Filmy - Strona 27

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 10 lut 2006, 14:17

The Fog (Mgła)

Jest to remake znanego horroru Johna Carpentera z 1980 roku. W czasie mgły, która spowija małe miasteczko w Północnej Kalifornii w USA, do miasta przybywają duchy zmarłych marynarzy zatopionego żaglowca, aby na potomkach swych oprawców pomścić swą śmierć.

Film warty obejrzenia. Może nie jest to klasyczny dreszczowiec po którym nie będziemy mogli spac przez najbilże lata swojego życie, jednak w niektórych momentach robi się mrocznie. Dobre efekty specjalne, z obsadą już trochę gorzej (mam na myśli "młodego supermena"), ale mimo to fim godny uwagi :wink:

POZDRO :D

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 11 lut 2006, 21:15

Ja Wam Pokażę!

Napiszę tak...muszę napisać 2 rózne recenzje tego filmu...jedna w której postaram się być obiektywny, a druga wyrazi mój podziw nad jednym z aktorów :)

1.(ta obiektywna) Film właściwie słaby. Parę zabawnych dialogów go nie naprawi. Jedna wielka reklama Lotto, Gali, Danone, RMF FM i Whiskasa. Zmiana aktorów nie wyszła na lepsze. Niklińska bardzo cienko. To tak w skrócie. Ogólnie nie polecam.

2.recenzja. Jeśli jednak mimo wszystko zdecydujesz się wybrać na ten film to zwróc uwagę na chłopaka grającego rolę Małolata Piotrka. Nie będę ukrywał, że koleś jest z Nowego Dworu Maz. czyli mojego miasta i jest moim świetnym kumplem. Zaryzykuję stwierdzenie, że zagrał najlepiej z całej obsady. W ogóle nie sprawiał wrażenia spiętego czy jakoś przytłoczonego tą rolą. Zagrał naturalnie...poza tym jego teksty w filmie są niesamowite i te miny. On Wam pokazał/pokaże. Jestem pełen podziwu, uznania i zadowolenia po prostu.

mesajah

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mesajah » 11 lut 2006, 21:36

Proof
Historia młodej kobiety (Gwyneth Paltrow), opiekującej się umierającym ojcem (Anthony Hopkins) - nadzwyczajnie błyskotliwym lecz szalonym profesorem matematyki.

Film taki sobie, średnio mi się podobał. :? Jedynie co mnie skłoniło do obejrzenia filmu do końca była mistrzowska gra Gwyneth Paltrow. Zupełnie zasłużenie dostała za niego nagrodę 'złotego globa'

Awatar użytkownika
vieris
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vieris » 11 lut 2006, 22:02

RóżA pisze:The Fog (Mgła)

RóżA pisze:Film warty obejrzenia. Może nie jest to klasyczny dreszczowiec po którym nie będziemy mogli spac przez najbilże lata swojego życie, jednak w niektórych momentach robi się mrocznie. Dobre efekty specjalne, z obsadą już trochę gorzej (mam na myśli "młodego supermena"), ale mimo to fim godny uwagi

To ty chyba nie oglądałeś ORGINAŁU :?: :D

Ta Mgła z 2005r to kompletny niewypał tak kiszkowego Horroru dawno nie widziałem
Jeśli któś miałby wybór którą oglądnąć to zdecydowanie tą starszą
(Johna Carpentera)

Roza oglądnij se starszą wersje to zobaczyś jaka jest wielka różnica :!: :!:

MOIM ZDANIEM TEN FILM NIE JEST WART OBEJŻENIA:twisted:

Awatar użytkownika
krako
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krako » 11 lut 2006, 22:16

Epoka Lodowcowa 2 :D

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 11 lut 2006, 23:35

vieris pisze:To ty chyba nie oglądałeś ORGINAŁU

No muszę się przyznać że nie oglądałem :oops: Ale skoro mówisz że jest dobry to z pewnością obejrzę :)

vieris pisze:Ta Mgła z 2005r to kompletny niewypał tak kiszkowego Horroru dawno nie widziałem

W niektórych momentach (przynajmniej mnie) trzymał w napięciu. No i fajne efekty :P

A tak na temat:

Właśnie skończyłem oglądać Wrong Turn

Grupa młodych ludzi utknęła w lasach Zachodniej Wirginii. W poszukiwaniu drogi powrotnej i pomocy, turyści natknęli się na rodzinę genetycznie zniekształconych ludzi, o których istnieniu krążyły do tej pory tylko krwawe legendy. Niestety te enigmatyczne opowieści okazują się prawdą. Nie pozostało im nic innego, jak rzucić się do szalonej ucieczki aby ocalić życie.
Film producentów "Resident Evil" i "Koszmaru minionego lata" oraz czterokrotnie nagrodzonego Oscarem za efekty specjalne w filmach "Park Jurajski", "Terminator 2" i "Obcy", Stana Winstona.

Film niezły, choć może troszkę sadystyczny :lol: Przyprawia o dreszcze, no i całkiem fajna aktorka :wink: Polecam :!: :!: :!:

POZDRO :D

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 17 lut 2006, 20:43

Nabbeun namja (AKA Bad Guy) (2001)

Obrazek

Film zaczyna sie od przypadkowego spotkania. Tytułowy bohater wymusza na nieznajomej piękności długi pocałunek. Dziewczyna żąda przeprosin, lecz wobec braku skruchy pluje napastnikowi w twarz. Zaintrygowany Bad Guy śledzi dziewczynę a następnie za pomoca sprytnej intrygi przenosi ją do swojego świata gdzie staje sie ona od niego zależna. Dziwczyna trafia do dzielnicy domów publicznych, gdzie zmuszona jest do kontaktu z mężczyznami. Nowe życie staje powoli narkotykiem, z którego nie może się wyzwolić. Oprawce i ofiarę zaczyna jednak łączyć niezwykła więź..

fatalne zauroczenie, doskonała gra głownego aktora, szkoda tylko, że czasami wątek snuł się bardzo powoli

8/10

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 18 lut 2006, 12:36

Włąśnie po raz kolejny obejrzałem film pt. "HOSTEL". Film całkiem niezły, przynajmniej różni się od pozostałych shitów które w tej chwili grają w kinach. Po raz kolejny Tarantino potwierdza, że jest jednym z najlepszych reżyserów. Dobrze dobrani aktorzy, trzymająca w napięciu muzyka i całkiem dobre efekty.

Krótki opis filmu z filmweb.pl:

"Hostel" opowiada historię dwóch szkolnych przyjaciół - Paxtona i Josha, którzy wspólnie z nowo poznanym Olim przemierzają Europę w poszukiwaniu niezapomnianych wrażeń. Koledzy zostają oczarowani opowieściami nieznajomego podróżnika o idealnym dla amerykańskich poszukiwaczy przygód miejscu na Słowacji, pełnym wschodnioeuropejskich kobiet tak samo zdesperowanych, co pięknych. Przyjaciele szybko dają się skusić i po przyjeździe na miejsce z łatwością nawiązują bliższy kontakt z egzotycznymi pięknościami Nataly'ą i Svetlaną. Początkowo świetnie się bawiąc, dwójka znajomych uświadamia sobie w końcu, że zostali uwięzieni w narastającej złem sytuacji, która może się zrodzić jedynie w najciemniejszym, najgłębszym i najbardziej chorym zakątku ludzkiego umysłu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 25 lut 2006, 14:15

Obrazek

klimat zaprawdę fascynujący, aż mi się przypomniała pasja, z jaką czytałem "zbrodnię i karę" - szczegolnie polecam ten film osobom, które będą opracowywały tą książkę, gdyż pasuje jak ulał. Ciekawostka :

Producenci filmu twierdzą, że Christian Bale schudł na potrzeby roli z około 82 kg do około 55 kg. Twierdzą również, że Bale chciał schudnąć do 45 kg, ale z obaw o jego zdrowie nie pozwolono mu zejść poniżej 55 kg. Aby zrzucić 'zbędne' kilogramy Bale stosował dietę składającą się z jednej puszki tuńczyka oraz jednego jabłka dziennie!

na filmie aktor wyglada po prostu strasznie, ale dzieku temu film nabiera jeszcze wiekszej powagi i dramaturgii, co również prowadzi do wniklejszego obserwowania głownego bohatera całego spektaklu... sumienie sumienie sumienie... ukojenie... ot cały film - niby banalny a jednak mi się bardzo podobał 8+/10

Awatar użytkownika
Smithu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Smithu » 25 lut 2006, 16:15

Ze tez dawno nie odwiedzalem tego tematu.

Tomusmc pisze:Ja wczoraj miałem przyjemność oglądnąć 'Zejście (The Descent)'. Muszę stwierdzić, że spodziewałem się czegoś innego patrząc na trailery pokazywane w telewizji chociaż film był na poziomie. Ogólnie nie lubię filmów gdzie występują potwory nie z tej ziemii, a kobiety, które są zwykłymi gosposiami domowymi nagle zaczynają walczyć na poziomie Chucka Norrisa (nie obrażając oczywiście naszego idola). Końcówki też zbytnio nie skumałem, ale ogólnie morderstwa i krew była, a tego mi potrzeba przy oglądaniu horrorów.

Hmm, dla mnie ten film przedstawial sie tak. Szok - nuda - proba akcji - troche akcji - nuda - koniec. Pierwsza scena z wypadku jest dobra, dalej z ekranu zalewa nuda, wszystko jest zbyt schematyczne, a potworki wygladaja jak gollumy czyli nic oryginalnego. Fabula jest latwa do przewidzenia. Na szczescie sceny ktore maja straszyc nie smiesza, ale wywoluja male zainteresowanie.

RóżA pisze:Film warty obejrzenia. Może nie jest to klasyczny dreszczowiec po którym nie będziemy mogli spac przez najbilże lata swojego życie, jednak w niektórych momentach robi się mrocznie. Dobre efekty specjalne, z obsadą już trochę gorzej (mam na myśli "młodego supermena"), ale mimo to fim godny uwagi
Film to kicha i kaszana oblany wiocha w jednym, tak slabego horroru nie widzialem od czasu domu woskowych cial. To jak umieraja kolejni bohaterzy jest tak oczywiste i malo straszne ze az zalosne. Film mocno przereklamowany i przesadzony. A mgla? Co moze byc strasznego w mgle? :>
genius pisze:Monachium

Przedwczoraj wybrałem się do kina na film Spielberga "Monachium". Akcja toczy sięw latach 70 a dokładnie w 72 na olimpiadzie w Niemczech. Palestyncy terrorysci mordują reprezentow Izraela. Rozpoczyna się odwet ze strony Izraelczyków. Pięciu wybrańców Izraela ma za zadanie zabić palestyńskich przywódców.

Film trwa ok. 3 godzin, ale ani przez chwile sie nie nudzilem. Po porstu znakomity!

moja ocena 9,5/10

Jak odmienne moga byc ludzkie opinie. Dla mnie to kolejna klapa po wojnie swiatow, kolejny przereklamowy film i dowod na to ze Spielberg juz sie wypalil. Co do akcji toczy sie troche pozniej niz 72. W tym roku dopiero rozkwita to dzieki czemu pozniej mamy do czynienia z akcja. Jezeli chodzi o nude, nie moglem sie od niej opedzic :/

Baqu pisze:na filmie aktor wyglada po prostu strasznie, ale dzieku temu film nabiera jeszcze wiekszej powagi i dramaturgii, co również prowadzi do wniklejszego obserwowania głownego bohatera całego spektaklu... sumienie sumienie sumienie... ukojenie... ot cały film - niby banalny a jednak mi się bardzo podobał 8+/10
Jestem maxymalnie na tak, film naprawde warty uwagi.

Awatar użytkownika
wazi
Bundesliga? To co najlepsze.

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wazi » 04 mar 2006, 19:06

Miałem wielką przyjemność oglądać film Widmo (shutter) i powiem jedno kocham azjatów, robią wyśmienite filmy które mają to co najważniejsze: KLIMAT, film podobny co do The Ring, (też na podstawie scenariusza Azjaty) niezły thiller albo jak tam kto woli Horror, w nie których miejscach byłem wystraszony na maxa. Gęsia skóra gwarantowana.

Film opowiada o młodej parze studentów, którzy potrącają pewnego wieczoru kobiete, i uciekają z miejsca zdarzenia... Później gdy chłopak wywołuje zdjęcia (jest fotografem) ukazuje mu sie tajemniacza postać, okazuje sie, że jest to potrącona kobieta, która zaczyna go nawiedzać... itd. sami zobaczcie. I musze przyznać, że zajebiste zakończenie filmu. Efekty dzwiękowe, nieźłe ujęcia, naprawde bardzo dobrze zrobiony film, zrobiony przez... niedoświadczonych filmowców, którzy nie mają 25 lat skończone. Aż nie do uwierzenia...

Film polecam, jeżeli ktoś lubi tego typu filmy, to nie ma co czekać, tylko trzeba wydać te 15 złoty i pójść do kina. P O L E C A M !

9,5/10

Awatar użytkownika
Adriano_FcI
Ja tu tylko nabijam

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Adriano_FcI » 05 mar 2006, 1:05

A ja polecam film: JAN PAWEŁ 2, własnie dzisiaj byłem na nim w kinie i mysle ze jest to bardzo dobry film... chociarz według mnie jest troche podobny do Karola.. :roll:
Ale warto obejrzec..:]
PoLeCaM.. 8)

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 05 mar 2006, 1:54

wazi pisze:Miałem wielką przyjemność oglądać film Widmo (shutter) i powiem jedno kocham azjatów, robią wyśmienite filmy które mają to co najważniejsze: KLIMAT, film podobny co do The Ring, (też na podstawie scenariusza Azjaty) niezły thiller albo jak tam kto woli Horror, w nie których miejscach byłem wystraszony na maxa. Gęsia skóra gwarantowana.

Film opowiada o młodej parze studentów, którzy potrącają pewnego wieczoru kobiete, i uciekają z miejsca zdarzenia... Później gdy chłopak wywołuje zdjęcia (jest fotografem) ukazuje mu sie tajemniacza postać, okazuje sie, że jest to potrącona kobieta, która zaczyna go nawiedzać... itd. sami zobaczcie. I musze przyznać, że zajebiste zakończenie filmu. Efekty dzwiękowe, nieźłe ujęcia, naprawde bardzo dobrze zrobiony film, zrobiony przez... niedoświadczonych filmowców, którzy nie mają 25 lat skończone. Aż nie do uwierzenia...

Film polecam, jeżeli ktoś lubi tego typu filmy, to nie ma co czekać, tylko trzeba wydać te 15 złoty i pójść do kina. P O L E C A M !

9,5/10
Już go opisywałem, ale jak zobaczyłem po raz pierwszy (chyba) kogoś kto wypowiada się na temat tego filmu pozaytywnie to aż nie mogłem się powstrzymać. Nie mówię tego w formie negatywnej oczyiście bo dla mnie ten film był jednym z najlepszych jakie oglądałem. Bardzo nie lubię filmów tajlandzkich, ale ten pokonał wszystko! Pozdro Wazi

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 05 mar 2006, 9:05

Polecam film Mgła (The Fog).Dobry film, z zaskakujacym zakonczeniem, mimo ze jest to horror to nie ma drastycznych scen.Film w ktorym mamy przeplatanie przeszlosci z terazniejszoscia.Po prostu trzeba zobaczyc, bardzo wciagajacy.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 05 mar 2006, 9:13

Martinho pisze:Polecam film Mgła (The Fog).Dobry film, z zaskakujacym zakonczeniem, mimo ze jest to horror to nie ma drastycznych scen.Film w ktorym mamy przeplatanie przeszlosci z terazniejszoscia.Po prostu trzeba zobaczyc, bardzo wciagajacy.

Nie wiem czy Ty chcesz po prostu sobie ponabijać :?: :? Ten film już ja opisywałem, zresztą mój opis był troszkę dokładniejszy i miał jakiś sens. Podobnie zrobiłeś w temacie Copa Libertadores 2006- odpowiadasz na pytanie z pierwszej strony dyskusji, na które było już kilka ospowiedzi :?

Z żeby nie było OT :twisted: :

UNDERWORLD EVOLUTION

Obrazek

Kolejna część przygód wojowniczki Seleny na tle odwiecznej walki pomiędzy arystokratycznymi, dobrze wykształconymi - Wampirami oraz brutalnymi i siejącymi grozę Lykanami.

Film nawet dobrze się ogląda, ale oczekiwałem czegoś lepszego. Gdy zobaczyłem zwiastun, nie mogłem się doczekać premiery. A jak już zobaczyłem film to odczuwałem pewien niedosyt. IMHO pierwsza część Underworld była lepsza. Ale to tylko moje zdanie :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”