Siatkówka - Strona 193

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Re: Siatkówka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 18 wrz 2014, 12:41

Morrow pisze:Bartbuksie Twoim zdaniem reprezentacja Polski to ta sama półka co Adamek, MMA albo Legia i tak powinniśmy to rozpatrywać?
Nie, ale nie chodzi tutaj o porównania. Chodzi o fakt. Dlaczego w takim razie nie macie pretensji do TVP, że zamiast serwować programy dla debili, płacić kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie pseudo gwiazdkom, nie zainwestowała tych pieniędzy w turniej? Przecież to Wasze pieniądze, płacicie chyba abonament, prawda? I to publiczna telewizja ma obowiązek serwować ludziom to co chcą, pokazywać dobra narodowe. A Wy co? Najłatwiej zjechać prywaciarza, choć to TVP mogła za wasze pieniądze zaserwować Wam ten turniej.
Morrow pisze:Czy jeśli w Twojej wsi/mieście wszyscy mieszkańcy musieliby przeznaczać pewną część pieniędzy na plac zabaw dla dzieci, jego budowę, infrastrukturę, naprawy, itp a jeden z mieszkańców, który dorzucał do puli więcej niż reszta, w pewnym momencie kupiłby sobie cały teren dookoła placu i mimo waszych przymusowych dalszych zrzutek zażyczyłby sobie 20zł za wjazd za każdym razem to Twoim zdaniem byłoby ok? Miałby takie prawo? Miałby. Należałoby temu jednak przyklasnąć, przyjąć ze zrozumieniem i pozwolić żeby za chwilę to samo zrobiono z basenem, na utrzymanie którego także się zrzucacie?
Morrow proszę Cię. Lubię Cię, szanuję, ale nie wyjeżdżaj z tak absurdalnymi porównaniami.
Morrow pisze:Trochę dziwi mnie Twoje podejście Bartku, nie wiem czy to wynika z jakiejś sympatii dla grupy ludzi związanych z Polsatem, do której, z tego co pamiętam byłeś kiedyś przychylnie nastawiony.
Pudło. Z Polsatu szanuję dwie osoby - Iwanow i Borek. Reszta to chorągiewki i popierdółki. Chodzi mi tutaj o redakcję piłkarską. Bliżej mi do nc+, gdzie mam znajomych.
Morrow pisze:są tu na forum dyskusje o tym, że "polskość" przy obecnym systemie zanika i jest wypierana przez "bycie Europejczykami" a tu przyklaskuje się handlowaniem i kupczeniem koszulkami z orzełkiem na piersi i reprezentacją w imię interesów jednostki bo takie jej prawo, bo PPV takie popularne, bo przecież boks i MMA.
Dla nas jest to prosta sprawa. Kupujesz coś, zarządzasz czymś. Ale to Wy, przeciwnicy wytaczacie totalnie absurdalne argumenty. Żadne to kupczenie orzełkiem i symbolami. TO jest wykupienie praw do transmisji i organizacja imprezy. To jest ogromna różnica.

W muzeach także płacicie za oglądanie dóbr narodowych (30 dychy za Damę z gronostajem).

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 18 wrz 2014, 12:58

ozob pisze:Tu nie chodzi o komune i darmoche, ale o zwykla przyzwoitosc i mozliwosc przezywania emocji sportowych
Ale jaką przyzwoitość? Ktoś wystawił prawa do turnieju, ktoś je kupił i tyle. Chyba źle kierujesz swoje roszczenia, bo Polsat to prywatna firma. Wyślij list do Włodka Szaranowicza czy Julka Brauna. Zapytaj się, co zrobili w tej sprawie? Czy stanęli do walki o to, by dać ludziom możliwość przeżywania sportowych emocji w ramach płaconego abonamentu? Podpytaj także, dlaczego zamiast tego Polacy dostają kolejne seriale piątego sortu, kiepskie programy rozgrywkowe?

Ciekawe czy jakby Twoja firma kupiła takie prawa i jej się nie spinał budżet, to byś się kierował względami typu: bo wszyscy, bo dobro narodowe, bo babcie co z domu nie wychodzą nie zobaczą?

Każdy to musi jeść, a nie oglądać sport.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 18 wrz 2014, 13:11

Wytykasz absurdalne argumenty a sam nie podajesz żadnych sensownych cały czas odnosząc się do narzekań, absurdów i wymagań.
Tak, wszyscy wiemy, że Solorz ma prawa i może z nimi robić co chce bo to jego prawa i biznes i przynajmniej z mojej strony to jest oczywistość i nie podlega dyskusji. Kupił, ma i tym dysponuje i ma do tego prawo. To, że to rozumiem nie znaczy, że muszę akceptować taki stan rzeczy i czekać na ciąg dalszy bo jednak wolałbym żeby przy okazji kolejnej wielkiej imprezy w Polsce taka sytuacja się nie powtórzyła.

bartbuks pisze:Nie, ale nie chodzi tutaj o porównania. Chodzi o fakt. Dlaczego w takim razie nie macie pretensji do TVP, że zamiast serwować programy dla debili, płacić kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie pseudo gwiazdkom, nie zainwestowała tych pieniędzy w turniej? Przecież to Wasze pieniądze, płacicie chyba abonament, prawda? I to publiczna telewizja ma obowiązek serwować ludziom to co chcą, pokazywać dobra narodowe. A Wy co? Najłatwiej zjechać prywaciarza, choć to TVP mogła za wasze pieniądze zaserwować Wam ten turniej.
Nie wiem czy można było jaśniej na to odpowiedzieć bo albo nie chcesz przeczytać tego fragmentu albo celowo go ominąłeś bo nie pasował Ci do kontekstu:
I kolejny raz podkreślam, że nie twierdzę, że należy jebać Solorza. To jego biznes, on chce na tym zarobić i to jego prawo, zainwestował i ma prawo oczekiwać zysków. Można ubolewać, że wybrał taką a nie inną ścieżkę ale to jego pieniądze i jego decyzje co mu się bardziej opłaca. Mógł krzyknąć i 600zł za całe mistrzostwa i to też byłoby jego prawo. Problemem jest, że w przypadku reprezentacji narodowej i mistrzostw w naszym kraju istnieje furtka, która mu na coś takiego pozwala i w tym miejscu jest moim zdaniem poważny problem, którym w przyszłości należałoby się zająć żeby podobna sytuacja nie powtórzyła się np. podczas Euro 2016 w ręcznej także rozgrywanych w Polsce.
Powtórzę po raz 5 chyba, nie wiem kto jest winny, czy Solorz, czy TVP czy Skarb Państwa i nie podejmuję się oceny. Uważam jednak, że obecne rozwiązanie jest złe, jest furtką do rodzenia podobnych i powinno zostać nauczką na przyszłość a nie wyznacznikiem kierunku.
bartbuks pisze:Dla nas jest to prosta sprawa. Kupujesz coś, zarządzasz czymś. Ale to Wy, przeciwnicy wytaczacie totalnie absurdalne argumenty. Żadne to kupczenie orzełkiem i symbolami. TO jest wykupienie praw do transmisji i organizacja imprezy. To jest ogromna różnica.
Wykupienie praw do transmisji i zawłaszczenie na czas mistrzostw drużyny za którą i Ty, i ja płacisz. Polsat pokrył koszty przygotowania Polaków do MŚ? Polsat łoży na PZPS, który tak mocno inwestuje w siatkówkę? I to Polsat dał Ministerstwu Sportu dofinansowanie 3,5mln złotych na MŚ czy zostało to wzięte z pieniędzy podatników?

Nie dogadamy się. Wygląda na to, że dla Ciebie reprezentacja Polski w siatce i turniej mistrzowski w naszym kraju to w zasadzie prywatny biznes niczym klub piłkarski albo plantacja truskawek. Kto ma akt własności, więcej kasy albo prawa do transmisji ten może się tym bawić jak tylko chce. Ja się z tym nie zgadzam bo reprezentacja i te nieszczęsne mistrzostwa w przeciwieństwie do plantacji, klubu jest finansowana w większym lub mniejszym stopniu ze środków państwa więc IMO można oczekiwać czegoś w zamian przy okazji takich małych Igrzysk w naszym kraju zapewne przez to, że ktoś coś chciał, ktoś czegoś nie ustalił a ktoś inny czegoś nie przewidział.
Teraz tylko czekać żeby jakiś inwestor wykupił sobie prawa do ubierania i pokazywania np. kadry szczypiorniaka, kazał im grać w zielonych strojach z zajebistym smokiem ziejącym ogniem a my za to płaćmy bo będzie to zakodowane. A co tam, kapitalizm i prawa rynku. Chyba koniec tej dyskusji z mojej strony.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8646
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 wrz 2014, 13:16

Morrow pisze:To, że to rozumiem nie znaczy, że muszę akceptować taki stan rzeczy i czekać na ciąg dalszy bo jednak wolałbym żeby przy okazji kolejnej wielkiej imprezy w Polsce taka sytuacja się nie powtórzyła.
Czyli musisz liczyć, że kolejne MŚ w siatkówce, piłce ręcznej, koszykówce wykupi TVP i pokaże w otwartym kanale. Prywatne stacje moga sobie robić co chcą i nic nam do tego, takie prawa rynku.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 18 wrz 2014, 13:18

Morrow pisze:Wykupienie praw do transmisji i zawłaszczenie na czas mistrzostw drużyny za którą i Ty, i ja płacisz. Polsat pokrył koszty przygotowania Polaków do MŚ? Polsat łoży na PZPS, który tak mocno inwestuje w siatkówkę? I to Polsat dał Ministerstwu Sportu dofinansowanie 3,5mln złotych na MŚ czy zostało to wzięte z pieniędzy podatników?
Błagam Cię. Wiesz ile Twoich pieniędzy z podatków jest marnowanych? W bardziej bezczelny sposób, a Ty się uczepiłeś siatkówki.
Morrow pisze:Wygląda na to, że dla Ciebie reprezentacja Polski w siatce i turniej mistrzowski w naszym kraju to w zasadzie prywatny biznes niczym klub piłkarski albo plantacja truskawek.
Widzę, że zaczynasz osobiste wycieczki.

Duch napisał, ja przytoczę raz jeszcze:
Duch pisze:Ktoś wystawił prawa do turnieju, ktoś je kupił i tyle. Chyba źle kierujesz swoje roszczenia, bo Polsat to prywatna firma. Wyślij list do Włodka Szaranowicza czy Julka Brauna. Zapytaj się, co zrobili w tej sprawie? Czy stanęli do walki o to, by dać ludziom możliwość przeżywania sportowych emocji w ramach płaconego abonamentu? Podpytaj także, dlaczego zamiast tego Polacy dostają kolejne seriale piątego sortu, kiepskie programy rozgrywkowe?
TVP mogła zgarnąć te mistrzostwa. Nikt im nie bronił. A teraz pretensja, że SP dał 3,5mln zł na mistrzostwa, więc dlaczego? Ano dlatego, że jest wolny rynek, że ten kto daje więcej, ten rozdaje karty.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 18 wrz 2014, 13:38

Błagam Cię. Wiesz ile Twoich pieniędzy z podatków jest marnowanych? W bardziej bezczelny sposób, a Ty się uczepiłeś siatkówki.
A co to za argument? Absurdalny, cytując Ciebie. To, że pieniądze z podatków są codziennie bardziej albo mniej marnowane w innym miejscu znaczy, że tu mamy je olewać?

Jakie osobiste wycieczki? Nie napisałem przecież nic obraźliwego, przykład z plantacją miał na celu lepsze zobrazowanie porównania.

Powtarzasz się i powtarzasz. Piszę w kółko, że nie chodzi o Solorza i że jest uprawniony do tego co robi a Ty dalej swoje, wokół zarzutów dotyczących jego osoby kręcąc dyskusję a ja cały czas wskazuję na problem a nie to, że Solorz zakodował sobie turniej. Ja nie próbuję udowadniać, że Solorz jest winny, głupi i zły a Ty za wszelką cenę próbujesz mnie przekonać, że jest niewinny. Zupełnie nie mam pojęcia po co.

Naprawdę nie wiem jak wyraźniej mam napisać, że nie mam pojęcia kto jest winny bardziej a kto mniej. Ktoś zawalił, jak to się będzie powtarzać to Solorz i jemu podobni w przyszłości z tych otwartych furtek będą korzystać szukając zarobku na reprezentacjach, które za sprawą praw do transmisji staną się praktycznie ich prywatnymi własnościami. Nie wiem co tu więcej dodawać.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 18 wrz 2014, 13:53

Czy jeśli w Twojej wsi/mieście wszyscy mieszkańcy musieliby przeznaczać pewną część pieniędzy na plac zabaw dla dzieci, jego budowę, infrastrukturę, naprawy, itp a jeden z mieszkańców, który dorzucał do puli więcej niż reszta, w pewnym momencie kupiłby sobie cały teren dookoła placu i mimo waszych przymusowych dalszych zrzutek zażyczyłby sobie 20zł za wjazd za każdym razem to Twoim zdaniem byłoby ok? Miałby takie prawo? Miałby. Należałoby temu jednak przyklasnąć, przyjąć ze zrozumieniem i pozwolić żeby za chwilę to samo zrobiono z basenem, na utrzymanie którego także się zrzucacie?

Sponsorzy, sponsorami, Polsat za swoje zaangażowanie w siatkówkę przecież czerpał i czerpie cały czas zyski bo zmonopolizowali pokazywanie i repry, i klubów. Po to w siatkę tak inwestowali i dzięki temu część ludzi zainwestowała w Polsat Sport żeby mieć dostęp do siatkówki w ligowym wydaniu, Ligi Mistrzów i Ligi Światowej. To, że jednak zaangażowali się w promocję dyscypliny w Polsce chyba nie oznacza, że mogą ją traktować jak swój własny prywatny folwark. To nie jest Śląsk, Legia czy gala KSW tylko reprezentacja kraju, a w dodatku impreza odbywa się w Polsce.
Wykupienie praw do transmisji i zawłaszczenie na czas mistrzostw drużyny za którą i Ty, i ja płacisz. Polsat pokrył koszty przygotowania Polaków do MŚ? Polsat łoży na PZPS, który tak mocno inwestuje w siatkówkę? I to Polsat dał Ministerstwu Sportu dofinansowanie 3,5mln złotych na MŚ czy zostało to wzięte z pieniędzy podatników?

Nie dogadamy się. Wygląda na to, że dla Ciebie reprezentacja Polski w siatce i turniej mistrzowski w naszym kraju to w zasadzie prywatny biznes niczym klub piłkarski albo plantacja truskawek. Kto ma akt własności, więcej kasy albo prawa do transmisji ten może się tym bawić jak tylko chce. Ja się z tym nie zgadzam bo reprezentacja i te nieszczęsne mistrzostwa w przeciwieństwie do plantacji, klubu jest finansowana w większym lub mniejszym stopniu ze środków państwa więc IMO można oczekiwać czegoś w zamian przy okazji takich małych Igrzysk w naszym kraju zapewne przez to, że ktoś coś chciał, ktoś czegoś nie ustalił a ktoś inny czegoś nie przewidział.
Clou całej sprawy. Pełna zgoda z Morrowem.

Wasze argumenty za kodowaniem jeszcze miały by jakiś sens w przypadku gdyby impreza nie odbywała się w Polsce(do czego jeszcze zaraz się odniosę), ale nie w tym przypadku. Jesli z mojej kasy poszedł hajs na zorganizowanie mistrzostw, wybudowane hale by ta impreza się odbyła to ja mam pełne prawo żadać tego, żebym mógł to oglądać. Gdyby Polsat sobie sam zorganizował te mistrzostwa, wybudował hale niech sobie robi z tym co chce. Ale bez mojej kasy tej imprezy by nie było więc jakim prawem ja nie mogę teraz tego oglądać? Argument, żebym spojrzał gdzie inne moje podatki są marnotrawione jest absurdem. Na to też patrzę i krytykuje, ale czemu mam pomijać to? Z mojej kasy poszedł hajs żeby ta impereza się odbyła więc mam prawo to oglądać.

I to samo przypadku reprezentacji Polski. To nie jest prywatny klub, nie jest tego właścicielem prywaciarz, a jest to górnolotnie mówiąc dobro narodowe, zresztą jak sama nazwa wskazuje. PZPS dostaje dotacje z budżetu państwa czyli znowu z mojej kasy, skoro płace na coś to powinno znowu być mi to dane do oglądania. Gdyby PZPS sam się finansował to ok, ale się sam nie finansuje, więc przynajmniej w najważniejszych imprezach powinno mi to być dane do zobaczenia za darmo.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 18 wrz 2014, 14:09

Morrow, nie winisz Polsatu (choć pisałeś, że bronię ich, czyli jednak masz do nich żal za zakodowanie mistrzostw). Ja Ci tylko tłumaczę:

Ktoś sprzedawał, ktoś kupił i rządzi. Tyle w temacie. Wolny rynek.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 18 wrz 2014, 14:09

Oczywiscie, ze TVP zawalila i w miejsce durnych programow winna byla zakupic prawa do mundialu. Przegrala z Polsatem. Ok. W przetragu wygrywa ten kto wiecej placi.

Ale Polsat wybierajac metode zarobku mogl wybrac inna droge niz PPV - korzystna finansowo dla siebie, ale i korzystna dla szerokiej publicznosci, ktorej czesc moglaby wybrac mecz Polakow zamiast chlamu serwowanego o godz. 20 w innych stacjach. Wygraliby wizerunkowo i ekonomicznie. Niestety jednak stacje Polsat zadowala jedynie ten drugi aspekt i nie smacznie to wyglada, gdy statra sie ona decyzje o PPV zwalac na karb TVP czy rzadu.

Ponadto racja jest, ze polski podatnik dolozyl sie do tych mistrzostw. To z kieszeni podatnika powstaly hale, dofinansowania itp. A teraz doszlo do sytuacji gdzie kupujacy prawa do transmisji prywaciaz decyduje kto i za ile bedzie mial mozliwosc ogladania reprezentacji Polski, ktora de facto jest dobrem wszystkich Polakow, i do ktorej dokladaja sie wszyscy podatnicy.

EOT.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2014, 14:21 przez ozob, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 18 wrz 2014, 14:15

1. Załóżcie komitet i walczcie o swoje prawa w tym temacie.
2. Świat jest tak skonstruowany, że nie zawsze się dzieje tak jakbyśmy chcieli.
3. Jesli macie fantastyczne pomysły jak dysponować prawami prywatnej stacji, to napiszcie do nich. Wyślijcie CV, starajcie się, to może za 20 lat będzie Wam dane pracować przy takim projekcie.
4. Jeśli macie żal o formę i brak ogólnodostępnych mistrzostw - KRRiTV. Idźcie tam i szukajcie sprawiedliwości.

Ja kończę. Nie cytujcie mnie, nie odnoście się do moich wypowiedzi.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 777

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 18 wrz 2014, 14:17

Ja popieram Bartka autobusa płacę więc wymagam

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 18 wrz 2014, 14:19

j1immy, przeciez bartbuks prosil, zeby nie odnosic sie do jego wypowiedzi.

Nie odniósł się, tylko wyraził swoje poparcie - a to różnica. Masz coś do powiedzenia, to w temacie, bez OT /bartbuks

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8394

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 18 wrz 2014, 14:30

Narzekacie na ten Polsat, ale przynajmniej doceńcie, że dzięki nim ten temat na forum jest żywy jak nigdy dotąd :)

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 18 wrz 2014, 14:31

Moim zdaniem ciała dali politycy, a nie Polsat, który tylko wykorzystał furtkę z jakiej skorzystać mógł. Jest ustawa zobowiązująca pokazywanie igrzysk, mistrzostw świata i euro w piłce nożnej na otwartym kanale. Nie ma tam siatkówki i stąd to całe zamieszanie. Ja bym Polsatu specjalnie się nie czepiał, to jest stacja prywatna, która stara się maksymalizować zyski, stwierdzili, że więcej zarobią w taki sposób, więc mieli prawo zakodować mistrzostwa. Czekamy na zmianę ustawy i wtedy takie sytuacje nie będą miały miejsca.

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 18 wrz 2014, 14:40

bagg pisze:Nie odniósł się, tylko wyraził swoje poparcie - a to różnica. Masz coś do powiedzenia, to w temacie, bez OT /bartbuks
to nie roznica, chyba ze nie rozumie sie sformulowania odniesc sie. widze, ze jezeli ktos sie z Toba zgadza, to juz ma prawo odnosic sie do Twoich wypowiedzi, moze nawet pozwolilbys sie zacytowac komus, kto by Ci zawtorowal? ciezko tez napisac cokolwiek w temacie, skoro zamykasz dyskusje, proszac o to, by Cie nie cytowac oraz nie odnosic sie do Ciebie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”