Polityka za granicą - Strona 180

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Za kim jesteś?

Zełeński
12
57%
Putin/Trump
9
43%
Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 28 lut 2022, 10:59

Conrado pisze:
28 lut 2022, 10:43
Dzisiaj przebudziłem się przed 5 i poszedłem na jedynkę a jak wróciłem to sprawdziłem w telefonie i zobaczyłem że 15 km od przejścia w Zosinie spadły bomby czyli w sumie ok 90 km od mojego rodzinnego domu i już nie zmrużyłem oka aż do budzika czyli do 6.40.
Cholernie mnie to wszystko stresuje :?
no właśnie. Co byście zrobili, gdyby wojna przeniosła się na terytorium Polski? Jakieś scenariusz w głowie macie?

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3409

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 28 lut 2022, 11:02

Tam zaraz Czeczeni z Europy dołącza, poinformował ich przywódca. Oni się nie utożsamiają z prywatną armią Kadyrowa.
Do tego zapewne spory zaprzęg Ukraińców ze struktur Legii Cudzoziemskiej dołączył a to już będzie spore wzmocnie oddziałów specjalnych.

Co do tego dzbana :D

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2290
Kibicuję: AC Milan

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 28 lut 2022, 11:08

A co robia kraje balkanskie ? One wiedza, ze jest wojna ?

Nie chce nikogo oceniac, zastanawiam sie tylko.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2888

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 28 lut 2022, 11:11

Seba a jak ktoś jest w Legii cudzoziemskiej to nie jest traktowany jak zdrajca w normalnych warunkach?

Awatar użytkownika
losiu03
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 215
Kibicuję: Manchester United

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: losiu03 » 28 lut 2022, 11:20

Conrado pisze:
28 lut 2022, 10:43
Dzisiaj przebudziłem się przed 5 i poszedłem na jedynkę a jak wróciłem to sprawdziłem w telefonie i zobaczyłem że 15 km od przejścia w Zosinie spadły bomby czyli w sumie ok 90 km od mojego rodzinnego domu i już nie zmrużyłem oka aż do budzika czyli do 6.40.
Cholernie mnie to wszystko stresuje :?
Znam twój ból, bo jestem w podobnej sytuacji. Mocno obawiam się o całą tą sytuacje i już nawet nie tyle o samą eskalację konfliktu, ale chociażby o to, że w końcu znajdzie się przypadkowa, zagubiona rakieta, która jebnie gdzieś przy granicy, ale już na terytorium Polski.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1978

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 28 lut 2022, 11:35

Diamen23 pisze:
28 lut 2022, 10:59
no właśnie. Co byście zrobili, gdyby wojna przeniosła się na terytorium Polski? Jakieś scenariusz w głowie macie?
Po pierwsze ewakuacja rodziny z terenów wschodnich(obecnie mieszkam blisko granicy z Niemcami) a póżniej pewnie karabin do ręki i co ma być to będzie oczywiście że byłyby wątpliwości byłby strach ale koniec końców pewnie tak bym zrobił.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2925

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 28 lut 2022, 11:36

Ja od rana swojej pracy nawet nie robię tylko cały czas podaję jakieś kanapki, słodkie, wodę, herbaty, kawy. Nooo jest masakra na granicy.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2234
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 28 lut 2022, 11:39

Enjo pisze:
28 lut 2022, 11:08
A co robia kraje balkanskie ? One wiedza, ze jest wojna ?

Nie chce nikogo oceniac, zastanawiam sie tylko.
W Belgradzie odbyły się marsze na rzecz Ukrainy, ale tam Vučić się zbyt z Orbanem i Putinem kumpluje, żeby cokolwiek zrobić. Plus - jak dołączy do sankcji przeciwko Rosji, a inni znowu się na nich wypną, to tak naprawdę zostaną z niczym, a obecnie sytuacja na Bałkanach i tak jest bardzo napięta. Generalnie sytuacja mało ciekawa - bo z jednej strony co chwilę wraca temat dołączenia Serbii do UE, a z drugiej - jakby nie finansowe wsparcie Rosji, ten kraj już dawno byłby w głębokiej dupie. W międzyczasie serbskie media oczywiście toczą prorosyjską narrację, ale tam media są całkowicie kontrolowane przez władzę i propaganda ma się doskonale, a uciszanie mediów niezależnych (np. serwisu śledczego KRIK) wchodzi już na wyższy level od jakiegoś czasu.

I chociaż tam ludzie na ulicach opowiadają się za "stop wojnie" i noszą ukraińskie flagi, to np. wczoraj można było zaobserwować zmasowany atak botów na Twitterze, które wyciągając zdjęcia ze starego filmu głosiły, jakoby na stadionie Crvenej Zvezdy kibice prezentowali antyukraińską oprawę, co jest oczywistą bzdurą.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2290
Kibicuję: AC Milan

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 28 lut 2022, 11:40

Conrado pisze:
28 lut 2022, 11:35
a póżniej pewnie karabin do ręki i co ma być to będzie oczywiście że byłyby wątpliwości byłby strach ale koniec końców pewnie tak bym zrobił.
ja to samo. Tym bardziej, przynajmniej ja sobie tak to obrazuje - ze ci rosjanie to nie tacy straszni jak ich maluja. Ukraincy to pokazuja.

A co do kwestii gospodarczych, to jak to dalej moze wygladac ? Bo ja od zawsze mam ograniczone zaufanie do NIemiec, szeroko rozumianego zachodu, a teraz sie to jeszcze bardziej poglebia. Zmierzam do tego, ze teraz fajnie sobie gadaja, cos nakladaja, a za miesiac-dwa w sumie powiedza, ze Wova brzydko zrobil, ale w sumie ten gaz spoko itd.
NIe macie przeswiadczenia, ze to moze byc troche na pokaz, na chwile ?

Marzy mi sie aby to nie wrocilo juz nigdy do stanu przed tygodnia, do biznesow jak zawsze. Jak dla mnie te sankcje moga trwac rok, dwa, piec.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 28 lut 2022, 11:43

Myślę że kiedy będzie już po wszystkim (mimo wszystko staram się myśleć pozytywnie) to powinna u nas wrócić zsw z tym że nie wielomiesięczna ale w jakimś okrojonym wydaniu ok kilku tygodni skondensowanej nauki/praktyki obsługi i użycia broni rzutu granatem umiejętności zachowania się w razie bombardowania z zakresu zakładania opatrunków nawet jakaś taktyka ale to nie mogłoby wyglądać tak jak kiedyś czyli strzelanie kilka razy w roku i to jeden magazynek bo '"wojsko nie ma pieniędzy" godziny musztry bo trzeba jakoś zabić czas a tak to służby warty i jazda na szmacie :? kiedy byłem w wojsku było jeszcze odśnieżanie (łopat było mało więc taboretami) ale teraz zim praktycznie nie ma.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 28 lut 2022, 11:51

Enjo pisze:
28 lut 2022, 11:40
Marzy mi sie aby to nie wrocilo juz nigdy do stanu przed tygodnia, do biznesow jak zawsze. Jak dla mnie te sankcje moga trwac rok, dwa, piec.
Po pierwsze to powinni zapłacić za cały ten syf który zrobili na Ukrainie zapłacić w dosłownym rozumieniu tego słowa.
Po drugie wszelkie sankcje powinny być utrzymane dopóki [k****] z kgb nie odejdzie (mam nadzieję że dożywocie ale wolałbym żeby go zabili)
Po trzecie posadzenie na kremlu kogoś normalnego i wcale nie musi być euroentuzjastą ale człowiekiem przewidywalnym.

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1199

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 28 lut 2022, 11:52

Polityka to trochę taki poker, w którego Putin umiejętnie grał. Ćwiczenia, parady, zakręcanie kurka, propaganda. Tupnął nóżką i wszyscy tańczyli jak chciał. Tylko w pewnym momencie chyba delikatnie się przeliczył - poszedł na całość, pewny swego, a tu obrońcy nie rozłożyli nóg przed potężną Rosją. Gdyby wszystko poszło po jego myśli byłoby bardzo źle dla naszego regionu. Ukraińcy swoją postawą dali czas całej Europie żeby trochę schłodzić głowę agresora. W przypadku szybkiego zwycięstwa Rosji IMO skończyłoby się tylko na grożeniu palcem. Może wysłał gorsze jednostki czy sprzęt, ale absurdalne sytuacje z pola walki czy nawet małe porażki Rosji sprawiają, że upada jej wizerunek jako potęgi nie do zatrzymania.

Mam cichą nadzieję, że w świetle obecnych wydarzeń, szeroko pojęty Zachód zajmie się umacnianiem współpracy i sprawami bezpieczeństwa kontynentu. Jako wspólnota Europa jest siłą, z którą każdy musi się liczyć. Ostatnie lata dobrobytu mocno rozleniwiło społeczeństwo i zaczęło się szukanie problemów z kapelusza, a podstawy takie jak bezpieczeństwo zeszły na dalszy plan. Licho nie śpi.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 28 lut 2022, 11:55

sci pisze:
28 lut 2022, 11:11
Seba a jak ktoś jest w Legii cudzoziemskiej to nie jest traktowany jak zdrajca w normalnych warunkach?
Obywatel polski może służyć legalnie w obcej armii tylko w dwóch sytuacjach: gdy uzyskał na to zgodę ministra spraw wewnętrznych lub gdy jest jednocześnie obywatelem innego państwa, mieszka na jego terytorium i tam pełni służbę. Osobom, które były żołnierzami zawodowymi, zgody udziela minister obrony narodowej.
Piszesz pisemko i tyle. Kiedyś ganiali prawnie tych, którzy nie poszli do zetki a wyjechali do Legii Cudzoziemskiej. Każdy kraj ma swoje przepisy, ale generalnie jak odbyłeś służbę zasadniczą w swoim kraju to nie będziesz prawnie uznany za zdrajcę.

Rosja blokuje dostęp do strony która Ukraińcy stworzyli, żeby rodziny mogły odnaleźć swoich żołnierzy.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 28 lut 2022, 11:58

Enjo pisze:
28 lut 2022, 11:40
Conrado pisze:
28 lut 2022, 11:35
a póżniej pewnie karabin do ręki i co ma być to będzie oczywiście że byłyby wątpliwości byłby strach ale koniec końców pewnie tak bym zrobił.
ja to samo. Tym bardziej, przynajmniej ja sobie tak to obrazuje - ze ci rosjanie to nie tacy straszni jak ich maluja. Ukraincy to pokazuja.

A co do kwestii gospodarczych, to jak to dalej moze wygladac ? Bo ja od zawsze mam ograniczone zaufanie do NIemiec, szeroko rozumianego zachodu, a teraz sie to jeszcze bardziej poglebia. Zmierzam do tego, ze teraz fajnie sobie gadaja, cos nakladaja, a za miesiac-dwa w sumie powiedza, ze Wova brzydko zrobil, ale w sumie ten gaz spoko itd.
NIe macie przeswiadczenia, ze to moze byc troche na pokaz, na chwile ?

szczerze to nie chce mi się wierzyć, że Rosjanie to takie ciamajdy jak się ich opisuje w mediach. Akurat to jest istotna taktyka mediów żeby opisywać ich w taki sposób i osłabiać morale Rosjan i wzmacniać morale Ukraińców - łatwiej zapewne walczyć na wojnie z myślą że twój przeciwnik to nieudacznik.

A co do sankcji to miło zobaczyć sankcje nakładane na Rosję, ale dostaniemy ładnym rykoszetem. Ceny energii w górę, paliwa w górę, złotówka osłabiona, ogromna inflacja będzie rosnąć dalej i dalej.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 28 lut 2022, 12:04

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”