Prison Break - Strona 32

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 30 sty 2008, 23:51

Vianuch pisze: Ale jak, wszyscy scenarzyści w USA stajkują? Bo chyba można wyjebac starych i zatrudnic nowych. Nie czaje.
I właśnie w tym widzę szansę dla polskich scenarzystów. Formaty zresztą też moglibyśmy sprzedawać. Takie "Ranczo" na przykład.

Awatar użytkownika
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: John Travolta » 31 sty 2008, 0:46

Scenarzysci maja prawo strajkowac, bo tak naprawde odwalaj kluczowa robote a dostaja za to nieproporcjonalnie malo pieniedzy.
Strajkuja jako związek zawodowy, czyli wszyscy którzy naleza do związku, tak wiec praktycznie wszyscy czolowi scenarzysci.

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 38

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 31 sty 2008, 19:38

arturo_ pisze:bellus napisał:
Inna sprawa, że z tego co pisze Mentor to problem znikł. A Ty masz problemy z czytaniem...

no chyba nie do końca
Widzisz, może najpierw skupiłbyś się na swoich problemach.
bellus pisze:Uważasz, że ktoś kto wcześniej przy lostach nie współpracował - nie tworzył ich - jest w stanie opowiedzieć nam tę historię z zachowaniem poziomu, logiki, spójności fabuły.
Postaraj się również dostrzec rożnicę, pomiędzy reżyserem, a scenarzystą.

Poza tym, nie mam zastrzeżeń. Pozdrawiam.

John Travolta, z kąd masz takie info?

Awatar użytkownika
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: John Travolta » 31 sty 2008, 20:57

Vianuch pisze:John Travolta, z kąd masz takie info?
Z artykułów które dotychczas sie ukazaly i wyciągnietych wniosków.

Vianuch pisze:Postaraj się również dostrzec rożnicę, pomiędzy reżyserem, a scenarzystą.

Wydaje mi sie ze to ty nie dostrzegasz jak wazna jest postac scenarzysty. Scenarzysta tworzy historie, fabułe i postacie. Rolą reżysera jest przerobienie tego na obraz. Przy strajku wiekszosci czołowych scenarzystów nic nie ruszy do przodu, jesli chodzi o filmy to mozna wyciagac jakies stare zakurzone skrypty ktore kiedys nie przeszly, ale seriale maja na bierzaco dostarczane nowe sceneriusze. Bez scenarzystów ani rusz.

Awatar użytkownika
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pablisso » 31 sty 2008, 21:08

John Travolta pisze:Vianuch napisał:
Postaraj się również dostrzec rożnicę, pomiędzy reżyserem, a scenarzystą.

Wydaje mi sie ze to ty nie dostrzegasz jak wazna jest postac scenarzysty. Scenarzysta tworzy historie, fabułe i postacie. Rolą reżysera jest przerobienie tego na obraz. Przy strajku wiekszosci czołowych scenarzystów nic nie ruszy do przodu, jesli chodzi o filmy to mozna wyciagac jakies stare zakurzone skrypty ktore kiedys nie przeszly, ale seriale maja na bierzaco dostarczane nowe sceneriusze. Bez scenarzystów ani rusz.

ja sie zgadzam z Johnem. przed chwila o tym skonczylem rozmawiac z kumplem. bez nich nie ma nic prawa ruszyc. wystarczy popatrzec na serial Drive. Fabula i pomysl byl zarabisty. a wizualizacja? totalnie do bani. przeciez aktorzy budzili zalosne wrazenie (jak w Wzgorza maja oczy 2) a obraz byl tragiczny. sztuczny, taki nierzeczywisty. rola rezysera jest przedstawic pomysl scenarzysty. te role czesto sie mieszaja i jest ciezko prawdziwa granice znalezc, ale jednak scenarzysci zasluguja na wielki szacunek i wg mnie gaze powinni miec porownywalne z aktorami :P

Awatar użytkownika
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: John Travolta » 31 sty 2008, 22:31

pablisso pisze:te role czesto sie mieszaja i jest ciezko prawdziwa granice znalezc,

Role sie nie mieszaja, tylko czasem scenarzysta jest jednoczesnie rezyserem. Sa scenarzysci którzy tylko pisza bo nie nadaja sie do rezyseri. Sa rezysezy, ludzie z wizja nie potafiacy dobrze pisac. A sa ludzie którzy nie oddadza swojego swietnego scenariusza w niepowolane rece bo rezyser ma prawo do dowolnych zmian ( w sumie zalezy tez od kontraktu pewnie)

Troche OT sie zrobil, wiec ja juz nie odpowiadam.

Awatar użytkownika
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pablisso » 31 sty 2008, 23:14

tak, masz racje, tylko ze my tez tak naprawde nie wiemy, kto jak wielka tam prace wykonuje. w koncu jest wiadome ze rezyser to gosc od krecenia, scenarzysta od pisania. ale wlasnie sie lacza, dzialaja razem itd...

a zeby nie bylo OT to poweim ze moje oczekiwania na nastepny odcinek PB zostaly skutecznie przycmione Lostem. Promo mnie dzis zaskoczylo i poruszylo. Sezon Prisona stracil urok, ale oczywiscie kontynuuje sciaganie i ogladanie- to podstawa dobrego tygodnia (oczywiscie w czasie emisji:P). Tylko mało zostalo do konca... a szkoda ;/

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 31 sty 2008, 23:20

Widzisz, może najpierw skupiłbyś się na swoich problemach.

:) dobrze, dziękuję za radę. Jednak nadal podtrzymuje swoje stwierdzenie. Nie ważna jest to czy strajk trwa czy nie, tylko zwykłe uważne czytanie.
Vianuch pisze:Postaraj się również dostrzec rożnicę, pomiędzy reżyserem, a scenarzystą.

Widzę różnicę. Jest dokładnie tak jak powiedziałem wcześniej. Scenarzysta odpowiada za treść przekazu, a reżyser za jego formę. Logika wchodzi w zakres treść przekazu.

Zgadzam się z tym co pisze John Travolta, więc nie będę się dalej rozpisywał.

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 31 sty 2008, 23:53

bellus pisze:Jednak nadal podtrzymuje swoje stwierdzenie.
Na jakiej podstawie?? :lol: CHyba takiej, że najlepszą obroną jest atak :roll:
John Travolta pisze:Z artykułów które dotychczas sie ukazaly i wyciągnietych wniosków.
Pokaż mi artykuł, gdzie pisze, że wszyscy scenarzyści w USA, jako związek strajkują to dam Ci spokój.

Jeszcze co do tych scenarzystów. Scenariusz całego sezonu jest chyba napisany wcześniej cały. Podejrzewam, że pisze go jedna, max 2 osoby, a nie całe stado. Prawa do scenariusza są sprzedawane producentom PB, a oni robią z tym co chcą. Jakoś dziwnym byłoby, aby scenarzyści pisali na bierząco, a potem reżyser to szybko przelewał na ekran :?

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 01 lut 2008, 0:20

Jeszcze co do tych scenarzystów. Scenariusz całego sezonu jest chyba napisany wcześniej cały. Podejrzewam, że pisze go jedna, max 2 osoby, a nie całe stado.

Kod: Zaznacz cały

Scenariusz:
Damon Lindelof, J.J. Abrams, David Fury, Jeffrey Lieber, Brent Fletcher, Christian Taylor, Javier Grillo-Marxuach, Jennifer Johnson, Lynne E. Litt, Paul Dini, Carlton Cuse, Drew Goddard, Leonard Dick, Janet Tamaro, Edward Kitsis, Adam Horowitz 
http://zagubieni.pl/content/view/36/85/

Nawet niech będzie nasz hit: http://www.m-jak-milosc.pl/index.php?p=art&kid=9

Wg mnie to jest stado.

A co do ataku, zacytowałem stosowne wypowiedzi, pogrubiłem nawet znaczące słowa.

nie schodzicie za bardzo z tematu ? // fieldy

Czytanie ze zrozumieniem Exclamation Scenarzystą jest niejaki Paweł Jurek, reszta pisała tylko pojedyncze odcinki. W przypadku Lostów nie jest to podane, a nie chce mi się dokładnie szukac.

Używanie przewijania na stronie. Jak książkę czytasz to tylko po tytułach rozdziałów. Dla ułatwienia, scenarzyści M jak miłość:
Paweł Jurek - scenarzysta
Marta Kuszewska - scenarzystka
Katarzyna Grochola - scenarzysta
Przemysław Angerman - scenarzysta
Wiesław Powaga - scenarzysta
Marcin Strzelecki - scenarzysta

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 01 lut 2008, 1:23 przez bellus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 01 lut 2008, 0:22

Vianuch pisze:Pokaż mi artykuł, gdzie pisze, że wszyscy scenarzyści w USA, jako związek strajkują to dam Ci spokój.
Nie wiem skąd ta agresja, skoro powszechnie jest znany fakt, że najbliżsi scenarzyści znajdują się w Kanadzie :lol:. WGA liczy sobie ponad 10 tysięcy członków, a scenarzyści są odpowiedzialni nie tylko za seriale, ale też za wszelki rozdania nagród i tokszoły itp. Nie ma dowcipów Jay'a Leno czy Bill'ego Crystala bez scenarzystów, o czym można się było przekonać kiedy odwołano Złote Globy. Krótko mówiąc bez nich w Ameryce istnieje tylko reality show. W dodatku mają poparcie wszelkich celebrity od Woody'ego Allena do Seana Penna, czyli od tych, którzy przez nich nie mogą zarobić na piąte ferrari. http://www.youtube.com/user/speechlesshollywood

Czy gdyby Ci takie tuzy aktorstwa jak Michael Scofield czy John Locke zastrajkowałyby, to byłbyś taki chętny do "wyjebania" ich i zatrudnienia nowych? I to też propozycja dla Tuska, rozwiązująca problem wszelkich strajków. Wyjebać starych celników, wziąć nowych, to samo pielęgniarki, anestezjolodzy, strażnicy miejscy itd. :lol:.

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 01 lut 2008, 1:09

A co do ataku, zacytowałem stosowne wypowiedzi, pogrubiłem nawet znaczące słowa.
:badziewie:
Czytanie ze zrozumieniem :!: Scenarzystą jest niejaki Paweł Jurek, reszta pisała tylko pojedyncze odcinki. W przypadku Lostów nie jest to podane, a nie chce mi się dokładnie szukac.
piwus pisze:Wyjebać starych celników, wziąć nowych, to samo pielęgniarki, anestezjolodzy, strażnicy miejscy itd.
Co ma piernik do wiatraka? Poza tym, strajk celników uważasz za słuszny??

Z mojej strony również koniec OT.

Awatar użytkownika
Remik
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Remik » 05 lut 2008, 14:11

PB 03x11

http://rapidshare.com/files/89246928/hio-pb.311.xor.part1.rar
http://rapidshare.com/files/89246920/hio-pb.311.xor.part2.rar
http://rapidshare.com/files/89246931/hio-pb.311.xor.part3.rar
http://rapidshare.com/files/89246827/hio-pb.311.xor.part4.rar

http://netload.in/datei74130fdfd76be3a778953f12f0b20548/prison.break.s03e11.hdtv.xvid-xor.avi.htm

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 05 lut 2008, 14:16

http://www.mininova.org/tor/1150968

torrent, gdyby ktoś chciał

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 08 lut 2008, 21:13

No no no, to się chłopaki rozbrykali :P . Zwiewają wszyscy, co mimo wszystko jest dla mnie zaskoczeniem. Cały czas liczyłem, że chociaż jedna osoba zostanie wystawiona do wiatru. Chociaż... może przynajmniej T-Bag straci drugą dłoń :lol: .

I jak zwykle przerwali w najciekawszym momencie...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”