Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2567

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 02 cze 2025, 23:31

Ale wyrośnięta jak na 7 latkę - ja bym dał z 10 lat

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 02 cze 2025, 23:43

To jeden z powodów dlaczego przegrali wybory. Od różnej maści "profesurów", celebrytów i innych "ą" i "ę" z salonów - cały czas wywyższanie się i pogarda dla reszty, więc duża część elektoratu łyka narrację i przez głosowanie na "postępowych" polityków uważa się za jaśnie panów oświeconych i teraz sączą jad, że im ciemny niewykształcony plebs z pokrytych słomą chatek na bagnach wybrał prezydenta.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2157
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 02 cze 2025, 23:50

Devourer pisze:
02 cze 2025, 23:43
To jeden z powodów dlaczego przegrali wybory. Od różnej maści "profesurów", celebrytów i innych "ą" i "ę" z salonów - cały czas wywyższanie się i pogarda dla reszty, więc duża część elektoratu łyka narrację i przez głosowanie na "postępowych" polityków uważa się za jaśnie panów oświeconych i teraz sączą jad, że im ciemny niewykształcony plebs z pokrytych słomą chatek na bagnach wybrał prezydenta.
Ale tutaj to działa w dwie strony. Wielokrotnie słuchałam ostatnio pań 70/80+ i ich wrzuty na Tuska, Trzaskowskiego i ich wyborców są dużo gorsze od tego, co słyszę na najbardziej napiętych meczach Rakowa.

Wybory w Polsce to ogólny festiwal pogardy – i u nas ludzie doskonale odnaleźliby się w oddawaniu głosów negatywnych, tj. przeciwko komuś. I obie strony w tych wyzwiskach i wywyższaniu się są sobie równe.

A jak widzę pierdolenie „odbierzmy prawo głosu mniej wykształconym” to autentycznie chce mi się rzygać. Można by w to zdanie wstawić jakąkolwiek grupę – kobiety, emerytów, gejów – i zawsze brzmi to fatalnie.

O czepianiu się tej dziewczynki nie wspominając. Co trzeba mieć w głowie, żeby pisać takie komentarze? Takich ludzi to bym wyłapywała i zgłaszała na przymusowe leczenie.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1316

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 02 cze 2025, 23:53

Całe szczęście ustawa o mowie nienawiści przepadła, bo wolność słowa ważniejsza.

Prawda? PRAWDA?

Awatar użytkownika
Cristiano7
Skład C
Skład C
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cristiano7 » 02 cze 2025, 23:58

dias pisze:
02 cze 2025, 23:53
Całe szczęście ustawa o mowie nienawiści przepadła, bo wolność słowa ważniejsza.

Prawda? PRAWDA?
Jeśli Bodnar będzie oceniał co jest mową nienawiści to tak , PRAWDA

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1939

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 03 cze 2025, 0:04

piotrcies pisze:
02 cze 2025, 17:13
Ale mam pieprzonego moralniaka po tych wyborach.

I nawet nie o te wyniki chodzi, tylko o ogólną atmosferę, czegoś takiego to nie pamiętam w żadnych wyborach, nawet tych najbardziej napiętych przed 1,5 roku. Nawet jak wchodziłem dziś do centrum handlowego, w którym pracuję, miałem wrażenie, że jakoś tak cicho i w ogóle.

Dziś naczytałem się mnóstwa tekstów o wyjeżdżaniu z kraju, o zjebanych wyborcach, którzy zniszczyli właśnie kraj, o wstydzie itd. Ok, w wyborach zawsze ktoś będzie niezadowolony, ale ludzie są prawie gotowi sobie oczy powydrapywać za te wyniki, to mnie mocno niepokoi i przeraża. I co najgorsze, wydaje mi się, że tu już nie chodzi o ten duopol partyjny, tylko te dwie Polski, które - nawet jeśli PiS i PO będą pogonione, będą się ogniskować wokół Mentzena i Zandberga lub kogokolwiek innego. I na moje życie codzienne to wpływu nie ma, po prostu mega mnie tak po ludzku to boli, że ludzie naprawdę zieją do siebie nienawiścią ze względu na politykę. Jedni drugim odmawiają polskości, drudzy pierwszych traktują jak mniej wartościową intelektualnie i moralnie część społeczeństwa. Pojebane to.

Mam nadzieję, że kiedyś to jeszcze będziemy mogli normalnie się ze sobą pokłócić bez takiej agresji i nienawiści, ludzie wrzucają jakieś statementy, że kto głosował na X lub Y niech usuwa mnie ze znajomych i nie odzywa się więcej do mnie. No kurde, naprawdę tyle gadania o godzeniu Polaków, a my sami tego nie chcemy. Trzeba podzielić kraj na pół chyba i wtedy każdy będzie zadowolony.
Post który polajkował Cloner.
Niby wszystko w porządku,prawidłowe zachowanie,ale kilka stron wcześniej ten sam Cloner pisał
cloner pisze:
01 cze 2025, 21:51
Bo kobiety które głosują na Rafała chcą być ruchane przez murzynów, bez konsekwencji,
Powiedz proszę,czy to samokrytyka,czy może jesteś strasznym hipokrytą ? ;)

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 316

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 03 cze 2025, 0:06

dias pisze:

Prawda? PRAWDA?
Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia
Jeśli coś Cię przykrego spotkało w internecie kolego, to tutaj podstawa prawna, na którą możesz się powołać i działaj. Nie trzeba nic nowego wprowadzać :beer:

Znieważenie – art. 216 § 1 k.k.
„Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie, lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega karze grzywny albo karze ograniczenia wolności.”

Groźba karalna – art. 190 § 1 k.k.
„Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę, jeśli groźba wzbudza w niej uzasadnioną obawę, że będzie spełniona, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.”

Albo z kodeksu cywilnego

art. 23 i 24 Kodeksu cywilnego (k.c.) – ochrona dóbr osobistych

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8349

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 03 cze 2025, 0:12

Art. 212 kk

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1059
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 03 cze 2025, 1:18

Duma Katalonii pisze:
02 cze 2025, 8:54
bo takiej sterty ostentacyjnego gówna jakie wylano na jednego kandydata to nigdy chyba nie było.
Nie pamiętasz pierwszych wyborów?
Eyesmon pisze:
02 cze 2025, 12:16
(btw ilu polityków PiS przez te 1.5 roku poszło siedzieć?)
No dwóch, tyle że Duda ich ułaskawił (po raz wtóry),
1234 pisze:
02 cze 2025, 13:31
Choć Szczecin jak zawsze, niestety jednym z silniejszych bastionów PO - 65 do 35 dla Trzaskowskiego szokuje mnie poparcie dla nich w tym mieście...
Mam tak samo jak Ty... na Podlasiu.
piotrcies pisze:
02 cze 2025, 17:13
Mam nadzieję, że kiedyś to jeszcze będziemy mogli normalnie się ze sobą pokłócić bez takiej agresji i nienawiści, ludzie wrzucają jakieś statementy, że kto głosował na X lub Y niech usuwa mnie ze znajomych i nie odzywa się więcej do mnie. No kurde, naprawdę tyle gadania o godzeniu Polaków, a my sami tego nie chcemy. Trzeba podzielić kraj na pół chyba i wtedy każdy będzie zadowolony.
Dopóki nie przyjdzie następny kataklizm, to tak trwa mać.
piotrcies pisze:
02 cze 2025, 17:44
Jedyne, z czego kręcę bekę, to te wszystkie "elity" intelektualne, które obudziły się w szoku, że ich próby mobilizacji ludzi przyniosły zgoła odmienny skutek.
Nie powiedziałbym, to była jednak druga frekwencja ever!
futbolowa pisze:
02 cze 2025, 23:50
A jak widzę pierdolenie „odbierzmy prawo głosu mniej wykształconym” to autentycznie chce mi się rzygać. Można by w to zdanie wstawić jakąkolwiek grupę – kobiety, emerytów, gejów – i zawsze brzmi to fatalnie.
No dziś też do studia "Szkła kontaktowego" zadzwoniła pani z takim postulatem i Tomasz Sianecki ją strofował, ale moim zdaniem zbyt delikatnie...
dias pisze:

Prawda? PRAWDA?
No i zaczynam mieć wątpliwości?
Devourer pisze:
02 cze 2025, 23:43
Jakby na to nie patrzeć nasz nowy prezydent elekt, to taka trochę "Kariera Nikodema Dyzmy", a pamiętacie jak się skończyła?

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2400
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 03 cze 2025, 8:16

A wiec jednak, wszytkie teorie i kilometrowe analizy na bok, prezydent elekt po prostu reprezentował obronę "chrześcijańskich wartości". :D

https://www.facebook.com/share/p/195pN3uitL/

Obrazek

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 182

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 03 cze 2025, 10:12

Podobno exit poll o 21 miał odchyłkę 2% więc skala kompromitacji RT z jego przedwczesną radością jest nawet większa (ipsos zmienił ze standardowych 1% ze względu na procent odmów).

Jak ktoś widział badanie przepływu głosów z 1 tury z uwzględnieniem ile % nie poszło na 2 turę to niech zarzuci. Wygląda, że wyborcy Mentzena zagłosowali bardziej karnie na KR niż wyborcy lewicy na RT, ale ile osób zrezygnowało z 2 tury?

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 939

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 03 cze 2025, 10:31

Jak zabawnie brzmia te obietnice zwiazane z TVP :witam:

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1316

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 03 cze 2025, 10:35

Przema pisze:
03 cze 2025, 10:31

Jak zabawnie brzmia te obietnice zwiazane z TVP :witam:
Wszyscy dziennikarze zaskoczeni! I jeszcze bardziej oburzeni, no bo jak to? Oni tylko fakty podawali!

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1392
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 03 cze 2025, 10:40

Ta radość w sztabie RT, ogłaszanie się prezydentem, przedstawienie pierwszej damy. A później zwrot akcji i porażka. Ten wieczór to było idealne podsumowanie tej dziwnej i momentami żenującej kampanii wyborczej i tego co się działo w ostatnich tygodniach :whistle:

Wyścig po fotel wyglądał trochę jak dwa kluby piłkarskie, którym "grozi" awans ligę wyżej, tracą punkty w decydującej fazie sezonu, popełniają gafy częściej niż zwykle, a ostatecznie ktoś musi wygrać.

W poniedziałek rano przejrzałem media, ale czekam aż kurz opadnie, bo póki co to głównie hejt, bezsensowne ujadanie i oczernianie drugiej strony. Czyli wszystko co było przez ostatnie tygodnie, ale x2. Jesteśmy krajem politycznego fanatyzmu.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2742
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 03 cze 2025, 10:47

Ballada o Rafale

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”