Formula 1 - Strona 31

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Mistrzem świata zostanie

Fernando Alonso
27
19%
Felipe Massa
12
9%
Kimi Raikkonen
32
23%
Ralf Schumacher
2
1%
Robert Kubica
36
26%
Jenson Button
3
2%
Giancarlo Fisichella
6
4%
Nick Heidfeld
2
1%
ktoś inny ...
20
14%
Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 29 paź 2006, 13:16

Brylancik a Ty jak uważasz ? w sondzie na co głosowałeś ?
Chłopak ma talent i potwierdzi to tak samo w McLarenie. Na początku będzie miał ciężko, ale wydaje mi się że mimo wszystko potwierdzi swoją klasę. A co zaznaczyłem? Że zyskało... Ferrari. Jak by Alonso nie przechodził do McLarena było by chyba jasne że nikt nie nawiąże z nim równorzędnej walki, teraz będzie musiał się odnaleść w nowym teamie i zobaczymy kto szybciej się zaaklimatyzuje. Ja obstawiam że Alonso. Toż to przecież socio Realu :P

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 29 paź 2006, 13:37

Ja też stawiałem na ostatnie - Zyska Ferrari ...

:arrow: Bo Kimi mimo wszystko czesto nie mógł liczyć na team McLarena - bolid itd... I teraz potwierdzi klase.
:arrow: Odchodząc Alonso osłabił znacznie Renault ... wiec jeden rywal mniej dla Ferrari. Bo Fiński młokos i Fisicho to już nie taka paka.
:arrow: No i nie wróże mu łatwiego początku w McLarenie - mimo talentu i umiejętnosci to nie bedzie to...

Odejście Schumiego sprawi że Ferrari będzie "mocniejsze" :] Ale licze że bedzie walka, moze i z Alosno lepiej by było jak by odrazu sie włączył w walke. Może BAR Honda ? bo duet Button Rubinho chyba nadal pozostanie. Zobaczymy - nie może zapominać o BWM :twisted:

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 30 paź 2006, 11:23

Awaryjność bolidów - statystyki sezonu 2006

Brylancik jak by na potwierdzenia, zauważ na liczby McLaren Mercedes [choc teraz chyba nowy bolid dościądzie Alonso], warto zauważyć że BMW Sauber wypada jak trzecia siła F 1 :wink: Oczywiscie te liczby sie inaczej przekładały na punkty. Ale doskonale wiemy ze to początek przygoty BMW z F1 i teraz może być tylko lepiej, a te liczby pokazują że i tak ida w dobrym kierunku.

Awatar użytkownika
McLaren
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: McLaren » 07 gru 2006, 17:31

Widzę macie przestój w tym pięknym temacie, a przecież i tak jest o czym dyskutować, mimo przerwy po zakończeniu sezonu.
Zaza pisze:Brylancik jak by na potwierdzenia, zauważ na liczby McLaren Mercedes [choc teraz chyba nowy bolid dościądzie Alonso], warto zauważyć że BMW Sauber wypada jak trzecia siła F 1 Wink Oczywiscie te liczby sie inaczej przekładały na punkty. Ale doskonale wiemy ze to początek przygoty BMW z F1 i teraz może być tylko lepiej, a te liczby pokazują że i tak ida w dobrym kierunku.
Zgadza się. Zasadnicza różnica w F1 polega na tym, że na nikt w rok nie stworzy sobie najlepszej ekipy, niczym Chelsea w futbolu. Tu jest odmienny proces, długotrwały. BMW to nowicjusze, ale tylko na papierze. Owszem, od roku pracują już w pełni indywidualnie, ale warto zauważyć, że wcześniej przez kilka lat współpracowali z Williams F1 i nabierali cennego doświadczenia. Zresztą, na niemieckich silnikach ekipa Sir Franka spisywała się naprawdę nieźle.

Wracając jeszcze do rankingu, który dajesz, jestem zaskoczony, że McLaren miał tylko 6 awarii, przyzwyczaiłem się to "buchania" ich silnika. :wink:

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 07 gru 2006, 17:48

Darth_Laren ale zwróć uwage na to że pod wzgledem kraks McLaren Mercedes też "nisko" bo było ich 7 to sie odbija, 6 awari, 7 kraks i mamy taki wynik. W tym nowym sezonie McLaren musi coś pokazać, ale ja jestem sceptycznie nastawiony do tego czy Alonso podoła. Zreszta awaryjnośc bolidów sama osoba Alonos nie wyelminuje :wink: Cały zespoł czeka cieżkie zadanie.

A jak odświeżyłeś temat to plotki są ciekawe TU

Awatar użytkownika
McLaren
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: McLaren » 07 gru 2006, 17:58

Mika to fenomenalna postać, według mnie, prezentował ten sam poziom co MSC, tyle, że dość wcześnie się wycofał, a nadeszły lata dominacji Ferrari. Uważam jednak, że jest już dość późno na te powroty. Oczywiście choćby z medialnego punktu widzenia, dla STR byłaby to ciekawa sprawa. Niestety jednak (albo stety), generacja Hakkinena coraz bardziej odchodzi w cień lub kończy karierę. W tym roku szczególnie zawiódł mnie Jacques Villeneuve, mój pierwszy ulubiony kierowca, dlatego sam nie wiem na co jeszcze stać Mikę. Jeśli rzeczywiście jest w nim ten wielki głód do powrotnej jazdy i nie jeździłby tak zachowawczo jak Kanadyjczyk, można by było go przywitać. Niedawno znów siedział w bolidzie F1, McLaren zaprosił go na testy w Espanii. Tradycyjne, Mika w swoim starym kasku. Sympatyczny widok. :)

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 07 gru 2006, 18:16

Jak spiewa Kombii "każde pokolenie ma własny czas" choć w tym wypadku trzeba by powiedzieć że są wieczni. Masz racje co to tego ze chyba za późno, pewnie testy też mu pomoga w takiej decyzji. Ale nie wiadomo czy to własnie nie taki medialny numer Toro Rosso. No to z nimi nie wiele "ugra" a szkoda by było gdyby taki kierowca był w sumie jak maskotka. A takie powroty zawsze nie za dobrze sie kończą.

A jak przewidujesz rywalizaje w przyszłym sezonie ? Widzisz to jak ja ? Jednakowe opony - zmiany w bolidach, transfery czyli nie ma Schumiego = Ferrari i tam mocniejsze :twisted:

Awatar użytkownika
McLaren
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: McLaren » 07 gru 2006, 18:33

Nie wyobrażam sobie innego rezultatu niż zwycięstwo Ferrari w tabelki konstruktorów 2007. Jeśli będzie inaczej, umieszczę tu za rok ikonkę - :? . Ten zespół to istna potęga, kłopoty pod koniec sezonu były czymś, co nie powinno się przydarzyć, ale to jest nieobliczalność tego sportu, nic nigdy w pełni nie można przewidzieć. Kimi albo wygra wreszcie tytuł, albo nigdy tego nie osiągnie. :) To dla niego sezon prawdy, stawiam właśnie na niego. W końcu jak wypełni kontrakt do odchodzi z F1, prawdopodobnie do rajdów. Jeśli Alonso wygra mistrzostwo, jest jeden plus. Mianowicie, Ferdek odejdzie z F1 i będzie trochę spokojniej. Wyjątkowo nie imponuje mi tym swoim gadaniem głupot, oskarżeniom itp.

Według mnie, jego odejście do McL może okazać się pomyłką. Chciał stabilności Renault, ale przecież oni na razie nie zamierzają się wycofywać, ale czegoś się tam mógł obawiać. W końcu to taki zespół, który co kilka lat wchodzi w jakąś "wielką grę", żeby ją wygrać i odejść na ustach wszystkich (np. Le Mans, czy F1 w przeszłości). Robert Kubica ma oczywiście wielkie predyspozycje do wygrywania, więc nie martwię się o rodaka. Jestem ciekaw za to co pokaże Fisichella jako no. 1 właśnie we wspominanym Renault. Ulubieniec Flavio, ale jak dla mnie, średniak, nie objawił się w nim do tej pory geniusz i już wątpię, aby miał objawić. Bardziej stawiam na Heikki Kovalainena. Ten debiutant może naprawdę okazać się sensacją, choć z emocjami podchodzę też do osoby Lewisa Hamiltona.

Ogólnie, ja to już zacieram ręce, czekam na start sezonu.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 26 gru 2006, 19:01

No i wiemy juz co bedzie robił Michael Schumacher po zakonczeniu kariery. Siedmiokrotny mistrz świata Formuły 1, będzie poszukiwał utalentowanych kierowców dla zespołu Ferrari. Będzie szukał zawodników między innymi w wyścigach gokartów. Ma też swoje biuro w siedzibie zespołu - będzie pełnił również rolę konsultanta.

Moze znajdzie jakis cudowny talent na naszych wyścigach gokartów, choc to raczej malo prawdopodobne.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 12 sty 2007, 19:38

Zaczyna sie małe odsłanianie kart przed nowym sezonem :] Dziś Toyota zaprezentowała nowy bolid :] Za staremi którego znów zasiądzie duet Niemiecko Włoski - Ralf Schumacher i Jarno Trulli. Ferrari zaprezentuje swoj bolid juz nie długo bo 14 stycznia w Maranello :]

Obrazek
F1.pl pisze:Toyota zaprezentowała nowy bolid TF107
Zespół Panasonic Toyota Racing odsłonił dzisiaj w Kolonii swój nowy bolid TF107. Toyota jako jedyny zespół w stawce przystąpi do sezonu 2007 z tym samym silnikiem, tym samym ogumieniem oraz z tym samym składem podstawowych kierowców. Zdaniem Toyoty może okazać się to kluczem do sukcesu w zbliżającym się sezonie.

Mała galeria - Toyota TF 107

Obrazek

Warto wspomniec że Renault zmieni barwy w tym sezonie i bolid bedzie inny niż rok temu. Czekam na prezentacje.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 15 sty 2007, 11:59

Bolid Ferrari - model F2007 8)

Obrazek
Obrazek

Galeria F2007 :]

Mały opis mi. zmian

Jak Massa i Kimi beda odpowiednio "czuli" ten bolid od początku sezonu to nie ma mocnych :] I jak zaznaczyłem w sondzie zyska ... Ferrari

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 16 sty 2007, 22:41

Zaza pisze:Bolid Ferrari - model F2007

http://sport.gazeta.pl/moto/1,64997,3851289.html

W tym linku sa informacje a takze zdjecia i filmik z Ferrari - model F2007 w akcji.
Nick Heidfeld pisze:wokół młodych kierowców F1 robi się zbyt wiele szumu medialnego, czas zweryfikuje, który z młodych kierowców ma prawdziwy talent

Partner Roberta Kubicy z teamu Formuły 1 BMW-Sauber jest chyba troche zazdrosny o sukcesy roberta i szum medialny wokól niego :P
Ciekawe co powie gdy czas zweryfikkuje Nicka Heidfelda i Kubice i okaze sie ze Robert jest znacznie lepszy.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 09 lut 2007, 17:33

Nowy sezon Formuly 1 jest coraz blizej kierowcy rozpoczna rywalizacje 18 marca wyścigiem o Grand Prix Australii.

Szef Formuły 1 Bernie Ecclestone ma kilka ciekawych pomysłów. Ecclestone chce zwiększenia liczby wyścigów na wschodzie kosztem Europy Zachodniej. Poza Unią Europejską nie obowiązuje zakaz reklamy papierosów, który powoduje odejście dużych sponsorów z F1 no i nowoczesne azjatyckie tory są atrakcyjniejsze dla kibiców, a reklamodawcy doceniaja duzy rynek zbytu. Ecclestone sprzedał już prawa Korei Południowej (od 2010 r.), Zjednoczonym Emiratom Arabskim ( od 2009 r.), a w kolejce czekają nie mniej egzotyczne dla F1 Singapur, Indie i RPA. Brytyjczyk chciałby zorganizować także wyścig nocny a takze GP Rosji w Moskwie lub Sankt Petersburgu. Moze doczekamy sie kiedys GP Polski :lol:

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 26 lut 2007, 2:05

Franz chwała Ci za to że próbowałeś ciągnąc temat - czekaj sezon sie zacznie bedzie o czym debatować - Wtedy Snake też wróci w temat :wink: Jeszcze troche i zaczyna sie walka :]

A co ciekawe szukając czegoś znalezłem innego news który jest ciekawy - patrz TU Honda

Nowe barwy Hondy - jak wiemy juz nie beda jeżdzic z logo Lucky Strike, patrz to co napisałes o papierosach :wink: a ten testowany ostatnio bolid był cały czarny, teraz odsłaniaja karty. Troche dziwne malowanie, ale fajne. Idzie nowy styl :P

Obrazek

A w momencie prezentacji był taki - Obrazek

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 27 lut 2007, 17:49

Zaza ja próbowałem ciągnąc temat tylko ciekawe czy ty dociagniesz do poczatku sezonu F1 bo te 9 strzeżeń wyglada nie ciekawie :roll:

Ale jak dociagniesz do 18 marca do Grand Prix Australii to w temacie moze byc całkiem ciekawa dyskusja :)

Słyszał ktos moze o bijatyce w zespole BMW? Podobno Nick Heidfeld i Sebastian Vettel skoczyli sobie do gardeł i okładali sie piesciami. Ciekawe moze Nick Heidfeld obawia sie ze Vettel zajmie jego miejsce :lol: . Miało to miejsce podczas testów w Bahrajnie, które wypadły swietnie mówi sie ze BMW moze duzo namieszac w tym sezonie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”