Ogólna dyskusja o polityce - Strona 182

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 07 paź 2011, 22:25

Wilmore pisze: Jedna Polskę chce podpalić, byle postawić na swoim. Nie jest przypadkiem, że najwięcej jej pretorianów jest na forach internetowych, a poparcie wśród osób z wyższym wykształceniem ma śmiesznie niskie. Nie jest przypadkiem, że jej wrogami są nawet niektórzy prawicowi publicyści. Ot, bękart demokracji, która głos daje również ludziom zaślepionym, pozbawionym pojęcia o polityce. Oczywiście, na PiS głosują też osoby o zupełnie innym profilu - głównie z albo niskich pobudek (nienawiść do żydokomuny) albo dla ochrony własnych interesów.
Poparcie osób z niskim wykształceniem - http://www.rp.pl/artykul/600151,729209.html
ale szacunek - to chyba jeden z najkulturalniejszych postów twoich na forum. A poza tym klasyczne "Boje się PiS", mogłeś się bardziej wysilić, szkoda.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3333

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 07 paź 2011, 22:25

piwus pisze:
Chlopaczek pisze:Piwus agitka? Na rzecz kogo agituje?
W Polsce tylko są dwa rodzaje: pro i anty. Wybierz.
Ty mi powiedz. Chcialbym sie dowiedziec na rzecz kogo agituje. Jezeli Ty myslisz ze sa tylko te dwie strony to w zasadzie kazda rozmowa o polityce jest agitka a ja agitowalem na rzecz PO. Co byloby pozbawione sensu skoro nawet na nich nie bede glosowal.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 07 paź 2011, 22:28

edna Polskę chce podpalić, byle postawić na swoim. Nie jest przypadkiem, że najwięcej jej pretorianów jest na forach internetowych, a poparcie wśród osób z wyższym wykształceniem ma śmiesznie niskie. Nie jest przypadkiem, że jej wrogami są nawet niektórzy prawicowi publicyści. Ot, bękart demokracji, która głos daje również ludziom zaślepionym, pozbawionym pojęcia o polityce. Oczywiście, na PiS głosują też osoby o zupełnie innym profilu - głównie z albo niskich pobudek (nienawiść do żydokomuny) albo dla ochrony własnych interesów.
Jako człowiek poważny i z wyższym wykształceniem zostaję z dwoma wyborami
oho i to Kaczyński dzieli Polaków :lol: Na Pis głosują tylko zaślepieni idioci bez wykształcenia.

Odbije piłeczkę, żeby głosować na PO trzeba być albo Rychem Krauze tudzież Sobiasiekiem i ma się w tym swój interes, albo jest się pożytecznym idiotą, który wierzy w brednie o podpalaniu Polski. Ile zostało z tych rzekomych nadużyć władzy PiS i państwa policyjnego? Morderstwo laptopa przez Ziobrę i dorsz za 7 zł.
Sprawdzeni, skuteczni ludzie na kolejną falę kryzysu albo zgromadzenie fanów wodza, którzy nie mają żadnego programu gospodarczego, nawet głupiego.
Oho nagle premier od ciepłej wody i tu i teraz , ma być tym który będzie twardy i skuteczny. Dobre sobie.
Sprawdzeni? od tego,że i twoje dzieci bedą musiały spłacać długi które pozaciągał?

No to ja też polecę wierszykiem, co do wspomnianych rodzących się Polaków.

Oczka po Tatusiu,
Uszka po Mamusi,
80 tys. długu po Tusku*

*
Jak wynika z danych przygotowanych na prośbę "DGP" przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych przyszli emeryci, ubezpieczeni w ZUS, mają już zapisaną na kontach w I filarze astronomiczną kwotę 2,07 bln zł. Tyle, że tych pieniędzy już nie ma, bo zostały wydane na bieżące emerytury. To dług obciążający każdego Polaka kwotą ok. 53 tys. zł.

A jeśli dodamy do tego jeszcze inne, ukryte zobowiązania sektora publicznego, np. z tytułu opieki zdrowotnej czy systemu emerytalnego rolników, to okazuje się, że łącznie każdy z nas powinien wyciągnąć z portfela 80 tys. zł by spłacić dług. A że tych pieniędzy nie mamy, zostaną nimi obciążone przyszłe pokolenia.
http://emerytury.onet.pl/prasa/polak-ma ... tykul.html

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 07 paź 2011, 22:33

Chlopaczek pisze: Ty mi powiedz. Chcialbym sie dowiedziec na rzecz kogo agituje. Jezeli Ty myslisz ze sa tylko te dwie strony to w zasadzie kazda rozmowa o polityce jest agitka a ja agitowalem na rzecz PO. Co byloby pozbawione sensu skoro nawet na nich nie bede glosowal.
ProPis i antyPis. Aktualnie nie ma innych tematów w Polsce. Nie można merytorycznie dyskutować o osiągnięciach rządu, bo przeszkadza im Pis. Palikot może startować do Sejmu, bo Kaczyński pił alkohol w małpkach. Ludzie chcą wyjeżdżać za granicę w trakcie rządów PO, bo w Polsce jest Pis. Nie ma tematu kibiców, bo ich zastąpili piskibole. W Polsce jest skandaliczny poziom języka parlamentarzystów, bo Kaczyński zieje jadem. Kto mówi o PO? I już wiesz, którą stronę reprezentujesz.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 07 paź 2011, 22:39

Ty mi powiedz. Chcialbym sie dowiedziec na rzecz kogo agituje. Jezeli Ty myslisz ze sa tylko te dwie strony to w zasadzie kazda rozmowa o polityce jest agitka a ja agitowalem na rzecz PO. Co byloby pozbawione sensu skoro nawet na nich nie bede glosowal.
Spójrz na to z drugiej strony - niezależnie od tego, co się stanie 10.X, i tak przyjdą duże zmiany.
Jeśli wygra PiS, to się rozleci. Kolejne lata to wielki kryzys oznaczający zaciskanie pasa, na co duża większość wyborców PiS (żądających socjalu, pomocy od państwa, bo bez tego sobie na wolnym rynku nie radzą) nie pójdzie - wyborcy PiS łykali różne totalne brednie i kłamstwa, ale rządów w czasie kryzysu chyba nie przełkną - i odejdzie szukać nowych opcji.
Jeśli wygra PO, to będą cztery lata jako-takiej normalności (zamiast kolejnego upadku rządu Kaczyńskiego, który nie przetrwa czterech lat), partia zniknie po wyborach kolejnych, a PiS ośmiu lat w opozycji nie przetrwa.
To jest właściwie argument za głosowaniem na Palikota - żeby zobaczyć miny pisowskich miernot jak Kempa czy Brudziński, gdy są zapraszani jako posłowie do programu obok posła Biedronia, posła partii koalicyjnej. To - i ujadanie zwolenników PiS w tym temacie - jest warte każdych pieniędzy.

Ujadają psy, nie ludzie - kultury, nie jesteś w sejmie.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 07 paź 2011, 22:42

I Anny Grodzkiej, dawniej Ryszarda, jedynki z Krakowa. I tego niepełnosprawnego umysłowo z Garwolina. Cenniejsze byłoby tylko wskrzeszenie Andrzeja Leppera.
Obrazek
Wiecie oczywiście, że Janusz robi to tylko pod publikę, a osobiście się z was śmieje :lol:?

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 07 paź 2011, 22:46

Nie przypuszczałem, że wrzucenie niewinnego wykresu przedstawiającego deficyt budżetowy w tzw. "wolnej Polsce" wywoła tyle emocji. Nie rozumiem także zarzucanie tendencyjności i subiektywności temu wykresowi. Autor wykresu nie zaprzecza przecież, że jest wrogiem opcji rządzącej co zresztą wyraźnie widać po oznaczeniach deficytu w ciągu ostatnich czterech lat. Wykres nie udaje obiektywnego, zresztą nie jest tak nawet podpisany. Zarzucanie również braku szczegółów np. opisu jak deficyt publiczny miał/ma się do PKB również jest odbieganiem od tematu. Człowiek interesujący się gospodarką i mający podstawową wiedzę ekonomiczną zdaje sobie sprawę z mechanizmów rządzącymi finansami publicznymi i wie też takie podstawowe rzeczy jak na przykład to, że wraz ze wzrostem PKB ten sam poziom deficytu budżetowego wynosi procentowo mniej w odniesieniu do PKB. Napiszę w jednym zdaniu co chciałem osiągnąć tym wykresem. bo widzę że forumowa inteligencja rozkładał aten obrazek na milion czynników, ale nie wpadła na najważniejszy trop - otóż wykres miał pokazać, że to nie kibice (sic!), a krach finansów publicznych jest realnym problemem.

Skoro już niedługo cisza wyborcza, to polecam posłuchać pięknego utworu traktującego o naszej Ojczyźnie:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 07 paź 2011, 23:07

piwus pisze: I już wiesz, którą stronę reprezentujesz.
Ja doskonale wiem. Czy Ty wiesz lepiej ode mnie?

Jestem ciekaw Twojej osoby piwus. W sumie to zaczynam sie o Ciebie martwic.
Przejrzalem Twoje wypowiedzi na forum z wczesniejszych lata i byles mocno jak to okreslasz wyzej antyPiS. Przed wyborami prezydenckimi w 2005 kiedy to popierales mnie gdy mowilem o glosowaniu na Tuska i niepochlebnie pisalem o Kaczynskim pisales miedzy innymi:
- http://www.swiatpilki.com/viewtopic.php ... ml#p125310

Po wyborach: "W końcu nadchodzi państwo prawa i IV RP. [*]"

Jeszcze w 2006 wysmazyles:
- http://www.swiatpilki.com/viewtopic.php ... ml#p188876

Potem raczej cisza i gdzies tak w 2010 przeksztalcasz sie w ProPiS
Jestem ciekaw skad ta przemiana. Zmadrzales?
No mam nadzieje ze nie poniewaz "my w Polsce na proces mądrzenia mówimy hipokryzja i cynizm :). Ale armia młodych much na to leci."

Nie musisz sie tu uzewnetrzniac starczy zwykla odpowiedz na priv.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 07 paź 2011, 23:14

Widzę, że może być ciekawie. Chłopaczek znany jako Sznajder odkopuje teczkę Piwusa :D Problem jest tylko taki, że piwus wtedy był bardzo młodym człowiekiem, który zapewne nie miał sprecyzowanych poglądów na świat. Jak doskonale wiesz Chłopaczku sojcalizacja polityczna to niezwykle skomplikowany proces, który przebiega niezwykle dynamicznie wśród osób młodych. Należy tylko cieszyć się, że moderator piwus po latach poszukiwań wybrał właściwą drogę. Przedstawianie młodego człowieka o niesprecyzowanej wizji świata jako osoby o poglądach zmiennych jak chorągiewka , możliwe że też zmanipulowanego w pewnym sensie przez media, nijak ma się do polityka w słusznym wieku, który zmienia swoją postawę, bo badania wykazały mu, ze elektorat dawnej Samoobrony nie jest zagospodarowany. Pozdro :!:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 07 paź 2011, 23:20

Marco ale jaki to jest sluszny wiek? Kiedy przestajemy byc manipluowani przez media? Jak skonczymy 20 lat, 30, 45? To sa fundamentalne pytania. Czy jezeli ja zmienie swoje poglady za 5 lat to znaczy ze dojrzalem i zmadrzalem? A jak znowu zmienie za 10 to co wtedy? Teraz jestem manipulowany?

Jak to napisal kiedys Kamil: ja niczego nie sugeruje tylko pytam.

I zeby nie bylo to nie jest atak na piwusa. Chcialem zwrocic uwage na pewna rzecz. Piwus to jeden z najfajniejszych ziomow tutaj i ze smutkiem obserwuje jego radykalizacje i niebezpieczne przytulanie sie pogladami do Kamila.

A jezeli juz wspomniales Palikota to jemu tez nie mozna odbierac prawa do zmiany pogladow. Nie tacy jak on je zmieniali.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 07 paź 2011, 23:28

nijak ma się do polityka w słusznym wieku, który zmienia swoją postawę, bo badania wykazały mu, ze elektorat dawnej Samoobrony nie jest zagospodarowany.
Dokładny opis działań Kaczyńskiego sprzed czterech lat.
Byłeś wtedy za młody, by to zapamiętać, czy nie miałeś świadomości, że krytykujesz lidera swojej ulubionej partii?

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 07 paź 2011, 23:31

Nie ma co się uzewnętrzniać, wszystko prawda. Mam prawo mądrzeć, nie byłem osobą o ustabilizowanych poglądach, nie jestem osobą publiczną i ciężko mnie nazwać hipokrytą czy cynikiem. Prawda jest taka, że w 2005 roku nie miałem prawa głosu, a politykę traktowałem jak większość w tym wieku anty. Prawdopodobnie byłem wtedy nawet zwolennikiem Korwina, co jest objawem okresu młodocianego. I jako taki młody człowiek byłem podatny na bardziej zakamuflowaną propagandę medialną. Myślę też, że dużo osób dołączyło po festiwalu hipokryzji mediach po katastrofie smoleńskiej, kolejne po znalezieniu kozła ofiarnego w postaci kibiców i zwalaniu wszystkiego na opozycję - nawet tych kibiców. Nie uważam ich za gorszych, nie myślę tez tak o sobie. Odkąd głosuję, podejmuję wybory - gorsze lub lepsze - w pełni świadomie. Ciężko jest samodzielnie przebrnąć przez to gówno, zobaczyć inny punkt widzenia, niż ten normalnie przyjęty, gdzie Kaczyński jest małym faszystą, Palikot poważnym politykiem z 9% poparciem, a Donald Tusk nawet jeśli nie mężem stanu, to przynajmniej gwarancją normalności w tym państwie. Możliwe, że taki proces dojrzewania czeka również ciebie i kilka innych myślacych osób na tym forum. Na to nigdy nie jest się za starym. Nawet cieszę się, że to pokazałeś na moim przykładzie. Głupie, głupie poglądy, bezmyślne przepisywanie wymyślonych przez kogoś tez. Osobiście czuję się dumny, że wyrosłem. Nota bene, myślę, że ewolucja mojego stylu pisania to też hipokryzja :). Powinienem dawać więcej loli i pisać "jush", zamiast "już". Dobrze, że zobaczyłem to przed ciszą wyborczą. Ciekawe ile stron przejrzałeś, bo jest ich ponad 500 :lol:.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 07 paź 2011, 23:39

Nie przypominam sobie Wilmore, aby Kaczyński przemieniał się z konserwatysty w ultra lewicowego polityka. Znowu brednie i slogany z Twojej strony.
Marco ale jaki to jest sluszny wiek? Kiedy przestajemy byc manipluowani przez media? Jak skonczymy 20 lat, 30, 45? To sa fundamentalne pytania. Czy jezeli ja zmienie swoje poglady za 5 lat to znaczy ze dojrzalem i zmadrzalem? A jak znowu zmienie za 10 to co wtedy? Teraz jestem manipulowany?
Trudno powiedzieć Sznajder kiedy osiągamy pełną świadomość polityczną. Jednakże piwus mając powiedzmy 15 lat (tyle mógł mieć w 2005 roku) nijak ma się do pana Janusza, który podjął strategiczną decyzję i zmienił swoje poglądy pod porzucony elektorat. Druga sprawa - trudno mi uwierzyć, że za 5 lat ze zwolennika aborcji i związków partnerskich staniesz się piewcą wiary katolickiej. Oczywiście w wyniku splotu rozmaitych życiowych wydarzeń i doświadczeń jest to możliwe, ale musi to być silny bodziec. Myślisz, że Janusz Palikot przeżył coś czego nie można wytłumaczyć ? Może przyszedł do niego w nocy nienarodzony płód i powiedział, że nie jest człowiekiem (tzn. płód, a nie pan Janusz) ?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 07 paź 2011, 23:47

Jako ze mam Cie za inteligentna osobe piwus to musze uznac ze w wieku 17-18 lat byles rowniez takowy (inteligencja wrodzona) atoli mniej doswiadczony (rzecz nabyta) a pozniej dales sie zmanipluowac i na dodatek stales sie hipokryta (posilkujac sie tym co napisales).
Pokladam w Tobie duzo wiary. Co powoduje ze taka zmiana dziala na Twoja niekorzysc.
Nie idz ta droga piwus. Jeszcze jest dla Ciebie nadzieja.
piwus pisze:. Ciekawe ile stron przejrzałeś, bo jest ich ponad 500 :lol:.
Jest tutaj wyszukiwanie zaawansowane wiec zajelo mi to wszystko jakies 10-15 minut. Jutro skladam wniosek o prace w IPN :mrgreen:

Marco co do "pana Janusza" to nie sadze zebys go znal. Co za tym idzie nie wiesz czy gdy byl zwiazany ze srodowiskiem katolickiem (wydawal Fronde czy co on tam robil) biegal jednoczesnie do kosciola czy tez bylo to czysto biznesowe zagranie niepowiazane z jego pogladami. To czyniloby z niego "tylko" cynika. Ale gdyby to dyskredytowalo polityka to nie wiem czy byloby na kogo glosowac.
Jezeli bylo inaczej to powtrzam nie odbierajmy mu prawa do nawrocenia :)

Taka mala agitka na rzecz Janusza przed cisza wyborcza.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 07 paź 2011, 23:48

Nie przypominam sobie Wilmore, aby Kaczyński przemieniał się z konserwatysty w ultra lewicowego polityka.
Nic takiego nie napisałem. Znów niezrozumienie tekstu pisanego z Twojej strony.
Jutro skladam wniosek o prace w IPN
Nie pasujesz. Za dużo faktów, za mało pisania pod tezę. Odpadniesz w przedbiegach.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”