Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 35

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6662

Re: Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 29 paź 2015, 13:23

Obrazek

Jacy oni są pocieszni. To tylko potwierdza, jak oderwani od życia zwykłego obywatela są przedstawiciele tzw. elit.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 29 paź 2015, 13:28

maciek_88 pisze:Marcin odpocznie parę dni od forum, a Wam proponuję wrócić do merytorycznej dyskusji. Pozostałe posty będą kasowane.
Trudno prowadzić merytoryczną dyskusję jak ktoś używa epitetów typu "debil","idiota". :)

A teraz zgodnie z prośbą Maćka, do meritum. :P

Daleki jestem od chwalenia socjalnych propozycji PiSu, ale nie lubię jeżeli jedna ze stron posługuje się kłamstwem.

Kłamstwo nr 1:
czarny samael pisze:-500 zł na każde dziecko
Zgodnie z ustawą, którą przygotował PiS 500 zł będzie na każde DRUGIE i kolejne dziecko bez względu na dochód. Aby otrzymać 500 zł na pierwsze dziecko dochód na członka rodziny musi być niższy niż 800 zł, a w przypadku rodzin z dzieckiem niepełnosprawnym 1200 zł.
Mimo że tak jak zaznaczyłem na wstępie nie po drodze mi z propozycjami PiSu, to trzeba być uczciwym. 500 zł na dziecko może przynieść też pozytywne efekty. Najbardziej oczywistym jest wzrost dynamiki PKB, głównie na skutek wyższej konsumpcji. Zdecydowana większość rodzin przeznaczy te pieniądze na bieżącą konsumpcję. Niepoważna jest też ocena skutków ustawy dla budżetu, w sytuacji kiedy przyszłoroczny budżet ustalała platforma. PiS wprowadzi pewnie swoje autopoprawki, ale tak naprawdę realny wpływ na przygotowanie projektu budżetu będą mieli dopiero w przyszłym roku. Może przecież się okazać, że PiS da te 500 zł na dziecko, co wg ich wyliczeń będzie kosztować budżet 22 mld, ale równocześnie zlikwiduje np. ulgę na dziecko, dzięki czemu zaoszczędzą kilka mld. Budżet należy rozpatrywać w ujęciu całościowym.

Kłamstwo nr 2:
czarny samael pisze:-obniżenie wieku emerytalnego, bez obniżenia ich wartości
Kolejne kłamstwo. Zarówno Duda jak i przedstawiciel PiSu odpowiedzialni za gospodarkę wyraźni mówią, że to będzie PRAWO do przejścia na wcześniejszą emeryturę, z którego będzie można skorzystać lub nie. W licznych wywiadach podkreślają, że jeżeli ktoś będzie chciał przejść na emeryturę w wieku 60/65 będzie musiał się liczyć z niższą emeryturą. Ale będzie miał PRAWO samodzielnego wyboru, co jest dla niego korzystniejsze. Nigdzie nie mówią, że jak obniżą wiek emerytalny, to będą mieli taką samą wysokość emerytury.

Kłamstwo nr 3:
czarny samael pisze:-podwyższenie kwoty wolnej od podatku do 10 000
Do 8 000 zł. Zresztą TK orzekł, że kwota wolna od podatku poniżej minimum potrzebnego do egzystencji jest niezgodna z Konstytucją.
czarny samael pisze:-bodaj nawet podwoi płace pielęgniare
Skąd ta bzdura? To PO obiecała podwyżkę pielęgniarkom o 1600 zł (po 400 zł rocznie)
czarny samael pisze:-obniżenie CIT do 15% (w skrócie)
Kolejna bzdura. Raz, że 15% CIT ma dotyczyć tylko tzn. małych podatników. Dwa, że ty jako lewicowy wyborca powinieneś wiedzieć, że obniżenie podatku CIT za czasów rządów SLD spowodowało wzrost dochodów budżetowych. W ekonomii nazywa się to Krzywą Laffera.

Wg raportów KE Polska traci 46 mld zł z powodu unikania płacenia podatku CIT. W przypadku VATu są to jeszcze wyższe kwoty, tyle że tutaj mamy do czynienia dodatkowo z wyłudzeniami więc straty są nieporównywalnie większe. Ja sam zawodowo zajmuje się między innymi optymalizacją podatkową, czyli pomagam przedsiębiorcom nie płacić podatków.

Podatki to PRZEPISY PRAWA. To od tego jak zostanie napisane prawo podatkowe zależy ile wpływie do budżetu państwa z CIT, VAT, etc.
Jestem przekonany, że na tym polu PiS będzie dużo bardziej skuteczny, co pokazały chociażby ich rządy w latach 2005-2007.

Fakty są też takie, że tak niskiego poziomu dochodów budżetowych jak obecnie nie było w całej historii III RP. To doskonale pokazuje, jak fatalne były rządy PO. Tak naprawdę dopiero szczegółowy audyt 8-letnich poczynań Platformy pokaże ile mld zł było marnotrawionych przez ich rządy. Idę o zakład, że były to grube mld zł.

Patrząc na ilość złodziejstwa, niekompetencji ludzi związanych z platformerską i peselowską bandą, jestem jakoś dziwnie spokojny, że w sytuacji kiedy oderwało się ich od koryta, a w ich miejsce przyjdą uczciwi i kompetentni ludzie, znajdzie się wiele środków, które będzie można wykorzystać do innych celów niż zapychanie kieszeni złodziei i wyrzucanie mld zł w błoto.

Ja z ocenami propozycji PiSu wstrzymam się co najmniej do końca przyszłego roku. Najpierw trzeba zrobić audyt po burdelu PO-PSL, później muszę zobaczyć projekt budżetu na rok 2017.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 29 paź 2015, 14:00

arek_ahig pisze:Zgodnie z ustawą, którą przygotował PiS 500 zł będzie na każde DRUGIE i kolejne dziecko bez względu na dochód.
Kłamstwo - nie muszę daleko szukać Ziobro:
http://wiadomosci.tvp.pl/22005455/27102015-1930
chwilę przed 4 minutą. Wielokrotnie słyszałem takie wypowiedzi ze strony polityków PiS. Nie słychać było besztania za takie zwroty, więc na każde .
arek_ahig pisze:ale równocześnie zlikwiduje np. ulgę na dziecko, dzięki czemu zaoszczędzą kilka mld. Budżet należy rozpatrywać w ujęciu całościowym.
A zapowiadali, że będą likwidować tę ulgę?
arek_ahig pisze:że to będzie PRAWO do przejścia na wcześniejszą emeryturę
Żart. Nawet nie biorę tego poważnie.
arek_ahig pisze:W licznych wywiadach podkreślają, że jeżeli ktoś będzie chciał przejść na emeryturę w wieku 60/65 będzie musiał się liczyć z niższą emeryturą.
To, mówiła PO - nie mów mi o licznych wywiadach, bo to zawsze jest tak, że liczy się co więcej się obiecywało, nie co mniej. Innymi słowy, jeśli są rozbieżności w kwestii wypowiedzi z tych dwóch ostatnich kwestii, to oznacza, że PiS bierze odpowiedzialność za wszystkie te, które idą dalej, a wobec których nie wysyłano oficjalnych sprostowań.
arek_ahig pisze: 8 000 zł
Nie kłamstwo, a pomyłka. Nadal minimalnie 20 mld złotych.

To wszystko trzeba sumować, nie rozpatrywać oddzielnie.

Co do pielęgniarek, słyszałem to podczas wywiadów w dzień strajku.
arek_ahig pisze:Kolejna bzdura. Raz, że 15% CIT ma dotyczyć tylko tzn. małych podatników.
Napisałem "w skrócie" czy nie? Obniżenie podatków to koszt, koszt który ja popieram, ale w kontekście wszystkiego innego co proponują, stawka którą PiS podbija rośnie i rośnie, więc wymieniłem te które jasno można określić jako obciążające dla budżetu.

arek_ahig pisze:Wg raportów KE Polska traci 46 mld zł z powodu unikania płacenia podatku CIT. W przypadku VATu są to jeszcze wyższe kwoty, tyle że tutaj mamy do czynienia dodatkowo z wyłudzeniami więc straty są nieporównywalnie większe. Ja sam zawodowo zajmuje się między innymi optymalizacją podatkową, czyli pomagam przedsiębiorcą nie płacić podatków.
Jako jedyna? Za PiSu nie traciła? Skoro PiS raz nie rozwiązał tego problemu, to nie ma powodu by wierzyć że zrobią to teraz. Nikt tego nie zmienił, bo to jest po prostu bardzo problematyczna kwestia na którą nie ma co liczyć przy projektowaniu budżetu i obietnic wyborczych.

Mówiąc Twoim językiem - "Kłamstwo":
arek_ahig pisze:Fakty są też takie, że tak niskiego poziomu dochodów budżetowych jak obecnie nie było w całej historii III RP.
Ostatni budżet PiS:
http://www.firma.egospodarka.pl/17552,B ... ,11,1.html
226 mld złotych
Budżet PO z 2015:
http://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finan ... E415139A39
297 mld zł.

Zakładałbym, że to nie był skok, a stopniowe dojście do tego poziomu. 70 mld różnicy in plus, nie minus.
arek_ahig pisze: że w sytuacji kiedy oderwało się ich od koryta, a w ich miejsce przyjdą uczciwi i kompetentni ludzie
:D

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2433
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 29 paź 2015, 14:05

arek_ahig pisze:Zgodnie z ustawą, którą przygotował PiS 500 zł będzie na każde DRUGIE i kolejne dziecko bez względu na dochód. Aby otrzymać 500 zł na pierwsze dziecko dochód na członka rodziny musi być niższy niż 800 zł, a w przypadku rodzin z dzieckiem niepełnosprawnym 1200 zł.
W czasie kampanii tym szczegółem chyba nie chwalili się zbyt głośno? Przynajmniej sobie nie przypominam. :)

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 782

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 29 paź 2015, 14:17

@kluchman

znaczy najpierw podczas kampanii prezydenckiej było o 500 zł na każde dziecko , później na każde 2 i kolejne :P

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 29 paź 2015, 14:19

Obrazek
Ulotka PIS z kampanii.

Pytam Czarnego_Samaela wprost dlaczego kłamiesz?

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 29 paź 2015, 14:21

UWAGA!!! UWAGA!!!

JUZ 4 (słownie: CZTERY!!!!!!) DNI PO WYBORACH, A PIS NIE SPEŁNIŁ ŻADNEJ OBIETNICY !!!!!!1111111one!one111!

SKANDAL!!!! HAŃBA!!!!

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 29 paź 2015, 14:22

Wtrącę się. Ja tam od początku rozumiałem to tak, że chodzi o drugie i kolejne dzieci. Myślałem, że to raczej jasne dla wszystkich :think:

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 29 paź 2015, 14:24

W przypadku Czarnego_Samela to ja mam wrażenie w co drugim zdaniu, że coś mi się wydaje oczywiste, co potem okazuje się, że dla niego nie.
Żart. Nawet nie biorę tego poważnie.
Jaki kuźwa żart? Od początku PIS mówił, że jak ktoś będzie chciał pracować do 67 roku życia to będzie mógł. Ale może iść już na emeryture w wieku 60/65 licząc się także z konsekwencjami. Podobnie w przypadku 6-latkow.

Widzisz bo ta rzekoma zamordystyczna partia, chce dać ludziom wybór. Chce im dać wolność, nie to co liberałowie z PO czy Nowoczesnej. Nie ważne to tylko nazwa, jedno i drugie to to samo.

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 29 paź 2015, 14:39

Co do obietnic PiS to niech robią co chcą, ale w takiej kolejności: najpierw uszczelnić system podatkowy, uzyskać dochody z podatku bankowego "supermarketowego" czy jak to tam zwał itd a potem rozdysponować to co budżet zarobił jeśli tak chcą
Na dziś to jest pisanie patykiem po wodzie
Niech najpierw te 73 mld odzyskają :roll:

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 29 paź 2015, 14:45

A tak szczerze mówiąc bo miałem w dupie te obietnice ważniejsze jak już wielokrotnie pisałem głosując na PIS ważniejsze było dla mnie walka z wałami i uciekającą kasą, poważnym traktowaniem państwa etc. niż obietnice to ta propozycja powinna mieć jednak obostrzenia. Tzn. jak np. Giertych czy Kamiński mówią, że mają 4 dzieci i czekają na 1500 koła to mało poważne jest.

Ktoś kto ma powiedzmy dochód miesięczny powyżej 8 koła na łeb nie powinien uczestniczyć w tym programie. 500 zł powinni dostawać najbiedniejsi i klasa średnia. Program jako walka z niską dzietnością jest ok, żeby Ci którzy chcą mieć więcej dzieci, a nie decydują się na to z racji kasy to robili. Bogaci tej kasy nie potrzebują i nie powinni jej dostawać.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 29 paź 2015, 14:53

Bogatsi powinni płacić wyższe podatki bo ich stać?

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 29 paź 2015, 14:58

czarny samael pisze:Kłamstwo - nie muszę daleko szukać Ziobro:
http://wiadomosci.tvp.pl/22005455/27102015-1930
chwilę przed 4 minutą. Wielokrotnie słyszałem takie wypowiedzi ze strony polityków PiS. Nie słychać było besztania za takie zwroty, więc na każde .
Przestań manipulować. Dyskutuj uczciwie, bo mnie osobiście stosowanie takiej retoryki nie bawi. To że jedna osoba powiedziała, że będzie 500 zł na każde dziecko, świadczy tylko i wyłącznie o nieznajomości projektu PiSu przez tylko i aż tą osobę. O 500 zł na drugie dziecko PiS mówił już na swoim kongresie programowym. Nie jest prawdą, że nie mówiono o tym w kampanii. Wystarczy prześledzić wypowiedzi osób z PiSu odpowiedzialnych za te prace jak Henryk Kowalczyk czy prof. Gliński, czy w końcu samej kandydatki na premiera Beata Szydło, która przedstawiła GOTOWY PROJEKT na początku września

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,186 ... ty-22.html

Na resztę nie mam zamiaru odpowiadać, bo z całym szacunkiem, ale jak czytam bzdury, gdzie w każdym kolejnym przypadku posługujesz się wartościami nominalnymi( :rotfl4: ), to wiem, że rozmowa z Tobą nie ma sensu. Żeby rozmowa była merytoryczna, trzeba mieć podstawową
wiedzę z zakresu ekonomii, choćby elementarz. Trudno dyskutować z kimś, kto takiej wiedzy nie ma. Osobiście wyznaję zasadę: nie mam odpowiedniej wiedzy w danej problematyce, nie zabieram głosu. Tobie radziłbym podobnie. :wink:

PS Trochę się nie dziwię Kamilowi, że tak "gotował się" dyskutując z kolegą czarny samael, bo bardzo często posługuje się manipulacjami, jednocześnie udając eksperta, w rzeczywistości nie mając pojęcia o czym pisze. :wink:

Za czasów rządów PiS efektywność fiskalna była dużo wyższa niż ma to miejsce obecnie (wskazówka: liczymy w relacji do PKB).

Dwie małe rady na przyszłość. Jeżeli zamierzasz wypowiadać się w zakresie polityki budżetowej Państwa, sugerowałbym używanie wskaźników w relacji do PKB, a nie wartości nominalnych jak notorycznie czynisz.

Radziłbym także nauczyć się rozróżniać pojęcia projektu budżetu od rzeczywistego wykonania przyjętego budżetu. Co z tego, że założyli na 2015 rok 297 mld zł? Wg harmonogramu z ustawy budżetowej już są 6mld w plecy, a bywały lata, że przeszacowywali o ponad 20 mld zł.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 29 paź 2015, 15:13

Boromir pisze:Bogatsi powinni płacić wyższe podatki bo ich stać?
Głupie porównanie. Zaraz zechcesz ze mnie zrobić socjaliste.

Ten program uważam za dobry bo walczy z małym przyrostem naturalnym, a Nardów musi mieć przedłużony gatunek, no chyba, że Ci zwisa czy za 40 lat Polaków będzie 30 mln czy 20. I tylko dlatego.

Nie jestem za rozdawnictwem, ale w tym przypadku to całkiem niezły pomysł.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 29 paź 2015, 15:31

Pytam, bo dla mnie to jednak dyskryminacja tych bogatszych. Jak już dajemy, to każdemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”