Wisła Kraków (zbiorczy) - Strona 192

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Dotrze ten hajs czy nie dotrze?

Dotrze, dotrze
7
28%
Nie ma bata, nie dotrze
10
40%
Je**ć konfitury!!!
8
32%
Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 23 mar 2007, 13:45

wislakrakow.pl pisze:Wisła będzie wreszcie miała dyrektora sportowego.
Wczoraj do Krakowa przyleciał Jan Urban. Dziś przeprowadzi decydujące rozmowy z zarządem i najprawdopodobniej już w kwietniu rozpocznie na Reymonta pracę.

Rozmowy Wisły z Urbanem toczyły się już od pewnego czasu, a większość szczegółów współpracy
została uzgodniona. – Nie potwierdzam, ani nie zaprzeczam – mówi prezes Wisły SSA, Mariusz Heler, który na początku roku obiecywał, że zatrudnienie dyrektora sportowego jest dla niego priorytetem. Ale sprawa przeciągała się, najwidoczniej prezes odłożył wybór w czasie.

Tuż przed rozpoczęciem sezonu prezes po raz kolejny obiecał wypełnienie wakatu w klubowych strukturach. Podał nawet dość konkretny termin – początek kwietnia. Zapowiadał też, że będzie to znana i kompetentna osoba. Wygląda na to, że słowa dotrzymał.

Kandydaturę Urbana na dyrektora sportowego Wisły przedstawialiśmy na naszych łamach w połowie stycznia. Już wtedy były reprezentant Polski nie ukrywał, że chętnie podjąłby się pracy w krakowskim klubie. – Z Osasuną mam jeszcze półtoraroczny kontrakt, ale bez problemów mogę go rozwiązać – twierdził. Przedstawił też swój program. Jego zdaniem dyrektor sportowy ma m.in. kierować długofalową polityką kadrową i brać jednoosobową odpowiedzialność za transfery. Według naszych źródeł Urban otrzyma takie właśnie kompetencje. Oprócz spraw transferowych ma także stworzyć siatkę skautów oraz zorganizować pracę całego pionu związanego ze szkoleniem młodzieży. Będzie mógł również, według własnego uznania, dobierać współpracowników.

Urban już od wielu lat związany jest z hiszpańską Osasuną. To właśnie w Pampelunie przeżył swój najlepsze lata sportowej kariery, tu rozpoczął też pracę trenerską. Największym osiągnięciem trenera Urbana było zdobycie mistrzostwa juniorów Hiszpanii. Później prowadził rezerwowy zespół klubu z Nawarry, licząc na to, że po odejściu z klubu Javiera Aguirre, zostanie szkoleniowcem pierwszej drużyny. Działacze postawili jednak na trenera Zigandę. Mimo tego Polak pozostał w sztabie szkoleniowym Osasuny i zajmuje się rozpoznaniem rywali.

Ostatnio nie ukrywał, że chętnie wróciłby do Polski. Myślał o roli trenera. Zainteresowane było m.in. Zagłębie Lubin. Po grudniowej dymisji Dragomira Okuki rozmawiano z Urbanem na temat pracy szkoleniowej w Wiśle. Ostatecznie trenerem został Adam Nawałka, który wcześniej pełnił w krakowskim klubie funkcję wiceprezesa d/s sportowych. Według nieoficjalnych informacji zatrudnienie Urbana w niczym nie podważy pozycji Nawałki. – Prędzej restrykcje za ewentualne kiepskie wyniki dotkną piłkarzy niż trenera – zapowiada prezes Heler.

Urban był niedawno wymieniany, jako jeden z kandydatów do objęcia posady trenera Legii po Dariuszu Wdowczyku. Oficjalnie takiej oferty nie dostał. Nieco wcześniej był kontrkandydatem Mirosława Trzeciaka (też byłego piłkarza Osasuny) do objęcia funkcji dyrektora d/s rozwoju na Łazienkowskiej.

Jan Urban
Urodził się 14 maja 1962 roku w Jaworznie. Swoją karierę piłkarską rozpoczynał wmiejscowej Victorii. Następnie grał w pierwszoligowym Zagłębiu Sosnowiec i Górniku Zabrze, z którym wywalczył trzy tytuły mistrza Polski. W 1989 przeszedł do hiszpańskiej Osasuny Pampeluna, broniąc jej barw do 1995 roku. Potem reprezentował jeszcze Real Valladolid, CD Toledo i – na koniec kariery – Górnika Zabrze. W reprezentacji Polski rozegrał 57 meczów, strzelając siedem bramek. Występował na mistrzostwach świata w 1986 roku Meksyku.
Liczyłem że zdecydują się na ponowną współpracę z Mielcarskim ale ta opcja jeśli nie lepsza jest równie dobra. :roll:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 23 mar 2007, 15:30

Tak się składa, że miałem pisać o bandzie decydentów i obiecankach cacankach, dobrze, że tego jednak nie zrobiłem. Dyrektor sportowy miał być według zapowiedzi do marca, jednak teraz myślę, że czekanie to rozważny krok, lepszy niż branie kogoś na szybko "z łapanki". Nazwisko jak na polskie warunki świetne, w dodatku przed Beenhakkerem widziałem go jako kandydata na selekcjonera, więc tym bardziej jestem zadowolony, ale teraz prawdziwy test dla prezesa Helera. Ostatnim dyrektorem sportowym był Mielcarski, potem Wisła nie potrafiła utrzymać Jarosza, złożenia podpisu na gotowej umowie odmówił Kowalik, a potem był Marek Kusto, którego zwolniono po... dwóch tygodniach. Tak więc jeszcze długa droga, nawet jeśli warunki zostaną uzgodnione, coś może wyskoczyć i poszukiwania trzeba będzie zacząć od nowa. Dyrektor sportowy jest konieczny, żeby klub mógł normalnie funkcjonować, bo teraz nie ma nawet osoby odpowiedzialnej za transfery - jedyną osobą z pionu sportowego jest Nawałka i osoby ze sztabu szkoleniowego. O ile umiejętności menadżerskie Urbana stanowią zagadkę, to przeszłość wskazuje, że Wisła zyskałaby świetnego koordynatora działań rezerw i młodzieży z pierwszą drużyną, co w połączeniu z lubiącym stawiać na młodych trenerem może nieźle rokować na przyszłość. Ale jak napisałem, jeszcze długa droga do tego i nie zdziwię się jeśli w następne okienko wkroczymy nie z dyrektorem sportowym, a zwolnionym trenerem. Licze jednak, ze teraz postawiono na rozsądek na Reymonta i w końcu będą przemyślane ruchy nienerwowe.

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 24 mar 2007, 9:16

Urban za Nawałkę?

Grzegorz Mielcarski dyrektorem sportowym, a Jan Urban trenerem pierwszego zespołu - czy tak będzie wyglądać Wisła od czerwca? W piątek w Krakowie Urban rozmawiał z zarządem klubu i to on ma na razie pełnić funkcję dyrektora sportowego, a w przyszłości zostanie trenerem – pisze Gazeta Wyborcza.

- Zostało jeszcze masę rzeczy do uzgodnienia. Rozmawiamy jednak wyłącznie o powierzeniu Janowi Urbanowi stanowiska dyrektora sportowego, a nie trenerskiego - podkreśla prezes Mariusz Heler. Nie zmienia to faktu, że po remisach z Arką i Wisłą Płock w lidze i porażce z Odrą Wodzisław w Pucharze Ekstraklasy pozycja trenera Adama Nawałki osłabła, a przed pojawieniem się Urbana krakowianie nie mieli w rezerwie żadnego szkoleniowca. Teraz go mają.

Kandydatura 45-letniego Urbana przy Reymonta była brana pod uwagę już jesienią. Ówczesny wiceprezes ds. sportowych Nawałka proponował najpierw jemu, a także Mirosławowi Trzeciakowi (dzisiaj jest w Legii dyrektorem ds. rozwoju) koordynowanie skautingu i szkolenie młodzieży. Do ustalania konkretów z Urbanem wówczas nie doszło.

Teraz ewentualne zatrudnienie Urbana może oznaczać, że klub się zabezpiecza: będzie miał do dyspozycji kandydata na nowego trenera, gdyby praca Nawałki nie układała się pomyślnie. Zresztą to stara i sprawdzona taktyka właściciela Wisły SSA Bogusława Cupiała. Zanim zwolni "dołującego" szkoleniowca, zatrudnia bądź uzgadnia przyjście nowego szefa sztabu szkoleniowego. Tak było na wiosnę 2002 r., gdy bez względu na powodzenie w starciu z Legią los Franciszka Smudy był przesądzony, bo Cupiał porozumiał się z Henrykiem Kasperczakiem.

Ten skończył tak samo. Po odpadnięciu z Pucharu UEFA z Dynamem Tbilisi i remisie w derbach z Cracovią Kasperczak miał jeszcze nadzieję, że nie straci posady i mobilizował zespół do wysokich zwycięstw w pozostałych meczach rundy jesiennej sezonu 2004/2005. Nie wiedział, że już we wrześniu ówczesny wiceprezes Zdzisław Kapka podpisał umowę z Wernerem Liczką.

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 28 mar 2007, 16:33

Jako ciekawostka. W dzisiejszym meczu "ander tłentiłan" pomiędzy reprezentacją Polski a reprezentacją Rumuni bramkę strzeli Hristu Chiacu :roll:

Awatar użytkownika
radzionek
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: radzionek » 28 mar 2007, 17:28

brylancik pisze:Jako ciekawostka. W dzisiejszym meczu "ander tłentiłan" pomiędzy reprezentacją Polski a reprezentacją Rumuni bramkę strzeli Hristu Chiacu :roll:
Jakby tak jeszcze w Wiśle cos strzelil... Ale wierze w goscia, pokaze cos jeszcze 8) (mam nadzieje)

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 29 mar 2007, 21:06

Mecz z Koroną zbliża się wielkimi krokami, patrzac już po samym forumowym BPU wiara w narodzie w Wisłę nie jest najmocniejsza. Moim zdaniem to poważny błąd. W tym meczu wraca Błaszczykowski, może Cleber, a Dudka, mam nadzieję, zostanie przestawiony z powrotem na środek obrony. Nie wiadomo co z Paulistą, ale po meczu z Płockiem nie będę płakał z powodu absencji w jedym meczu. Cantoro kontuzjowany. W meczu nie wystąpi Mijailović; na coś się jednak ostatnia porażka z Odrą w PE przydała. Z drugiej strony nie ma chyba tylko Hermesa, więc w osłabieniach rywala nie upatruję szansy.

W meczach o swoją przyszłość wiślacy nie wypadają ostatnio najlepiej, ale w meczach o "przedłużenie złudzeń" już rewelacyjnie :lol:. Przerwa na pewno pozwoliła podbudować się psychicznie, rywala nie zlekceważą, Błaszczykowski już pokazał, ze kielecka trawa (a raczej jej brak) go nie zatrzyma, więc powinien być z przodu ruch. Jedynie należy mieć nadzieję, że Brożek ostatnio dużo czyta, odświeża umysł i [k****] będzie jak brzytwa :lol:.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest to myślenie życzeniowe, ale nie zmienia to faktu, że ja tak naprawdę myślę - cóż poradzę ;).

Awatar użytkownika
radzionek
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: radzionek » 01 kwie 2007, 13:07

No i juz po meczu. Wynik brzmi 0-0. Wedlug mnie jest to sprawiedliwy rezultat. Zarowno Wisła jak i Korona mialy swoje szanse. Wielkie brawa dla Emiliana, po raz kolejny nas uratowal. Natomiast skutecznosc naszych grajkow wola o pomste do nieba. To co robia Brozki i Paulista to zenada. Jeszcze dochodzi szansa Gołego :? Przynajmniej jako tako nasza gra wygladala , choc i tak to nie jest jeszcze "to". Korona miala pecha bo kontuzje zlapal Zganiacz. Po profesorsku zagral Hernani. W Wiśle oczywiscie wyroznial sie Kuba i Ema. W sumie to mozna powolac sie na czyjes slowa dotyczace naszej reprezentacji (nie pamietam kogo ;p ) " Wisła to Kuba Błaszczykowski i Emilian Dolha oraz 9 koszulek" ( Polska to Jerzy Dudek, Krzynowek i 9 koszulek ) .Dobrze, ze GKS przegral bo znow strata by sie powiekszyla. Teraz trzeba wygrac z Lechem , bo Zagłebie i GKS sie wzajemnie "wymorduja". No chyba, ze zawiesza Zagłebie za korupcje, czego im nie zycze. Pozdro

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 03 kwie 2007, 19:12

Słyszeliscie o tym zamieszaniu z hymnem Wisły? Bo efekty tego sporu sa komiczne :lol: Wszystko zaczeło sie od tego, ze Andrzej Sikorowski (dotychczasowy wykonawca hymnu) skrytykował klub, więc klub obraził się na wykonawcę i postanowił nagrac nowa wersje w wykonaniu zawodników i tu zanczynaja sie jaca :lol: .

http://www.sport.pl/sport/1,74696,4035601.html

:lol2:

To raczej sie nadaj do tamatu zawała spiewaja cudownie.
Ciekawi mnie dlaczego spiewaja z kartki prawdziwi Wislacy i nie znaja hymnu :roll:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 03 kwie 2007, 19:51

Wielokrotnie zarzucano mi, ze moje poczucie humoru wyparowało, więc pewnie nikogo nie zdziwi, że nie rozumiem, co w tym śmiesznego. O tym, że klub obraził się na Sikorowskiego nic mi nie wiadomo, czytałem natomiast, że Sikorowski zażyczył sobie, by nie odtwarzano hymnu w jego wykonaniu. Nową wersję przygotowują profesjonalni muzycy, a pomysł z dodatkiem w postaci osobnej wersji zawodników nie jest niczym nowym. Wolę to niż starszą wersję, gdzie część z "wierny swojej drużynie" śpiewa Kalu Uche. Fałszują w wersji roboczej? To są piłkarze, a nie Backstreet Boys. Poczekajmy na efekt końcowy, póki co to jest dziennikarski nielegal :). Słyszałem nawet, że istnieją jakieś magiczne programy do obróbki komputerowej - podobno dzięki nim nawet Mandaryna śpiewała. Nie wiem też czy korzystanie z kartki udowadnia, że nie znają hymnu...

Generalnie chyba nie ma czym się ekscytować...

Awatar użytkownika
Marco
Armia Białej Gwiazdy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco » 04 kwie 2007, 11:14

franz pisze:Słyszeliscie o tym zamieszaniu z hymnem Wisły? Bo efekty tego sporu sa komiczne :lol: Wszystko zaczeło sie od tego, ze Andrzej Sikorowski (dotychczasowy wykonawca hymnu) skrytykował klub, więc klub obraził się na wykonawcę i postanowił nagrac nowa wersje w wykonaniu zawodników i tu zanczynaja sie jaca :lol: .
oj dziecko dziecko,

nie klub sie obraził na Sikorowskiego tylko Sikorowski na klub i zazyczył sobie zaprzestania puszczania jego nagrania

wiec nie pisz bredni , tylko najpierw sprawdz jak wyglada sytuacja
To raczej sie nadaj do tamatu zawała spiewaja cudownie.
Ciekawi mnie dlaczego spiewaja z kartki prawdziwi Wislacy i nie znaja hymnu :roll:
a ja sie zastanawiam czemu artysci w studiu nagrań korzystają z nut i kartek z tekstami skoro są ich autorami :lol: :lol:

rzetelnosc przekazu 12-latka to dopiero komizm

Awatar użytkownika
No_Name
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: No_Name » 07 kwie 2007, 13:32

Za parę godzin mecz z Lechem, o 16 wybieram się na R22.
Jestem trochę zaskoczony, zaskoczony pozytywnie. A czym ?
a Tym.

Ponad 11 tysięcy kibiców Białej Gwiazdy wykupiło już bilety na jutrzejsze spotkanie.

To bardzo miła wiadomość, biorąc pod uwagę fakt, iż już dawno nie byliśmy tak nisko w tabeli. ABG stać jednak na znacznie więcej, dlatego wszystkich którzy jeszcze zastanawiają się nad przyjściem na nasz stadion zapraszamy po wejściówkę.

Na sektor A jest jeszcze ok 400 biletów, na B 500, na C 600 a na E 800. Można je będzie nabyć od godz 16:30, czyli od momentu otwarcia kas.

Wszystkich fanów zapraszamy jutro do gorącego dopingu. Prosimy również o "nie napinanie się" od strony sektora A w stronę kibiców gości. To nic` nie daje. Wyższość przyjezdnym można pokazać przekrzykując ich dopingiem.

A będzie kogo przekrzykiwać. Wizytę przy Reymonta zapowiada 800 fanów "Kolejorza".

Uważamy, iż w momencie, gdy gorzej grają nasi piłkarze, prawdziwą wizytówką Białej Gwiazdy powinni być jej kibice. Róbmy wszystko, by już niebawem wrócić na sam szczyt w polskiej hierarchii kibicowskiej.

http://www.kibicewisly.pl/index.php?opt ... &Itemid=31
---------------------------------------------

Pamiętac trzeba ze są święta, ludzie sie pojechali do domów na święta. Trzeba liczyć także że kibice Wisły posiadają karnety ;) Które nie są wliczane w te 11 tyś kibiców którzy kupili bilety ;) Zapowiada się komplet. Jestem ZSZKOWANY ! :D

A co do meczu, trudny mecz, trudny przeciwnik, ale i tak wygra WISŁA ! ;)

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 16 kwie 2007, 20:45

Zmiana trenera w Wiśle Kraków

W dniu dzisiejszym zarząd Wisły Kraków SSA odwołał ze stanowiska pierwszego trenera zespołu Adama Nawałkę. W środowym meczu przeciwko Górnikowi Łęczna jego miejsce zajmie dotychczasowy asystent trenera, Kazimierz Moskal.

"Na jutrzejsze spotkanie zarządu zaprosiliśmy trenera Nawałkę. Chcemy mu podziekować za ostatnie miesiące, jakie przepracował w naszym klubie. Po południu, przy okazji treningu, Adam Nawałka będzie miał także okazję do ostatniego spotkania z zawodnikami. Od dnia 17 kwietnia obowiązki pierwszego trenera przejmie Kazimierz Moskal, dotychczasowy asystent trenera." - poinformował Mariusz Heler, Prezes Zarządu Wisły Kraków.

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 25 kwie 2007, 23:06

Mijailović zesłany do rezerw

Wczorajszy incydent na treningu z udziałem Nikoli Mijailovicia spowodował, że Serb został zesłany do drużyny rezerwowej Wisły Kraków. Nie pojawił się więc na dzisiejszym treningu pierwszej drużyny, który odbywa się na stadionie "Białej Gwiazdy".
Przypomnijmy, że podczas gierki treningowej Mijailović miał pretensje do Jacoba Burnsa o to, że ten nie podał mu piłki. Zamiast zachować uwagi dla siebie, zaczął głośno wyrażać swoją dezaprobatę. Nie spodobało się to Marcinowi Baszczyńskiemu, który zwrócił Serbowi uwagę i poprosił o spokój.

Wtedy jednak Mijailović wybuchnął i zaatakował słownie Baszczyńskiego. Padły przekleństwa. Obu piłkarzy szybko wezwał do siebie Kazimierz Moskal i nakazał opuścić grę. Wtedy Serb rzucił koszulką treningową na ziemię, opuścił boisko i pomaszerował w stronę budynku klubowego. Treningowi przyglądało się kilkadziesiąt kibiców i przedstawiciele prasy.

Zachowanie godne szczeniaka...nie pierwszy raz :roll:

Awatar użytkownika
Ajgor
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ajgor » 26 kwie 2007, 8:33

Coraz bardziej widać panoszy się Mijajlović. Do kogo jak do kogo, ale w Wiśle do Baszcza podbijać to lekkie przegięcie :evil: Szacunek szacunek 8) I wg mnie to już nie ma co mu dawać kolejnej szansy bo chłopina ni sobie do serca nie bierze... si ja Nikola :x

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 26 kwie 2007, 8:55

Na miejscu zarządu bym chłopaka spakował i odesłał do Serbii. Wisła w tym sezonie o nic nie walczy, więc może powoli trener Moskal (pewnie ktoś go zastąpi) układać skład na nowy sezon. Serb pewnie ładną kasę zżera z budżetu Wisły a prócz problemów nic nie wnosi. Wiadomo, że potrafi grać w piłkę ale kto chcę mieć w drużynie zawodnika, co tylko wszczyna kłótnie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”