Skoki Narciarskie - Strona 28

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Najwybitniejszym polskim skoczkiem narciarskim jest:

Adam Małysz
43
74%
Kamil Stoch
15
26%
Awatar użytkownika
Kendo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kendo » 24 lut 2007, 12:32

No tez mialem przyjemność oglądać. rzeczywiście u Malysza wszystki niby cacy postarał sie w drugiej serii skoczyl dalej od Morgiego i Ahonena a poźniej i tak się okazało że to za malo. O ile Roar jest niespodzianka o tyle Olli jest sensacją. Podziwiam norwegów za to, że jak lider(Jacobsen) zatraci forme przed ważniejszymi zadaniam to zawsze w ich kadrzew znajdzie sie ktoś, kto powalczy o najwyższe cele. Po skoku Małysza dedukowałem że może Roar skoczy blisko a Fin to jednorazowy wyskok i nie wytrzyma presji. A tu mnie niemilo zaskoczyli. Amman to fantastyczny skoczek. Nie zdziwię się jak w6gra też na śrdniej skocznitak jak było to SLC. A konkurs drużynowy nigdy dla Polaków :? Raczej Adam bedzie leciał, a restza będzie skakać.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 24 lut 2007, 13:03

Roar czy to niespodzianka, ostatnio było widac, ze bedzie sie liczył na MŚ. Małysz skakał dosc dobrze, brakowało mu jednak sporo do podium. Cos zawiodło, na średniej bedzie jeszcze wiekszy ścisk :? Brak medalu to bedzie katastrofa.
Olli to jest spora sensacja, jak widac Finowie zawsze moga na kogos liczyc, jak nie Janne to Matti, teraz Harri.
Norwegowie i Finowie wygladaja na mocnych, podobnie Austriacy, czyli podium juz zajete. Niemcy beda miec jeden z najsłabszych wynikow, Słwoenie nie istnieje, Japonia dosc rowno, wszyscy blisko 20 pozycji. Rosja to dwoch zaowndikow, czyli jakies tam szanse sa 5 lokate w druzynowym konkursie. Ogolnie tylko Norwegia, Austria i Finlandia jest poza naszycm zasiegiem, reszte powinnismy wchłonać...

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 38

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 24 lut 2007, 14:28

No i moim zdaniem lekkie rozczarowanie. :roll: Szkoda, że mu nie wyszło, bo piątkowe kwalifikacje napawały wielkim optymizmem. Brawo dla Kamila, szkoda, że w 2 serii skoczył słabiej bo by był w pierwszej 10 ;)

Pierwsza trójka była znacznie lepsza od reszty zawodników i nawet gdyby Adam w 1 serii skoczył lepiej to nie byłby na podium. Brawo dla Olliego, nieźle był wzruszony jak stał na podium. Norwegowie mają lekki kryzysik i jutro w drużynie może być blado.

Szkoda, że Adam nie stanoł na podium, bo szczerze mówiąc spodziewałem się złota, patrząc na to jaką formę prezentował na osatnich występach i wczorajszych kwalifikacjach. Szkoda, że oprócz Małysza i Stocha nie mamy jeszcze jednego dobrego skoczka, bo mielibyśmy wtedy realną szansę na brązowy medal.

Nie miejmy jednak pretensji czy żalu do Adama, bo już zrobił 200% normy polskiego dobrego sportowca. Żaden z dzisiejszych zawodników nie trzyma się czołowki przez 6 rok z rzędu. Przypomnijmy sobie takie "legendy" jak Jusilajnen, Schmitt, Peterka, Hoelwart czy Hannawald. Z tej piątki tylko Schmitt pojechał do Japonii...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 24 lut 2007, 17:31

Jarzinho pisze:Brak medalu to bedzie katastrofa.
Małysz lepiej się prezentuje na normalnej skocznie własnie, bo ma dobre odbicie.
Olli - rzeczywiście prawie sensacyjnie wygrał, ma medal. W tych warunkach, na tej skoczni - tym większe zaskoczenie, bo przecież on nie ma zbyt dużego doświadczenia.
Małysz mnie nie zawiódł - 4 miejsce to zawsze ścisła czołówka. Mógł oczywiście odrobine lepiej skoczyć w I skoku, ale przecież sie nie pochlastamy, trza się cieszyć z tego co jest. Tym bardziej, że mamy Stocha na 13 miejscu - Znakomite miejsce na MŚ. Pogratulować :brawo:

Strasznie mnie irytuje ten cały Szaranowicz z tymi swoimi osądami przed podaniem wyniku i lokaty. Slepy jest a krzyczy na całe gardło, że Olli wygrał.
Powinni go wyrzucić. Ja bym go zwolnił. Wp na pewno by dostał.

Ammann wygrał i jak mówiłem - jak wygra drugi konkurs to tez nie będę zaskoczony.
Niemcy chyba nie odegrali kluczowej roli - nie przupominam sobie. Chyba tylko Ritzerfeld wszedł do 30 :think: i to daleko za Stochem :P

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 24 lut 2007, 17:34

fieldy pisze:Niemcy chyba nie odegrali kluczowej roli - nie przupominam sobie. Chyba tylko Ritzerfeld wszedł do 30 i to daleko za Stochem
nie tak daleko :wink: 15 był i to był najlepszy Niemiec :P
Uhrmann ma kontuzje, a miał powalczyć o medal i Niemiecka ekipa może teraz pomarzyć o medalu
Nie oglądałem konkursu, na treningu byłem :(

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 24 lut 2007, 18:05

fieldy pisze:Chyba tylko Ritzerfeld wszedł do 30
Jeszcze Martin był 30 :wink:

fieldy pisze:Strasznie mnie irytuje ten cały Szaranowicz z tymi swoimi osądami przed podaniem wyniku i lokaty.
Dokładnie. W dodatku Adam jeszcze nie wylądował a ten juz wrzeszczal o medalach, to samo bylo przed konkursem. Tym pompowaniem robią największe gówno.

A tak co do dzisiejszego konkursu, Adam zajał jak to sie mowi, najgorsze miejsce. Ja zobaczylem Olli'ego na belce, pomyslalem sobie 'zesrany juz jest, nie wytrzyma', jednak skoczyl i to najdalej. Mam nadzieje ze Adaś wywalczy złoto na sredniej i bedzie samodzielnym liderem w klasyfikacji medali MŚ.
A co do druzynówki, moglibysmy powlaczyc o medal gdybysmy skakali w parach :lol: a tak wyjdzie stare jajo Mateja(bo Żyła-- cos tam jescze mu sie uda skoczyć) i wszystko spieprzy :wink:
Ostatnio zmieniony 24 lut 2007, 18:08 przez ossy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 24 lut 2007, 18:08

fieldy pisze:Małysz lepiej się prezentuje na normalnej skocznie własnie, bo ma dobre odbicie.
Olli - rzeczywiście prawie sensacyjnie wygrał, ma medal. W tych warunkach, na tej skoczni - tym większe zaskoczenie, bo przecież on nie ma zbyt dużego doświadczenia.
Małysz mnie nie zawiódł - 4 miejsce to zawsze ścisła czołówka. Mógł oczywiście odrobine lepiej skoczyć w I skoku, ale przecież sie nie pochlastamy, trza się cieszyć z tego co jest. Tym bardziej, że mamy Stocha na 13 miejscu - Znakomite miejsce na MŚ. Pogratulować Brawo

Zabraklo tegoc czegoś, ale konkurs to piękny spektakl.W zasadzie wydawać by się moglo, że pierwsza szóstka zamieni się miejscami, jednak presję Ahonena wytrzymal Morgi, potem Morgiego Adam itp, normalnie mistrzostwo świata :).Szkoda, ale jednak Malysz wyraźnie za podium, 4 miejsce jak mówi Fieldy to nie tragedia, tylko, że na medal wszyscy liczyli, ale Adam musi się odkuć teraz na średniej skoczni za tydzień.Wierzę w niego ! A Stoch to podoba się coraz bardziej...przelomowy sezon dla niego, zaczal pracowac ze specjalista w końcu, to są efekty :).Niedlugo może się wdrzeć do pierwszej 15, może nie w tym sezonie, ale w kolejnych spokojnie, jak nie wyżej ! Szkoda mi Olliego, 0,2 pkt brakowalo do szczęścia, a to pewnie są jego 2 życiowe skoki.To mi się podoba, że w każdych MŚ, czy Olimpiadach w skokach niczego nie można być pewnym i zawsze jakiś niespodziewany bohater wychodzi.Ojjj ciężko u Niemców, chociaż tutaj ich możemy pogonić :D.

Lohengrin
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lohengrin » 24 lut 2007, 19:23

Nie widzę powodów do narzekań 4 i 12 miejsce w zawodach indywidualnych na MŚ w tak doborowej obsadzie - uważam że dysponujemy aż tyloma sukcesami by ten lekceważyć.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8731
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 24 lut 2007, 20:25

Zbieralem sie caly dzien, zeby cos napisac w tym temacie. I ... musze przyznac, ze jestem usatysfakcjonowany pozycjami dwójką naszych najlepszych skoczkow. Adam skoczyl na miare oczekiwan moim zdaniem, moze 1 metra mu zabraklo w 1. serii :wink: W drugiej serii skoczyl daleko, jednakze rywale skakali jeszcze dalej. Kamil Stoch, po dobrym skoku w kwalifikacjach mialem nadzieje, ze da rade wskoczyc do top10, ale jego 13 miejsce jest rowniez bardzo dobre. Ma on dopiero 20 lat, cala kariera przed nim, jak bedzie pracowac tak jak dotychczas, bedzie dobrze :) Trzeba pamietac, ze dzis wyprzedzil Jacobsena i Schlierenzauera, a latwe to nie jest :!:
Reszta Polakow ? Niestety na stalym, kiepskim poziomie. Zyla troszke lepiej od Mateji, i wydaje mi sie, ze ten mlody zawodnik moze byc calkiem niezlym skoczkiem w przyszlosci. Od momentu, gdy zostal ojcem skacze coraz lepiej, oby tak dalej. Robert ? Cos mi sie wydaje, ze to jego ostatnie MŚ, oby jutro pokazal sie z lepszej strony i nie zawalil skokow w druzynówce.
Jak na razie rewelacyjnie nie jest, jesli chodzi o team, ale ... o dziwo wg mnie mamy szanse powalczyc o powtorzenie rezultatu sprzed roku z ZIO. Jest szansa powalczyc o 5 miejsce :!: [przy dobrych wiatrach nawet o 4, ale o tym pozniej] Dla mnie 5 miejsce w druzynie bedzie duzo wiekszym osiagnieciem, anizeli dzisiejsze 4 miejsce Malysza indywidualnie [choc oczywiscie Adamowi nic nie ujmuje].
Austria, Finlandia i Norwegia poza naszym zasiegiem [kolejnosc alfabetyczna], ze Szwajcarami, Rosjanami, Japonczykami, Czechami i Niemcami walka bedzie o 4 miejsce 8) Przynajmniej ja tak to widze :wink: Jesli o kims zapomnialem, sorry :P

Adam :brawo:
Kamil :brawo:

Czekam z niecierpliwoscia na jutrzejszy konkurs.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 25 lut 2007, 11:58

ossy pisze:Mateja.
Faktycznie koles zbrał nam medal. Była duza szansa na 3 miejsce gdyby Mateja skoczył dwa równe dobre skoki, no ale on skoczył dwa równe tylko ze fatalne skoki a te jego 94,5 m to była kompromitacja iPolska spadła na ósme miejsce. Dobrze ze Adam swietnym skokiem to odrobił i zajelismy całkiem dobre 5 miejsce choc gdyby mieli czwartego zawodnika na poziomie medal był by nasz, szkoda ze stracilismy taka szanse druga sie moze dlugo nie pojawic.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2007, 11:59 przez franz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 25 lut 2007, 11:59

Skoro dajecie mi ostrzezenia to moze chociaż zostawcie wpis, hę?

A to ze jest mateja wielką dupą to prawda.

Musiałby się kwalifikować do pozostawienia // Babel

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 25 lut 2007, 11:59

Frajerom i nieudacznikom w kadrze mówimy stanowcze NIE :!: (to tyle jeśli chodzi o występ niejakiego Roberta.M). Dobrze, że za rok będziemy mieć Herra.

Reszta naszych bardzo równo i daleko. Każdy skoczył tyle ile mógł przy swoich umiejętnościach i obecnej formie. Stoch udowodnił, że powoli puka do światowej czołówki, Małysz potwierdza, że jest w doskonałej dyspozycji i powinien się liczyć w walce o złoto na małej skoczni.

Podium nie powinno nikogo dziwić (no może więcej oczekiwano po Finach, ale widać, że nie są w wybitnej formie, poza Ollim). Austrai pewnie gdyby wystawiła drugi składa, to też walczyłaby o medal. :P

Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 25 lut 2007, 12:57

Nie narzekać na Mateje. Trenerzy ciągle powtarzają, że najwazniejsze to oddać dwa równe skoki. Robert Mateja takowe oddał, zatem plan taktyczny wykonany w 100%.

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 25 lut 2007, 14:10

duch99 pisze:występ niejakiego Roberta.M)
faktycznie brakowalo tego 4... bo gdyby bysmy mieli chociaz dwoch takich Stochow plus Malysza i Zyle (od ktorego nie wymagajmy jeszcze zdyt duzo, bo dzisiaj dal rade, wiecej od niego nie oczekiwalem...) to mozna bylo wtdrzec te 3 miejsce...ale chyba nie jest zle...bo jesli mielibysmy brac te 5 miejsce w ciemno 2 miesiace wczesniej, wszyscy bysmy byli zadowoleni, ale patrzac na przebieg konkursu, jednak pozostaje niedosyt....

Licze na skocznie srednia!
I tutaj na medal Malysza i perwsza 10 dla Kamila! a co! :D

Awatar użytkownika
^^
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ^^ » 25 lut 2007, 14:10

Heh wiele juz zostalo powiedziane a wlasciwie napisane w temacie ostatnich wydarzen a w szczegolnosci wyczynu Roberta M. podczas konkursu druzynowego ale chcialem dodac tez cos od siebie. Robert oscylujacy juz wiekiem w okolicy 30 i ciagle uwazany, miedzy innymi przez komentatorow, za talent od kilku sezonow prezentuje poziom w okolicy dna. Ma jakies tam przeblyski geniuszu podczas treningow i kwalifikacji ale uwazam ze powolywanie go do konkursow to juz skandal rangi miedzynarodowej. Moim skromnym zdaniem Robert powinien raz na zawsze opuscic szeregi kadry. Lepszym rozwiazaniem w moim mniemaniu byloby zabrac na konkurs jakiegos mlodego zawodnika, jak sadze wynik moglby miec podobny do wyczynu Roberta czyli niewiele wiecej moglismy stracic a napewno zyskac moglismy jakis punkcik doswiadczenia dla tego zawodnika. Co w pozniejszym czasie mogloby zaowocowac medalem na waznej imprezie, kiedy uda nam sie skompletowac druzyne z Mistrza Adama i trzech mlodych wilkow z talentem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”