojdzie Villa, to trzeba kupić jeszcze pomocnika, i lewego obrońce, i kadra kompletna.
Jak dojdzie Villa i odejdzie Eto`o? Czy jak Eto`o przedluzy kontrakt i do tego przyjdzie Villa? Bo to jest ogromna roznica.

Awatar użytkownika
liam
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: liam » 10 lip 2009, 16:16

dzięki Mentor. Masz rację z racji braku czasu śledzę dokładnie tylko informację o Realu Madryt, o pozostałych klubach raczej czytam ogólne informacje ;p Tak więc moja teoria raczej się nie spełniła i zwracam honor Samuelowi ;] W sumie szkoda mi go trochę bo to piłkarz fenomenalny i do tego w każdym meczu dawał z siebie wszystko (no może w prawie każdym bo każdego meczu Barcelony nie widziałem i znowu wyjdzie jak z tym poparciem w szatni ;p), ale cóż takie życie. Dyrektorzy klubu muszą mieć na uwadze głównie dobro drużyny, dlatego też ten transfer nie musi wcale dziwić. Możecie żałować tylko, że taka nieprzyjemna atmosfera wyszła.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 10 lip 2009, 16:24

Proponowałbym jednak już przyjąć założenie, że Eto'o odejdzie. Jeżeli ktoś w to nie wierzy z jakiegokolwiek powodu to niech sobie przyjmie, że zostanie, ale nie będzie grał a więc tak jakby go nie było :P Środkowy napastnik do pierwszego składu przyjść powinien i tyle.

Można też przyjąć, że przyjdzie środkowy pomocnik i lewy obrońca.

Być może wróci Henrique a jak nie wróci to i tak nikogo na środek obrony nie kupimy.

Zobaczymy jaką decyzję w sprawie najbliższej przyszłości Keirrisona podejmie Guardiola. Tak czy inaczej nie upatruję w Brazylijczyku wzrostu naszego potencjału ofensywnego. Nie mniej jednak na ławkę może się przydać. Jeżeli zostanie w klubie to Bojan będzie częściej grywał na prawej niż na środku.

Pozostaje kwestia wysuniętego napastnika do pierwszego składu oraz kogoś na lewy atak. Mam wątpliwości czy sprowadzimy dwóch bardzo dobrych piłkarzy na te pozycje. Nie słyszę nic o odejściach Eidura czy też Hleba więc obstawiam, że będą dostawali szanse gry na środku a Iniesta będzie częściej grywał na lewej. Oczywiście nie podoba mi się taki obrót sprawy, ale na dzień dzisiejszy tak przewiduję. Okienko niby otwarte jeszcze długo, ale najbliższy mecz gramy już za 2 tygodnie i dobrze by było jakby kadra na przyszły sezon powoli nam się krystalizowała.

http://www.fcbarca.com/index2.php?goto=kom&news=27873
Obecny w Las Rozas Joan Laporta powiedział, że Barcelona zamierza wzmocnić pozycję napastnika, niezależnie od tego czy Samuel Eto'o zostanie, czy odejdzie do innego klubu. "To nie zależy od sytuacji Eto'o. Wydaje się, że sekretariat techniczny ma zamiar wzmocnić tę pozycję. Są interesujące opcje, jak Villa czy Forlán", powiedział prezes.
:]
Oczywiście Villa > Forlan :P

Awatar użytkownika
Cloud
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cloud » 11 lip 2009, 9:20

City rezygnują z Eto'o(tak na prawdę, to pewnie on zrezygnował z nich..)
http://fcbarca.com/index2.php?goto=kom&news=27875

I zdaje się, że mamy duży problem, bo kto go niby teraz kupi?? Manu? wątpie - mało słychać o ich zainteresowaniu. Milan? nie ma tyle kasy. Więc wygląda na to, że E2 zostanie, i wypełni kontrakt.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”