FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 959

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 05 sie 2009, 2:14

RealFan pisze:A ten nie dość, że na żartach się nie zna (choć kto by nie chciał zobaczyć jego miny!) to jeszcze znowu grozi swoimi potężnymi mięśniami przez internet.
Marco_Van_Basten pisze:Kuman chyba pomylił fora. Myślę, że tutaj byłby z niego większy pożytek --> m http://www.sfd.pl/
piotrcies pisze:Przez internet to i ja mogę grozić mięśniami
Wy to k... jestescie dopiero tępaki. Przecież jasno sie wyraził, że chodzi jedynie zobaczenie go. tj. wyglad. :idea:

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 05 sie 2009, 2:19

Fakt, ze śmiechu byśmy poumierali :D

Awatar użytkownika
fejkenq
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fejkenq » 06 sie 2009, 11:11

Bardzo ładnie Barca :).ładny gol Messiego technicznie.Bardzo ładne Podanie Xaviego przy 2 bramce.Mozna z czego sie cieszyc kolejne bramki pedra i jeffrena :).Oby tak dalej

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 06 sie 2009, 11:14

Co tu tak cicho?

Za nami mecz z Seattle. Udalo mi sie wstac o 4:30, ale obejrzalem jedynie pierwsza polowe w ktorej gralismy dosyc podstawowym skladem. Pierwsza polowa byla naprawde dosyc dobra w naszym wykonaniu,a szczegolnie polecam pierwsza bramke Messiego, bardzo ladna.

Martwi jedynie kontuzja Marqueza, wypada nam wiec na kilka meczow i trzeba bedzie sobie radzic bez niego.

Tymczasem Vilanova mowi, ze potrzeba jeszcze 1 lub 2 nowych pilkarzy, sport pisze dzisiaj to samo. Zobaczymy co z tym ukrainskim Koseckim wyjdzie, wczoraj Szachtar odpadl z LM, wiec moze szansa na jego pozyskanie sie zwiekszyla.

Ciekawa jest sprawa z Mata. Ja jestem jak najbardziej za, chociaz nie wierze w bajki typu: Mata moze sam sie wykupic za 15 mln, bo tak nam obiecali. Jego ojciec prowadzi gre o wyzszy kontrakt dla syna i tyle.

Txiki dzialaj, bo czas juz najwyzszy na domkniecie kadry.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 06 sie 2009, 14:20

mistyk pisze:Ciekawa jest sprawa z Mata. Ja jestem jak najbardziej za, chociaz nie wierze w bajki typu: Mata moze sam sie wykupic za 15 mln, bo tak nam obiecali. Jego ojciec prowadzi gre o wyzszy kontrakt dla syna i tyle.
Z Mata jest o tyle problem, że nie do końca wiem na jakiej pozycji go widzi Emery. Cały okres przygotowawczy gramy 442 (2 DM + skrzydłowi). Na lewą stronę boiska mamy 4 piłkarzy co jest tłokiem. Np. wczoraj z MU Mata w związku z tym zagrał bardziej w ataku niż pomocy. Zakładając formę Zigicia, niezłą grę Michela i niepodważalną pozycję Silvy + Vicente to zostanie Juana nie jest takie oczywiste.

W tamtym sezonie graliśmy 4-2-3-1 więc i Mata walczył o miejsce w składzie tylko z Vicente bo Silva grał na środku. Jeśli zostaniemy przy 442 to walczył będzie o miejsce z Silva, Vicente, Alba, Zigiciem i Michele. Większa konkurencja :P

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 06 sie 2009, 22:17

Chyba nikogo nie kupimy juz w tym okienku, przynajmniej ja to tak widze. Pewnie bedzie jeszcze jedno podejscie pod Czyhrynskiego, zobaczymy co teraz bedzie miala do zaproponowania Barca i jakie bedzie stanowisko samego zawodnika. Stracilismy zawodnikow, ktorzy nic nam nie dawali, a ogladajac sparingi, raczej mnie to nie martwi. Ktoś z grona Jeffren, J. dos Santos, Muniesa, Pedro czy ten Fontás z pewnościa wypali. Ciezko beda mieli o przebicie sie do skladu na coś wiecej niz kilka sporadycznych wystepow Jeffren i Pedro, bo na ich pozycjach sa Titi czy Messi, ale wszystko przed nimi. Wykorzystali narazie swoje szanse. Dwojka stoperow i dos Santos moga miec wiecej szans na pokazanie swoich umiejetnosci. Brakuje z pewnoscia kogos kto moglby zajac miejsce Iniesty w razie "w", kogos oczywiscie lepszego niz Eidur, ale rzeba liczyć, że trojka abrdziej defensywna np. Xavi- Yaya- Keita dadza rade kreowac gre.

Same sparingi wygladaja jak wygladaja, strzelaja wychowankowie, a reszta sie przyglada. 8)

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 09 sie 2009, 5:08

Ostatni sparing w USA już za momencik. Oto skład:

Valdes - Maxwell, Pique, Muniesa, Alves - Keita, Touré, Xavi - Henry, Messi, Pedro

Chivas powinno chyba postawić nieco większy opór niż ostatni rywale, ale to i tak tylko kolejny sparing. Na szczęście mecze o stawkę już lada moment. W międzyczasie jeszcze ostatnie zakupy i można zaczynać sezon na poważnie. Czekam przede wszystkim na... Gampera :P To akurat mecz towarzyski, ale zagrają Iniesta i Zlatan :]

[EDIT]

No i po meczu. Tak jak przewidywałem rywal zagrał lepiej od poprzednich sparing-partnerów, ale i tak w sumie można było wygrać ten mecz. Mieliśmy swoje szanse, ale skuteczność bardzo słaba. IMO zawiedliśmy głównie w pierwszej połowie gdzie grał lepszy skład a mimo to nic specjalnego nie pokazaliśmy. W drugiej połowie a konkretnie od straty bramki to był już inny mecz. Co robił Alves w ataku to nie mam pytań. Praktycznie jako napastnik grał i każda akcja przechodziła przez niego. Raz za razem stwarzał jakieś zagrożenie. Tylko tych jego wolnych szkoda. W końcówce mieliśmy jeszcze wolniaka a do piłki podszedł... Eidur :o Chyba Dani zwątpił :lol:

Obrona kilka razy się obsrała. Słabe zachowanie przy straconej bramce i jeszcze w końcówce meczu Puyol coś zmajstrował, ale na szczęście bez konsekwencji. Alves przy golu też zawiódł bo to on przegrał pojedynek o górną piłkę, ale i tak to był bardzo dobry mecz w jego wykonaniu. Bez dwóch zdań najlepszy na placu. Znowu nieźle/dobrze Dos Santos. Jeffren słabiej. Pedro przyzwoicie.Bojan poza gole i zmarnowaną setkę totalne zero. Praktycznie bezużyteczny na boisku.

Dawać już Ibrę bo gramy bez środkowego napastnika cały pre-sezon. Bojan to już bardziej boczny napastnik albo jakiś taki podwieszony, ale najbardziej wysuniętego, środkowego mniej pasuje. Messi wiadomo. Może tam grać, ale dlatego, że nie ma lepszej opcji. Cholernie jestem ciekaw jak to będzie wyglądało z Ibrą. Będzie z kim klepać i do kogoś wrzucać. Dani się ucieszy :]

Iniesty też dzisiaj brakowało bo atakowaliśmy nieustannie prawą stroną (a konkretnie Alvesem :P ) a ze środka nie miał kto pociągnąć.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 09 sie 2009, 23:25

Sami wychowankowie strzelali dla barcy w meczach sparingowych. Jakiś ewenement. :lol: Przecież troche tych bramek jednak było. Nic nalezy tylko podkreslic potega Barcy to min. a mzoe przedewszystkim praca z wychowankami i stawianie na nich.
Nie oceniam postawy druzyny. Mecze sparingowe, poczatkowo bez kilku reprezentanow na tegorocznym pucharze konfederacji, pozniej brak Iniesty i Zlatana. Do konca nikt nie wie naprawde jak bedzie to wygladało. Podstawowy sklad spodziewany jest na rewanż z Athletic i wtedy bedzie pierwsza okazja do zobaczenia "nowej" Barcy. Cieszy postawa wychowanków, napewno beda pogrywać w pierwszym zespole. Sporo sie pisze o Muniesie, czytajac ciagłe plotki o wypozyczeniu Henrique, myśle, że Marc bedzie 4 środkowym obronca. Nawet jak Brazylijczyk zostanie mzoe miec problemy, bo widać ze wielu wierzy ogromnie w Marca. Licze na szanse wieksze dla Pedro, czy wprowadzenie do druzyny dos Santosa i jeffrena. Pokazywali sie z dobrej strony.
Ogólnie chcialbym, zeby liga just wystartowała, jednak troche sie poczeka. Sa po drodze 3 spotkania o 2 tytuły i wypadałoby dorzucić na dzień dobry dwa puchary do gabloty. Przetarcie przed liga bedzie bdb i licze, ze start bedzie o niebo lepszy niz w poprzednim sezonie. Tam była tylko Wisla, wiec słabe przetracie.

Pojawiły sie wieści o Gabim Milito, dość optymistyczne. Zawodnik nie jest wiekowy, obronca byl wysmienitym. Ciezko bedzie wrócic po ilu 18 miesiacach, ale wszystko przed nim. Oby to naprawde był koniec. Jesli by wrocil bylby na 2010 rok napewno brany powaznei pod uwage.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 09 sie 2009, 23:47

Jarzinho pisze:Podstawowy sklad spodziewany jest na rewanż z Athletic i wtedy bedzie pierwsza okazja do zobaczenia "nowej" Barcy.
Jestem przekonany, że Iniesta i Zlatan (a więc główni nieobecni) zagrają już w Pucharze Gampera. Przynajmniej kilkanaście/kilkadziesiąt minut. Dopiero potem rewanż w Athletic.
Jarzinho pisze:Sporo sie pisze o Muniesie, czytajac ciagłe plotki o wypozyczeniu Henrique, myśle, że Marc bedzie 4 środkowym obronca. Nawet jak Brazylijczyk zostanie mzoe miec problemy, bo widać ze wielu wierzy ogromnie w Marca.
Plany wobec Muniesy są naprawdę potężne.

http://www.fcbarca.com/index2.php?goto=kom&news=28324
Rafa i Pep uczynią z Muniesy klasowego obrońcę

Pep Guardiola jest zwolennikiem mikrocylki i pracy krótkoterminowej. Jego filozofią jest myślenie tylko i wyłącznie o najbliższym spotkaniu. Następne zaś w danej chwili nie mają żadnego znaczenia. Jednak w głowie szkoleniowca z Santpedor ułożył się jeden bardzo ambitny projekt. Jego celem jest stworzenie z Marca Muniesy w ciągu kilku sezonów jednego z filarów defensywy FC Barcelony.

Guardiola po przeanalizowaniu wszystkich możliwości stwierdził, że potrzebna mu będzie fachowa pomoc w realizowaniu tego projektu. Mister nie musiał szukać daleko. Może on w całej rozciągłości liczyć na wsparcie takiego 'profesora obrony' jak Rafael Márquez. Meksykanin zdradził, że rozmowa z Josepem Guardiolą miała miejsce kilka miesięcy temu. "On (Muniesa - przyp. red.) ma wiele wspaniałych wrodzonych cech. Kilka miesięcy temu rozmawiałem wraz z Pepem na jego temat. Poprosił mnie on, abym zaczął intensywnie pracować z Marciem, udzielił mu kilku rad i pomagał eliminować błędy", powiedział.

"Obserwuję go. Już teraz mogę powiedzieć, że posiada on kilka wspaniałych, wrodzonych cech. Mimo tak młodego wieku potrafi bardzo dobrze ustawiać się w defensywie. Nie można także nie zauważyć, że świetnie opanował sztukę wyprowadzania piłki i wprowadzania jej do gry. Nie można działać w pośpiechu, lecz ma on ogromną szansę stania się wspaniałym defensorem", wyznał.

Rafa i Pep mają podobny pogląd na piłkę nożną. Wyznają podobną filozofię. Guardiola wiele razy powtarzał, że Rafael Márquez jest jednym z jego największych autorytetów w dziedzinie gry defensywnej. Uważa również, że Meksykanin to fundamentalne ogniwo drużyny. Márquez odniósł się także do tej sytuacji:

"Mój styl gry był w dużej mierze kształtowany przez Ricardo Lavolpe. Pep wiele razy powtarzał, że darzy ogromnym szacunkiem i bardzo podziwia tego szkoleniowca. Mister swego czasu duży nacisk kładł na wyprowadzanie piłki z obrony do ataku. Przygotował wiele alternatywnych rozwiązań taktycznych z trzema, czterema, a nawet pięcioma zawodnikami. Jest to sposób na urozmaicenie i podniesienie jakości gry. Pep to lubi", zakończył.
Coraz bardziej liczę na tego chłopaka. Sporo się o nim mówiło już w ubiegłym sezonie. Podczas dotychczasowych sparingów radził sobie bardzo dobrze. Szanse na duet Pique - Muniesa są chyba dość spore, ale to oczywiście dopiero za kilka sezonów.

W powrót Milito nie wierzę, ale w razie czego gotów jestem się mile rozczarować

Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 10 sie 2009, 13:11

Ja już 2 miesiące temu pisałem , że chłopak ma zadatki na świetnego obrońce . W związku z czym wyrażałem nadzieje , że już od tego sezonu dostanie jakiegoś mentora . Choć jeśli mam być szczery , myślałem bardziej o Puyolu . Ale skoro Rafa się podjął to czapa z głów . Na pewno zdaje sobie sprawę , że przed nim sporo roboty . Tym nie mniej zobaczyć za kilka sezonów efekty swojej pracy w postaci 21-22 letniego świetnego grajka , bedą poświęceń warte .

Kto wie może za 3-4 sezony Barca była by w stanie wystawiać samych wychowanków ,mających zadatki na zlanie dupy każdemu.
Chciałbym kiedyś to zobaczyć .

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 10 sie 2009, 13:56

Killerbean pisze:Choć jeśli mam być szczery , myślałem bardziej o Puyolu . Ale skoro Rafa się podjął to czapa z głów .
Guardiola preferuje raczej obrońców w typie Marqueza i z tego co zrozumiałem to sam Pep zgłosił się właśnie do Kaisera. Doskonale rozumiem i pochwalam taką decyzję.

Zastanawiam się tylko czy to wszystko będzie kontynuowane w przypadku odejścia Guardioli, który raczej nie będzie Fergusonem Barcelony :P

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 10 sie 2009, 15:51

Poza tym sam Puyi ma chyba duzo obowiazkow i moglby zaniedbac mlokosa. A tak Rafa napewno poswieci mu duzo wiecej czasu niz nasz kapitan. poza tym mam nadzieje ze chlopak nie zostanie zniszcony i jego ew wejscie do pierwszej druzyny bedzie przebiegac stopniowo

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 12 sie 2009, 0:34

http://www.dailymail.co.uk/sport/footba ... mpany.html

Niech no mnie ktoś przypomni, co to niektórzy kibice Barcy pisali o Evansie? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 12 sie 2009, 1:49

Ja pewnie pisałem, że Pique lepszy albo coś w tym stylu aczkolwiek może nawet i nie tak więc chyba jestem w miarę 'czysty' :lol:

Fajnie w sumie, że napisałeś coś w tym temacie bo trochę siadła mi kondycja i trudno mi samemu zebrać się na pisanie. Skoro jednak już tu jestem to oznajmiam co następuje:

1. Każdy przykurcz to cipa. Szczególnie ten ---> http://www.blaugrana.pl/news/3431/messi ... rosja.html

Jutro pewnie poznamy szczegóły. Nastawiam się na 2 tygodnie przerwy a więc brak Leo w najbliższym czterech spotkaniach.

2. Każdy Achilles to cipa ---> http://www.blaugrana.pl/news/3429/wyste ... pewny.html

Starość nie radość chciałoby (a raczej nie chciałoby) się napisać :roll: Pewnie też trochę potrwa zanim dojdzie do pełnej sprawności. Na rewanż z Bilbao może wróci :roll:

3. http://www.blaugrana.pl/news/3432/inies ... rowia.html

4. http://www.blaugrana.pl/news/3428/ibra_ ... mpera.html

Ibra :]

Wygląda na to, że w pierwszym meczu o Superpuchar Hiszpanii z Athletic Bilbao wyjdziemy 'sparingowym' atakiem Jeffren - Bojan - Pedro :lol: :roll:
Don Andres \o/

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 12 sie 2009, 9:02

Ja juz nie moge sie doczekac sezonu. Mozna powiedziec ze od niedzieli zaczynamy na powaznie granie w pilke. Licze w najblizszym czasie na 3 trafea-czyli zgarniami wszystko co mamy do wygrania w tym miesiacu. Przeciwnicy nie sa jacys wybitni ale nie mozna ich lekcewazyc.
Wygląda na to, że w pierwszym meczu o Superpuchar Hiszpanii z Athletic Bilbao wyjdziemy 'sparingowym' atakiem Jeffren - Bojan - Pedro
A mi tam sie podoba ten atak na papierze. Nie ogladalem sparingow ale czytajac rozne wypowiedzi nie prezentowali sie jakos zle. Niech mlodzi sie ogrywaja. Wazniejsze w tym meczu jest nie stracic bramki, a zdobywac je mozemy ewentualnie u siebie grajac rewanz pierwszym garniakiem.

Jeszcze slowko o transferach..... mam nadzieje ze zarzad kogos jeszcze kupi ale nie Mate. Ten chlopak jest dobry ale nie jestem pewien czy jest wart wiecej niz 20 baniek. Za 15 baniek to mozna dyskutowac ale 20 :shock: Poza tym licze na jakas niespodzianke w ostatniej chwili chcociaz wiem ze to nie jest w stylu Laporty.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”