Ligue 1 coraz mocniejsza - Strona 2

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
patryk89
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: patryk89 » 20 mar 2005, 12:43

Liga francuska wcale nie jest taka cienka...Lyon znakomicie radzi sobie w lidze mistrzów, uwazam ze polfinał ma juz w kieszeni;-)

Awatar użytkownika
boca
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: boca » 20 mar 2005, 13:40

Pippen zapomniałeś podać , że najwięcej transferów przed sezonem zrobiło Olympique de Marsellie , nie wiem czy to niechęć do mojej drużyny.
Wiem ,że kibice oczekują wielu bramek , a w lidze francuskiej pada ich troche mało , mimo to mecze są na najwyższym poziomie .
Lyon trochę ostatnio zdominował ligę i wygrywa w niej , ale wcześniej nikt nie mógł przewidzieć zwycięzcy.Wcześniej wygrywali Bordeaux ( walka z OM do ostatniej kolejki ) , Lens czy nawet Metz , które póżniej musiało grać w 2 lidze .

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 20 mar 2005, 14:10

boca pisze:Pippen zapomniałeś podać , że najwięcej transferów przed sezonem zrobiło Olympique de Marsellie , nie wiem czy to niechęć do mojej drużyny.
Wiem ,że kibice oczekują wielu bramek , a w lidze francuskiej pada ich troche mało , mimo to mecze są na najwyższym poziomie .
Lyon trochę ostatnio zdominował ligę i wygrywa w niej , ale wcześniej nikt nie mógł przewidzieć zwycięzcy.Wcześniej wygrywali Bordeaux ( walka z OM do ostatniej kolejki ) , Lens czy nawet Metz , które póżniej musiało grać w 2 lidze .
hehhee, jestem kibicem PSG, owszem najwiekszym wrogiem jest OM, ale nie jestem neichętnie nastwiony do niej.
Mam ogromny szacunek do Marsylii , bardziej doceniam OM niż OL.

Awatar użytkownika
szlachcic
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szlachcic » 20 mar 2005, 14:43

Ja od malego kibicowalem PSG ;)
a co do tematu Liga Frnacuska staje sie coraz bardziej ciekawsza graja tamm coraz lepsi pilkarze choc Ci najlpesi sa jakby zmuszani do odejscia :? w Francji padaja niezwykle bramki ( to dziwne ale mi sie wydaje ze gole Padane w Francji sa zadkiej urody) Liga jest strasznie wyrównana i to chyba przez to pada tam tak wiele remisów ;)

mathiasek12
Żenujący nabijacz :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mathiasek12 » 20 mar 2005, 16:27

czy cala liga mocniejsza bym polemizowal aczkolwiek jest kilka bardzo dobrych zespolow ktory co jakis czas maja przeblyski a to w pucharze uefa a to w lm np.monaco sezon temu teraz w lm lyon i w pu axurre

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 25 lip 2005, 17:40

Ligue1 coraz mocniejsza , ponieważ do niej trafili w tym sezonie, min. Dhorasoo, Carew, Bueno, Rodriguez, Gerard, Smicer........

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 25 lip 2005, 20:25

Ligue 1 zawsze była mocna. Już nie patrząc na graczy którzy trafili tam w to mercato ale na takich graczy kuszonych przez wielkie klubu z innych liga a zostali. Rothen, Juninho, Govon, Pedretti, Evra, Squilaci, Plasil, Luyindula Frei, a jak dodamy do tych co przyszli to wyjdzie liga w której co drugi klub na gwiazde a na miejsze nie maja takich gwiazd ale mają mega perełki pilki :D

Np. taki Petr Cech grał w Rennes i nikt by onim nie wiedział żeby nie kadra narodowa i szansa pokazania się swiatu a teraz sami widziecie. A w Rennes jest juz zastepca Cech Szwed Isaksoon który ma podobny talent bronienie tego czego nie da sie obronic. Jeszcze troche i znów bedzie kolejny świetny bramkarz.

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 25 lip 2005, 21:48

*_For_zaza_Milan_* pisze:Ligue 1 zawsze była mocna. Już nie patrząc na graczy którzy trafili tam w to mercato ale na takich graczy kuszonych przez wielkie klubu z innych liga a zostali. Rothen, Juninho, Govon, Pedretti, Evra, Squilaci, Plasil, Luyindula Frei, a jak dodamy do tych co przyszli to wyjdzie liga w której co drugi klub na gwiazde a na miejsze nie maja takich gwiazd ale mają mega perełki pilki :D

Np. taki Petr Cech grał w Rennes i nikt by onim nie wiedział żeby nie kadra narodowa i szansa pokazania się swiatu a teraz sami widziecie. A w Rennes jest juz zastepca Cech Szwed Isaksoon który ma podobny talent bronienie tego czego nie da sie obronic. Jeszcze troche i znów bedzie kolejny świetny bramkarz.
Doakłdnie,

a kiedy Milan kupuje jakiegoś Francuza pokroju Desailly czy Dhorasoo?

PS. Kiedyś grał ten jendnosezonowy u Was, ale za to naprawde świetny Ibrahim BA:) miał jeden cudny sezon.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 26 lip 2005, 18:55

Pippen teraz Francuzji w cenie wiec nie wiem czy szybko kupią :roll: Ale ja sam bym znalazł kogoś w Ligue 1 kogo bym "kąsna do rossonerich" 8) np bardzo lubiany przez ze mnie Pascal Feindouno z Saint Etienne 8)

Z tego co wiem to Hindusa nie chciali puścić ale tak to juz jest że zdanie gracza liczy sie u nas na pierwszym miejscu.

Sam wiesz chyba że Milan zaproponowal mu nowa umowe ktora była wyższa niż tak PSG (podwzgledem kasy wyższa) ale decyzja zawodnika rzecz święta. Podstawa nie blokować rozwoju. Patrz Coloccini "nazywany najwiekjszą wschodzącą gwiazda Argentyńskiej defensywy" ale w Serie A zawodził. I nie wypozyczyli go po raz kolejny tylko oddali "za grosze" tam gdzie chciał grać. Podobnie było kiedyś z Patrickiem Vierią :roll:

Desailly teraz w katarze śmiga i zarabia na emerytura ale ten gracz był kapitalny.

Kiedyś Dhorasoo polacał Milanowi Luyindula :roll: mówil że Peggy jest załamany tym że tak zle trafił po opuszczeniu Lyonu. A OM nie da za dużo. (i nie chodzi o kase) tylko z tego co wiem OM zapłaciła krocie Aulasowi za Peggy'ego wiec nie ma teraz tematu. Jak wogóle był ...

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 26 lip 2005, 20:34

Z Ligue1 to ja bym Milanowi poleciał , takiego Diarrę z OL, albo Essiena, którego jak wiadomo weźmie chyba Chelsea.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 26 lip 2005, 20:40

Siła ligi francuskiej sa młode talenty, których jest wiele.Nasri, Menez, Ben Arfa i troche starsi Essien, Luyndiula, Govou, oni długo tam nie pograją.

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 26 lip 2005, 20:48

Trzeba dodać , ze oczywiście praca z młodzieżą jest kapitalna ale do tego zmieniło się to, że we Francji zostają lub pojawiają się gwiazdy.

Przykładem : OL, Monaco, PSG, OM

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 26 lip 2005, 22:22

Pippen ale Diarra i Essien to już są gwiazdy Ligue 1 i Europejskiej piłki. Co za tym idzie miliony grube miliony :roll: A gdy Milan sprowadzał Vieier czy Desailly to były takie perelki w walce o których trzeba było coś wyłozyć i "zaryzykować że się trafi"

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 27 lip 2005, 1:15

O Sochaux i Auxerre to jednak też nie można zapominać ... Guy Roux i Guy Lacombe to dwaj fachowcy , jeśli chodzi o młodzierz.Zobaczcie w jaki składzie gra 1 zespół wymieniony.Bo o młodierzy drugiego chyba nie musze nikogo przekonywać . . . :wink:

Awatar użytkownika
elpincho
Junior
Junior
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: elpincho » 27 lip 2005, 2:13

Siłą ligi francuskiej podobnie jak holenderskiej jest to, że mogą oni mieć w swoich składach niezliczone rzesze obcokrajowców. I dzięki temu zwraca się uwagę na młodzież spoza Europy. Sprowadza w młodym wieku i szkoli na świetnych piłkarzy. To jest siła tych lig. Niestety jest to zarazem jedyna możłiwość pozyskiwania klasowych piłkarzy. Trzeba ściagnąc młodzika i dobrze wyszkolić. Choć liga francuzka nieco lepiej sobnie radzi i mają możliwość sprowadzania świetnych piłkarzy. Jeżeli chodzi o ligę holenderską to jak wiemy świetni piłkarze raczej ją opuszczają :cry: Dlatego tak dobrze rozwinięte są w tych krajach szkółki piłkarskie. Ajax ma chyba 5 szkółek rozsianych po świecie, gdzie werbuje się zdolną młodzież i trenuje, aby ta mogła później zasilić skład pierwszego zespołu. Z takiej szkólki pochodzi chociżby Pienaar :D Podobnie jest we Francji. Przecież w lidze francuskiej gra tylu zawodników z afryki, że :shock: Ale każdy sobie radzi jak może. Jedni mają kasę, a inni szkółkę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”