AC Milan (zbiorczy)(cz.2) - Strona 1330

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
17%
Antonio Conte
2
11%
Massimiliano Allegri
6
33%
Gian Piero Ventura
4
22%
Fatih Terim
2
11%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów
cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 19 lut 2012, 17:05

W pomocy (podstawowa 11) Juve ma graczy ma lepszych, w obronie wygladaja podobnie, za to w ataku przepasc na korzysc Milanu

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 19 lut 2012, 17:06

wloski pisze:Potraficie dostać wpieprz od słabego Interu i podjąć refleksję nad składem, a potem wygrać z Arsenalem, który jest o wiele słabszy kadrowo niż Inter i latać w niebie.
Takie zachowania sa kibicom SD calkowicie obce. Moze dlatego ze gdy my lalismy Arsenal w LM wy meczyliscie sie z Parma.

Awatar użytkownika
Marq
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marq » 19 lut 2012, 17:07

Wilmore pisze:
Wilmore tylko się nie zachłyśnij, bo Ty to lubisz.
Trzeba niezłego zachłyśnięcia się, by uznać, że Juventus ma lepszych piłkarzy od Milanu.
Trzeba być totalnym prostakiem i ignorantem żeby po dwóch porażkach vs Juve wywyższać Milan.

Żeby nie było - nic nie mówię o poziomie piłkarzy obu klubów.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 19 lut 2012, 17:08

Potraficie dostać wpieprz od słabego Interu i podjąć refleksję nad składem, a potem wygrać z Arsenalem, który jest o wiele słabszy kadrowo niż Inter i latać w niebie. Czekam na mecz, za którym o wiele więcej przemawia aspektów za Juventusem niż za Milanem.
Potrafiliśmy przegrać z Interem będąc przez cały mecz o wiele lepsi od rywali grając bez wielu graczy, po czym wygrać z nie gorszym Arsenalem mając do dyspozycji zdecydowanie więcej piłkarzy.
Nie wiem, czy wiesz, ale inaczej się gra bez 13 graczy, a inaczej bez 3.
Jak dotąd nic nie przemawia za Juventusem w przyszłotygodniowym starciu. Chyba że bierze się naiwnie pod uwagę dwa ostatnie starcia, w których Milan grał bez kilkunastu graczy i głębokimi rezerwami przemęczonymi ligą, ale to świadczy tylko o piszącym.
Ciekawe, czy federacja pójdzie po rozum do głowy i odwiesi Ibrę. Nie jestem jednak pewien, czy bym tego chciał.

Bardzo dobry występ Robinho, fajnie błysnął Faraon przy tej niewykorzystanej szansie, podobał mi się Muntari.
Mam wrażenie, że gdyby to Pato zmarnował taką okazję z Ceseną jak Faraon, to by się już tutaj pojawiło sporo postów krytyki. ;)
Na Juventus wrócą Pato, Nesta, Mexes, Boateng, Aquilani, być może też Flamini, gra będzie wyglądała o wiele lepiej, więc ten mecz wreszcie nam powie, jak na tle mistrza Włoch w normalnym, choć i tak dość osłabionym, składzie wygląda Juventus.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 19 lut 2012, 17:11

cru pisze:W pomocy (podstawowa 11) Juve ma graczy ma lepszych, w obronie wygladaja podobnie, za to w ataku przepasc na korzysc Milanu
Co jak co, ale z tylu jestesmy mimo wszystko lepsi, czemu zreszta dowodzi liczba straconych bramek w obecnym sezonie.
Nadal jestesmy jedyna druzyna w Europie, ktora nie przegrala jeszcze w obecnym sezonie i za tydzien zachowamy status quo. 8) :)

Awatar użytkownika
Riddick
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Riddick » 19 lut 2012, 17:15

Pato jako potencjalne wzmocnienie można skreśli, Aquilani o ile zagra to jest po kontuzji i nie ma co liczyć na oszałamiający występ, Ibra nie zagra, Flamini z pewnością też nie, Mexes/Nesta będą sporym wzmocnieniem, no i do końca nie wiadomo jak naprawde będzie z Boatengiem. Skład bedzie lepszy ale do optymalnego jeszcze trochę brakuje.

Na oceny składów Juve i Milanu poczekałbym do momentu kiedy wreszcie i o ile to w ogóle nastąpi Milan będzie mógł zagrać parę z rzędu spotkań w najlepszym zestawieniu.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 725

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 19 lut 2012, 17:17

Boateng ponoć dziś przeszedł normalną sesję treningową. Na Juventus powinien być gotowy. W tej chwili każdy powracający piłkarz będzie wzmocnieniem. Z prostego powodu - będziemy mogli zastosować coś czego jeszcze w tym sezonie nie mogliśmy - normalną rotację.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 493

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 19 lut 2012, 19:59

wloski pisze:Wilmore tylko się nie zachłyśnij, bo Ty to lubisz.
Riddick pisze:Potraficie dostać wpieprz od słabego Interu i podjąć refleksję nad składem, a potem wygrać z Arsenalem, który jest o wiele słabszy kadrowo niż Inter i latać w niebie.
Właśnie teraz Ty zabłysnąłeś. Mimo iż Arsenal jest słaby to Inter na obecną chwilę jest TRAGICZNY.
Marq pisze:Trzeba być totalnym prostakiem i ignorantem żeby po dwóch porażkach vs Juve wywyższać Milan.
Ja też wywyższam Milan. Osiągnęli więcej niż...Juve. Już pomijając poprzedni sezon, gdzie nawet ekipa z Polski Was lała.

Dobrze, że przyszła kolejna wygrana. Meczu nie oglądałem grał Faraon :?: Jak zagrał :?: Dobrze jakbyście napisali jeszcze jak grał Lopez, Muntari, Emanuelson i Mesbah. Po Catanii się oporu nie spodziewałem. Jedna z najsłabszych drużyn, więc nie będę oceniał.

PS
Na końcu. Też Mnie zastanawia czemu Antonini gra w LM, a Mesbah w lidze.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 19 lut 2012, 20:13

Ja też wywyższam Milan.
Najśmieszniejsze jest to, że wloski z właściwą sobie fantazją wymyśla, że ktokolwiek "latał w niebie" po meczu z Arsenalem, gdy chyba wszyscy podkreślali, że pogrom to zasługa bardziej beznadziejnego Arsenalu, bo Milan zagrał bardzo dobrze, ale daleko od 4:0 z taką wielką firmą.
Meczu nie oglądałem grał Faraon :?: Jak zagrał
Wszedł i dzięki zderzeniu jak z filmu komediowego dwójki graczy Ceseny natychmiast wyszedł na super okazję, ale na pełnej prędkości przeniósł piłkę nad bramką. Wydaje mi się, że z większym doświadczeniem by zdołał strzelić, ale błysnął szybkością. Poza tym nie miał wiele okazji, bo zespół w końcówce znacznie się cofnął, jakby oszczędzał siły.
jak grał Lopez
Zrobił to, co do niego należało. Nie wiem, czy zaliczył jakąś asystę, chyba nie, nie oddał ani jednego strzału na bramkę, ale sporo walczył, jak zwykle sporo faulował, parę razy dobrze odegrał na ścianę, wyglądał dużo gorzej od kolegów z ataku, ale nie musiał błyszczeć na szczęście. Możliwe, że wynikało to z taktyki, bo dziś Urby i Robinho byli nastawieni na więcej rajdów, a mniej klepki.
Muntari
Świetna pierwsza połowa - kapitalne uderzenie wybronił Antonioli, bramka w stylu Pippo po dobitce rzutu wolnego Silvy (powinien je częściej wykonywać), ale w obronie nie zostawiał rywalom wiele miejsca, a z przodu się dobrze pokazywał. O wiele lepszy od bezbarwnego dziś Nocerino. Występ bardzo na plus.
Emanuelson
Gracz meczu - gol, kilka świetnych podań, mniej tracił piłek od Robinho (choć z drugiej strony zaliczył mniej od niego kluczowych podań), będąc często pod grą bardzo mało zanotowanych strat. Z przyjemnością się go oglądało przeciwko Cesenie, z zastrzeżeniem, że on pewnego poziomu nie przeskoczy. Jak pisał mete - bardzo wartościowy rezerwowy się z niego zrobił, ale lepiej rozejrzeć się za kimś, kogo nie będzie strach wystawiać w Lidze Mistrzów.
Mesbah
Najlepszy w naszej obronie, i to mimo tego, że w przeciwieństwie do Abate nie zaliczył asysty. Dobry w obronie (pamiętajmy, że Cesena nic nie grała w tym elemencie), miał jedno dobre dośrodkowanie, bardzo wysoka średnia celnych podań.
Na końcu. Też Mnie zastanawia czemu Antonini gra w LM, a Mesbah w lidze.
Stawiam na ogranie Antoniniego w tych rozgrywkach - nigdy nie wiadomo, czy Mesbahowi by coś nie odpaliło, liga to jednak inna bajka. Zobaczymy, jak będzie w fazie grupowej i który zagra w mniej istotnym rewanżu.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2889

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 19 lut 2012, 20:28

Bardzo ładny mecz w wykonaniu Milanu, widać powroty i pokonanie Udinese a później Arsenalu dobrze podziałało na drużynę. Teraz tydzień przerwy i zagramy najważniejszy mecz sezonu chyba, powrócą kontuzjowani piłkarze więc to Juventus powinien się bać a nie my. Dyskusja na temat siły drużyn jest jałowa bo wiadomo Milan gra więcej i ma w cholerę kontuzji (założyć można już na tym etapie, że Milan jest lepszy skoro walczą w LM, Serie A i jeszcze chwilę w PW) ale kibica Juventusu nikt nie przekona a to samo tyczy się fanów Milanu. A w bezpośrednim meczu nie da się ocenić najsilniejszych składów w tym sezonie bo Cassano jest kontuzjowany. :wink:

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 19 lut 2012, 20:44

Wszedł i dzięki zderzeniu jak z filmu komediowego dwójki graczy Ceseny natychmiast wyszedł na super okazję, ale na pełnej prędkości przeniósł piłkę nad bramką. Wydaje mi się, że z większym doświadczeniem by zdołał strzelić, ale błysnął szybkością. Poza tym nie miał wiele okazji, bo zespół w końcówce znacznie się cofnął, jakby oszczędzał siły.
Wydaje mi się, że Faraon przy tej akcji trafił w bark Antonioliego. Wszystko zrobi dobrze oprócz strzału, ale tak jak pisałem wydaje mi się, że pechowo trafił w bramkarza. Nie w jego tułów a w bark.
Jak pisał mete - bardzo wartościowy rezerwowy się z niego zrobił, ale lepiej rozejrzeć się za kimś, kogo nie będzie strach wystawiać w Lidze Mistrzów.
Jako o rezerwowym pisałem w kontekście właśnie ligi. Zresztą zagrał dobrze z Arsenalem i wydaje mi się, że gdyby Seedorf pozostał na boisku to nie musiałoby się skończyć tak dobrze. Oczywiście Arsenal słaby, ale nie zmienia to faktu, że Urby uczynił spory postęp. Najlepszy jest na prawej pomocy. Jeżeli utrzyma równą formę do końca sezonu to jestem za jego pozostawieniem z kilku powodów:
1. Może zagrać w meczach ze słabszymi rywalami na lewej obronie gdy trzeba gonić wynik lub walczyć o bramkę.
2. Rozgrywa dobre mecze w środku pola.
3. Za napastnikami przeciwko słabszym rywalom może grać w przypadku kontuzji, zawieszeń, rotacji, itp.
4. Nie zarabia wiele, nie robi problemów gdy nie gra, prawdopodobnie ciężką pracą na treningach zdobył uznanie trenera.
5. Potrzebujemy poważnych wzmocnień i to powinno być priorytetem, a nie zmiennicy.

Taki gracz to skarb w zespole. Tylko tak jak pisałem - trzeba go obserwować do końca sezonu. BTW - dzisiaj nawet wykonał podanie prawą nogą :D

A co do Muntariego to po jego przygodzie w Udinese każdy wie jakie ma umiejętności. Na transferach z Interem wychodziliśmy zazwyczaj dobrze (poza Manicnim). A nóż zyskamy dobrego gracza za darmo. Pewnego poziomu już nie przeskoczy, ale zaryzykuje stwierdzenie, że ma większe umiejętności zarówno w defensywie jak i w ofensywie od Nocerino, którego bardzo cenie.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, 20:49 przez mete, łącznie zmieniany 1 raz.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 493

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 19 lut 2012, 20:48

Dzięki za relacje Wilmore.

Co ciekawe tu nie chodzi tylko o kontuzje, nawet jakbyśmy nie oddali im Pirlo to mielibyśmy już kilka pkt przewagi. Choć myślę, że dobrze się stało, że odszedł.
Mirek15 pisze:gdyby Seedorf pozostał na boisku to nie musiałoby się skończyć tak dobrze
Oczywiście, że tak. Jak dla Mnie to dobrze, że Seedorf wyleciał na miesiąc.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, 20:50 przez Slim91, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 19 lut 2012, 20:49

Oczywiście dobrze się stało, że Pirlo odszedł. I dla klubu i dla gracza. Ale nie ma co zaczynać kolejnej bezsensownej rozmowy jak w wakacje.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 19 lut 2012, 21:17

Juventus powinien się bać a nie my. Dyskusja na temat siły drużyn jest jałowa bo wiadomo Milan gra więcej i ma w cholerę kontuzji (założyć można już na tym etapie, że Milan jest lepszy skoro walczą w LM, Serie A i jeszcze chwilę w PW) ale kibica Juventusu nikt nie przekona a to samo tyczy się fanów Milanu. A w bezpośrednim meczu nie da się ocenić najsilniejszych składów w tym sezonie bo Cassano jest kontuzjowany.
Widzę, że mentalnie fani Milanu urośli w siłę. Fajnie, będzie ciekawiej przed meczem. Inna sprawa, że na bank JUVE nie podejdzie do tego meczu ze strachem. Nawet strachliwy zespół Del Neriego czy Ferrary na mecze z Milanem czy Interem potrafił wyjść nabuzowany i osiągać dobre wyniki. Aktualny JUVE tym bardziej nie wystraszy się Milanu. Zresztą znów mam wrażenie, że daliście się omamić tekstami o szczęściu Wilmore'a. Wbrew pozorom te dwa mecze trochę pokazują i na ich podstawie można trochę wniosków wyciągnąć.
Po pierwsze JUVE w obu meczach bardzo mocno ograniczył Milan w środku pomocy pressingiem i wybieganiem. JUVE w obu elementach ma większe możliwości. W kwestii bronienia się przed wysokim atakiem rywala decydujące jest to, że JUVE ma cofniętego rozgrywającego, a Milan nie i JUVE nawet gdy jest mocniej naciskany ma swojego rozgrywającego pod grą. Milan swój potencjał w rozegraniu ma ulokowany dużo wyżej i w konsekwencji łatwiej jest takiego gracza wyłączyć z gry, tak jak to się stało ze Zlatanem i Cassano w pierwszym meczu.
Po drugie JUVE ma przewagę taktyczną. W 3-5-2 Conte ma 1 gracza więcej do dyspozycji w pomocy, więc i łatwiej jest mu zyskać przewagę w kluczowej strefie dla takich spotkań (bo w meczach z Cesenami kluczowy staje się atak). Warto zauważyć, że w obu meczach JUVE wygrał walkę o środek pomocy, nawet gdy grał tam Padoin czy Estigarribia, których za klasowych graczy nie sposób uznać (jak często zdarza się, by Milan miał mniejsze posiadanie niż rywal tak jak to się stało gdy grał z JUVE?). W dodatku typowi skrzydłowi są zabezpieczeniem przed wyjściami do przodu bocznych obrońców, no i 3 środkowych obrońców przeciwko zespołowi grającemu głównie środkiem to też zauważalny atut bo można łatwo podwoić krycie. To takie kwestie są decydujące o przebiegu spotkania i co za tym idzie o wyniku, a nie wasze domysły, kto ma większy potencjał czy ile Milan by miał punktów przewagi gdyby miał całą kadrę zdrową. Oczywiście Milan ma swoje atuty i bynajmniej nie uważam, że JUVE jest faworytem przed tym meczem (choć też nie wydaje mi się by miał je przegrać), ale też uważam, że kompletnie od złej strony patrzycie się na najbliższy mecz Milanu z Juventusem. Jeśli najbliższy mecz znów będzie dla Milanu rozczarowaniem znów się naczytam, że zadecydowało szczęście oraz gorsza dyspozycja dnia (bo przecież Milan ma większy potencjał), a nie o tym, że Milan był mniej wybiegany czy kreatywny w środku pomocy.

Zresztą bardzo mi się podoba jak Wilmore pisze o tym rezerwowym Milanie. W pierwszym starciu Rossoneri zagrali w składzie Abbiati-Bonera,Nesta,Silva,Zambrotta-Nocerino,Van Bommel,Seedorf-Ibra,Cassano. Jak daleka jest ta kadra od podstawowej?

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 982
Kibicuję: Edukacjii Clonera

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 19 lut 2012, 21:25

Wilmore ma urojenia, które lubi wpajać innym. Mnie już tyle razy chciał wkręcić, że mam jakieś dziwne spostrzeżenia, że nie wiem czy już mam go traktować poważnie czy nie. Skopiuję tekst z SJ
No cóż są jeśli gramy piach to jego zdanie, wydaje mi się, że troszkę spuściliśmy z tonu, pierwsza runda była lepsza w naszym wykonaniu, ale remis to nie porażka, a jeśli Milan ma tylko 1 punkt więcej to oznacza, że oba kluby mają prawo walczyć o mistrza i oba mają coś za uszami nie robiąc większej różnicy punktów. Wydaje mi się, że walka będzie do końca, no i nie uważam, że przegramy. Jest sporo aspektów, które mówią, że możemy wygrać: [1] ostatnie mecze wygraliśmy, [2] mamy najlepszą obronę w lidze, [3] z najlepszymi drużynami nie przegrywamy w tym sezonie, a w poprzednich nawet w czasach 7 miejsc i tak dawaliśmy rady. Nie wierzę, że możemy przegrać remis będzie najgorszym rozwiązaniem. Potrafimy dobrze przypilnować takich graczy jak Ibrahimovic czy Boateng, którzy potem tłumaczą się, że nie mają dnia. Tak na prawdę nie mamy się czego obawiać, mamy wielkie szanse na mistrza, choć jeśli będziemy grać kichę ze słabszymi zespołami (nawet nie wiem dlaczego tak się dzieje, moim zdaniem Milan kadrowo nie jest wcale lepszy, nawet obronę ma gorszą i pomoc tylko w ataku ma kim świecić, ale być może w tym jest właśnie rozwiązanie mojego zdziwienia) no to możemy tego sukcesu nie osiągnąć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”