Konto bankowe - Strona 3

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 131

Re: Konto bankowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 04 mar 2015, 1:39

Magnum pisze:Ma ktoś z takimi jakieś doświadczenia żeby się podzielić?
Ja mam taką, korzystam z niej do płatności internetowych lub jak idę na jakąś imprezę/do klubu. Ogólnie to taki internetowy portfel. Chyba 69 groszy za pół roku sobie liczą, plus parę złoty na starcie za kupno takiej. I tyle.

EDIT:

Aha, wypłacanie gotówki z takiej karty jest nieopłacalne, bo w bankomatach są duże prowizje.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2332
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 04 mar 2015, 2:01

W jakim banku sobie to zrobiłeś?

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 131

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 04 mar 2015, 3:27

W BZWBK. Idziesz do pierwszego lepsze oddziału i na miejscu możesz nabyć za ~20 złotych (ewentualnie przez allegro: http://bank-zachodni-wbk.na.allegro.pl/). Potem już sam rejestrujesz wszystko przez internet (dane osobowe, wymyślasz pin, logujesz się podając email i swoje hasło). Tak na dobrą sprawę to niczym się to od normalnego konta nie różni.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 04 mar 2015, 8:41

Karty przedplacone moim zdaniem sa duzo gorsze od kredytowych, bo one maja dluzszy okres bezodsetkowy i ma je kazdy bank w ofercie, ja bym bral na Twoim miejscu kredytowke, ktora dodatkowo mozna miec w wielu bankach za darmo, ja mam taka w City Handlowym. Co do kont sam mam T-Mobile konto i potwierdzam ze to najtansza opcja na rynku, nie ma oplat w ogole a jak przelewasz wynagrodzenie na konto to masz je dodatkowo oprocentowane na 3%. Futbolowa jak jestes zainteresowana takim kontem to odezwij sie do mnie na priv za polecenie mozna zarobic 50 zl :)

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1541
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 04 mar 2015, 9:49

W mBanku już 4 zł/1 msc za kartę, chyba że masz obrót 100 zł/ 1 msc.
Mam też konto w Nordei i wszystko jest za darmo: prowadzenie konta, karta, wypłata z wszystkich bankomatów w Pl i Europie. Teraz zostali wykupieni przez PKO i przy otwarciu konta nie ma już wszystkiego darmowego.

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 04 mar 2015, 9:52

Aker, w jakim banku pracujesz?

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 04 mar 2015, 10:01

W eurobanku. W sumie u nas tez jest dobre konto, konto oprocentowane na 4% do kwoty 3000 zl przy przelewach przychodzacych tytulem wynagrodzenie wiec nie koniecznie wplyw od pracodawcy, 5% zwracane od transakcji karta a jak zalozysz konto w oddziale to mozna pracownika poprosic zeby zrobil je dozywotnio darmowe to wtedy nawet jak bedzie puste to nie naliczy sie nigdy oplata. U nas jest tylko oplata za karte 3,45 zl ale jak sie wyda w miesiacu minimum 200 zl to jest darmowa. Powiem tak jak ktos aktywnie korzysta z karty to moze sobie u nas sporo zarobic posiadajac konto, raz ze jest oprocentowane na 4%, a dwa z uwagi na zwrot 5% od platnosci karta, mam znajomego co kasuje co miesiac po 30 zl :)

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 04 mar 2015, 10:10

Nie zestawiałbym ze sobą kart kredytowych i prepaid/internetowych. Te drugie są bardzo pożyteczne w handlu internetowym - na kartę przelewasz tylko tyle, ile chcesz wydać i to wszystko. Nie lubię podawać na lewo i prawo danych mojej karty do konta, gdzie czasami leży swobodnie grubszy hajs, więc robiąc zakupy w necie wolę korzystać właśnie z karty internetowej. Nie jest to częste, ale jednak nie żałuję. Prowizję płacę tylko od wpłacanej kwoty i jak dla mnie to niski koszt za spokój ;)

Co do kont - mam w kilku bankach. Głównie dlatego, żeby móc korzystać z przyzwoitego oprocentowania na ror-ach/lokatach. Konto mam w tmobile (główne konto, na które dostaję wypłate), smartbanku (wysokie oprocentowanie na ror), dbnet (prawdopodobnie niebawem z nich zrezygnuję), bgz (mieli ciekawą lokatę na start i niezłe oprocentowanie na ror), a teraz prawdopodobnie założę w BPH. Dlaczego? Dają 3% (max do 50 zł/miesiąc) zwrotu za WSZYSTKIE zakupy (nie jak w eurobanku za okreslone kategorie) w nowej promocji. Konto bez opłat pod jednym warunkiem - musisz użyć karty 4 razy w miesiącu ;)
Ostatnio zmieniony 04 mar 2015, 10:15 przez red85, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 04 mar 2015, 10:10

A mogę zapytać jak długo już pracujesz w banku, jakie wrażenia? Duże ciśnienie? można się utrzymać finansowo? Bo właśnie szukam pracy w banku w Warszawie, w pon miałem rozmowę kwal.do Tmobile Usługi Bankowe i czekam na odpowiedź.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1541
Kibicuję: FC Barcelona

Re: Odp: Konto bankowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 04 mar 2015, 10:14

maestro a Ty czasem nie prowadziłeś swojej działalności? Już zrezygnowałeś?

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 04 mar 2015, 10:18

red85 pisze:Nie lubię podawać na lewo i prawo danych mojej karty do konta, gdzie czasami leży swobodnie grubszy hajs, więc robiąc zakupy w necie wolę korzystać właśnie z karty internetowej.
wiadomo, ale jak na karcie kredytowej ustawisz niskie limity, ktore np. w mbanku mozna zmienic w ciagu minuty, to raczej grubszy hajs nie jest zagrozony.

Aker,

niezaleznie od karty ten zwrot 5%? z jakims miesiecznym limitem zwrotu?

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 04 mar 2015, 10:31

Keres pisze:maestro a Ty czasem nie prowadziłeś swojej działalności? Już zrezygnowałeś?
Prowadziłem sklep odzieżowy. Przepisałem go na tate, a sam szukam pracy w Wawie. Moja dziewczyna tam mieszka i pracuje, chcemy w końcu razem zamieszkać :)

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 04 mar 2015, 11:33

60 zl miesiecznie max od kategorii zwiazanych ze sportem, rozrywka i rekreacja, wiecej mozna poczytac na stronie eurobanku. Co do pracowania ja nir narzekam, wiadomo cisnienie jest, ale mamy mocny oddzial, fajna atmosfere, plany robimy co miesiac, ja tez robie swoje, niedawno nawet awansowalem za dobre wyniki. Pracuje przeszlo 2,5 roku i jedynie mam zal ze centrala jest we Wroclawiu a nie Warszawie, bo docelowo chcialbym pracowac w centrali

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 04 mar 2015, 11:37

A kończyłeś studia pod kątem bankowości?

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 04 mar 2015, 11:47

Tak na wydziale ekonomicznym, a teraz w marcu mam obrone mgr z finansow i rachunkowosci specjalizacja bankowosc na sgh, ale powiem Ci ze w bankach na stanowiskach doradcow sporo ludzi pracuje po studiach niekoniecznie zwiazanych z ekonomia, takze ja bym nie bral tego jako glowne kryterium. Najwazniejsze na stanowisku doradcy jest otwartosc, miec gadane i byc ogolnie dobrym sprzedawca, zreszta scenki sprzedazowe sa czesto wykorzystywane na rozmowach kwalifikacyjnych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”