Ogólna dyskusja o polityce - Strona 163

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 25 maja 2011, 22:18

Kto korumpował beger? Jak on nie jest w pisie to przepraszam bo moze ze pomylilem.
Lipiński to po pierwsze. Po drugie pare kancelarii prawniczych uznało, że to zdarzenia nie miało żadnych znamion korupcji. Ot po prostu tak wygląda kuchnia polityki. A że taki hałas był po tym bo to oczywiście PiS. Ale jak potem najpierw Radek Sikorski przeszedł do PO dostał jedynke, a potem został szefem MSZ to była cisza. Jak Męzydło przeszedł do PO i dostał jedynkę w Toruniu to cisza, jak Borusewicz przeszedł do PO i został marszałkiem senatu to cisza.
Jak teraz Arłukowicz przeszedł do PO i został ministrem od jakiś tam wykluczonych i dostał jedynkę w Szczecinie to również cisza. Nikt teraz nie prawi o korumpowaniu.
Dlatego mnie smieszy ta pozorna walka z korupcją
Sawicka, Ten doktorek, Marczuk- Pazura, afera gruntowa która rozwaliła rząd Kaczyńskiego itd. to pozorna walka z korupcja? Kontakty Zbynia Mira itd. i parę innych spraw o których ostatnio choćby w wywiadach mówi Kamiński. To, że prokuratora te sprawy ujebuje pod rządami PO to inna kwestia. Ale kroki zostały podjęte, utworzono CBA pierwszą służbe w wolnej Polsce w której służyć nie mogą osoby jakkolwiek powiązane z aparatem PRL, dlatego tak histerycznie atakowaną. To, ze prokuratura te sprawy ujebuje pod rządami PO to inna kwestia, wszak jak pokazał przypadek tego viceministra bodaj finansów Parfianowicza czy jak mu tam, gdzie miał być zatrzymany, ale po interewencji Grasia u szefa prokuratury, który zmienił decyzję szeregoweo prokuratora i sprawy uwalił widać jak to wszystko funkcjonuje.

I powtarzam wszystkiego w parenaście miesięcy się naprawić nie da, no litości. Ważne, że podjęto ku temu kroki i systematycznie krok po kroku gdyby ludzie wiedzieli, że za swoje czynny dosiegnie ich kara to mentalność w Polsce by się powoli zmieniała. A jestem pewien, że jeśli by CBA pod rządami Kamińskiego trafiło na jakąs afere w związkach to czy byłby to jakiś kumpel Kaczyńskiego czy nie to by drążyli temat.
Tez nie chce zaczynac rozmowy, bo generalnie nie mam na to ochoty i mam ciekawsze plany na dzisiejszy wieczór, ale w kontekscie krysztalowego PiS-u radze poczytac o spolkach Srebrna, Srebrna-Media i pochodnych, jak towarzystwo Kaczynskiego i sam Jarosław uwłaszczyli sie na majatku skarbu państwa
No pewnie to takie typowe wbić napisać jedno zdanie, a w ogóle to rozmawiać mi się nie chce. Co może jeszcze przytoczyć nam dramat w trzech aktach? :mrgreen: Tak Kaczyński był uwikłany w afere Fozz :mrgreen: Litości gdyby cokolwiek było na Kaczyńskiego już dawno bardzo dawno temu zostało wyciągniete i zmyłoby go z powierzchnii. Ale tak to stare kotlety
Układ jest prosty,Kaczynki potrafi nawet wejsc w koalicje z lewicą by rządzic,
Z kogo to cytat?
To mnie zawsze bawiło, innym partiom to potrafi się wybaczyć wielkie skurwysyństwa, ale Kaczyńskiemu to wszystko się wypomni. Tak jak na początku postu wspominałem, jak Pis chce przeciąnąć kogoś na swoją stronę stołkami to bee! korupcja polityczna! jak inny to robią to cisza. Typowe podwójne standary.
To jest polityka ja nie mam wątpliwości, że to jest brudna gra. Kaczyński pójdzie z lewicą, żeby rządzić niech idzie nawet z samym diabłem. Dla mnie się liczy efekt jak w piłce nożnej. Jeśli kolacjia z SLD sprawi, ze będą oni tylko przystawką, zadowolą się stołkami a nie będą mieli na nic wpływu i bedzie realizowany program PiSu i i cele które Kaczyński stawia to jestem za. Taki mamy system wyborczy, ze zdobycie 50% głosów jest niemal nie realne, a i nawet to by nie dało zielonego światła do przebudowania państwa, bo jest jeszcze prezydent czy Ci idioci z trybunału konstytucyjnego. Więc jeśli koniec końców kolalicja z SLD doprowadziła by do zrealizowani głównych celów które stawia Kaczyński to byłaby to dobra kolacjia, jak pisałem liczy się efekt uzyskany, a nie z kim.

A i władza Kaczyńskiemu nie jest potrzeban dla samej władzy jak Tuskowi i administrowaniu i grzaniu się w blasku jupiterów, i nic nie robieniu, tylko do tego, żeby coś zmienic, zreformować wg. swojego pomysłu kraj. Można się z jego tezami nie zgadzać, ale on pomysł ma. Nie to co inni. I wiem jedno, że w żadną kolaicja z SLD czy z kims innym gdzie nie będzie realnej szansy czegoś zmienic nie wejdzie, bo jak wspomniałem taka wadza to mu do pyty potrzebna.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 25 maja 2011, 22:33

Natrafiło na afere w zwiazkach? Zwiazki sa przezarte korupcja i to wie kazdy kto widzi co na codzien sie dzieje, jednak dajac poparcie Jarkowi nikt tutaj agenta Tomka nie wysle, bo po co? Nie pisz mi Kamilu o aferach w zwiazkach,kazde stanowkisko kupione,robota załatwiana za 10 tys i wszystko inne i tak od lat.Tylko ze Jaro chciałby zawalczyc z zwiazkami to ma pare % mniej i tak to się kreci w polityce. Dyrektorzy kopan,zwiazkowcy oskarzenie o kurupcje zostaja wysłani na urlopy,wszystko jest zamiatane pod dywan.Pis popiera organizacja w 100% korupcyjna i nie dasz mi ani jednego argumentu ze tak nie jest bo poprostu nie ma.

Kilka kancelari uznało że to nie była korupcja? Lubisz pisac o umaczniu spraw przez prokurature(słusznie swoja droga,masz racje) niektorych spraw PO a tutaj piszesz ze wszystko było ok? Po pare kancelari tak uznało? OK ja nie o tym tylko o zwiazkach.Widz ze masz o tym nikłe pojecie,Kaczynski dojdzie do władzy bedzie gonil układ a zwiazki dalej sie beda smiac jak to miało miejce w latach 05-07.Nikt nie bedzie wysylal agentow by cos wykryli jesli mozna stracic pokazny elektorat.
Kaminski nagle sie obudził bo wybory ida.... teraz sobie nagle przypomniał wszystko,kolejny do koryta.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2011, 22:38 przez MGiggs, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 25 maja 2011, 22:37

Ale moze nastepnym razem przeczytaj (byle nie na blogu JKM i nie salonie24), a nie z automatu odrzucasz kontrargumenty? Wiele spraw po pewnym okresie czasu sie przedawnilo, wiele w tamtych czasach sprzyjalo niekonstytucyjnym czy nieprawnym uwłaszczeniom czy organom vide komisja majatkowa. Czy to jest usprawiedliwnie? Czy to usprawiedliwa takie kumoterstwo? Kazdy sam sobie odpowie w glebi siebie.
Kamil232 pisze:ale Kaczyńskiemu to wszystko się wypomni.
Ale on powiedział w tamtym zdaniu cala prawde na temat polityki. Tego sie nie wypomina, to sie ceni. Gorzej, ze 20 lat pozniej z rozbrajajaca pewnoscia tego co robi, ten człowiek ma byc tym jedynym likwidujacym sitwy, uklady, mordy te nasze.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 25 maja 2011, 22:56

Kilka kancelari uznało że to nie była korupcja? Lubisz pisac o umaczniu spraw przez prokurature(słusznie swoja droga,masz racje) niektorych spraw PO a tutaj piszesz ze wszystko było ok? Po pare kancelari tak uznało?
Pare kancelarii nie związanych z PiSem i nie przyjaznych im. Nie pamiętam w tej chwilii nazw, ale jak już napisałem podałem konkretne przykłady. Beger za przejście do PiSu miała dostać jakieś tam w min. rolncitwa, Arłukowicz za przejście do PO dostał ministra, mogę wiedzieć czym te sprawy ze sobią się rożnią?

Jeśli chodzi o związki to nie mam z nimi styczności więc nie wiem, skoro piszesz, ze takie cyrki się tam dzieję to zapewne masz rację, bo nie widzę powodu dla którego miałbyś sciemniać. Ale to tylko świadczy o skali zjawiska, że niemal w każdej dziedzine życia liczy się komu dasz w łape i trudno oczekiwać od kogokolwiek żeby naprawił to w parenaście miesięcy czy też jedną decyzją czy ustawą, tu trzeba kompleksowych działań i jedną z takich było powołanie Centralnego biura antykorupcyjnego. I mówie, że tak jak Kamiński nie miał skurupłów żeby tropić min. z rządu Pisu, bliskiego znajomego Lecha Kaczyńskiego- Kaczmarka, tak jestem pewien, ze jakby natrafił na jakiś wałek w związkach też by się nie pier****.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 25 maja 2011, 23:14

Tak odbiegajac od tematu to widze że ładne cyrki sa ze stadionami,jak zwykle w tym kraju nie ma winnych,stadiony podobno drozej budowane niz na zachodzie,miodzio.Juz pozna powoli powoływac komisje sledczą.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2089

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 25 maja 2011, 23:19

Kamil232 pisze: Beger za przejście do PiSu miała dostać jakieś tam w min. rolncitwa, Arłukowicz za przejście do PO dostał ministra, mogę wiedzieć czym te sprawy ze sobią się rożnią?
a przy taśmach Beger nie było jeszcze mowy o wydawaniu publicznych pieniędzy przy okazji 'transferów' ?

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 25 maja 2011, 23:20

Kaminski nagle sie obudził bo wybory ida.... teraz sobie nagle przypomniał wszystko,kolejny do koryta.
Nie widziałem tego wcześniej. Bzdura i absurd. On o tych sprawach mówił już dużo wcześniej, listy do Seremeta w tych sprawach wysyłał już w zeszłym roku bodaj koło Listopada, bodaj były ich dwa. Więc absurdalne są te zarzuty, że teraz sobie niby o wszystkim przypomniał.

A co do stadionów, to ja już od dawna z paroma osobami byłem gotów się założyć, ze za pare lat bedziemy mieli komisję sledczą do spraw wałków przy Euro 2012.
Kraków doinwestował stadion Wisły brakującą kwotą 70 milionów - nie mamy nic przeciwko, bo zaczętą budowę tak czy siak trzeba skończyć. Ale... zaraz, zaraz. O co chodzi z cenami stadionów w Polsce? Dlaczego nikt jeszcze nie zainteresował się tym, że koszt obiektów budowanych u nas w kraju jest drastycznie zawyżany, czyli że w praktyce ktoś nas wszystkich okrada na grube miliony (dziesiątki milionów)? Przecież mamy do czynienia z przekrętem na niespotykaną skalę.

Nowy stadion Wisły, który - to trzeba przyznać, że biorąc pod uwagę standardy na świecie - i tak będzie dość dziadowski, ma kosztować wedle najnowszych wyliczeń 500 milionów złotych, czyli 130 milionów euro. A pomieścić będzie mógł 33 tysiące widzów.

Teraz powiedzcie sami - jak to możliwe, że stadion w Lipsku kosztował 90 milionów euro, mimo że jest większy (zdjęcie 1, 44 tysiące miejsc) i pod każdym względem nowocześniejszy? Jakim cudem stadion w Aachen (zdjęcie numer dwa, w budowie) kosztować ma 50 milionów euro, czyli prawie trzy razy mniej niż obiekt Wisły, mimo że pojemność będzie identyczna? Z czego wynika fakt, że stadion w Dreźnie (zdjęcie numer 3) - również o pojemności równej obiektowi Wisły, ale również zdecydowanie ładniejszy i nowocześniejszy - kosztuje 46 milionów euro?

Mało tego - obiekt w Mainz, który jest właśnie w budowie, wyglądać będzie bardzo podobnie do stadionu Wisły (zdjęcie 4) i będzie mieć identyczną pojemność. Koszt - 40 milionów euro. Ponad trzy razy taniej! Gdzie jest brakujące 90 milionów euro?

Kolejne zdjęcia, które wrzuciliśmy to nowy obiekt Leverkusen (zdjęcie 5, 30 000 miejsc, 70 milionów euro) oraz stadion w Hannoverze (zdjęcie 6, 49 000, 83 miliony euro). Ktoś jawnie śmieje się nam w twarz. Republika bananowa.
http://www.weszlo.com/news/4770

Tekst z 1 kwietnia 2010 roku, teraz jeszcze te ceny chyba poszły w góre :lol: A dodać należy wszakże, że przecież w Polsce jest tańsza siła robocza niż u Szwabów. Cyrk i to nie mały :mrgreen:

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 26 maja 2011, 20:48

MGiggs pisze:Tak odbiegajac od tematu to widze że ładne cyrki sa ze stadionami,jak zwykle w tym kraju nie ma winnych,stadiony podobno drozej budowane niz na zachodzie,miodzio.Juz pozna powoli powoływac komisje sledczą.
To w takim razie trzeba by pewnie powoływać do co drugiego przetargu publicznego :lol:

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 01 cze 2011, 12:49

- Zbliżamy się do momentu, kiedy związki partnerskie byłyby do zaakceptowania przez większość w przyszłym Sejmie, jak i przez Polaków - powiedział wczoraj premier Donald Tusk

Premier po raz pierwszy odniósł się do złożonego kilka dni temu w Sejmie projektu SLD o związkach partnerskich. Tusk zadeklarował, że związki byłyby do zaakceptowania bez możliwości adopcji dzieci, co - w jego ocenie - było jednym z głównych powodów wątpliwości.

- Sam w sobie nie mam za grosz tolerancji wobec homofobów, również we własnej partii - mówił Tusk.

Projekt SLD napisany we współpracy z organizacjami gejów i lesbijek, nie przewiduje małżeństw homoseksualnych ani adopcji dzieci dla związków jednopłciowych. Daje związkom partnerskim, również homoseksualnym, prawo do dziedziczenia, wspólnego rozliczania się, zasięgania w szpitalu informacji o stanie zdrowia partnera, a także decydowania o miejscu pochówku.

Polska jest jednym z nielicznych państw UE, które nie ma żadnych regulacji dla par jednopłciowych.

Premier zastrzegł, że do wyborów nie ma szans na uchwalenie ustawy. - Wydaje się, że po wyborach będzie znakomity moment, żeby do tego tematu wrócić - zadeklarował. Dodał, że wraz z przepisami trzeba budować kulturę tolerancji dla odmienności, także jeśli chodzi o preferencje seksualne.

Więcej... http://wyborcza.pl/1,75478,9702626,Zwia ... z1O1JeIk44

Jeszcze jakieś wątpliwości Arku na temat prawicowości PO? :lol:

Mam nadzieję, że tak jak było z laptomami dla każdego dzieciaka, z kastracja pedofilii etc. etc. tak i tym razem skońćzy się tylko na gadaniu Tuska.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1492
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 01 cze 2011, 12:54

- Zbliżamy się do momentu, kiedy związki partnerskie byłyby do zaakceptowania przez większość w przyszłym Sejmie, jak i przez Polaków - powiedział wczoraj premier Donald Tusk
A skąd ten sepleniący rudzielec to wie?

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 01 cze 2011, 12:56

Myślę, że PO jest już po słowie z SLD i taka koalicja będzie rządziła naszym krajem po jesiennych wyborach. Stąd takie słowa Tuska.

GacekACM
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: GacekACM » 01 cze 2011, 12:57

Homofobowie powinni być spokojni, sprawą zajmuje się SLD, bo to jest projekt ich autorstwa, czyli lata miną, zanim coś ciekawego się w tej sprawie wydarzy.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1374
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 01 cze 2011, 14:17

GacekACM pisze:Homofobowie
Ten termin to jakiś logiczny horror.Sugeruje (a właściwie mówi wprost),że ten,kto nie akceptuje homoseksualizmu najzwyczajniej w świecie się go boi.BZDURA,ale za to świetne PR (sam termin jest z założenia pejoratywny) wiadomego lobby.

Jestem osobą tolerancyjną (w myśl demokratycznej zasady rządów większości z poszanowaniem praw mniejszości),nikomu pod kołdrę zaglądać nie będę.Zwisa mi czy Kaczyński (nie,nie ten - chodzi o powszechnie szanowanego (słusznie!) znawcę muzyki poważnej) zabawia się z dwudziestoparoletnimi chłopakami.Przy obopólnej zgodzie jest to jego prywatna sprawa.Jeśli natomiast chce przekazać te 'wartości' dzieciom (bo o adopcję i inne 'równouprawnienie' - o tym dalej z przykładem Szkocji - idzie tu gra,z czym takie Lambda nawet się nie kryje),do tego - z założenia - nie swoim - to mamy jako społeczeństwo problem.Moim zdaniem stan prawny z tzw. postępowej Europy,gdzie np. zabrania się w szkole używać terminów 'mama' i 'tata' (Szkocja) tylko 'opiekun' by nie urazić dzieci z wiadomych rodzin jest nie do zaakceptowania.Ba jest to,w moim rozumieniu,najzwyczajniej w świecie chore.Szanujmy prawa mniejszości,ale nie kosztem większości i nie wpadajmy w pułapkę tzw. politycznej poprawności,która prowadzi do do takich legislacyjnych potworków jak te w Szkocji czy Skandynawii.To nie jest 'postęp' - to upadek cywilizacyjny.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 01 cze 2011, 16:00

Szkoda, że na tym forum nie ma opcji lubię to, albo dawania piwa za posta, bo nie wątpliwie za ten post Mazurowi się taki należy. Podpisuje się pod tym obięma ręcami. Nikomu do łóżka nie zaglądam i jak ktoś chce pakować swoje prącie w odbyt jego sprawa, ale żeby w związku z tym zboczeniem domgać się praw dostępnych dla normalnych rodzin to jest skandal i z tym zawsze będę walczył.
Instytucja małżeństwa została stworzona w jakim celu? Pomijając w tym momencie religie. Dlaczego np. państwo tworzy możliwość wspólnego rozliczania się od podatku czyli zachęca do małżeństwa? Po to bo małżeńśtwo ma do czegoś prowadzić, prowadzić do potomostwa, do tego, by dany naród się rozrastał. Zresztą podobne ulgi są na dzieci. Pederaści mimo, że wg. niektórych są bardziej naturalni od natury to potomostwa nie stworzą, także nie należa im się żadne przywileje i nie mają żadnego prawa dostąpić zaszczytu zawarcia aktu małżeństwa.
Jak chcą po sobie dziedziczyć to niech sobie założą spółkę Kowalski& Malinowski.

Rodzina= Mama+ Tata
Małżeństwo= Kobieta+ Mężczyzna.

Wsio.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”