Która liga świata jest najsilniejsza?? - Strona 18

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Która liga jest najsilniejsza ?

Angielska
47
34%
Włoska
34
24%
Hiszpańska
48
35%
Niemiecka
8
6%
Francuska
0
Brak głosów
Brazylijska
2
1%
Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Re: Która liga świata jest najsilniejsza??

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 16 sty 2013, 9:39

Odnosnie argumentow typu LE jest nieoplacalna dla legendarncyh druzyn z PL to odpowiem tak. Barcelona olala LM a dokladnie polfinal LM z CFC bo im sie to nie oplacalo. Paradoksalnie Barca zarobila wiecej nie wygrywajac LM.

Jak dla mnie najciekawiej rozwija sie Bundesliga. Tam wszystko zaczynajac od pilkarzy poprzez infrastrukture konczac na kibicach jest na bardzo wysokim poziomie.Tej lidze brakuje tylko wielkich transferow za 40 baniek oraz wyrobienia sobie marek jak teraz to robia na wyspach z City czy Tottenhamem. Mysle ze to sie zmieni z czasem bo kluby maja zdrowe finanse i nie sa im porzebne pieniadze romka czy szejkow zeby cos znaczyc. WIerze ze za pare lat to wlasnie bundesliga bedzie rozdawac karty. Tym bardziej ze bedzie to liga posrednia tzn z tempem meczow z Anglii i futbolem technicznym z Hiszpanii.

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 16 sty 2013, 10:42

Odnosnie sytuacji z kibicami w Anglii i w Niemczech, to duza robote robi tutaj infrastruktura, tzn znacznie wieksze stadiony w Niemczech budowane na niedawne mistrzostwa swiata i nie tylko, ale co jeszcze wazniejsze bardzo duzo zwieksza frekwencje przystepna cena biletow, co w porownaniu do Anglii znacznie sie rozni. W Niemczech przecietny Niemiec moze sobie pozwolic na wejsciowke bezproblemowo, a w Anglii na niektorych stadionach ceny sa bardzo wysrubowane.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2013, 10:51 przez Gall, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 16 sty 2013, 10:47

Bienias pisze:Tej lidze brakuje tylko wielkich transferow za 40 baniek oraz wyrobienia sobie marek jak teraz to robia na wyspach z City czy Tottenhamem.
Martinez :P

Co chodzi o sam rozwoj ligi to Bundesliga bezapelacyjnie przoduje. Niemcy to Niemcy, dążą do perfekcji.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6305
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 16 sty 2013, 14:59

Bienias pisze:Odnosnie argumentow typu LE jest nieoplacalna dla legendarncyh druzyn z PL to odpowiem tak. Barcelona olala LM a dokladnie polfinal LM z CFC bo im sie to nie oplacalo. Paradoksalnie Barca zarobila wiecej nie wygrywajac LM.
Mógłbyś nieco zagłębić mnie w temat? :)

Awatar użytkownika
szefu91
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 65

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szefu91 » 16 sty 2013, 15:08

Chodzi bodajże o premie za zwycięstwo w LM.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 16 sty 2013, 15:41

Odnosnie argumentow typu LE jest nieoplacalna dla legendarncyh druzyn z PL to odpowiem tak. Barcelona olala LM a dokladnie polfinal LM z CFC bo im sie to nie oplacalo. Paradoksalnie Barca zarobila wiecej nie wygrywajac LM.
Marna kpina, to, że Anglicy leją na LE to jest fakt. Wystarczy spojrzeć na składy jakie wystawiają.

Transfer z ostatnich dni Remy'ego to świetny przykład tego o czym tutaj pisałem. Ostatni zespól PL wyciąga waznego gracza z czołowego klubu Ligue 1 za ponad 10 milionów funtów. A zaraz dołączy drugi, reprezentant Francji M'Villa.
W żadnej innej lidze średniaki i ogórki nie byłby w stanie takich zawodników ściągnąć.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2281
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 16 sty 2013, 15:45

Kamil232 pisze:Ostatni zespól PL wyciąga waznego

Ale przy tym przykładzie nie chcesz mi powiedzieć, że klasa tego klubu zaważyła ? Zapewne tylko tygodniówka go przyciągnęła.Nie chcę wchodzić w tę dyskusję tutaj bo i tak nic z tego nie wyjdzie, ale ten przykład tylko dowodzi o finansowej kwestii a nie o żadnej innej.

Podbijam prośbę kogoś wyżej, Bienias dlaczego niby więcej Barcelona zarobiła ?

Z tego co widzę to premia za awans do 1/2 to 4,9 mln €, pokonany w finale dostaje 6,5 mln € zaś zwycięzca 10 mln €.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 16 sty 2013, 15:52

Kamil232 pisze:Ostatni zespól PL wyciąga waznego gracza z czołowego klubu Ligue 1 za ponad 10 milionów funtów.
Pokazuje to tylko jaką odskocznią jest L1. Kierunek brytyjski wśród zawodników L1 jest bardzo modny. I Tak jak napisał EnJoy's, głownie chodzi tutaj o finanse. Pytanie tylko ile klubów z PD byłoby nim zainteresowanych? Raczej wątpliwa sprawa.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 494

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 16 sty 2013, 16:02

EnJoy's pisze: Podbijam prośbę kogoś wyżej, Bienias dlaczego niby więcej Barcelona zarobiła ?
Szefu napisał więc ja usunąłem swój post. Premie pewnie obiecane były im wysokie za zwycięstwo w LM. Choć z drugiej strony potrzeba doliczyć, że zwycięzca LM gra później SPE i KMŚ co klubowi tez przyniosłoby zyski i jeszcze bardziej rozreklamowałoby klub w Japonii gdzie zyski od fanów z stamtąd mogą być duże.
Kamil232 pisze:Transfer z ostatnich dni Remy'ego to świetny przykład tego o czym tutaj pisałem. Ostatni zespól PL wyciąga waznego gracza z czołowego klubu Ligue 1 za ponad 10 milionów funtów. A zaraz dołączy drugi, reprezentant Francji M'Villa.
Co ty pierdzielisz :?: Jakby w innych ligach kasa była taka jak w Anglii(lub w Anglii taka jak w innych ligach) to przeciętniaki z Włoch czy Hiszpanii wyciągałby piłkarzy z lepszych klubów Anglii(dokładniej chodzi o kluby typu LFC czy Spurs). Równie dobrze mogę napisać, że liga Rosyjska jest super bo klub który nie gra w LM wyciąga jednego z najlepszych napastników na świecie z jednego lepszych klubów z Włoch. Jeszcze chciałbym zobaczyć tygodniówki tych świetnych przykładów jakie podałeś.

e: Jeśli chodzi o LM i LE to różnica premii które dostają kluby za udział w tych pucharach jest przepaścią. UEFA powinna to zmienić.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2013, 16:09 przez Slim91, łącznie zmieniany 1 raz.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 16 sty 2013, 16:05

Typowa propaganda Bieniasa :brawo:

Barca zarobiła więcej od Chelsea która wygrała LM tylko napisał to tak by nikt nie wiedział o co chodzi.

Barca jakby wygrała LM miałaby dużo wiecej kasy niż przy odpadnięciu z LM.

W LE co pokazywał już Daaamian- Żilina dostająca 6 meczy w dupe dostała podobna kase co A.Madryt wygrywające LE.

Ciekawi mnie to że pare lat temu jak wszystkie druzyny z La Liga poza Getafe(?) nie awansowały z grupy w Pucharze Uefa/LE to czytałem że ten puchar odpuszczają, teraz nagle tak nie jest.
Po Angielskich klubach widac jakimi składami w niej grają. LIverpool niedawno grywał w finale LM a Spursi byli w 8 . Dla nich LE to ani prestiż ani kasa.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 16 sty 2013, 16:07

MGiggs pisze:W LE co pokazywał już Daaamian- Żilina dostająca 6 meczy w dupe dostała podobna kase co A.Madryt wygrywające LE.
Mógłbyś rozwinąć ten temat, lub chociaz przypomnieć post Damiana. Bo coś mi tutaj śmierdzi.

E:
Ok, mam. Chodzi o to, że Żilina dostała prawie tą samą kasę za 6 porażek w LM, co Porto za triumf w LM.

Tylko wiesz co to udowadnia? Że kluby, które olewają LE, tak naprawdę nastawione są przeważnie tylko na sukces finansowy. I to jest żałosne.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2013, 16:13 przez bartbuks, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
szefu91
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 65

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szefu91 » 16 sty 2013, 16:09

EnJoy's pisze:Podbijam prośbę kogoś wyżej, Bienias dlaczego niby więcej Barcelona zarobiła ?
Napisałem przecie:
http://www.fcbarca.com/42386-brak-tytul ... -euro.html

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 16 sty 2013, 16:13

Mógłbyś rozwinąć ten temat, lub chociaz przypomnieć post Damiana. Bo coś mi tutaj śmierdzi.
Daaaamian pisze:W ramach ciekawostki - w sezonie 10/11 Porto za wygranie Ligi Europy zgarnęło w sumie 7,998 mln euro. MKS Zilina za udział w Lidze Mistrzów, gdzie w fazie grupowej przegrała wszystkie 6 spotkań strzelając 3 bramki i tracąc 19, zgarnęła łącznie... 7,729 mln euro.
To prawda. Atletico 3 lata temu za wygranie LE zarobilo tyle samo co bodajze Maccabi, ktore nie wyszlo z grupy LM.

Przydaloby sie, zeby UEFA wpompowala wiecej kasy w LE, zeby paniczom z Anglii chcialo sie tam grac :)

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 16 sty 2013, 16:56

Co ty pierdzielisz Jakby w innych ligach kasa była taka jak w Anglii(lub w Anglii taka jak w innych ligach) to przeciętniaki z Włoch czy Hiszpanii wyciągałby piłkarzy z lepszych klubów Anglii(dokładniej chodzi o kluby typu LFC czy Spurs).
I Tak jak napisał EnJoy's, głownie chodzi tutaj o finanse
Zapewne tylko tygodniówka go przyciągnęła
No i pewnie macie racje, ale cóż to ma do rzeczy? Jakbyście panowie nie zauważyli to na tym świecie rządzi pieniądz. W Barcelonie czy Realu to może goście grają za free? Jakby Messiemu nie płacili 20 mln euro, a Ronaldo 15 to by tam grali? Godzili by się grać za pół darmo, ze względu na klasę klubu? Naiwność.

Już o tym pisałem nie oceniam tego czy fajna jest kasa od szejków czy fajna jest kasa do Ruskich, czy innych właściceli bo to w kontekście siły ligi nie wiele ma do znaczenia. One są i dzięki nim przychodzą do Premier League zacni piłkarze. Dzięki sporej kasie nawet i średniaki i ogórki mogą sobie wyrywać z innych lig czołowych graczy. Wpływ na to ma równie marketing całej ligi i prestiż który udało się zbudować, ale to niczyja wina, że Anglicy potrafią tak swoją ligę sprzedawać, że garną się do niej inwestorzy czy że telewizja płaci sporą kasę za prawa TV i dzięki temu nawet i średniaki Premier League biją w tygodniówkach zespoły z innych lig. Wolny rynek niech inne ligi też stworzą taki produkt i ich kluby czerpią taki hajs.

Fakt jest taki, że on jest i go wykorzystują. To, że kasa buduje przewagę Premier League nad innymi ligami to fakt, no ale co z tego? Taki jest ten świat. Kto ma hajs ma fury, domy i jachty, kto nie ma to się wozi fiatem pandą. Kluby PL go mają więc w ich lidze grajo zacni piłkarze i dlatego liga jest silna, inne ligi mają mniej więc i ligi są słabsze.

I tak Mirku masz rację jakby nagle w Rosji powstało z 10 takich klubów jak Anżi, i płaciły by one z 2-3 razy więcej niż w innych krajach to jestem przekonany, że wiele wielkich nazwisk by tam odpłynęło. Prestiż ligi by rósł. I nie miałbym problemu z napisaniem, że ta liga teraz rządzi. Taki jest ten świat, że rządzi hajs i zapewniam Cię, że jakby Barcelonę nie było stać płacić po 20 mln euro rocznie swoim gwiazdom, to one pewnie by tam nie grały. Klasa klubu? A ileż to już wielkich firm upadło, bo nie było kasy.

NIe chcę przez to powiedzieć, że historia i prestiż klubu czy ligi się nie liczy. Otóż liczy się, ale w przypadku porównywalnych gaż czy nieco mniejszych. Messi może nie chcieć odchodzić do Anżi nawet jak tam dostanie 50 mln euro za sezon, bo w Barcie mu płacą 20, przy tak wielkich kwotach już potem te parę milionów wielkiego znaczenia nie ma. Ale jakby mu płacili w Barcie 2-3 miliony, a Aniżi dawała 25 to jakoś mi się wydaje, że mocno by się zastanowił nad transferem.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 16 sty 2013, 17:04

Kamil232 pisze:W Barcelonie czy Realu to może goście grają za free?
Co innego jest iść za kasą do QPR, a co innego iść za kasą i pucharami do Barcy, Realu, United, Bayernu.
Kamil232 pisze:Wpływ na to ma równie marketing całej ligi i prestiż który udało się zbudować, ale to niczyja wina, że Anglicy potrafią tak swoją ligę sprzedawać, że garną się do niej inwestorzy czy że telewizja płaci sporą kasę za prawa TV i dzięki temu nawet i średniaki Premier League biją w tygodniówkach zespoły z innych lig. Wolny rynek niech inne ligi też stworzą taki produkt i ich kluby czerpią taki hajs.
O tym pisałem w moim poście kilka stron wcześniej, więc nie musisz pisać tego z takim wyrzutem. :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”